Tip of the Day

Εξοικονομήστε ενέργεια ακόμη και εάν νοικιάζετε

07-09-2023 | 08:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξοικονομήστε ενέργεια ακόμη και εάν νοικιάζετε

Η ζωή σε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο και πιο ενεργειακά αποδοτικό σπίτι έχει καταστεί πλέον προτεραιότητα τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές καθώς ο κόσμος οδεύει προς μια ανθρακικά ουδέτερη οικονομία. Η πρόβλεψη για εξοικονόμηση ενέργειας από τα αρχικά στάδια της κατασκευής ή σε περιπτώσεις ανακαίνισης αποτελεί πλέον μια εύκολη υπόθεση με πληθώρα επιλογών στις παρεμβάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων αυξάνουν την αξία του ακινήτου. Ωστόσο, ακόμη και εάν κάποιος νοικιάζει, υπάρχουν λιγότερο κοστοβόρες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μικρής κλίμακας αλλά σίγουρα εξοικονομούν ενέργεια.

Ακόμα και κάποιες ελάχιστες αλλαγές μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, η μέθοδος μαγειρέματος ή πλυσίματος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ενεργειακή απόδοση.

Το επαγωγικό μαγείρεμα αξιοποιεί ουσιαστικά το ηλεκτρικό ρεύμα για να δημιουργήσει ένα μαγνητικό πεδίο κάτω από το σκεύος. Το σκεύος μαγνητίζεται και θερμαίνεται και έτσι μέσω αγωγιμότητας και μεταφοράς θερμαίνει το περιεχόμενο. Τα οφέλη που προσφέρει είναι οι χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα με την εξάλειψη των τοξικών εκπομπών από το μαγείρεμα με χρήση άλλων πηγών ενέργειας, μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος π.χ διαρροής αερίου που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές.

Στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, όπως είναι τα σαλόνια και τα υπνοδωμάτια, η τεχνολογία (έξυπνα συστήματα) μπορεί να προσφέρει οικονομικές λύσεις για την εξάλειψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες δεν χρησιμοποιούνται.

Τα έξυπνα πολύπριζα συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν τα αντικείμενα δεν χρησιμοποιούνται ενώ τα φώτα LED σε όλο το σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να διατηρήσουν το σπίτι δροσερό καθώς με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, συχνά εκπέμπεται σημαντική ποσότητα θερμότητας.

Στα μπάνια, οποιοσδήποτε τύπος βρύσης ή κεφαλής ντους χαμηλής ροής αποτελεί το κλειδί για την εξοικονόμηση νερού και χρημάτων στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Επιπλέον, τα ρούχα που στεγνώνουν στον εσωτερικό χώρο αντί στο μπαλκόνι ή το στεγνωτήριο, μπορούν να προσθέσουν την απαραίτητη υγρασία στο σπίτι το χειμώνα.

Ομοίως, τα στεγνωτήρια ρούχων με αντλία θερμότητας, τα οποία εξοικονομούν σημαντική ποσότητα ενέργειας αποτελούν μια καλή λύση εφόσον διαφέρουν από το τυπικό στεγνωτήριο επειδή επαναχρησιμοποιούν τη θερμότητα που εκπέμπεται, αντί να την απελευθερώνουν σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, για τη θέρμανση και την ψύξη, οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να κάνουν ένα σπίτι πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενοικιαστές μπορούν να συνεργαστούν με τους ιδιοκτήτες τους για να λάβουν μια αξιολόγηση της ενέργειας του σπιτιού που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Με έως 20 μήνες φυλάκιση για απάτη κινδυνεύει Ιταλίδα ινφλουένσερ

23:45

Σκόπια: Επίθεση δέχθηκε ηγέτης της βουλγαρικής μειονότητας - Αντιδράσεις από Σόφια

23:35

Ισραήλ: Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε τη σορό ενός ομήρου από τη Γάζα

23:20

Ο Ερντογάν πρότεινε εκ νέου την Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας

23:08

Κερδοφόρο «3x3» η Wall Street - Άνοδος πάνω από 660 μονάδες για Dow Jones

22:53

Στο στόχαστρο του FBI έξι Δημοκρατικοί - Καλούσαν για ανυπακοή στις εντολές της κυβέρνησης Τραμπ

22:34

Πτώση για το πετρέλαιο - «Βαρίδι» η πιθανή συμφωνία για το Ουκρανικό

22:18

Κεφαλογιάννης: Η κλιματική κρίση μετατρέπει όλη την Ευρώπη σε ενιαία ζώνη υψηλού κινδύνου

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2 εκατ. ευρώ

21:50

Βρετανία: Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στο Λονδίνο

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 25/11/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:28

Λάιεν: Θα αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία μέχρι να δεχτεί «μια αξιόπιστη πορεία προς την ειρήνη»

21:16

Νέοι κανόνες για τα διπλώματα οδήγησης: Τι ισχύει από σήμερα

21:04

Κέρδη για τον χρυσό - Ενισχύονται οι προσδοκίες για τα επιτόκια

20:56

Μητσοτάκης: Να δημιουργήσουμε ένα υπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

20:49

Βραζιλία: Προβάδισμα Λούλα έναντι των πιθανών αντιπάλων του στις εκλογές του 2026

20:40

ΕΛΑΣ: Πάνω από 19.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2025 - 47 συλλήψεις ημερησίως κατά μ.o.

20:34

Η Σουηδία ενισχύει την αντιαεροπορική της άμυνα

20:21

Ζελένσκι: Το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει προς τα εμπρός με το ειρηνευτικό σχέδιο

20:06

Μακρόν στη «Συμμαχία των Προθύμων»: Υπάρχει μια ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία

19:55

Yπ. Παιδείας: Ενεργοποιείται η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ατομικών σχολικών θυρίδων στα δημοτικά

19:49

Στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων» συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης

19:35

Βρυξέλλες για Ελλάδα: Ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, πιθανά βαρίδια λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΤΑΔ

19:22

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο επίκεντρο η Fed

19:21

Στάρμερ: Βρετανία και ΕΕ θα προχωρήσουν στο θέμα των παγωμένων ρωσικών assets

19:08

Ακρίτας: Από 26 Νοεμβρίου σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

19:02

Συνομιλίες στην Αίγυπτο για τη β' φάση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

18:54

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είναι μονόδρομος να βάλουμε τάξη στα πράγματα

18:50

Στο Μουσείο της Ακρόπολης για εκδήλωση του υπ. Τουρισμού αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:47

Στάρμερ: Η Βρετανία θα στείλει περισσότερους πυραύλους για την άμυνα της Ουκρανίας