Tip of the Day

ΑΦΜ σε πολυκατοικίες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές

14-01-2022 | 08:47
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΑΦΜ σε πολυκατοικίες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές

Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Επίσης, διευκολύνει τη διαδικασία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για την κατάθεση των κοινοχρήστων από τους ενοίκους και ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και για την εξόφληση κοινόχρηστων δαπανών (αμοιβές για καθαριότητα κτιρίου, συντήρηση ασανσέρ, υπηρεσίες κηπουρού κ.α.) της πολυκατοικίας.

Με πρόσφατη απόφασή της, η ΑΑΔΕ απλοποιεί τη διαδικασία έκδοσης του ΑΦΜ καθώς:

  • Δεν προβλέπεται προθεσμία απόκτηση του ΑΦΜ, μετά την οποία επιβάλλεται πρόστιμο εκπροθέσμου.
  • Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κανονισμού, αρκεί να υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.
  • Όπου υπάρχει σύσταση οροφοκτησίας και κανονισμός δεν απαιτείται παμψηφία για την ανωτέρω διαδικασία, αλλά αρκεί η πλειοψηφία που ορίζει ο κανονισμός του κάθε κτιρίου για την ύπαρξη απαρτίας και έγκυρης απόφασης.
  • Δεν είναι απαραίτητο να έχει εκλεγεί διαχειριστής, αρκεί και ο ορισμός του προσώπου, συνιδιοκτήτη ή και μη (που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση μαζί με τα παραπάνω δύο δικαιολογητικά).

Απόκτηση ΑΦΜ σε 7 βήματα

1. Η άτυπη ένωση συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν.3741/1929) θα πρέπει να υποβάλει:

  • Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή κανονισμό του κτιρίου που λογικά θα έχουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτιρίου.
  • Πρακτικό γενικής συνέλευσης της εκλογής του διαχειριστή, όταν η αίτηση για την απόδοση ΑΦΜ υποβάλλεται από τον διαχειριστή.

2. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, πρακτικό γενικής συνέλευσης με το οποίο ορίζεται απλώς το πρόσωπο που θα υποβάλει την αίτηση για λογαριασμό της άτυπης ένωσης και θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόδοση ΑΦΜ, υπογεγραμμένο σε κάθε περίπτωση από την απαιτούμενη πλειοψηφία επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών, ως αυτή ορίζεται στον κανονισμό του κτιρίου.

3. Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, αρκεί η συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας στο κτίριο.

4. Μόλις οριστεί από την ένωση των ιδιοκτητών ως υπεύθυνος είτε κάποιος εκ των ιδιοκτητών είτε κάποιος διαχειριστής, αυτός θα πρέπει να υποβάλει το έντυπο Δ211.

5. Το έντυπο Δ211 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων (https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikesypire sies/katalogosentypon).

6. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή.

7. Ως ημερομηνία απόδοσης του ΑΦΜ θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του εντύπου Δ211, εφόσον οι ως άνω ενώσεις ιδιοκτητών δεν διενεργούν πράξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν έχουν έσοδα από τη διαχείριση της πολυκατοικίας, κατηγορία στην οποία εμπίπτει σχεδόν το σύνολο των πολυκατοικιών της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:28

ΚΕΦίΜ: Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του νομοθετικού έργου το 2024

14:20

5 ξεχωριστά πρωτοχρονιάτικα ταξίδια

14:14

Επιχορήγηση 2,46 εκατ. ευρώ για 1.112 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον Ντάνιελ στη Θεσσαλία

14:09

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων - Οι τέσσερις «μνηστήρες»

14:04

Ποια ήταν η καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς;

14:00

Πόσα χρήματα κέρδισε το 2025 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

13:58

Εκδόθηκε η πρώτη άδεια επισκευής κτηρίου που επλήγη στις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2025

13:53

Στη Σουηδία άνοιξε εμπορικό κέντρο που μετατρέπει σκουπίδια σε στυλάτα ρούχα

13:34

Εγκρίθηκαν οι ΕΠΜ για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου

13:23

Βασιλική Λαζαράκου: Επανεξελέγη στο προεδρείο της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ

13:05

Από τι θα εξαρτηθούν οι τιμές ρεύματος το 2026 - Τα σενάρια

12:58

ΕΛΣΤΑΤ: Οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις στήριξαν την ελληνική οικονομία το 2023

12:49

Νέο ρεκόρ για τον χαλκό: Μία ανάσα από τα 13.000 δολάρια - Προς άλμα 16ετίας

12:46

Γεωργόπουλος (Πειραιώς): Η διάχυση εργαλείων ΑΙ θα φέρει επανάσταση στην παραγωγικότητα

12:34

Κρεμλίνο: Το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματα από το Ντονμπάς

12:28

Στουρνάρας για επιτόκια: Πρέπει να διατηρήσουμε τις επιλογές μας ανοιχτές

12:21

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 12,5% στις οικοδομικές άδειες τον Σεπτέμβριο

12:09

Απολογισμός Δράσεων ΔΥΠΑ 2025 - Δεξιότητες, εργασία και ασφάλεια ζωής

11:56

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την αστική υγεία πλήττοντας 4,4 δισ. κατοίκους παγκοσμίως

11:44

Πρωτοχρονιά με τσουχτερό κρύο - Η πρόγνωση για χιόνια

11:30

Citi: Σύσταση buy και τιμή-στόχος 52 ευρώ για τη Metlen

11:15

ΧΑ: Ήπιες απώλειες μετά την πενθήμερη διακοπή

11:15

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 12,7 δισ. στο 11μηνο

10:52

Eurobank: Αγορά 682.000 ιδίων μετοχών έναντι 2,4 εκατ. ευρώ

10:47

Allwyn: Απέκτησε 120.023 μετοχές ΟΠΑΠ αξίας 2,2 εκατ. ευρώ

10:46

Ευρωαγορές: Με οριακές διακυμάνσεις στην τελευταία εβδομάδα του έτους

10:37

Διασπά τα 90.000 δολάρια το Bitcoin - Ελπίδες για πρωτοχρονιάτικο rebound

10:30

Κορκίδης: Ενθαρρυντική η αγοραστική κίνηση στις αγορές των αστικών κέντρων

10:20

Νότια Κορέα: Η τέως πρώτη κυρία κατηγορείται για δωροδοκίες αξίας 200.000 δολαρίων

09:54

Υπουργείο Παιδείας: Ποσό 4,14 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση 12 φοιτητικών εστιών