Tip of the Day

Tip of the Day: Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμο

31-05-2021 | 07:57
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αποκτήσατε ακίνητο το 2020 με γονική παροχή ή κληρονομιά, αγοράσατε κατοικία ή τακτοποιήσατε ημιυπαίθριο ή αυθαίρετο χώρο; Εάν δεν έχετε ενημερώσει μέχρι σήμερα και την Εφορία για τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση θα πρέπει να σπεύσετε. Η δήλωση ενός νέου ακινήτου καθώς και οι διορθώσεις λαθών και παραλείψεων στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να γίνουν μέχρι σήμερα. Ολες οι προσθήκες και διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμου. Μπορείτε να διορθώσετε στοιχεία των ακινήτων που υπάρχουν στο Taxisnet από το 2010 μέχρι και το 2020.

Προσοχή: Δεν δηλώνονται μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν εντός του 2021, καθώς αυτές θα δηλωθούν έως την 31η Μαΐου του 2022.

Με βάση τις αλλαγές που θα έχουν δηλωθεί έως σήμερα θα υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2021, ο οποίος θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες.

Όποιος έχει λάθη ή παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσότερων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2020 έχει την ευκαιρία μέχρι σήμερα να μπει στην εφαρμογή "Ε9 Περιουσιολόγιο" και να επιλέξει το έτος για το οποίο θέλει να υποβάλει τη νέα διορθωτική δήλωση. Αν επιλέξει να διορθώσει στοιχεία δηλώσεων Ε9 ενός ή περισσότερων ετών της περιόδου μετά το 2010, οι αλλαγές στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης θα μπορούν να μεταφερθούν και στα Ε9 των επόμενων ετών μέχρι και το 2020. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τροποποιητικών δηλώσεων που μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ενώ δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή όπως προκύπτει από νομοθετική ρύθμιση που ισχύει από το 2019.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι της τελευταίας στιγμής που θα υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2020 θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

1. Επιλογή του έτους για το οποίο θέλει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση Ε9.

2. Επιλογή «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9…» από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των στοιχείων της περιουσιακής του κατάστασης.

3. Επιλογή σε κάθε έναν από τους Πίνακες 1 (κτίσματα και οικόπεδα) ή 2 (γήπεδα), μίας εκ των παρακάτω εργασιών:

- δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,

- μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου,

- διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου.

4. Σε περίπτωση επιλογής «δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου» ή «δήλωση νέου γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να κάνει γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων. Σε περίπτωση επιλογής «μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» ή «μεταβολή στοιχείων γηπέδου», ο φορολογούμενος πρέπει να τροποποιήσει μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία ο φορολογούμενος έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Αναγραφή πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων. Ανάλογα με την επιλογή που θα έχει κάνει ο φορολογούμενος (εισαγωγή νέου ακινήτου, μεταβολή στοιχείων δηλωθέντος ακινήτου ή διαγραφή δηλωθέντος ακινήτου) οφείλει να συμπληρώσει τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμό και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμό και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Προσοχή στις επισημάνσεις για ελλιπή στοιχεία. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η συμπλήρωση στοιχείων συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα ήδη δηλωθέντα στοιχεία τους.

8. Έλεγχος εικόνας τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστική υποβολή. Οταν ο φορολογούμενος ολοκληρώσει τις μεταβολές στα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης, πρέπει να ελέγξει το πώς αυτή έχει διαμορφωθεί, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

9. Επιλογή της οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9. Ο φορολογούμενος, έχοντας ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα, μπορεί να προχωρήσει στην οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.

10. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος. Εάν ο φορολογούμενος έχει υποβάλει τροποποιητική δήλωση για ένα εκ των ετών 2010-2020, μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να μεταφέρει τις τροποποιήσεις που επέφερε και σε κάθε δήλωση Ε9 των επομένων ετών μέχρι και τη δήλωση του 2020.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεντρική Μακεδονία: Αστυνομικοί βεβαίωσαν 678 παραβάσεις του ΚΟΚ από το απόγευμα του Σαββάτου

23:27

Χονγκ Κονγκ: Στους 146 νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

23:16

Χαρακόπουλος: Ορθόδοξοι και Καθολικοί να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν

22:48

Τασούλας: Θα δεχθεί τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας

22:17

Πάτρα: Δύο συλλήψεις για πώληση αλκοολούχων ποτών σε πέντε ανήλικους

21:47

ΥΠΠΟ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026»

21:18

Ινδονησία: Ο απολογισμός των πλημμυρών έφθασε τους 442 νεκρούς

20:59

Λιθουανία: Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε ξανά λόγω ύποπτων μπαλονιών στον εναέριο χώρο του

20:52

Κεραμέως: Ενημερώνει Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ για τη σύναψη της Κοινωνικής Συμφωνίας

20:45

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Δυτική Θεσσαλονίκη

20:36

Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε δυναμικό κέντρο για την ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία

20:15

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Άγκυρα

20:00

Δένδιας: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

19:48

Πάπας Λέων: Καλεί τους Λιβανέζους να μείνουν στη χώρα τους

19:32

Καζακστάν: Καλεί το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις στον τερματικό σταθμό της CPC στη Μαύρη Θάλασσα

19:16

Πιερρακάκης: Αλλάζουμε την οικονομία με τεχνολογία, ταλέντο και σταθερότητα

19:00

Ξενοδοχεία: Ικανοποιητική η πορεία του 2025 - Τα 3 «αγκάθια» για την συνέχεια

18:52

ΟΠΕΚ: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2026

18:32

Κικίλιας: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τα λιμάνια της χώρας

18:20

Τι σημαίνει μια πιθανή νίκη Πιερρακάκη στις εκλογές του Eurogroup

18:13

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ουκρανίας στη Φλόριντα

17:40

Τουρκία: Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρέσβη των ΗΠΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

17:08

Ελβετία: Απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα η πρόταση για φορολόγηση των πολύ πλούσιων

17:00

«Άνοιγμα» στους πολυχώρους κάνουν τα σούπερ μάρκετ

16:21

Δήμας: Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος ενισχύει καθοριστικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην περιοχή

16:08

Αυστραλία: Σε ανοδική πορεία οι τιμές των ακινήτων

15:52

Τσουκαλάς: Αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 70% των βασικών ενισχύσεων στους αγρότες

15:20

Παπασταύρου: Την Παρασκευή κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της Chevron-HelleniqEnergy

15:16

Συνελήφθη 27χρονος που παρέσυρε επίτηδες με το όχημα του έναν 22χρονο στο Κολωνό

14:59

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος πραγματικά τράβηξε τη συνταρακτική φωτογραφία στον πολέμο στο Βιετνάμ