Tip of the Day

Πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα το 2023: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά... και τις διαπροσωπικές σχέσεις

16-02-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πανελλαδική έρευνα: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά και τις διαπροσωπικές σχέσεις

Στο 28% του πληθυσμού ανήλθε το 2023 το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα, που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί περίπου σε 2.200.000 άτομα, στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας 35-54 ετών. O αριθμός παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Το 2023 καπνίστηκαν ανά άτομο σε ημερήσια βάση 15 τσιγάρα κατά μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, το 45,3% δήλωσε ότι καπνίζει έως 10 τσιγάρα ημερησίως, το 40,6% από 11 έως 20 τσιγάρα, ενώ το 14% περισσότερα από 20 τσιγάρα ημερησίως. Από αυτούς, το 23,7% ανέφερε ότι την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας κάπνιζε λιγότερο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Παρότι η έρευνα έδειξε πως η αναζήτηση τρόπων αποτελεσματικής διακοπής ή τουλάχιστον μείωσης του αριθμού των τσιγάρων ημερησίως ανιχνεύεται σε αξιοπρόσεκτο ποσοστό, το 21% των ερωτηθέντων καπνιστών παραδέχθηκε αδυναμία οριστικής διακοπής παρά τις προσπάθειες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε για 3η συνεχή χρονιά η εταιρεία Marc το 2023, με τη συμμετοχή 1.200 και πλέον ερωτώμενων, από ολόκληρη την Ελλάδα.

Η εντεινόμενη πίεση στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των καπνιστών

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν την ολοένα μειούμενη ανοχή απέναντι στη συνήθεια του καπνίσματος, καθώς και την αυξανόμενη κοινωνική πίεση που ασκείται στους καπνιστές. Οι μη καπνιστές, που ενοχλούνται πλέον από το γεγονός ότι ένα φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο καπνίζει, αντιπροσωπεύουν πλέον το 70,2%, όταν το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66,3% και το 2021 το 63,2%. Μάλιστα, το κάπνισμα παρουσιάζεται όλο και πιο έντονα ως αιτία δυσαρέσκειας στις ενδοοικογενειακές/διαπροσωπικές σχέσεις.

Σε βάθος τριετίας παρατηρείται αύξηση σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων στους μη καπνιστές που δηλώνουν ότι ενοχλούνται από την καπνιστική συνήθεια του/της συντρόφου τους (51,7% το 2021, 59,2% το 2022 και 62,3% το 2023). Αντίστοιχα, το ποσοστό των καπνιστών που αναφέρουν εντάσεις ή τσακωμούς με άτομα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος εξαιτίας του καπνίσματος αυξήθηκε κατά 9 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες (38,8% το 2021, 42,8% το 2022 και 47,5% το 2023).

Κίνητρα διακοπής: υγεία, ευεξία και οικονομία

Αυξημένη κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες (86,3%) σε σχέση με το 2022 (83,9%) παρουσιάστηκε η ανησυχία των καπνιστών ως προς τη σοβαρότητα των επιπτώσεων του τσιγάρου στην υγεία τους. Παράλληλα, το 74,4% εξ αυτών δήλωσε ενόχληση για την επίπτωση του καπνίσματος στη φυσική τους κατάσταση, ποσοστό αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2022 (70,5%). Υγεία και σωματική ευεξία καταγράφηκαν ως τα κυρίαρχα κίνητρα διακοπής του καπνίσματος σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, αλλά στις νεότερες ηλικίες το οικονομικό κόστος αναδείχθηκε ως εξίσου ισχυρό κίνητρο διακοπής (66,6%).

Τα εναλλακτικά προϊόντα και η κρισιμότητα της ενημέρωσης

Αυξήθηκαν από το 5,5% το 2021 στο 21,3 % το 2023 όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, είτε κατ’ αποκλειστικότητα είτε σε συνδυασμό με τσιγάρα. Η έλλειψη μυρωδιάς και ο δυνητικά μειωμένος κίνδυνος για την υγεία, προκύπτουν ως οι βασικότεροι λόγοι μεταστροφής (50,5% και 49% αντίστοιχα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βαθμός συμφωνίας με την άποψη πως ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά τη φορολόγησή του. Η αποδοχή της άποψης αυτής καταγράφεται στο 67,1%, ποσοστό αυξημένο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2022 (63,2%).

Ταυτόχρονα, η διατήρηση του επιπέδου ενημέρωσης γύρω από τα εναλλακτικά προϊόντα στα ίδια χαμηλά επίπεδα με το 2022 καταδεικνύει την ανάγκη συντεταγμένων και συντονισμένων προσπαθειών ώστε οι καπνιστές να έχουν επαρκή ενημέρωση σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. Μόλις 1 στους 10 Έλληνες δήλωσε επαρκώς ενημερωμένος, την ώρα που οι μισοί απάντησαν ότι διαθέτουν από ελάχιστη έως καθόλου πληροφόρηση. Χαρακτηριστικά, από το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού μόνο 1 στους 3 (30,5%) δήλωσε ότι γνωρίζει τις βασικές διαφορές ανάμεσα στα συμβατικά τσιγάρα και τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, ενώ μεταξύ των καπνιστών το ίδιο ποσοστό φτάνει στο 47%.

«Είναι η 3η συνεχής χρονιά που διεξάγεται η πανελλαδική έρευνα της Marc για το κάπνισμα. Η έγκυρη πληροφόρηση θεωρούμε πως είναι προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων και πρόθεσή μας είναι να μιλάμε πάντα με δεδομένα. Στην Παπαστράτος θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και με όχημα την επιστήμη και οδηγό την τεχνολογία θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, δυνητικά μειωμένου κινδύνου, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο σύντομα», ανέφερε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, Θέμης Χασιώτης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:21

Λαγκάρντ: Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ είναι ένας ισχυρός συμβολισμός για την Ευρώπη

13:11

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ εξαίρει τους στρατιωτικούς του που πολεμούν «σε ξένη γη»

12:58

Οι τράπεζες αλλάζουν «κοστούμι» και αναδιαμορφώνουν το μοντέλο εργασιών τους

12:39

ΥΠΕΞ: Συγχαρητήρια και θερμές ευχές στην Κύπρο για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

12:23

Σαουδική Αραβία: Νέο ρεκόρ με 356 εκτελέσεις το 2025

12:10

Ισραήλ: Οι αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ

11:56

Απακαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας

11:44

ΔΟΔ: Σε 128 ανήλθαν οι θάνατοι δημοσιογράφων παγκοσμίως το 2025

11:40

Η ΕΕ προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στην Υεμένη θέτουν σε κίνδυνο τη «σταθερότητα» του Κόλπου

11:28

ΗΠΑ: Ο Ζοχράν Μαμντάνι ορκίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης

11:17

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας για το 2026

11:01

4 ελληνικές πόλεις που είναι πιο όμορφες τον χειμώνα

10:47

Ο Τραμπ αποσύρει την Εθνοφρουρά από Σικάγο, Λος Άντζελες και Πόρτλαντ - Προειδοποιεί ότι θα επιστρέψει αν αυξηθεί το έγκλημα

10:35

Ουκρανία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ουκρανικό πλήγμα με drone εναντίον της Χερσώνας

10:22

Nature: Σημαντικά επιστημονικά γεγονότα που αναμένουμε το 2026

10:09

Βουλγαρία: Η χώρα υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ

10:04

«Χρύσωσε» και το 2025 τους εργαζόμενους η Καρέλιας - Οι γενναίες παροχές

09:57

Οκτώ νεκροί σε νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοων ενεχόμενων σε «διακίνηση ναρκωτικών»

09:43

Ζελένσκι: Η συμφωνία ειρήνης για την Ουκρανία είναι έτοιμη κατά 90%, μένει το 10%

09:37

Πιερρακάκης: Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα

09:29

Ο Τραμπ χλευάζει τους Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ που έγιναν επίσημα Γάλλοι πολίτες

09:20

Ελβετία: Περίπου 40 νεκροί και 100 τραυματίες από την έκρηξη στο θέρετρο σκι Κραν- Μοντανά

09:16

Σε ισχύ από σήμερα το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

09:09

Έντομα, φύκια και άγρια φυτά: Οι απρόσμενοι πρωταγωνιστές της βιώσιμης διατροφής

09:08

ΕΣΠΑ: Οι πρώτες επιδοτήσεις του 2026 – Τρεις νέες δράσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

09:07

Είναι το 2026 η χρονιά για ένα foldable... iPhone - Οι φήμες και οι πρώτες εικόνες

09:03

Λιανεμπόριο: Ποιες ξένες αλυσίδες έρχονται Ελλάδα το 2026

09:00

«Ποδαρικό» με αυξήσεις στους μισθούς: Πόσο αυξάνονται τα καθαρά εισοδήματα το 2026 - Αναλυτικά παραδείγματα

23:50

Η ΕΕ κάλεσε το Ιράν να αποφυλακίσει τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

23:40

Το Νότιο Σουδάν ανακοινώνει την επανέναρξη της παραγωγής σε πετρελαϊκό κοίτασμα - κλειδί