Tip of the Day

Πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα το 2023: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά... και τις διαπροσωπικές σχέσεις

16-02-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανελλαδική έρευνα: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τις διαπροσωπικές σχέσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στο 28% του πληθυσμού ανήλθε το 2023 το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί περίπου σε 2.200.000 άτομα, στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας 35-54 ετών. O αριθμός παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Το 2023 καπνίστηκαν ανά άτομο σε ημερήσια βάση 15 τσιγάρα κατά μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, το 45,3% δήλωσε ότι καπνίζει έως 10 τσιγάρα ημερησίως, το 40,6% από 11 έως 20 τσιγάρα, ενώ το 14% περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως. Από αυτούς, το 23,7% ανέφερε ότι την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας κάπνιζε λιγότερο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Παρότι η έρευνα έδειξε πως η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής διακοπής ή τουλάχιστον μείωσης του αριθμού των τσιγάρων ημερησίως ανιχνεύεται σε αξιοπρόσεκτο ποσοστό, το 21% των ερωτηθέντων καπνιστών παραδέχθηκε αδυναμία οριστικής διακοπής παρά τις προσπάθειες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε για 3η συνεχή χρονιά η εταιρεία Marc το 2023, με τη συμμετοχή 1.200 και πλέον ερωτώμενων, από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η εντεινόμενη πίεση στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των καπνιστών

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την ολοένα μειούμενη ανοχή απέναντι στη συνήθεια του καπνίσματος, καθώς και την αυξανόμενη κοινωνική πίεση που ασκείται στους καπνιστές. Οι μη καπνιστές, που ενοχλούνται πλέον από το γεγονός ότι ένα φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο καπνίζει, αντιπροσωπεύουν πλέον το 70,2%, όταν το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66,3% και το 2021 το 63,2%. Μάλιστα, το κάπνισμα παρουσιάζεται όλο και πιο έντονα ως αιτία δυσαρέσκειας στις ενδοοικογενειακές/διαπροσωπικές σχέσεις.

Σε βάθος τριετίας παρατηρείται αύξηση σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων στους μη καπνιστές που δηλώνουν ότι ενοχλούνται από την καπνιστική συνήθεια του/της συντρόφου τους (51,7% το 2021, 59,2% το 2022 και 62,3% το 2023). Αντίστοιχα, το ποσοστό των καπνιστών που αναφέρουν εντάσεις ή τσακωμούς με άτομα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος εξαιτίας του καπνίσματος αυξήθηκε κατά 9 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες (38,8% το 2021, 42,8% το 2022 και 47,5% το 2023).

Κίνητρα διακοπής: υγεία, ευεξία και οικονομία

Αυξημένη κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες (86,3%) σε σχέση με το 2022 (83,9%) παρουσιάστηκε η ανησυχία των καπνιστών ως προς τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία τους. Παράλληλα, το 74,4% εξ αυτών δήλωσε ενόχληση για την επίπτωση του καπνίσματος στη φυσική τους κατάσταση, ποσοστό αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2022 (70,5%). Υγεία και σωματική ευεξία καταγράφηκαν ως τα κυρίαρχα κίνητρα διακοπής του καπνίσματος σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αλλά στις νεότερες ηλικίες το οικονομικό κόστος αναδείχθηκε ως εξίσου ισχυρό κίνητρο διακοπής (66,6%).

Τα εναλλακτικά προϊόντα και η κρισιμότητα της ενημέρωσης

Αυξήθηκαν από το 5,5% το 2021 στο 21,3 % το 2023 όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, είτε κατ’ αποκλειστικότητα είτε σε συνδυασμό με τσιγάρα. Η έλλειψη μυρωδιάς και ο δυνητικά μειωμένος κίνδυνος για την υγεία, προκύπτουν ως οι βασικότεροι λόγοι μεταστροφής (50,5% και 49% αντίστοιχα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βαθμός συμφωνίας με την άποψη πως ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά τη φορολόγησή του. Η αποδοχή της άποψης αυτής καταγράφεται στο 67,1%, ποσοστό αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2022 (63,2%).

Ταυτόχρονα, η διατήρηση του επιπέδου ενημέρωσης γύρω από τα εναλλακτικά προϊόντα στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το 2022 καταδεικνύει την ανάγκη συντεταγμένων και συντονισμένων προσπαθειών ώστε οι καπνιστές να έχουν επαρκή ενημέρωση σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. Μόλις 1 στους 10 Έλληνες δήλωσε επαρκώς ενημερωμένος, την ώρα που οι μισοί απάντησαν ότι διαθέτουν από ελάχιστη έως καθόλου πληροφόρηση. Χαρακτηριστικά, από το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού μόνο 1 στους 3 (30,5%) δήλωσε ότι γνωρίζει τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά τσιγάρα και τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, ενώ μεταξύ των καπνιστών το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 47%.

«Είναι η 3η συνεχής χρονιά που διεξάγεται η πανελλαδική έρευνα της Marc για το κάπνισμα. Η έγκυρη πληροφόρηση θεωρούμε πως είναι προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων και πρόθεσή μας είναι να μιλάμε πάντα με δεδομένα. Στην Παπαστράτος θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και με όχημα την επιστήμη και οδηγό την τεχνολογία θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, δυνητικά μειωμένου κινδύνου, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο σύντομα», ανέφερε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Θέμης Χασιώτης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη Τούρκος να μεταφέρει 110 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

23:35

Συνολικά 61 μετανάστες διασώθηκαν σε δύο επιχειρήσεις νότια της Κρήτης

23:15

Μενδώνη: Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη

22:48

Χαρακόπουλος: Εκπεφρασμένη η κυβερνητική βούληση για μεταφορά νερού στον θεσσαλικό κάμπο

22:33

Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ - Η πρώτη μετά την εκεχειρία

22:16

Τασούλας: Θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου «Ελλάδα 2030»

21:47

Στην Κύπρο για την Άτυπη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της ΕΕ ο Ν. Δένδιας

21:18

Πέλλα: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

21:04

Μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες

20:59

Ιράν: Η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε την ποινή φυλάκισης του διαφωνούντα σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί

20:53

Τουλάχιστον 10 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Μάλτας

20:46

Χανιά: Εντοπίστηκε drone να εισέρχεται στον εναέριο χώρο των φυλακών μεταφέροντας ύποπτο φορτίο

20:40

ΗΠA: Εξετάζουν σχέδιο για να αγοράσουν τα νησιά Τσάγκος από τον Μαυρίκιο

20:30

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Δομοκό και Σαλαμίνα

20:25

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν απειλεί αμερικανικούς στόχους λόγω της κλιμάκωσης στον Λίβανο

20:22

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα Μώλου Φωκίδας

20:11

Γάζα: Εννέα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

19:56

Τουρνάς: Αυτοψία του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Βόρεια Εύβοια μετά τις σεισμικές δονήσεις

19:47

ΗΠΑ: Εξετάζουν να διοχετεύσουν «παγωμένα» ιρανικά κεφάλαια σε χώρες του Κόλπου ως πολεμικές αποζημιώσεις

19:30

Πώς φορολογούνται τα crypto στις ευρωπαϊκές χώρες

19:24

Ζελένσκι: Μετέβη στη Βρετανία για συνομιλίες με Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς

19:13

Bybit: Προσφέρει πρόσβαση σε tokenized IPO σε ιδιώτες επενδυτές - Αρχή με την SpaceX

18:53

Κανονικά η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων τη Δευτέρα στη Βόρεια Εύβοια

18:47

Λίβανος: Οι Ισραηλινοί πλήττουν τα νότια προάστια της Βηρυτού

18:15

Γεραπετρίτης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:02

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα προς Τιμήν των Αποστράτων της ΕΛΑΣ

17:38

Λάρισα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιθέα Φαρσάλων

17:33

Τραμπ: Συμφωνία με την Τεχεράνη δεν σημαίνει άμεση αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων

17:00

«Ψωμί» για νέες εξαγορές προσφέρει η βιομηχανία τροφίμων –  Όλα τα deals του 2026

16:52

Δημοσκόπηση Marc για το Πρώτο Θέμα: Προβάδισμα 15,1% της ΝΔ έναντι της ΕΛΑΣ