Tip of the Day

Δώρο Πάσχα: Εκπνέει η προθεσμία καταβολής – Πώς υπολογίζεται

30-04-2024 | 11:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δώρο Πάσχα: Εκπνέει η προθεσμία καταβολής – Πώς υπολογίζεται
Δώρο Πάσχα / Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Λήξη χρόνου αύριο Μεγάλη Τετάρτη για την καταβολή του δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με την καταληκτική ημερομηνία να είναι έως και την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Πάσχα το οποίο είναι το μισό μηνιαίο μισθό αν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό και δεκαπέντε ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

- Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.
- Ενδεικτικά, εάν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Έως την 1η Μαΐου

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη (1η Μαΐου), αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν. Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας).

Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζεται το δώρο μέσα από την εφαρμογής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ή online, μέσω του https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygei…

Εντωμεταξύ, ξεκίνησε η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας. Οι πιστώσεις του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν καταγγελία επώνυμα ή και ανώνυμα, στο 1555 ή στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:40

Reuters: Εγκρίθηκε η αναβάθμιση 38 F-16 σε Viper

21:35

Παράταση μη καταβολής ΕΝΦΙΑ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

21:17

Βουλή: Στοιχεία για τους Έλληνες ναυτικούς που είναι εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο

21:12

ΟΠΑΠ: Από 17/3 ο διακριτικός τίτλος στο XA αλλάζει σε Allwyn

21:10

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Χανίων

21:04

Γενικό μπλακ άουτ στην Κούβα - 10 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα

20:51

Κάλας: «Δεν επεκτείνεται προς το παρόν η αποστολή ASPIDES στα Στενά του Ορμούζ»

20:38

Μείωση 60% στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μ. Ανατολή με τα Στενά του Ορμούζ κλειστά

20:27

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα για τις ελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο

20:22

Attica Group: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου

20:16

Μερτς: «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Γερμανίας σε επιχειρήσεις στον Κόλπο»

20:16

Παπαϊωάννου: «Οι διαγραφές των αιώνιων φοιτητών αφορούν στην αξιοπιστία των πτυχίων των ΑΕΙ»

20:12

Επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στο Ισραήλ - Θραύσματα πυραύλων στην Ιερουσαλήμ

20:00

Ναυάγιο σκάφους της Frontex ανοιχτά του Καστελορίζου, δύο τραυματίες

19:53

Με μοντέλο ΤΑΑ το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού

19:45

ΗΠΑ: Το BBC ζητά να απορριφθεί η αγωγή Τραμπ για δυσφήμιση σε βάρος του

19:29

Το Ιράν απειλεί με επιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες - Ποιοι είναι στο στόχαστρο της Τεχεράνης

19:24

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς προορισμούς της Μέσης Ανατολής

19:13

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

19:04

Θεοδωρικάκος: Πώς ο Αναπτυξιακός Νόμος συμβάλλει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας

19:01

«Γκρίνια» Τραμπ για χώρες που δεν στέλνουν πλοία στο Ορμούζ: «Εδώ και σαράντα χρόνια σας προστατεύουμε»

18:57

Παπαθανάσης: Στις 29 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία σύναψης δανειακών συμβάσεων

18:49

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

18:41

Παπασταύρου: «Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης»

18:40

Μητσοτάκης: Μέσα στις επόμενες 15 μέρες οι ανακοινώσεις για το βιομηχανικό ρεύμα

18:37

Μ. Ανατολή: Η Ιαπωνία «δεν έχει αποφασίσει» αν θα στείλει δυνάμεις για προστασία εμπορικών πλοίων

18:26

Aktor: Στο 22,96% το δυνητικό μερίδιο της Castellano

18:20

Μητσοτάκης: Συζήτηση με την Francine Lacqua στο «Greek Energy: The New Era»

18:17

Profile: Εξετάζονται νέες εξαγορές - Δεν υπάρχει ακόμα κάποια δεσμευτική απόφαση

18:13

Ποιες χώρες λένε «όχι» στον Τραμπ για βοήθεια στο Ορμούζ