Tip of the Day

Τα υπέρ και τα κατά των ESG επενδύσεων

27-03-2023 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα υπέρ και τα κατά των ESG επενδύσεων
Το ESG είναι ένα πλαίσιο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάση τις επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα.

Τον τελευταίο χρόνο, η συζήτηση για το ESG Investing (δηλαδή οι επενδύσεις που λαμβάνουν υπ’ όψιν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) γίνεται όλο και πιο έντονη και έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Για παράδειγμα, η μείωση του διαθέσιμου κεφαλαίου για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχει αναμφισβήτητα περιορίσει την ανταπόκριση της προσφοράς στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, αυξάνοντας έτσι το κόστος της ενέργειας παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την δημοτικότητα τέτοιων πρακτικών σε κάποιες φτωχότερες χώρες και στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

Το ESG είναι ένα πλαίσιο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάση τις επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα. Ενώ αυτές οι επενδύσεις έχουν διάφορες επιπτώσεις τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους μετόχους, το βασικό αποτέλεσμα της επένδυσης ESG εξαρτάται πάντα και σε συνάρτηση με το κόστος. Οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για εταιρείες που είναι θετικά διακείμενες απέναντι στο ESG αλλά το θέμα είναι πως μετριούνται τελικά οι αποδόσεις, οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς διαφορετικούς. Σύμφωνα με κάποιους παράγοντες της αγοράς τα δεδομένα φαίνεται να καταδεικνύουν μια υπεραπόδοση των εταιρειών αντί ESG έναντι των εταιρειών ESG ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους, συμβαίνει το αντίθετο.

Όταν η τιμή μιας εταιρείας είναι χαμηλή και η αναμενόμενη απόδοση της είναι υψηλή, αυτό σημαίνει επίσης ότι το κόστος κεφαλαίου της είναι υψηλό. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που είναι καλές για την κοινωνία ή το περιβάλλον έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και μπορούν να δικαιολογήσουν έργα με χαμηλότερες αποδόσεις και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας ηλιακής δυναμικότητας, καθώς οι εταιρείες μπορούν να δικαιολογήσουν την επένδυση σε έργα χαμηλότερης απόδοσης. Αντίθετα, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να βρούμε χρηματοδότηση για ένα νέο εργοστάσιο άνθρακα ή ανθρακωρυχείο. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν κίνητρα να ενεργούν με βάση τα κριτήρια ESG προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερη αποτίμηση στην αγορά (είτε μέσω υψηλότερης τιμής μετοχής είτε μέσω πρόσβασης σε κεφάλαια που συνειδητοποιούν ESG σε μια αύξηση κεφαλαίου).

Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύτερο επιχείρημα το οποίο υποστηρίζει ότι τα ανεπαρκή περιβαλλοντικά αποτελέσματα θα επηρεάσουν δυσανάλογα τον πληθυσμό που εμπλέκεται άμεσα. Γεωγραφικά, πολλά φτωχά έθνη είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και άλλες μορφές περιβαλλοντικής ζημιάς.

Επιπλέον, από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, η εργατική τάξη είναι εκείνη που θα πληγεί περισσότερο. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του ESG δεν τάσσονται υπέρ της αναμόρφωσης της οικονομίας από τη μια μέρα στην άλλη, απλώς επιδιώκουν σταθερές βελτιώσεις στην πολιτική και στις επιχειρηματικές πρακτικές.

Τέλος, στα αδύναμα σημεία του ESG θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί το γεγονός ότι η εξάρτηση από τους κανονισμούς (ειδικά όταν αυτοί είναι ασαφείς ή χαλαροί) ως το μοναδικό κίνητρο για καλή συμπεριφορά η οποία εκδηλώνεται και μέσω των ESG επενδύσεων είναι ανεπαρκής όταν τα άτομα που εκπονούν τους κανονισμούς δεν μπορούν πάντα να ενεργήσουν προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:06

Στο σχέδιο «Επιχειρηματικότητα 360°» η Akis Petretzikis Hub για ίδρυση τηλεοπτικού στούντιο 2 εκατ.

14:01

Δεκτές οι ελληνικές θέσεις στον νέο κλιματικό νόμο της ΕΕ για κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα

13:56

Κεφαλογιάννης: Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 35.500 προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια

13:41

Profile Software και EY Ελλάδος ολοκλήρωσαν το νέο σύστημα αδειοδότησης ΑΠΕ για το ΥΠΕΝ

13:39

ΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

13:39

Philip Morris International: Νέος, διευρυμένος ρόλος για τον Χρήστο Χαρπαντίδη

13:35

Τσάφος: 7η παγκοσμίως στη διείσδυση καθαρής ενέργειας η Ελλάδα

13:32

Algida Ice Cream Company: Σταθερή ανάπτυξη και ηγετική θέση στην κατηγορία του παγωτού

13:27

Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε τον νέο δήμαρχο της Νέας Υόρκης «υποστηρικτή της Χαμάς»

13:24

Ένταση έχει προκαλέσει η άφιξη της Shein στο Παρίσι

13:23

Γαλλία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος - Τουλάχιστον 10 τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης

13:22

Μάλμε - Παναθηναϊκός: Τι να δείτε και τι να δοκιμάσετε στην πόλη της Σουηδίας

13:17

Η Κωτσόβολος εντάσσεται στο UN Global Compact και στο ελληνικό του δίκτυο

13:15

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου για την πορεία εφαρμογής της εκεχειρίας στη Γάζα

13:14

Aktor και ΔΕΠΑ Εμπορίας επενδύουν στρατηγικά στην ενέργεια και την εξωστρέφεια

13:09

Orsted: Κατέγραψε ζημίες ύψους 261,8 εκατ. δολαρίων το γ' τρίμηνο

13:02

Κατατέθηκε στη Κομισιόν το επικαιροποιημένο σχέδιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Εντός δύο μηνών η απάντηση

13:01

Υπόθεση Novartis: Διακόπηκε η δίκη σε β' βαθμό των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

12:53

Στην Ελλάδα ο Ζελένκσι μέσα στον Νοέμβριο - Συνάντηση με Μητσοτάκη

12:40

Κλίμα: Συμβιβασμός ΕΕ - ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου

12:33

Ζοχράν Μαμντάνι: Πώς ένας Σοσιαλιστής αψήφησε τη Wall Street και «κατέκτησε» τη Νέα Υόρκη

12:31

Βοσνία: Έντεκα νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας

12:26

Ο ΕΣΠ ζητά θεσμική πρωτοβουλία για τη δημιουργία «Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού»

12:25

Οι ηλικιωμένοι άντεξαν περισσότερο: Τι έδειξε διεθνής έρευνα για την ψυχική ανθεκτικότητα μετά την πανδημία

12:10

Έκρηξη τα ξημερώματα έξω από κέντρο διασκέδασης στο Περιστέρι

12:09

Αυτοκίνητο: Οι κινεζικές μάρκες υπερδιπλασίασαν το μερίδιο αγοράς τους στην Ευρώπη

12:04

Προχωρά το έργο-ορόσημο των 39,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΑΔΕ

12:03

Κρούσματα της νόσου Chagas στη Δ. Ευρώπη - Αυξάνονται σε μη ενδημικές περιοχές

12:01

ΔΕΗ myHotel SmartRate: Νέο προϊόν ενέργειας ειδικά σχεδιασμένο για ξενοδοχεία

11:58

Piraeus Sustainability Blueprint: Η στρατηγική και οι στόχοι της Πειραιώς για τη βιωσιμότητα και το ESG