Tip of the Day

Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων

22-03-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ξεκινάει σήμερα 22 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δέσμη των δράσεων «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η δέσμη δράσεων θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία περιφέρειας, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων (651/2014, 1407/2013), προσαυξημένου κατά 20% ανά κατηγορία περιφέρειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία/ώρα ηλεκτρονικής υποβολής (οριστικοποίησης) στο ΟΠΣΚΕ.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Η δέσμη δράσεων για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Για λόγους μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας η χρηματοδότηση γίνεται με χρήση της Κοινής Στήριξης (άρθρο 25 Κ (ΕΕ) 2021/1060) για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενισχύσεων του ΕΚΤ+.

Η δέσμη χωρίζεται σε δύο δράσεις:

Δράση 1 - Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τρεις τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40% – εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 έως και 1.000.000 ευρώ.

Δράση 2 - Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί σε επεξεργάσιμη μορφή υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με τους παρακάτω τρόπους:

Δια ζώσης

Γραφείο Πληροφόρησης Κοινού – Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.

Τηλεφωνικά

Στο 801 11 36 300 (κλήση μόνο από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση)

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 09:00 π.μ. – 04:30 μ.μ.

E-mail: [email protected]

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Νέα μελέτη: Το Χονγκ Κονγκ εκθρόνισε την Ελβετία στη διαχείριση πλούτου

23:46

Ρούμπιο: Δεν θα αφήσουμε κανένα κρούσμα Έμπολα να εισέλθει στις ΗΠΑ

23:34

ΑΑΔΕ: Σύλληψη 2 Ολλανδών για κλοπή απολιθωμάτων από το δάσος της Λέσβου

23:20

Πρώτο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street για το 2026

23:06

Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών για τον προσωπικό βοηθό του

22:52

Safe Bulkers: Από 2 Ιουνίου στο ταμπλό οι 101,8 εκατ. μετοχές - Το χρονοδιάγραμμα

22:38

Ανδρουλάκης: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πρόσωπα πολιτικά αυτόνομα»

22:24

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:11

Απώλειες άνω του 5% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Ρούμπιο

22:00

ΑΑΔΕ: Ταχύτερες τελωνειακές διατυπώσεις από 1 Ιουνίου με τα ψηφιακά Δελτία ATA

21:49

Στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η ΟΝΥΞ Τουριστική

21:36

Πετραλιάς: «Η Ελλάδα επιτυχημένο παράδειγμα δημοσιονομικής πολιτικής»

21:24

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: Θα ανοίξουν για όλους, δεν θα τα ελέγχει κανείς - Νέα προειδοποίηση στο Ιράν

21:12

Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός υπό τον φόβο πληθωρισμού και επιτοκίων

21:00

Αγορές ξεκομμένες από την πραγματική οικονομία: Το ράλι της ΑΙ και οι κίνδυνοι

20:50

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Γεώργιος Δριτσάκος

20:40

Προαστιακός: Πλήρης αποκατάσταση των καθυστερήσεων στα δρομολόγια στο ύψος Δουκίσσης Πλακεντίας

20:30

Απειλές Γκιουλέρ για Αιγαίο και Κύπρο - Τι απαντούν πηγές ΥΠΕΘΑ

20:20

Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα Έμπολα στο Κονγκό - Πού δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ;

20:16

Κομισιόν: Νέα πρόταση για κινητές δορυφορικές υπηρεσίες στην ΕΕ

20:08

Μητσοτάκης: Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ κυβέρνησης και ElevenLabs την Πέμπτη

19:56

ΕΛΑΣ: Οι εκπρόσωποι Τύπου του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα

19:53

Ισχνή άνοδος στις ευρωαγορές με «όχημα» την αυτοκινητοβιομηχανία

19:52

Μιχαηλίδου: «Κάνουμε την ψηφιακή γνώση εργαλείο αυτονομίας και ισότιμης πρόσβασης»

19:40

Cenergy Holdings: Αύξηση 81% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

19:33

Νέα απειλή Τραμπ: «Καμία άρση κυρώσεων στο Ιράν - Ή συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:24

Παρουσιάστηκε το νέο ψηφιακό πρόσωπο του e-ΕΦΚΑ

19:10

Κυκλοφορία βιβλίου Μιχάλη Σάλλα: «Τι πήγε λάθος στην Ελλάδα …και τι θα μπορούσε να διορθωθεί»

19:03

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το Πληροφοριακό της Alpha Bank για Alpha Trust

19:01

Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη