Tip of the Day

Πώς να παρακολουθήσετε τους στόχους ESG μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας

29-11-2022 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να παρακολουθήσετε τους στόχους ESG μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας
Οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πρωτοβουλίες ESG στη λειτουργική και οικονομική τους απόδοση.

Οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πρωτοβουλίες ESG στη λειτουργική και οικονομική τους απόδοση και για αυτό πλέον αναζητούν ευκαιρίες στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Φυσικά, προκειμένου να καλύψουν τις σύγχρονες απαιτήσεις για δράση, πρέπει να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα σε όλα τα σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού, ξεκινώντας από τις προμήθειες.

Η εφοδιαστική αλυσίδα ενός οργανισμού μπορεί να ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκπομπές παράγονται μέσω προμήθειας, η διαχείριση δαπανών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μοχλούς που έχουν οι οργανισμοί για την προώθηση της βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυτό το στοιχείο της προμήθειας μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα και τις ευρύτερες δεσμεύσεις ESG μέσω στρατηγικών συνεργατών και επιλογής προϊόντων με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Εάν, ωστόσο, τα ενδιαφερόμενα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν μια διαφανή άποψη για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ζωτικές πληροφορίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση και την αξιολόγηση της προόδου προς τους στόχους ESG.

Αυτή η έλλειψη ορατότητας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο, από την άγνοια της καταναγκαστικής εργασίας σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού, έως την απορρόφηση υψηλών επιπέδων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τους προμηθευτές. Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν αναφορές σχετικά με τις μετρήσεις ESG, απαιτείται ένα αξιόπιστο tracking.

Φθάνοντας στα ενδότερα της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, οι εταιρείες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όχι μόνο να αποφύγουν τον κίνδυνο, αλλά και να χαράξουν μια σαφή πορεία προς την παρακολούθηση και την επίτευξη των στόχων ESG. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η υιοθέτηση τεχνολογίας που παρέχει τέτοιες πληροφορίες — με άλλα λόγια, ένα επιχειρηματικό δίκτυο.

Για παράδειγμα, η σύνθεση των δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας σε έναν πίνακα εργαλείων σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στις εταιρείες να ενσωματώσουν τη διαχείριση των προμηθευτών και να προσδιορίσουν τις «επικίνδυνες» συνεργασίες. Μέσα σε ένα δίκτυο, αυτό μπορεί να επεκταθεί για να παρέχει στις προμήθειες μια προβολή σε πραγματικό χρόνο των δυνατοτήτων του προμηθευτή και να αυτοματοποιήσει τη λειτουργία ώστε να συμμορφώνεται με τις καθορισμένες απαιτήσεις. Αυτό επιτρέπει τη διαφάνεια στην προμήθεια βιώσιμων υλικών, των διαδικασιών παραγωγής και της έγκαιρης παρέμβασης σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Η έξυπνη διαχείριση κόστους και η τεχνολογία των επιχειρηματικών δικτύων μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο να δώσουν ζωή στις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Καθώς το ESG εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, η διαφάνεια, η υποβολή εκθέσεων, η συμμόρφωση και οι απαιτήσεις ελέγχου καθιστούν απαραίτητη την ψηφιοποίηση για την εκμετάλλευση των πόρων και των αποτελεσμάτων σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Έρευνα από την IDC σχετικά με τις βασικές τάσεις στη βιωσιμότητα και το ESG συγκρίνει την απόδοση κερδών και εσόδων 680 κατασκευαστικών οργανισμών με τις επιδόσεις τους στο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη, οι ψηφιακά ώριμοι κατασκευαστές που έδωσαν έμφαση στη βιωσιμότητα ξεπέρασαν τους κλαδικά ομολόγους τους που δεν είναι ούτε ψηφιακοί ούτε εστιασμένοι στη βιωσιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ για Ιράν: Καταγγελίες για συλλήψεις διαδηλωτών στα νοσοκομεία

23:45

Σουηδία: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέπεται η φυλάκιση από την ηλικία των 13 ετών

23:34

Γάζα: Κανένας όμηρος που απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν κρατείται πλέον

23:26

Μερτς: Στόχος μας η εξέλιξη της Βόρειας Θάλασσας στον μεγαλύτερο ενεργειακό κόμβο του κόσμου

23:12

Με τεχνολογική ώθηση στην εβδομάδα της Fed η Wall Street

22:57

Πρώτη και στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη η Volkswagen

22:45

Ήπιες απώλειες τη Δευτέρα για το πετρέλαιο, «άλμα» 29% το φυσικό αέριο

22:22

Κάρνεϊ: «Τακτική εμπορικών διαπραγματεύσεων» οι τελευταίες απειλές Τραμπ για τους δασμούς

22:08

Πολιτική Προστασία: Σε "Red Code" λόγω κακοκαιρίας η Κρήτη

21:53

Τραμπ: «Τραγωδία» ο θάνατος του Πρέτι - «Φταίνε οι Δημοκρατικοί»

21:47

Politico: Έκλεισε το εμπορικό deal ΕΕ - Ινδίας, τι προβλέπει για τους δασμούς

21:42

Μερτς: «Ανησυχητικό το επίπεδο της χρήσης βίας στις ΗΠΑ»

21:33

Παραστατίδης: «Η απάντηση στον αυταρχισμό είναι οι ισχυροί θεσμοί» - Εκδήλωση του Democrat

21:28

Χρυσός: Κατέκτησε την «κορυφή» των 5.100 δολαρίων - Νέο ιστορικό υψηλό και για το ασήμι

21:27

Κυρανάκης: Η υποχρέωση της αντικατάσταση παλαιών ταξί με ηλεκτροκίνητα αφορά μόνο 270 ιδιοκτήτες για το 2026

21:06

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 νεκροί από το πολικό ψύχος, πάνω από 800.000 νοικοκυριά στο σκοτάδι

20:52

Τσάφος: Είναι απολύτως ξεκάθαρο το όριο εγκατάστασης ΑΠΕ σε κάθε περιφερειακή ενότητα

20:40

Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ορισμένες πτήσεις λόγω διακοπής στο σύστημα κρατήσεων

20:26

Γκουτέρες: Το κράτος δικαίου αντικαθίσταται από τον νόμο της ζούγκλας

20:17

Κακοκαιρία: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή - Πάνω από 43.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

20:03

Ρούτε: «Όποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, ονειρεύεται»

20:00

Η «χρυσοφόρα» γκρίζα ζώνη του Χρηματιστηρίου Αθηνών

19:59

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

19:57

ΗΠΑ: Επτά νεκροί και ένας τραυματίας από τη συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους στο Μέιν

19:44

Το τελευταίο μίλι πριν το νέο μαραθώνιο

19:37

Ζελένσκι: O επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία να διεξαχθεί πριν από την Κυριακή

19:23

Η Γερμανία επαναφέρει τις επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα - Κονδύλια 3 δισ. ευρώ

19:05

Το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν έφθασε στη Μέση Ανατολή

18:50

Η Apple ανανεώνει το AirTag με μεγαλύτερη εμβέλεια και δυνατότερο ήχο

18:47

Τρίκαλα: Το βίντεο από την στιγμή της έκρηξης στο εργοστάσιο της Βιολάντα