Tip of the Day

Πώς να ανοίξετε τη δική σας πράσινη επιχείρηση

28-12-2021 | 07:42
Μοιράσου το

Τι συνιστά τελικά ένα πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο;

Σήμερα, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται τόσο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) όσο και για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μιας εταιρείας. Και αυτά είναι ιδιαίτερα καλά νέα για τους οικολογικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι βέβαια προτού κάνουν το πρώτο βήμα πρέπει να αποσαφηνίσουν κάποιες έννοιες και αρχές όπως το τι καθιστά μια επιχείρηση "πράσινη".

Καταρχήν, μια πράισνη επιχείρηση χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά για την παραγωγή των προϊόντων της. Οι επιχειρήσεις της πράσινης βιομηχανίας στοχεύουν να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, ενέργεια και πρώτες ύλες, περιορίζοντας τις εκπομπές άνθρακα ή βρίσκουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Αυτή η επιχειρηματική προσέγγιση ελαχιστοποιεί την άντληση φυσικών πόρων από την πλευρά της εταιρείας ενώ μειώνεται το ανθρακικό της αποτύπωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν παράγονται απόβλητα, επαναχρησιμοποιούνται ως ενέργεια ή πρώτη ύλη.

Τι είναι ένα πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο;

Ακολουθώντας ένα παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο, μια εταιρεία περιγράφει τους προϋπολογισμούς πρώτων υλών, τις διαδικασίες σχεδιασμού και τις μεθόδους παράδοσης υπηρεσιών ή διανομής προϊόντων. Από την άλλη, να πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο δίνει προτεραιότητα στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας αντί της μεγιστοποίησης των κερδών της. 

Πώς μπορώ να ξεκινήσω μια πράσινη επιχείρηση;

Για να ξεκινήσετε μια πράσινη επιχείρηση, εντοπίστε πρώτα μια φιλική προς το περιβάλλον υπηρεσία η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην αγορά αυτήν τη στιγμή. Καθώς ξεκινάτε την πράσινη επιχείρησή σας, αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας ώστε να αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις υπηρεσίες της επιχείρησής σας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει τοαντικείμενο της εταιρείας το οποίο μπορεί να αφορά σε οικολογική ένδυση, κατασκευές με βιώσιμα υλικά, ενεργειακές λύσεις με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, υπηρεσίες ανακύκλωσης κλπ.

Πιθανά αντικείμενα μιας πράσινης επιχείρησης

Η ιδέα ίδρυσης επιχείρησης που ασχολείται π.χ με την αναπλήρωση μελανιού μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια εξαιρετικά κερδοφόρα απόφαση, αλλά και με υψηλή περιβαλλοντική συνείδηση. Μπορεί να αναρωτιέστε εάν η αναπλήρωση των δοχείων μελανιού βοηθά πραγματικά το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα χαρτιού που σπαταλάται κάθε χρόνο. Ωστόσο, με την επαναχρησιμοποίηση παλαιών δοχείων μελάνης, συσσωρεύονται λιγότερα μη βιοαποδομήσιμα απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής. Και αυτό γιατί το χαρτί εξακολουθεί να είναι απαραίτητο στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά τα άδεια δοχεία μελανιού δεν είναι. 

Μία άλλη ιδέα, είναι οι εκδόσεις με θέμα το περιβάλλον. Αν σας αρέσει να γράφετε, ξεκινήστε το δικό σας περιβαλλοντικό blog, portal ή vortal και κατακτήστε το κόσμο με τις ιδέες σας. Καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους και κοινοποιώντας την αλήθεια για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, μπορείτε να βοηθήσετε τους καταναλωτές να ξανασκεφτούν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τον πλανήτη.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η  πράσινη χρηματοδότηση η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη τοπικών έργων σε επίπεδο κοινότητας με έμφαση π.χ στη βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον γεωργία. Η πράσινη χρηματοδότηση συνήθως ασχολείται επίσης με την παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών, τη χρηματοδότηση για καλλιτεχνικές προσπάθειες και έργα που υποστηρίζουν την τοπική οικολογία.

Ένας άλλος τομέας με ευρύ πεδίο εφαρμογής "πράσινων" πρακτικών είναι η λιανική και τα προγράμματα επιβράβευσης καταναλωτών ενώ έδαφος αρχίζει να κερδίζει και η πώληση βιώσιμων ή ανακυκλωμένων προϊόντων ενώ στην ίδια λογική μπορούν να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις από τον κλάδο της κατασκευής.

Μια πιο πρωτότυπη εφαρμογή των πράσινων πρακτικών αποτελέι ο κλάδος της εστίασης. Παρέχοντας γεύματα με φαγητά που περιέχουν βιολογικά και τοπικά συστατικά, κρέατα ελεύθερης βοσκής και επιλογές γευμάτων vegan, χωρίς γλουτένη θα προσελκύσετε τους λάτρεις της φύσης και τους λάτρεις της υγείας και της ευεξίας. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε όσο το δυνατον περισσότερο τα πλαστικά είδη.

Τέλος, εάν η κοσμετολογία είναι το πάθος σας, ξεκινήστε μια επιχείρηση ομορφιάς που είναι εγκεκριμένη από τη μητέρα Φύση. Τα βιολογικά και vegan προϊόντα μαλλιών και ομορφιάς εμφανίζονται πλέον παντού. Ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε αυτή την τάση για εσάς είναι να ανοίξετε ένα οικολογικό σαλόνι ομορφιάς. Μπορείτε να ανοίξετε ένα κομμωτήριο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικά σαμπουάν και μαλακτικά ή ένα σαλόνι περιποίησης νυχιών που χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον και vegan βερνίκια και θεραπείες σπα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.