Tip of the Day

Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

11-04-2022 | 07:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με λίγα κλικ στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, περίπου 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν σύντομα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν.

Πριν ενεργοποιηθεί η ρύθμιση και ανοίξει η πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακινησία αίρεται μόνο με την ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους για να μπορέσουν να τα κυκλοφορήσουν ξανά στους ελληνικούς δρόμους. Ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται από το σύστημα και θα μπλοκάρετε η άρση ακινησίας.

Ο έλεγχος ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διενεργείται από την ΑΑΔΕ μέσω web service με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της ένα νέο ηλεκτρονικό όπλο το οποίο θα σκανάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας και θα εντοπίζει τα οχήματα που κυκλοφορούν ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

Τα βήματα

Για την ψηφιακή άρση ακινησίας, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς TAXISnet, στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν, χωρίς πρόστιμο. Στη συνέχεια γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

1. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας.

2. Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος.

3. Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».

Στη συνέχεια επιλέγετε αν επιθυμείτε να καταβάλετε ετήσια ή αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, οπότε για:

- Ετήσια, δημιουργείται το σχετικό ειδοποιητήριο, με τον Κωδικό Πληρωμής.

- Αναλογικά, θα πρέπει να επιλέξετε το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμείτε να καταβάλετε τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση που έχετε ήδη πληρώσει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και επιθυμείτε να πληρώσετε ετήσια (π.χ. γιατί πρόκειται να μεταβιβάσετε το αυτοκίνητό σας) επιλέγοντας ετήσια τέλη θα υπολογιστεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό της οφειλής.

Προσοχή: Στις αιτήσεις άρσης ηλεκτρονικής ακινησίας δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την άρση της ακινησίας ή για την ανάγκη έγκρισης της άρσης ακινησίας (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία. Αποστέλλονται δηλαδή ενημερωτικά μηνύματα στον/στους ιδιοκτήτες μέσω των οποίων ενημερώνονται για την άρση της ακινησίας του οχήματος.

Παραδείγματα

Με βάση τη ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας). Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:13

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 16 Φεβρουαρίου 2027 η δίκη του Γ. Ξυλούρη για «το δικαίωμα σιωπής»

16:00

«Πόλεμος» Ευρώπης-Ασίας για το LNG

15:50

Στουρνάρας: «Επαναφορά της 13ης σύνταξης θα οδηγήσει πάλι σε δύσκολες καταστάσεις»

15:49

Αναβρασμό προκαλεί ο περιορισμένος ανασχηματισμός κυβέρνησης του Μερτς

15:46

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 1.000 άνεργους πτυχιούχους - Μισθοί έως 1.250 ευρώ

15:41

Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε «ΒΒ» από Fitch

15:35

To Ισραήλ ετοιμάζεται για «μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Δυτική Όχθη

15:33

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Κάνατε τα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους σας»

15:31

Θεοδωρικάκος: «Η Δημοκρατία απαιτεί ευθύνη και τη συμμετοχή όλων»

15:27

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 31 Ιουλίου

15:21

Ο Μπέρναμ εγκαινιάζει το «No10 North» για να μεταφερθεί η λήψη οικονομικών αποφάσεων από το Λονδίνο

15:16

Αυτές οι φωτογραφίες από τα Κουφονήσια 20 χρόνια πριν δείχνουν πώς έχει αλλάξει το ελληνικό καλοκαίρι

15:14

Η Κομισιόν κατηγορεί το TikTok ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους ανήλικους χρήστες

15:07

«Aspides»: Αυξάνεται σε υψηλός ο κίνδυνος επιθέσεων από τους Χούθι στη Ερυθρά Θάλασσα

15:06

Νέο πλαίσιο κυρώσεων για ελέγχους σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής

15:01

Voucher παιδικών σταθμών: Αιτήσεις έως 5 Αυγούστου - Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

14:51

Η Ελλάδα συνδράμει την Ισπανία με δύο Canadair για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

14:35

Παπασταύρου: «Αναγκαία μεταρρύθμιση για ασφαλές, προσιτό, επαρκές και ποιοτικό νερό για όλους»

14:27

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιουνίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

14:23

Alpha Bank: Έως τα τέλη Ιουλίου σε λειτουργία ο νέος φωνητικός βοηθός AI

14:13

Oλοκληρώθηκε το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα»

14:04

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ανάγκη για νέο Σύνταγμα που να συμβαδίζει με την εποχή μας»

14:00

Γεραπετρίτης: «Αντί για λευκή επιταγή έχουμε έναν συνταγματικό μηδενισμό»

13:47

10 εξωτικοί προορισμοί που δεν είναι τόσο ακριβοί όσο νομίζετε

13:47

Ποιες περιοχές είναι σε «Red Code» για την κακοκαιρία - Μηνύματα από το 112

13:42

Spitogatos: Αυξημένα τα ενοίκια για φοιτητική στέγη το 2026

13:38

Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου τα αποτελέσματα β' τριμήνου

13:32

«Καπνός» 797 δισ. δολάρια από τις Mag 7 μέσα σε μία μέρα

13:14

Τι πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι - Crash test σε 7 κατηγορίες ποτών και ροφημάτων

13:14

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση προκαλεί διακοπή ηλεκτροδότησης για 150.000 καταναλωτές στο Τσερνίχιβ