Tip of the Day

Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

11-04-2022 | 07:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με λίγα κλικ στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, περίπου 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν σύντομα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν.

Πριν ενεργοποιηθεί η ρύθμιση και ανοίξει η πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακινησία αίρεται μόνο με την ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους για να μπορέσουν να τα κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους. Ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται από το σύστημα και θα μπλοκάρετε η άρση ακινησίας.

Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διενεργείται από την ΑΑΔΕ μέσω web service με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο το οποίο θα σκανάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας και θα εντοπίζει τα οχήματα που κυκλοφορούν ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Τα βήματα

Για την ψηφιακή άρση ακινησίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς TAXISnet, στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν, χωρίς πρόστιμο. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

1. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.

2. Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.

3. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:

- Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.

- Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη πληρώσει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και επιθυμείτε να πληρώσετε ετήσια (π.χ. γιατί πρόκειται να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας) επιλέγοντας ετήσια τέλη θα υπολογιστεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

Προσοχή: Στις αιτήσεις άρσης ηλεκτρονικής ακινησίας δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την άρση της ακινησίας ή για την ανάγκη έγκρισης της άρσης ακινησίας (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία. Αποστέλλονται δηλαδή ενημερωτικά μηνύματα στον/στους ιδιοκτήτες μέσω των οποίων ενημερώνονται για την άρση της ακινησίας του οχήματος.

Παραδείγματα

Με βάση τη ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας). Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:57

Ισπανία: Τουλάχιστον 72 νεκροί από το μαζικό κύμα μεταναστών της Πέμπτης στο θύλακα της Θέουτα

17:50

Κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ θα διενεργήσουν αυτοψίες στις πληγείσες απ' τις φωτιές περιοχές

17:14

Συνελήφθη 26χρονος για τη δολοφονία της 38χρονης Βρετανίδας στην Κυψέλη

16:56

Το στεγαστικό επιτείνει τη δημογραφική κρίση - Αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας οι νέοι και παραμένουν στην πατρική εστία

16:35

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την επαναφορά της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών της ΑΑΔΕ

16:26

Σύγκρουση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα - Βίντεο ντοκουμέντο

16:18

Στις φλόγες το όρος Πατέρας - Λίγα χλμ απ' τα Μέγαρα οι φλόγες

16:09

Επίσκεψη Γεωργιάδη σε δομές υγείας της Δ. Αττικής λόγω των πυρκαγιών

16:04

Κεφαλονιά: Συνελήφθη 44χρονος για εμπρησμό από πρόθεση

15:51

Jefferies: Θα στερηθούν κέρδη οι επενδυτές που αποκλείουν την SpaceX λόγω Μασκ

15:34

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα διαθέτει ένα αστείρευτο ειρηνικό «οπλοστάσιο πολιτισμού»

15:19

OPEC: Συμφωνία για συνολική αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 188.000 βαρέλια

15:06

Σκέρτσος: Έχουμε όλα τα εργαλεία για προσιτή στέγη

14:52

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική - Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα αεροσκάφη

14:46

Θήβα: Στον εισαγγελέα οι δυο συλληφθέντες για τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

14:40

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Αττική, Βοιωτία και Εύβοια τη Δευτέρα

14:32

Χαλκιδική: Βυθίστηκε σκάφος στον Άγιο Νικόλαο

14:27

Κεφαλονιά: Bελτιωμένη η κατάσταση - Επιχειρούν εναέρια μέσα

14:20

Ιράν: Κάθε απειλή από αντιπάλους είναι πραγματική και αξιόπιστη

14:00

Πιερρακάκης: Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε σχέδιο τετραετίας

13:30

Μαρινάκης: Η αντίδραση στις ψευδείς ειδήσεις δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης ή ενός κόμματος

13:26

Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως επένδυσε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αλλά τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν

13:00

Ακίνητα – Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υψηλές προ-κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Τι συμβαίνει σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα

12:52

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς τρία άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές

12:45

O Κυρ. Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχείρησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΠ

12:37

Ιαπωνία και ΗΠΑ αναλαμβάνουν κοινή δράση για να στηρίξουν το γεν

12:28

Κίνα: Σε 25 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός από πλημμύρα στα βορειοδυτικά

12:17

Ουγγαρία: Ανέστειλε για πρώτη φορά τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

12:04

ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τις εισαγωγές από ακόμη 43 κινεζικές εταιρείες

11:45

Μαρόκο: Δίνει το όνομα του προέδρου Τραμπ σε αυτοκινητόδρομο στη Δυτική Σαχάρα