Tip of the Day

Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων

22-03-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από σήμερα «μοιράζονται» 700 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μικρομεσαίων

Ξεκινάει σήμερα 22 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δέσμη των δράσεων «Πράσινη Μετάβαση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων, ενώ η δέσμη δράσεων θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία περιφέρειας, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι σχετικοί κανονισμοί χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων (651/2014, 1407/2013), προσαυξημένου κατά 20% ανά κατηγορία περιφέρειας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία/ώρα ηλεκτρονικής υποβολής (οριστικοποίησης) στο ΟΠΣΚΕ.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Η δέσμη δράσεων για την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Για λόγους μεγαλύτερης συμπληρωματικότητας η χρηματοδότηση γίνεται με χρήση της Κοινής Στήριξης (άρθρο 25 Κ (ΕΕ) 2021/1060) για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο ενισχύσεων του ΕΚΤ+.

Η δέσμη χωρίζεται σε δύο δράσεις:

Δράση 1 - Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τρεις τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40% – εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 έως και 1.000.000 ευρώ.

Δράση 2 - Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, έχουν δημοσιευθεί σε επεξεργάσιμη μορφή υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων για την υποβολή των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με τους παρακάτω τρόπους:

Δια ζώσης

Γραφείο Πληροφόρησης Κοινού – Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.

Τηλεφωνικά

Στο 801 11 36 300 (κλήση μόνο από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση)

Ωράριο : Δευτέρα – Παρασκευή : 09:00 π.μ. – 04:30 μ.μ.

E-mail: [email protected]

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: «Τρομοκρατική οργάνωση» οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε Αίγυπτο, Λίβανο και Ιορδανία

23:45

Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

23:35

Ιράν: Οι νεκροί έφτασαν τους 2.003, σύμφωνα με ακτιβιστές

23:26

Η Μαρία Καρυστιανού παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών

23:19

Παλαιστίνη: Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές στη Γάζα

23:10

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street - Η JP Morgan «τράβηξε» προς τα κάτω τον S&P 500

22:49

Γερμανία: Χαμηλά τα ποσοστά απασχόλησης των προσφύγων

22:37

Κέρδη άνω του 2% για το πετρέλαιο ελέω Ιράν

22:24

Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

22:05

Ανακοίνωση της ευρωομάδας της ΝΔ - Απάντηση στην παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό

21:50

Η Volkswagen παρέδωσε 4,73 εκατ. οχήματα παγκοσμίως το 2025

21:36

Κλήρωση Eurojackpot 13/01/26: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:35

Νέα ιστορικά υψηλά για χρυσό και ασήμι με φόντο Fed και πληθωρισμό

21:30

Ρωσία: Η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο τεσσάρων εργοστασίων της δανικής αλυσίδας Rockwool

21:16

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 320.000 ιδίων μετοχών από 2/1 έως 12/1/2026

21:15

Νιγηρία: Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στρατιωτικό υλικό για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

21:10

Έλτον: Ολοκληρώθηκε η πώληση των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της στη Βουλγαρία

21:02

Επαφές Χρ. Δήμα στις Βρυξέλλες για την αεροναυτιλία

20:59

ΔΑΑ: Ο Παναγιώτης Ταμπούρλος νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

20:50

ΗΠΑ: Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον αρνούνται να καταθέσουν στη Βουλή για την υπόθεση Έπστιν

20:35

Την Τετάρτη η νέα σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

20:23

Στον έλεγχο των deepfake που δημιουργούνται με AI στοχεύει η Ισπανία

20:20

Χατζηδάκης: Βελτιώσεις σε τρία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου

20:09

Ερφάν Σολτάνι: Ποιος είναι ο 26χρονος διαδηλωτής που θα εκτελεστεί αύριο στο Ιράν

19:54

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο-ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων - «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς»

19:42

Iταλία: «Οι ιρανικές αρχές να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων του λαού»

19:29

Τι αναφέρει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για το blackout σε συχνότητες του FIR Αθηνών

19:16

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές - Άλμα άνω του 5% για την Orsted

19:07

Συρία: Διαδηλώσεις Κούρδων στα βορειοανατολικά με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις στο Χαλέπι

18:58

Ιράν: Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με διώξεις που επισύρουν τη θανατική ποινή