Tip of the Day

Ευρωεκλογές: Κόμματα, έδρες και σταυροί - Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

07-06-2024 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωεκλογές: Κόμματα, έδρες και σταυροί - Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις ευρωεκλογές, καθώς οι πολίτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου, περίπου 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη – μέλη καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 720 βουλευτές της 10ης νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία στην Ελλάδα

Την Πέμπτη στις 11:00 το πρωί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων της SingularLogic, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους. Εδώ ο προγραμματισμός.

Πάνω από 160.000 φάκελοι επιστολικής ψήφου έχουν φθάσει, μέσω ταχυδρομείου, στο κέντρο διαλογής, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, εκ των οποίων πάνω από 39.300 προέρχονται από εκλογείς του εξωτερικού. Σημασία έχει ο φάκελος να φτάσει εμπρόθεσμα στο Περιστέρι, δηλαδή μέχρι το Σάββατο πριν τις 5:00 το απόγευμα, ειδάλλως, θα πρέπει να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα, μετά τις 11:00 το πρωί στης Κυριακής.

Χωρίς καταβολή κομίστρου θα γίνεται η διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη χρήση επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024, έπειτα από εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 ώρα 00:01 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 22:00.

Οι σταυροί προτίμησης

Οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους με σταυρό προτίμησης. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περισσότεροι σταυροί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται αλλά προσμετράται μόνο υπέρ του συνδυασμού.

Τα κόμματα και οι έδρες

Στη λίστα παρακάτω μπορείτε να δείτε τα κόμματα που ενέκρινε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές:

– ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
– ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
– ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
– ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
– ΝΙΚΗ
– ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
– ΜέΡΑ 25
– ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
– ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία
– ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ
– ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
– ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
– ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
– ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
– Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
– ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
– ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
– ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
– ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)
– Κίνημα 21
– ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
– Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (ΟΔΕΕ)
– Νέα Αριστερά
– ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
– ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
– ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
– Ελλήνων Συνέλευσις
– Πράσινο κίνημα
– Δημιουργία
– ΚΟΣΜΟΣ

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για μπει ένα κόμμα στον μηχανισμό κατανομής των 21 εδρών είναι να πιάσει ποσοστό τουλάχιστον 3%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μοντέλα των εκλογικών αναλυτών η κατοχύρωση μιας έδρας εξασφαλίζεται στη ζώνη του 3,3% – 3,4%. Τέλος, η εταιρεία που έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση και μετάδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, έχει σημειώσει ό,τι θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το πρώτο κόμμα γύρω στις 9 το βράδυ, ενώ για τη σταυροδοσία αυτό θα ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα, γύρω στις 11.00.

«Μάθε πού ψηφίζεις»

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές 2024 και ελέγχουμε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» για το εκλογικό τμήμα. Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε και η επιστολική ψήφος ενώ όπως και στις εθνικές εκλογές η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων. Υπενθυμίζεται ό,τι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών.

Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι στο σύνολο 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Από αυτούς, οι 166.679 είναι ετεροδημότες, 202.515 έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ενώ 13.023 προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ. Συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2023, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές έχουν αποκτήσει 111.500 νέοι ψηφοφόροι. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31/12/2007.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο εκλογέας που θα ψηφίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα απαιτείται να επιδείξει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού τομέα). Ακόμη, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ για Ιράν: Καταγγελίες για συλλήψεις διαδηλωτών στα νοσοκομεία

23:45

Σουηδία: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέπεται η φυλάκιση από την ηλικία των 13 ετών

23:34

Γάζα: Κανένας όμηρος που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν κρατείται πλέον

23:26

Μερτς: Στόχος μας η εξέλιξη της Βόρειας Θάλασσας στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο του κόσμου

23:12

Με τεχνολογική ώθηση στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

22:57

Πρώτη και στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη η Volkswagen

22:45

Ήπιες απώλειες τη Δευτέρα για το πετρέλαιο, «άλμα» 29% το φυσικό αέριο

22:22

Κάρνεϊ: «Τακτική εμπορικών διαπραγματεύσεων» οι τελευταίες απειλές Τραμπ για τους δασμούς

22:08

Πολιτική Προστασία: Σε "Red Code" λόγω κακοκαιρίας η Κρήτη

21:53

Τραμπ: «Τραγωδία» ο θάνατος του Πρέτι - «Φταίνε οι Δημοκρατικοί»

21:47

Politico: Έκλεισε το εμπορικό deal ΕΕ - Ινδίας, τι προβλέπει για τους δασμούς

21:42

Μερτς: «Ανησυχητικό το επίπεδο της χρήσης βίας στις ΗΠΑ»

21:33

Παραστατίδης: «Η απάντηση στον αυταρχισμό είναι οι ισχυροί θεσμοί» - Εκδήλωση του Democrat

21:28

Χρυσός: Κατέκτησε την «κορυφή» των 5.100 δολαρίων - Νέο ιστορικό υψηλό και για το ασήμι

21:27

Κυρανάκης: Η υποχρέωση της αντικατάσταση παλαιών ταξί με ηλεκτροκίνητα αφορά μόνο 270 ιδιοκτήτες για το 2026

21:06

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 νεκροί από το πολικό ψύχος, πάνω από 800.000 νοικοκυριά στο σκοτάδι

20:52

Τσάφος: Είναι απολύτως ξεκάθαρο το όριο εγκατάστασης ΑΠΕ σε κάθε περιφερειακή ενότητα

20:40

Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ορισμένες πτήσεις λόγω διακοπής στο σύστημα κρατήσεων

20:26

Γκουτέρες: Το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από τον νόμο της ζούγκλας

20:17

Κακοκαιρία: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή - Πάνω από 43.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

20:03

Ρούτε: «Όποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, ονειρεύεται»

20:00

Η «χρυσοφόρα» γκρίζα ζώνη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

19:59

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

19:57

ΗΠΑ: Επτά νεκροί και ένας τραυματίας από τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στο Μέιν

19:44

Το τελευταίο μίλι πριν το νέο μαραθώνιο

19:37

Ζελένσκι: O επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία να διεξαχθεί πριν από την Κυριακή

19:23

Η Γερμανία επαναφέρει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα - Κονδύλια 3 δισ. ευρώ

19:05

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν έφθασε στη Μέση Ανατολή

18:50

Η Apple ανανεώνει το AirTag με μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότερο ήχο

18:47

Τρίκαλα: Το βίντεο από την στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο της Βιολάντα