Tip of the Day

Τεκμήρια: Οδηγός επιβίωσης για όσους απέκτησαν κατοικία το 2021

18-02-2022 | 07:18
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τεκμήρια: Οδηγός επιβίωσης για όσους απέκτησαν κατοικία το 2021

Αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των τεκμηρίων βρίσκονται φέτος οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο το 2021.

Όσοι αγόρασαν κατοικία, θα πρέπει να πάρουν χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν τα ποσά που έχουν δαπανήσει. Και αυτό γιατί, τεκμήριο δεν αποτελεί μόνο το τίμημα της αγοράς ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο αλλά και ο φόρος μεταβίβασης που καταβλήθηκε, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη. Στο ποσό αυτό, θα έρθει να προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Μάλιστα λαμβάνονται υπόψη και οι βοηθητικοί χώροι όπως η αποθήκη, ή το γκαράζ.

Όσοι αγόρασαν ακίνητο το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να το εμφανίσουν στη φετινή φορολογική τους δήλωση και για να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό.
  2. Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά παραστατικά πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σύνταξης προσυμφώνου αγοράς.
  3. Σε ανέγερση οικοδομής εφόσον η ανέγερση διαρκέσει περισσότερο του ενός έτους, σε κάθε έτος σαν ποσό δαπάνης θα ληφθεί το αντίστοιχο του κόστους ανέγερσης στο ίδιο έτος, εκτός εάν χρόνος καταβολής έχει ορισθεί διαφορετικά (π.χ. ο χρόνος αποπεράτωσης της οικοδομής).
  4. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.
  5. Σε περίπτωση αγοράς ακινήτου με συνιδιοκτησία ή σε περίπτωση που περισσότεροι από κοινού ανεγείρουν οικοδομή, σε κάθε έναν αναλογεί ποσό δαπάνης όσο το ποσοστό συμμετοχής του.
  6. Σε περίπτωση που από διαφορετικό πρόσωπο αγοράζεται η ψιλή κυριότητα και από άλλο η επικαρπία ακινήτου, σε καθέναν θα υπολογισθεί ποσό δαπάνης απόκτησης που του αναλογεί επιμεριστικά κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τη φορολογία κληρονομιών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ανεγείρεται οικοδομή σε οικόπεδο στο οποίο άλλο πρόσωπο είναι ψιλός κύριος και άλλο επικαρπωτής, δηλαδή η δαπάνη ανέγερσης επιμερίζεται στους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών ανεξάρτητα σε ποιου το όνομα εκδίδεται η άδεια ανέγερσης οικοδομής.

Ακίνητο από πλειστηριασμό

- Όταν το ακίνητο αποκτάται από πλειστηριασμό ως αξία αγοράς ακινήτου που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της δαπάνης απόκτησης, είναι το ποσό του εκπλειστηριάσματος και κάθε άλλο ποσό (π.χ. φόρος μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά) που πραγματικά κατέβαλε ο υπερθεματιστής.

Τεκμήριο διαβίωσης

Για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος του φορολογούμενου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του, λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές δαπάνες για:

- Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων, με 40 ευρώ το τ.μ. ,
  • από 81 μέχρι και 120 τ.μ. με 65 ευρώ το τ.μ.,
  • από 121 μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ το τ.μ.,
  • από 201 έως 300 τ.μ. με 200 ευρώ το τ.μ. και
  • από 301 τ.μ. με 400 ευρώ το τ.μ..

Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

- Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο ορίζεται στο 50% του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας μαζί με το βοηθητικό χώρο της. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά του τεκμηρίου τόσο για την κύρια όσο και για την δευτερεύουσα κατοικία θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το ίδιο ισχύει και εάν η κατοικία αυτή αποκτήθηκε ή μεταβιβάσθηκε μέσα στο έτος. Επίσης:

  • Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών.
  • Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.
  • Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων αλλά και όσοι δηλώνουν φιλοξενούμενοι δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο της κατοικίας στην οποία μένουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γάζα: Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

23:28

Συνάντηση εργασίας της Λ. Μενδώνη με τον πρέσβη του Περού στην Αθήνα

23:14

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

22:48

Ουκρανία: Τρεις νεκροί στην επαρχία Ντονέτσκ

22:16

Στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο Γ. Φλωρίδης

22:09

Ρούμπιο: Απαράδεκτη, λυπηρή και επικίνδυνη η διείσδυση ρωσικών drones στο πολωνικό έδαφος

21:49

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και το μόνο κόμμα που μπορεί να τη φέρει είναι το ΠΑΣΟΚ

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 33χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

21:24

Πολωνία: Στον αέρα μαχητικά για απειλή από ρωσικά drones

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη τριών ατόμων που πετούσαν μπάζα σε υπαίθριο χώρο

20:57

Αφγανιστάν: Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν στην Καμπούλ για την ανταλλαγή κρατουμένων με τους Ταλιμπάν

20:51

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις

20:47

Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι επιστροφές μεταναστών ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία

20:42

Σύλληψη 23χρονου για ναρκωτικά στον Πειραιά

20:33

Ουκρανική επίθεση κατά ρωσικού συμπλέγματος διυλιστηρίων της Bachneft PJSC NOVOIL

20:24

Η οικονομία της γνώσης και οι προκλήσεις στην εκπαίδευση

20:10

Τσάρλι Κερκ: Ενέπνεε τους υποστηρικτές του και εξόργιζε τους αντιπάλους του

19:54

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

19:17

Κικίλιας: Εντολή για έρευνα του ΛΣ μετά το επεισόδιο με πολίτη και παράνομο εμπόριο με Ρομά στο λιμάνι της Αρκίτσας

19:00

Δασμοί: σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ με ΕΕ για Google, monster trucks και ESG

18:41

Μητσοτάκης για 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ τα Σάββατα: Κάτι αλλάζει στην Αθήνα

18:32

Ισπανία: Δεκατέσσερις τραυματίες από έκρηξη σε καφέ της Μαδρίτης

18:30

Αρχαία Ολυμπία: Φωτιά σε ορεινή δασική έκταση στην περιοχή Σπαρτουλιά

18:16

Ρωσικά μαχητικά εξοπλισμένα με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους πάνω απ' τη Θάλασσα Μπάρεντς

18:00

«Μαγνήτης» ενεργειακών επενδύσεων η Βόρεια Ελλάδα - Στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης

17:51

Λονδίνο: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των μεταναστών και υπέρ της ελευθερίας του λόγου

17:43

Μπαράζ διαγωνισμών για το αύριο της ελληνικής επιχειρηματικότητας

17:37

Καταβολή του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας με 200 ένσημα ανεξαρτήτως αριθμού ταμείων και εργοδοτών

17:30

Τραμπ: Δείπνησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ μετά την ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα

17:17

Σδούκου: Η παρουσία της Chevron στην Ελλάδα δεν έχει μόνο επενδυτική αλλά και γεωπολιτική σημασία