Tip of the Day

Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

31-12-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Κορυφώνεται η εορταστική περίοδος, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τα ψώνια που απαιτεί η προετοιμασία για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση και απαιτείται σύνεση και προγραμματισμός», επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνοντας οδηγίες... αγορών προς ναυτιλομένους καταναλωτές.

Αναλυτικά:

- Για μια σωστή διατροφή, εμπιστευτείτε «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται, κάθε εποχή του έτους. Αποφύγετε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής.

- Μην αγοράζετε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή σας.

- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.

- Αποθηκεύστε το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του και σιγουρευτείτε ότι παραμένει κατεψυγμένο.

- Βεβαιωθείτε ότι στα σημεία αγοράς τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη.

- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τιρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.

- Για επιδόρπιο, να προτιμήσετε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.

- Πριν από οτιδήποτε άλλο, να βάλετε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.

- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα.

- Για κάθε αγορά, επιμείνετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.

- Αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να αγοράσετε όλα όσα επιθυμείτε, μην προσφύγετε σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις

- Προγραμματίστε τις αγορές σας. Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλετε να προμηθευτείτε. Μην ξεφύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:37

Τζίρος και όγκος στο χονδρεμπόριο το δ' τρίμηνο

12:36

ING: Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή πιέζει ανοδικά τις τιμές του αλουμινίου

12:32

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

12:31

Τρ. Πειραιώς: Ισχυρή άνοδος για τις τιμές σε σιτάρι, σόγια, βοοειδή και βαμβάκι τον Φεβρουάριο

12:22

Σε υψηλό 1 μηνός το Bitcoin: Στα 71.000 δολάρια - Άλμα 5%

12:15

Ιράν: «Θα ενεργήσουμε αποφασιστικά κατά όσων δρουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

12:12

McKinsey Global Tech Agenda 2026: Η τεχνολογία στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης

12:04

Υποβρύχιο βύθισε ιρανική φρεγάτα ανοιχτά της Σρι Λάνκα - Τουλάχιστον 78 τραυματίες, 100 αγνοούμενοι

12:00

Κεφαλογιάννης: Με την αναβάθμιση των Canadair βελτιώνεται η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα

11:54

Νέο ράλι στις τιμές των καυσίμων: Σε υψηλά 3ετίας το ευρωπαϊκό αέριο - Στο +2% για πετρέλαιο

11:53

Η Κίνα επιδιώκει επικοινωνία με τις ΗΠΑ, ζητεί σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία του Ιράν

11:49

Κατασκοπεία: Πώς τιμωρείται και πότε διαπράττεται το εξαιρετικά βαρύ ποινικό αδίκημα

11:47

Ο ΑΔΜΗΕ ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αξιοποιώντας τεχνολογία της IBM

11:38

Υπ. Εσωτερικών Γερμανίας: «Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ασφάλειας για τη χώρα»

11:37

DBRS: Ισχυρά τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών - Ανθεκτικές στη γεωπολιτική αβεβαιότητα

11:35

Σάντσεθ σε Τραμπ: «Δεν μπορείς να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με την τύχη εκατομμύριων ανθρώπων»

11:34

Παράταση δημόσιας διαβούλευσης για σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ

11:28

ΥΠΑΑΤ: 524 έκτακτοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη τη χώρα το πρώτο δίμηνο του 2026

11:16

Καναδάς: «Οι επιθέσεις κατά του Ιράν φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο»

11:13

Bally’s Intralot: Ο κ. Χρυσόστομος Σφάτος νέος President, Lotteries

11:13

Hans & Gretel: Από το Μοναστηράκι στον Κόσμο – Το Ελληνικό Brand που έχει κατακτήσει ήδη 8 χώρες και επεκτείνεται σε νέες αγορές

11:10

Μητσοτάκης στη Βουλή: Η Ελλάδα είναι παρούσα με ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον

11:10

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ - ανακτά τις 2.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:04

Στις 20 Μαρτίου στην Καλαμάτα η 9η εκδήλωση «JobReady by DYPA»

11:03

Χατζηθεοδοσίου: Να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα

10:53

Κύπρος: Συναγερμός για πιθανό ύποπτο αντικείμενο στον εναέριο χώρο - Επέστρεψε στην Αθήνα πτήση της Aegean

10:47

Προσπάθεια ανασύνταξης στις ευρωαγορές - Βαριές απώλειες στην Ασία

10:46

Η ΕΚΤΕΡ αναλαμβάνει την κατασκευή βιοκλιματικού κολυμβητηρίου στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

10:44

ΔΑΑ: Άλμα 13,1% στην επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

10:37

Στην τελική ευθεία το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό