Tip of the Day

Πώς να διακρίνετε το greenwashing όταν κλείνετε ξενοδοχείο

20-11-2023 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να διακρίνετε το greenwashing όταν κλείνετε ξενοδοχείο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πορεία προς μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έχει θέσει νέα πρότυπα λειτουργίας σε όλους τους κλάδους με τον Τουρισμό να αποτελεί έναν από τους βασικούς που ηγούνται της κούρσας προς την βιωσιμότητα.

Οι καταναλωτές-ταξιδιώτες από την πλευρά τους στρέφονται επίσης σε πιο οικολογικές επιλογές ελέγχοντας και απαιτώντας πράσινα διαπιστευτήρια. Παγκοσμίως, τα ξενοδοχεία, μικρά ή μεγάλα επικοινωνούν τις πράσινες πολιτικές τους αλλά κάποιες φορές πέφτουν στην παγίδα του greenwashing, κάτι για το οποίο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να εξετάζουν όταν πρόκειται να κλείσουν κάποιο ξενοδοχείο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πράσινων προσεγγίσεων (οι οποίες δεν είναι απαραίτητα greenwashing) είναι η δήλωση στο δωμάτιο ότι το πλύσιμο των λευκών ειδών γίνεται κάθε δεύτερη μέρα προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια και να μην σπαταληθεί νερό ή ότι δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά είδη στο μπαρ του ξενοδοχείου. Από την άλλη, κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι αυτά τα μέτρα μπορεί απλώς να υιοθετούνται ώστε η επιχείρηση να μειώσει πρωτίστως τα λειτουργικά της κόστη.

Όταν ένα ξενοδοχείο «βροντοφωνάζει» για τις πράσινες πολιτικές τους ακόμη και εάν αυτές αποτελούν προσπάθειες πολύ μικρής κλίμακας, τότε ίσως να μην πρόκειται για μια πραγματικά πράσινη στρατηγική.

Τα καταλύματα που θέτουν στο επίκεντρο την βιωσιμότητα θα λάβουν βασικά πράσινα μέτρα - από την παροχή φιλτραρισμένου νερού που είναι ασφαλές για πόση (εξάλειψη της ανάγκης για πλαστικά μπουκάλια νερού) έως τα σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια ενώ θα παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με το πλάνο βιωσιμότητας και τις ενέργειες που κάνουν για την μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τέτοιες πληροφορίες είναι συνήθως αναρτημένες στον ιστότοπο του ξενοδοχείου. Συνήθως εκεί ξετυλίγεται με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο το προφίλ της επιχείρησης γιατί συχνά υπάρχουν και αναφορές σχετικά με συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ.

Ομοίως, τα ξενοδοχεία που στηρίζουν και επενδύουν στις τοπικές κοινωνίες εξασφαλίζουν κάποια επιπλέον διαπιστευτήρια κοινωνικής ευθύνης κυρίως επειδή οι ντόπιοι κατανοούν και αγωνίζονται για μια υγιή, ακμάζουσα κοινότητα. Η απασχόληση ντόπιων, η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, αποτελούν τέτοια παραδείγματα.

Τέλος, ξενοδοχεία που λειτουργούν σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές είναι πιο δύσκολο να εφαρμόσουν πολιτικές βιωσιμότητας. Η ανισότητα στον πλούτο και, συχνά, ο υπερτουρισμός οδηγούν στην λειτουργία αλυσίδων ξενοδοχείων ξένης ιδιοκτησίας για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Με μεγάλο αριθμό δωματίων, προκύπτει αναπόφευκτα άναρχη χρήση ενέργειας και νερού ενώ οι τεράστιοι μπουφέδες (ειδικά στα all inclusive) έχουν ως αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:19

Νετανιάχου: Τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στον Λίβανο όσο απειλεί η Χεζμπολάχ

20:03

Πέντε συλλήψεις για την κατάρρευση της πολυκατοικίας στα Πετράλωνα

20:00

ΕΕ: Πρώτη εκταμίευση 3,9 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών

19:47

Κροατία: Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 39,5 βαθμούς στο Σπλιτ

19:41

Με 32,05% στην Yalco η ΑVE - Κάλυψε ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

19:33

Αλβανία: Διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών - Συλλήψεις από την αστυνομία

19:23

ΟΟΣΑ σε Γαλλία: Αυξήσεις φόρων και μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

19:19

Τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου εδώ και 5,5 χρόνια με νέο ρεκόρ στις ευρωαγορές

19:11

Δικαστικός «φραγμός» στο διάταγμα Τραμπ που καταργούσε το «δίκαιο του εδάφους»

19:02

Τετ α τετ Δήμα με τον Ινδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας

18:57

Υπουργικό Συμβούλιο: Τι παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση

18:53

Ελλάκτωρ: Πληρωμή καθαρού υπολοίπου μερίσματος 0,0475 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Aircanteen: Στα 57,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2025 με αύξηση 13,7%

18:37

Ιταλία: Πέντε νεκροί από τον καύσωνα σε μία ημέρα - Στο «κόκκινο» 25 μεγάλες πόλεις

18:37

Για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκαν μέσα σε ζωντανό ιστό τα μικροπλαστικά που καταναλώνουμε

18:30

Συνάντηση Κάλας και Επίτροπων Μετανάστευσης με τον Ερντογάν

18:24

Πυρκαγιά στον Άγιο Δημήτριο Κορινθίας - Μήνυμα 112 για απομάκρυνση πολιτών

18:22

Βενεζουέλα: Οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες από τον σεισμό σβήνουν

18:19

ΔΕΗ: Πλήρωσε 27,76 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο για εξορύξεις στα ορυχεία λιγνίτη το 2025

18:14

ΥΠΕΘΟΟ-ΑΑΔΕ: Ολοκληρώνεται η καταβολή ενίσχυσης 150 ευρώ ανά παιδί σε 950.000 οικογένειες

18:09

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας

18:00

Κένυα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τις «απαγωγές» ακτιβιστών

17:52

Βρετανία: Οι πρόσφυγες θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος στέγασής τους

17:49

Χρηματιστήριο: Κέρδη 16% στο α' εξάμηνο για τον Γενικό Δείκτη

17:46

Πιερρακάκης: Πιστεύουμε ότι λεφτά υπάρχουν ή ότι λεφτά γεννώνται;

17:44

Εξαϋλώθηκαν 2,3 τρισ. δολάρια από τις Mag 7 τον Ιούνιο - Αισιοδοξία για τσιπ

17:36

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει τη Λέσχη Φιλίας Κάτω Πετραλώνων για την υποδοχή των ενοίκων της πολυκατοικίας που κατέρρευσε

17:36

ΚΑΠ 2028-2034: Περικοπή 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο

17:26

ΕΛΓΑ: Καταβλήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ σε 441 δικαιούχους για τις ζημιές από πυρκαγιές του 2022