Tip of the Day

Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

31-12-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Κορυφώνεται η εορταστική περίοδος, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τα ψώνια που απαιτεί η προετοιμασία για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση και απαιτείται σύνεση και προγραμματισμός», επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνοντας οδηγίες... αγορών προς ναυτιλομένους καταναλωτές.

Αναλυτικά:

- Για μια σωστή διατροφή, εμπιστευτείτε «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται, κάθε εποχή του έτους. Αποφύγετε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής.

- Μην αγοράζετε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή σας.

- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.

- Αποθηκεύστε το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του και σιγουρευτείτε ότι παραμένει κατεψυγμένο.

- Βεβαιωθείτε ότι στα σημεία αγοράς τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη.

- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τιρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.

- Για επιδόρπιο, να προτιμήσετε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.

- Πριν από οτιδήποτε άλλο, να βάλετε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.

- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα.

- Για κάθε αγορά, επιμείνετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.

- Αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να αγοράσετε όλα όσα επιθυμείτε, μην προσφύγετε σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις

- Προγραμματίστε τις αγορές σας. Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλετε να προμηθευτείτε. Μην ξεφύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:42

ΕΕ: Αυστηρότερους και καλύτερους ελέγχους στα εισαγόμενα αγροδιατροφικά προϊόντα ζήτησε η Ελλάδα

19:30

Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών η Standard & Poor's

19:27

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το deal ΕΕ - Ινδίας

19:22

Συνάντηση του Σύρου προέδρου Σάρα με τον Πούτιν αύριο Τετάρτη

19:11

Pinterest: Απολύει το 15% των υπαλλήλων καθώς στρέφεται στο AI - «Bουτιά» σχεδόν 10% της μετοχής

19:00

Κυβερνητικό σχέδιο: Οι μεταρρυθμίσεις και τα εμβληματικά έργα του ΥΠΕΘΟ

18:56

Πλεύρης: Μια φορά παράνομος αν μπεις στη χώρα, πάντα παράνομος

18:49

Υπουργείο Ανάπτυξης για «Βιολάντα»: Αρμόδια για την αδειοδότηση η Περιφέρεια Θεσσαλίας

18:47

Ενέργειες ΥΠΕΝ αναφορικά με το ξενοδοχείο στην παραλία Μύτακας της Μήλου

18:37

PKK: Οι συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και Κούρδων απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία

18:34

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δεκαετίας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο

18:22

ΗΠΑ: Σχεδιάζει μόνιμη παρουσία της CIA στη Βενεζουέλα στη μετά Μαδούρο εποχή

18:04

Trastor: Το μεγαλύτερο logistics center στην Ελλάδα έλαβε την πιστοποίηση LEED Gold

18:01

Όμιλος Φάις: Διευρύνει το διεθνές του αποτύπωμα σε 6 αγορές, με την είσοδο στην Τσεχία

17:52

Χρυσοχοΐδης: Πρώτος μας στόχος και για το 2026 η μείωση της μεσαίας εγκληματικότητας

17:50

Τραπεζική «εκτόξευση» στο ΧΑ λόγω MSCI

17:36

Κατσαφάδος: Εντός μηνός οι αποζημιώσεις σε πληγέντες - Περίπου 200 αυτοψίες σε κατοικίες

17:32

Ισπανία: Αποζημιώσεις 20 εκατ. ευρώ στα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος

17:27

Ευρωβαρόμετρο: Μεγαλώνει η ανησυχία για τον αντισημιτισμό

17:23

Παπαθανάσης: Έγκριση περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2026-2030

17:18

Γάλλοι παραγωγοί κονιάκ θα πληρώσουν για να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους

17:13

Το ΣτΕ αναστέλλει τις οικοδομικές εργασίες στην παραλία Μύτακας της Μήλου

17:07

Επίσκεψη Σοφίας Ζαχαράκη και Παύλου Μαρινάκη στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα

17:03

ΑΑΔΕ: Η επικαιροποίηση των ΚΑΔ δεν επηρεάζει την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

16:59

Μητσοτάκης για τροχαίο στη Ρουμανία: Ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων

16:57

Wall Street: Ιστορικό υψηλό για S&P 500 - Το focus σε Fed και Big Tech, «βουτιά» για τις μετοχές υγείας

16:57

H Ιταλία θα προτείνει την ένταξη των Φρουρών της Επανάστασης στις τρομοκρατικές οργανώσεις

16:50

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο προκήρυξη για 510 θέσεις σε νοσοκομεία

16:43

Η ΝΔ παραπέμπει την Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για επεισόδιο στη Βουλή

16:25

ΒΕΑ: Ασφυξία για τις μικρές επιχειρήσεις από τη νέα άνοδο στο κόστος ρεύματος