Tip of the Day

Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

31-12-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Κορυφώνεται η εορταστική περίοδος, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τα ψώνια που απαιτεί η προετοιμασία για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση και απαιτείται σύνεση και προγραμματισμός», επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνοντας οδηγίες... αγορών προς ναυτιλομένους καταναλωτές.

Αναλυτικά:

- Για μια σωστή διατροφή, εμπιστευτείτε «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται, κάθε εποχή του έτους. Αποφύγετε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής.

- Μην αγοράζετε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή σας.

- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.

- Αποθηκεύστε το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του και σιγουρευτείτε ότι παραμένει κατεψυγμένο.

- Βεβαιωθείτε ότι στα σημεία αγοράς τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη.

- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τιρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.

- Για επιδόρπιο, να προτιμήσετε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.

- Πριν από οτιδήποτε άλλο, να βάλετε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.

- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα.

- Για κάθε αγορά, επιμείνετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.

- Αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να αγοράσετε όλα όσα επιθυμείτε, μην προσφύγετε σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις

- Προγραμματίστε τις αγορές σας. Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλετε να προμηθευτείτε. Μην ξεφύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους στη Νιγηρία

23:37

Βούτσιτς: Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί, δημιουργεί κακό προηγούμενο η επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

23:15

ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού εγκαθίσταται στην καρδιά της Αθήνας

22:47

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ καταδικάζει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

22:16

Μείωση τροχαίων ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία τον Δεκέμβριο του 2025

21:47

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών

21:18

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές που προωθούσαν μη νόμιμους μετανάστες

20:58

Μεντβέντεφ: Οι ενέργειες Τραμπ στη Βενεζουέλα είναι παράνομες αλλά συνεπείς ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ

20:54

Μητσοτάκης: Μόνο θλίψη προκαλεί η ξαφνική απώλεια του Γιώργου Παπαδάκη

20:49

Δήμας: Το πρόβλημα με τις συχνότητες του FIR Αθηνών πλέον έχει αποκατασταθεί

20:35

Aegean: Νωρίς τη Δευτέρα αναμένεται η σταθεροποίηση των πτήσεων

20:11

Τραμπ: Η Ροντρίγκες θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό

19:59

Χατζηδάκης: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιώργο Παπαδάκη

19:36

Aπό βλάβη του ίδιου του συστήματος πιθανώς η μαζική παρεμβολή στις συχνότητες του FIR Αθηνών

19:10

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης - Υπέστη οξύ έμφραγμα

19:00

Οι επενδυτές αντιμέτωποι με τεκτονικές αλλαγές και το 2026

18:56

Ρωσική επενδυτική «απόβαση» στη Μποτσουάνα για διαμάντια και σπάνιες γαίες

18:41

Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Ιδιαίτερα σοβαρό και πρωτοφανές περιστατικό

18:30

Φάμελλος: Επικίνδυνη για τη χώρα μας η δήλωση Μητσοτάκη, να φύγει το συντομότερο

18:23

Ανδρουλάκης: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός

18:06

Δανία: Ζητά απ' τις ΗΠΑ απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας

17:50

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της Βενεζουέλας αν λάβουν σωστές αποφάσεις

17:00

Σούπερ μάρκετ: Πού θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

16:51

Βλάβη στο FIR: Μετ' εμποδίων οι πτήσεις - Έρευνα για μαζικές παρεμβολές

16:23

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες- 48ωρο κλείσιμο δρόμων σε κομβικά σημεία

16:00

Νετανιάχου: Το Ισραήλ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του ιρανικού λαού

15:28

Στάρμερ προς Εργατικούς: Αν με διώξετε το 2026 θα γίνει απόλυτο χάος

15:14

ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

15:09

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 πτώματα της πυρκαγιάς του μπαρ στο Κραν Μοντανά

14:53

OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου