Tip of the Day

Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

31-12-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα κάνετε τις αγορές σας για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Κορυφώνεται η εορταστική περίοδος, με τους καταναλωτές να σπεύδουν για τα ψώνια που απαιτεί η προετοιμασία για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

«Οι γιορτές δε σημαίνουν υπερκατανάλωση και απαιτείται σύνεση και προγραμματισμός», επισημαίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δίνοντας οδηγίες... αγορών προς ναυτιλομένους καταναλωτές.

Αναλυτικά:

- Για μια σωστή διατροφή, εμπιστευτείτε «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί, με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται, κάθε εποχή του έτους. Αποφύγετε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής.

- Μην αγοράζετε τρόφιμα, σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες, για τη συνηθισμένη διατροφή σας.

- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Αγοράστε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκείνα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

- Αγοράστε το νωπό κρέας όσο γίνεται, πιο κοντά, στην ημερομηνία που θα διοργανώσετε το τραπέζι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του.

- Αποθηκεύστε το κατεψυγμένο κρέας στον καταψύκτη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του και σιγουρευτείτε ότι παραμένει κατεψυγμένο.

- Βεβαιωθείτε ότι στα σημεία αγοράς τα νωπά κρέατα διατηρούνται υπό ψύξη και, ποτέ, σε ανοιχτούς, μη ψυχώμενους χώρους. Τα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη.

- Όλα τα σφάγια των διαφόρων ειδών ζώων πρέπει να έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί με σφραγίδα καταλληλότητας, πριν δοθούν στην κατανάλωση. Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς (αυγού), χρώματος «λαμπρού κυανού» (τιρκουάζ), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου και περιμετρικά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, με χρώμα που επιλέγει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν δηλ. τον κωδικό αριθμό σφαγείου, τη χώρα προέλευσης (με τα αρχικά της γράμματα), των διακριτικών της ΕΕ και είναι συνήθως καφε-κόκκινου χρώματος.

- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κίτρινων τυριών.

- Για επιδόρπιο, να προτιμήσετε φρούτα. Μια πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, με κομματάκια φρούτων, είναι κάποιες αθώες και συγχρόνως γευστικές προτάσεις.

- Πριν από οτιδήποτε άλλο, να βάλετε στο πιάτο σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα φαγητά και αφετέρου θα σας κόψει την όρεξη.

- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα που περιέχουν λιγότερο οινόπνευμα.

- Για κάθε αγορά, επιμείνετε στην έκδοση απόδειξης πληρωμής.

- Αν τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να αγοράσετε όλα όσα επιθυμείτε, μην προσφύγετε σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Όλα τα δάνεια και οι κάρτες, άσχετα με την ονομασία τους (καταναλωτικά, προσωπικά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, χρυσές, ασημένιες ή χάλκινες πιστωτικές κάρτες) είναι «χρήμα μετρητό». Σε πολύ μικρό διάστημα, θα κληθείτε να αποπληρώσετε τις δόσεις

- Προγραμματίστε τις αγορές σας. Δημιουργήστε έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλετε να προμηθευτείτε. Μην ξεφύγετε από τον προγραμματισμό σας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση είναι πιθανόν να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:05

Δύο νέες διώξεις για τη φονική έκρηξη στη Βιολάντα

14:54

Πάσχα στην Τήνο: Τα έθιμα και όσα πρέπει να δείτε

14:53

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο σταθερός συνδετικός κρίκος Αθήνας και Βρυξελλών μπαίνει στην Κυβέρνηση

14:47

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων στις 8 Απριλίου

14:33

Reuters: Το σαουδαραβικό PIF εξετάζει την επένδυση 5 δισ. δολαρίων στην ΙΡΟ της SpaceX

14:29

Νέο ρεκόρ ρυθμίσεων οφειλών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τον Μάρτιο

14:18

Φορτηγό πλοίο με σήμα «γαλλικής ιδιοκτησίας» διέσχισε το Ορμούζ

14:05

Διαβάσατε τις ειδήσεις της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ

14:05

Μακρόν: Να αντισταθούμε στην ηγεμονία ΗΠΑ - Κίνας

13:56

Κακλαμάνης: Από αύριο προσβάσιμη στα κόμματα η δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ για Λιβανό - Αραμπατζή

13:52

Ταϊλάνδη: Ανθρώπινα λείψανα σε πλοίο που είχε πληγεί ενώ διέπλεε το στενό του Oρμούζ

13:39

Αυστραλία: Ελλείψεις καυσίμων σε αγροτικές περιοχές για το σαββατοκύριακο του Πάσχα

13:35

Ζελένσκι: «Η κατάσταση στο μέτωπο είναι η καλύτερη εδώ και 10 μήνες»

13:28

ΟΟΣΑ: Να χρηματοδοτείται περισσότερο ό,τι αποδίδει και λιγότερο ό,τι δεν αποδίδει

13:14

Παπαθανάσης: Τροπολογία για πάγωμα επιτοκίων σε ρυθμίσεις οφειλών στο ν/σ για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

13:09

ΥΠΑΑΤ: Συνολικά 20 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε 25 θετικές εκτροφές

13:03

ΒΕΑ: Παρέμβαση Δαμίγου για στήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων

12:55

«Το Ιράν πρέπει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου» λέει ο πρώην ΥΠΕΞ

12:52

Παραιτήθηκαν και οι Κώστας Σκρέκας - Νότης Μηταράκης

12:36

Σχοινάς και Λαζαρίδης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρνάς στο Πολιτικής Προστασίας

12:33

Στο 30,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο

12:15

Μπλε Κέδρος: Μειώθηκε στο 34,11% το ποσοστό του Μ. Ευμορφίδη

12:07

Πλήγμα σε μονάδα ενέργειας στο Κουβέιτ - Προσωρινή διακοπή λειτουργίας σε εγκαταστάσεις αερίου στα ΗΑΕ

12:02

Το Ισραήλ έχει πλήξει 3.500 στόχους σε όλο τον Λίβανο στη διάρκεια του μήνα που πέρασε

12:01

ΚΕΦίΜ: Στην Ελλάδα η υψηλότερη αναλογία κατώτατου προς μέσο μισθό της ΕΕ

12:01

Goldman Sachs: «Ταύρος» για το ΧΑ - Στις 2.500 μονάδες ο στόχος

11:59

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει την «ανεκτική στάση» για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

11:56

Lancet: Μείωση των θανάτων από παιδικό καρκίνο, αλλά και μεγάλες ανισότητες

11:54

Ιταλία: Έως την Πρωτομαγιά η μείωση των φόρων στα καύσιμα

11:53

Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008 οι spot τιμές του brent