Tip of the Day

Τα υπέρ και τα κατά των ESG επενδύσεων

27-03-2023 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα υπέρ και τα κατά των ESG επενδύσεων
Το ESG είναι ένα πλαίσιο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάση τις επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα.

Τον τελευταίο χρόνο, η συζήτηση για το ESG Investing (δηλαδή οι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) γίνεται όλο και πιο έντονη και έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Για παράδειγμα, η μείωση του διαθέσιμου κεφαλαίου για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχει αναμφισβήτητα περιορίσει την ανταπόκριση της προσφοράς στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αυξάνοντας έτσι το κόστος της ενέργειας παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την δημοτικότητα τέτοιων πρακτικών σε κάποιες φτωχότερες χώρες και στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

Το ESG είναι ένα πλαίσιο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάση τις επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα. Ενώ αυτές οι επενδύσεις έχουν διάφορες επιπτώσεις τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους μετόχους, το βασικό αποτέλεσμα της επένδυσης ESG εξαρτάται πάντα και σε συνάρτηση με το κόστος. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για εταιρείες που είναι θετικά διακείμενες απέναντι στο ESG αλλά το θέμα είναι πως μετριούνται τελικά οι αποδόσεις, οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς διαφορετικούς. Σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς τα δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν μια υπεραπόδοση των εταιρειών αντί ESG έναντι των εταιρειών ESG ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους, συμβαίνει το αντίθετο.

Όταν η τιμή μιας εταιρείας είναι χαμηλή και η αναμενόμενη απόδοση της είναι υψηλή, αυτό σημαίνει επίσης ότι το κόστος κεφαλαίου της είναι υψηλό. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που είναι καλές για την κοινωνία ή το περιβάλλον έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και μπορούν να δικαιολογήσουν έργα με χαμηλότερες αποδόσεις και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας ηλιακής δυναμικότητας, καθώς οι εταιρείες μπορούν να δικαιολογήσουν την επένδυση σε έργα χαμηλότερης απόδοσης. Αντίθετα, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να βρούμε χρηματοδότηση για ένα νέο εργοστάσιο άνθρακα ή ανθρακωρυχείο. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν κίνητρα να ενεργούν με βάση τα κριτήρια ESG προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερη αποτίμηση στην αγορά (είτε μέσω υψηλότερης τιμής μετοχής είτε μέσω πρόσβασης σε κεφάλαια που συνειδητοποιούν ESG σε μια αύξηση κεφαλαίου).

Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύτερο επιχείρημα το οποίο υποστηρίζει ότι τα ανεπαρκή περιβαλλοντικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν δυσανάλογα τον πληθυσμό που εμπλέκεται άμεσα. Γεωγραφικά, πολλά φτωχά έθνη είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και άλλες μορφές περιβαλλοντικής ζημιάς.

Επιπλέον, από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, η εργατική τάξη είναι εκείνη που θα πληγεί περισσότερο. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ESG δεν τάσσονται υπέρ της αναμόρφωσης της οικονομίας από τη μια μέρα στην άλλη, απλώς επιδιώκουν σταθερές βελτιώσεις στην πολιτική και στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Τέλος, στα αδύναμα σημεία του ESG θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί το γεγονός ότι η εξάρτηση από τους κανονισμούς (ειδικά όταν αυτοί είναι ασαφείς ή χαλαροί) ως το μοναδικό κίνητρο για καλή συμπεριφορά η οποία εκδηλώνεται και μέσω των ESG επενδύσεων είναι ανεπαρκής όταν τα άτομα που εκπονούν τους κανονισμούς δεν μπορούν πάντα να ενεργήσουν προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:51

Τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ σήμερα

12:45

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους αυτοκινητοδρόμους

12:43

Πόσα χρήματα πήραν Τζέικ Πολ και Άντριου Τέιτ από τις ήττες τους

12:33

Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα

12:31

Σύροι υπουργοί συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για στρατιωτική συνεργασία

12:22

Αυξήθηκαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά τον Νοέμβριο

12:20

Πώς αλλάζει ο «χάρτης» της λιανικής ρεύματος το 2026 – Τι γίνεται με ΗΡΩΝ & nrg, ΔΕΗ, Enerwave, Protergia

12:00

Alpha Bank: Στις συμπληγάδες γεωπολιτικής, OPEC και δασμών το πετρέλαιο

11:54

Kaspersky: Εντόπισε μισό εκατομμύριο κακόβουλα αρχεία την ημέρα το 2025

11:42

ΣΕΤΕ: Έκκληση για άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας στο οδικό δίκτυο

11:31

Ταγαράς: «Εκσυγχρονίζουμε τους κανόνες αδειοδότησης και κατασκευής των κτιρίων»

11:22

Επικαιροποιημένο μητρώο προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολές της ΔΥΠΑ

11:21

Κτιριοδομικός Κανονισμός: Tι αλλάζει με τη νέα υπουργική απόφαση

11:09

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη

10:58

Σχέδιο ειρήνης 20 σημείων για Ουκρανία από Ζελένσκι - Αναλυτικά τι προβλέπει

10:58

Οριακές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:43

Alpha Bank: Πώς εισέρχεται η ελληνική οικονομία στο νέο έτος

10:33

Απολογισμός έτους στην Ασία: Ποιοι κέρδισαν -και ποιοι πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα- το 2025

10:25

Alpha Bank: Η Κεντρική Μακεδονία ο νέος σταθμός του προγράμματος «Μαζί με στόχο την υγεία»

10:16

Διαθέσιμη η ψηφιακή εφαρμογή Μητρώου Δεξαμενών Ιδιωτικών Πρατηρίων Καυσίμων

10:11

Μία Ελληνίδα μεταξύ των θυμάτων από τη συντριβή του Falcon

10:01

Elbisco: Ενισχυμένη εμπορική δυναμική και επέκταση σε νέες κατηγορίες

09:55

Λαμία: Άρχισε η αποσυμφόρηση από Ριτσώνα μέχρι Θήβα

09:47

Αισιόδοξες επιστημονικές ιστορίες του 2025, σύμφωνα με το Nature

09:47

Κυρανάκης: 23 νέα τρένα και ανακαίνιση υποδομών - Αλλαγές στον σιδηρόδρομο έως το 2027

09:36

Στα χέρια της Sanofi η Dynavax για 2,2 δισ. δολάρια

09:22

Η BP πουλά το 65% των μετοχών της Castrol έναντι 6 δισ. δολαρίων

09:08

Μπλόκο στο σχέδιο του Τραμπ για ανάπτυξη εθνοφρουράς από το Ανώτατο Δικαστήριο

09:02

Κυρώσεις των ΗΠΑ: «Άνεμο μακαρθισμού» καταγγέλλει ο πρώην επίτροπος Μπρετόν

08:58

Κίνα: Προσωρινά μέτρα κατά των επιδοτήσεων σε κάποια ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα