Tip of the Day

Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

31-12-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κορυφώνεται η εορταστική περίοδος, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τα ψώνια που απαιτεί η προετοιμασία για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση και απαιτείται σύνεση και προγραμματισμός», επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνοντας οδηγίες... αγορών προς ναυτιλομένους καταναλωτές.

Αναλυτικά:

- Για μια σωστή διατροφή, εμπιστευτείτε «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται, κάθε εποχή του έτους. Αποφύγετε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής.

- Μην αγοράζετε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή σας.

- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.

- Αποθηκεύστε το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του και σιγουρευτείτε ότι παραμένει κατεψυγμένο.

- Βεβαιωθείτε ότι στα σημεία αγοράς τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη.

- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τιρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.

- Για επιδόρπιο, να προτιμήσετε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.

- Πριν από οτιδήποτε άλλο, να βάλετε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.

- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα.

- Για κάθε αγορά, επιμείνετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.

- Αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να αγοράσετε όλα όσα επιθυμείτε, μην προσφύγετε σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις

- Προγραμματίστε τις αγορές σας. Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλετε να προμηθευτείτε. Μην ξεφύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:58

AKTOR: Η Blue Silk στηρίζει την ΑΜΚ με επένδυση έως 50 εκατ. ευρώ

18:56

ΔΕΗ: Διανομή καθαρού μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή από 24 Ιουλίου

18:45

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζήτησε από την ICE να συνεχίσει τους οδικούς ελέγχους της

18:42

Ελληνικό Μετρό ΑΕ: «Η κατασκευή της Γραμμής 4 εκτελείται σε πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας»

18:40

Στα 58,96 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της Γρηγόρης το 2025 - Αύξηση 5,8%

18:31

Jumbo: Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για το 2026 - Διανομή μερίσματος 0,70 ευρώ ανά μετοχή

18:24

DW: Κινεζικά εξαρτήματα drones για την Ουκρανία

18:11

Συνεδριάζει την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής

17:59

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης - Μέτωπα σε Ηράκλειο, Καβάλα

17:43

Χρηματιστήριο: «Πεδίο μάχης» οι 2.500 μονάδες – Τριήμερες απώλειες 3,3% στις τράπεζες

17:39

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι τα ξένα στρατεύματα που θα σταλούν στην Ουκρανία μετά την ειρηνευτική συμφωνία»

17:39

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στο Κατάρ εν μέσω αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών

17:33

Νεκρή γυναίκα μετά τη φωτιά στα Πατήσια - Στο νοσοκομείο ο σύζυγός της

17:27

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Κούβα

17:19

Το Σάββατο η εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Υποψήφιοι Πολάκης και Δούρου

17:19

Bloomberg: Η άνοδος της Λεπέν πυροδοτεί πιέσεις στην αγορά γαλλικών ομολόγων

17:18

Παρέμβαση Ελλάδας και 9 χωρών της ΕΕ για αναθεώρηση του EU ETS

17:05

Wall Street: Ανοδικά με ώθηση από Big Tech και πληθωρισμό

16:55

Οδικός χάρτης φωτοβολταϊκών: Πάνω από 20 GW στην Ελλάδα έως το 2030

16:53

Μία από τις καλύτερες ημέρες της 10ετίας για τη μετοχή της PayPal

16:52

Ουκρανία: Ο ανασχηματισμός εστιάζει στον υπ. Άμυνας καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται

16:45

Τουρισμός: Με το δεξί ξεκίνησε η σεζόν - Οι πρώτες ενδείξεις και οι προοπτικές για τη συνέχεια

16:42

Πιερρακάκης: «Μεγάλη νίκη η προσέγγιση της πραγματικής ενιαίας αγοράς»

16:32

Δήμας: Με την Παράκαμψη Χαλκίδας θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας προς τη Βόρεια Εύβοια

16:27

Αναθεώρηση Συντάγματος: «Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία, «παρών» και «όχι» από το ΠΑΣΟΚ

16:22

Ξεκινά το «Σήμα Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσων ευκαιριών στην εργασία

16:21

Έξι πιλοτικά έργα για ενίσχυση δεξιοτήτων και απασχόλησης στην Ευρώπη

16:20

Οι πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης για το 2026

16:18

Δούκας: Ο Δήμος Αθηναίων θα προασπίσει τους πολίτες και την περιουσία τους

16:16

Γουίλιαμς (Fed): «Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί - Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το 2028»