Tip of the Day

Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων

22-03-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεκινάει σήμερα 22 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δέσμη των δράσεων «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η δέσμη δράσεων θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία περιφέρειας, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων (651/2014, 1407/2013), προσαυξημένου κατά 20% ανά κατηγορία περιφέρειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία/ώρα ηλεκτρονικής υποβολής (οριστικοποίησης) στο ΟΠΣΚΕ.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Η δέσμη δράσεων για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Για λόγους μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας η χρηματοδότηση γίνεται με χρήση της Κοινής Στήριξης (άρθρο 25 Κ (ΕΕ) 2021/1060) για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενισχύσεων του ΕΚΤ+.

Η δέσμη χωρίζεται σε δύο δράσεις:

Δράση 1 - Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τρεις τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40% – εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 έως και 1.000.000 ευρώ.

Δράση 2 - Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί σε επεξεργάσιμη μορφή υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με τους παρακάτω τρόπους:

Δια ζώσης

Γραφείο Πληροφόρησης Κοινού – Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.

Τηλεφωνικά

Στο 801 11 36 300 (κλήση μόνο από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση)

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 09:00 π.μ. – 04:30 μ.μ.

E-mail: [email protected]

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:49

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Αρκαδία

12:42

Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ

12:25

Αυξημένη έως 20% η φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας

12:16

Tesla: Η NHTSA ολοκλήρωσε την έρευνα για το σύστημα διεύθυνσης σε 376.000 EV της αυτοκινητοβιομηχανίας

11:58

Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης

11:46

Δημοσκόπηση GPO για τα «Παραπολιτικά»: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, στο 16,3% η ΕΛ.Α.Σ.

11:18

Το στοίχημα του 25% στα εξοπλιστικά μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

11:03

Οι ελλείψεις υποδομών νερού είναι το πρόβλημα στα νησιά - Όχι η ξηρασία

10:48

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

10:42

Πράσινο φως για τον απόπλου του «ΚΙΣΣΑΜΟΣ» από τη Μήλο - Συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

10:29

Real Consulting: Ανοιχτό το παράθυρο για εξαγορές μετά την ενσωμάτωση της OTS

10:26

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε τη σιδηροδρομική σύνδεση Πράγας – Βερολίνου - Κοπεγχάγης

10:18

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας

10:09

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν της μικρής επιχείρησης

09:40

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

09:26

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα

09:23

Αναθέρμανση στη διακίνηση containers για το λιμάνι του Πειραιά

09:09

Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

08:56

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

08:44

Τρία γραφικά ψαροχώρια γύρω από τη Μονεμβασιά που αξίζει να ανακαλύψετε

08:43

Ελβετία: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου με 38,8 βαθμούς Κελσίου

08:31

Εκτός τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ρεύματος - Εξετάζεται η λύση της ΑΑΔΕ

08:25

Μπόνους μετεγκατάστασης στην περιφέρεια ύψους 10.000€ και προκαταβολή για τα έξοδα μετακίνησης

08:16

AKTOR: Παρά την «ενεργειακή στροφή» παραμένει «πυλώνας» η Κατασκευή - Ενισχύονται Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ

08:12

ΗΠΑ- Ιράν: Ανεβαίνει ξανά η ένταση στον Περσικό – Ανταλλαγή χτυπημάτων

08:00

Φοροδιαφυγή-οικονομικό έγκλημα: Εξπρές έλεγχοι και διώξεις - Στενότερη συνεργασία ΑΑΔΕ με «ελληνικό FBI»

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες