Tip of the Day

Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων

22-03-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων

Ξεκινάει σήμερα 22 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δέσμη των δράσεων «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η δέσμη δράσεων θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία περιφέρειας, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων (651/2014, 1407/2013), προσαυξημένου κατά 20% ανά κατηγορία περιφέρειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία/ώρα ηλεκτρονικής υποβολής (οριστικοποίησης) στο ΟΠΣΚΕ.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Η δέσμη δράσεων για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Για λόγους μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας η χρηματοδότηση γίνεται με χρήση της Κοινής Στήριξης (άρθρο 25 Κ (ΕΕ) 2021/1060) για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενισχύσεων του ΕΚΤ+.

Η δέσμη χωρίζεται σε δύο δράσεις:

Δράση 1 - Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τρεις τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40% – εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 έως και 1.000.000 ευρώ.

Δράση 2 - Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί σε επεξεργάσιμη μορφή υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με τους παρακάτω τρόπους:

Δια ζώσης

Γραφείο Πληροφόρησης Κοινού – Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.

Τηλεφωνικά

Στο 801 11 36 300 (κλήση μόνο από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση)

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 09:00 π.μ. – 04:30 μ.μ.

E-mail: [email protected]

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:02

Λαγκάρντ για επιτόκια: Να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2021 - Στοιχίζει η «ψευδής βεβαιότητα»

12:49

Στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

12:48

Τουρκία: Σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ, αισθητή σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα

12:46

Alpha Bank: Πώς αναλύονται τα δικαιώματα ψήφου της Unicredit

12:44

Μπρούνερ: Το ζήτημα των επιστροφών είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας

12:37

Νέα πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη - Tο Συνταγματικό Δικαστήριο έπαψε την πρωθυπουργό Παετονγκτάρν Σιναουάτρα

12:37

Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ιαπωνία - Ο πιο ζεστός Ιούνιος όλων των εποχών

12:33

Απεβίωσε η Ηρώ Καριοφύλλη

12:25

Δίκη Φιλιππίδη: Απαλλαγή και για τη δεύτερη υπόθεση ζητεί ο εισαγγελέας

12:15

Goldman Sachs: Άμεση απειλή για την Ευρώπη η Ρωσία – Τρία σενάρια για την ευρωπαϊκή άμυνα

12:14

Εκπτώσεις: Ξεκινούν 14 Ιουλίου, τα ωράρια των καταστημάτων - Τι να προσέξετε

12:13

Περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες κρύβουν έναν αποταμιευτικό λογαριασμό από τον σύντροφό τους

12:09

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη παρά τους δασμούς

12:05

Eurostat: Στο 3,6% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Αυξήσεις φωτιά 5,5% στις υπηρεσίες

12:04

Πανεπιστήμια Αριστείας: 74 νέα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων

12:03

Τασούλας: Η Ελλάδα παραμένει φάρος σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας

12:03

ΕΚΤ: Μηνύματα Νάγκελ, Σίμκους, Εστρίβα για πληθωρισμό, επιτόκια και δασμούς

11:56

Ζαχαράκη: Τέλη Ιουλίου οι βάσεις - Πότε ξεκινούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια

11:54

«Νίκη, Δύναμη, Επιτυχία»: Ο Τραμπ λανσάρει νέο άρωμα μόνο με 249 δολάρια

11:53

Ευ. Μυτιληναίος - Μ. Ντράγκι: Γιατί η Ευρώπη δείχνει αδύναμη απέναντι στις προκλήσεις της εποχής

11:42

Μητσοτάκης: Οι αρχές στη Λιβύη να λάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα

11:33

Κάζακς (ΕΚΤ): Δεν θα είναι μεγάλες τυχόν περαιτέρω αλλαγές στα επιτόκια

11:33

Σε χαμηλό 10 μηνών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούνιο

11:28

ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas: Ενισχύει την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα

11:22

Γερμανία: Μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση της ανεργίας τον Ιούνιο

11:19

Η SEAJETS επεκτείνεται στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα με το Superstar II

11:15

Ντε Γκίντος: Η άνοδος του ευρώ πάνω από το $1,20 θα ήταν πολύ περίπλοκη

11:12

Απόπειρα για νέα υψηλά έτους στο ΧΑ

11:12

Γαλλία: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής η κυβέρνηση Μπαϊρού

11:05

S&P Global για ελληνική μεταποίηση: Στις 53,1 μονάδες ο PMI τον Ιούνιο