ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Δεκέμβρη, θα μάθουμε το πότε θα αφήσουν ελεύθερο το... θηρίο

Γιάννης Αγγέλης
24-11-2022 | 10:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δεκέμβρη, θα μάθουμε το πότε θα αφήσουν ελεύθερο το... θηρίο

Το σημείωμα του κ. Χ με περίμενε. Με το που άνοιξα το πρωί το lap top ήταν εκεί. Για την ακρίβεια είχε σταλεί αργά χθες βράδι. Το άνοιξα με ενδιαφέρον για να δω τι μου «έστελνε».

«Καλημέρα φίλε μου. Λέω καλημέρα και όχι καλησπέρα, γιατί θα δεις το σημείωμά μου το πρωί.

Λοιπόν με μεγάλη μου χαρά είδα το χθεσινοβραδινό σας σημείωμα για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβρη, ή καλύτερα το γιατί η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβρη από την ΕΚΤ, δεν θα είναι το μεγάλο νέο, αλλά κάτι άλλο που αναφέρετε εκεί.

Πράγματι έχω διαπιστώσει όπως και σύ ότι όλη η προσοχή δίνεται στο κατά πόσο θα αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια, αν αυτό θα είναι 0,5% ή 0,75% και όχι στο πιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα αρχίσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της…

Με μια πρώτη ματιά το πρώτο φαίνεται σαν κάτι που άμεσα μας αφορά, ενώ το δεύτερο σαν κάτι που αφορά τα εσωτερικά …λογιστικά της ΕΚΤ.

Η αλήθεια βέβαια όπως επισημάνατε στο Insider.gr στο χθεσινοβραδινό σημείωμα, είναι απολύτως ανάποδα.

Το κατά πόσο θα είναι 0,5% ή 0,75% η αύξηση των επιτοκίων έχει την σημασία του, αλλά πολύ λίγο θα επηρεάσει την ζωή του κοσμάκη, αλλά και το τραπεζικό σύστημα.

Λίγο πολύ έχει προεξοφληθεί ακόμα και το 0,75%.

Το άλλο όμως; Το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ ή για να το πούμε πιο περιγραφικά, το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της ρευστότητας που έχει διαθέσει τα τελευταία 10 χρόνια η ΕΚΤ, φαίνεται σαν να μην καταλαβαίνει κανείς ότι ισοδυναμεί με την απελευθέρωση του …θηρίου, απέναντι στο πραγματικό κόστος δανεισμού.

Για όσους δεν διάβασαν το χθεσινό σας σημείωμα θα το κάνω... λιανά.

Στην συνάντηση του Δεκεμβρίου, στις 14 – 15, τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ θα αποφασίσουν και θα ανακοινώσουν το πόσο άμεσα – στο 2023 – θα αποσύρουν την επανεπένδυση των πόρων που αφορούν στις λήξεις του PEPP και του APP, δηλαδή των ομολόγων κρατικού και ιδιωτικού χρέους που έχει αγοράσει η ΕΚΤ αυτά τα χρόνια για να κρατήσει τα επιτόκια δανεισμού σε ανεκτά για τις οικονομίες της Ευρωζώνης επίπεδα. Να θυμίσω εδώ ότι μέχρι πριν από κάποιους μήνες μέσω αυτών των αγορών ακόμα και η Ιταλία ή η Ελλάδα μπορούσαν και δανείζονταν ακόμα και με αρνητικά επιτόκια σε κάποιες διάρκειες...

Αυτή δεν ήταν η πραγματική «τιμή» της αγοράς, ήταν η τιμή που η αγορά είχε υποχρεωθεί να ακολουθεί επειδή η ΕΚΤ αγόραζε ότι χρέος κυκλοφορούσε ειδικά από τις υπερχρεωμένες χώρες.

Ήταν με άλλα λόγια μία ασπίδα προστασίας χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του συστήματος, νομισματικού και τραπεζικού… Για να μη προσθέσω εδώ τα επιδοτούμενα δάνεια (TLTROs) στο τραπεζικό σύστημα.

Τώρα με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά πάνω απ’ όλα με την «μείωση του ισολογισμού» της όλο αυτό το ρευστό το ζητάει πίσω, κάπου 8,2 τρις ευρώ, τα οποία όπως σωστά είχατε παρατηρήσει, έχουν «μοχλευτεί» δεκάδες φορές… Επανέρχομαι όμως στο κύριο θέμα.

Το σημαντικό εδώ δεν είναι μόνο το ότι ζητάει τα λεφτά της πίσω..., το σημαντικό είναι ότι αποσύροντας την επανεπένδυση των κεφαλαίων αυτών, αποσύρει την ασπίδα με την οποία είχε προστατευθεί ο κρατικός και ιδιωτικό δανεισμός.
Που πάει να πει ότι αφήνει την... πόρτα στο μαντρί ανοικτή να μπει ο λύκος των αγορών.

Με άλλα λόγια, κάθε χώρα ή κάθε τράπεζα, ή κάθε επιχείρηση και ιδιώτης που έχει ανάγκη να δανεισθεί, είτε για να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του, είτε για να επενδύσει κάπου, θα πρέπει να πληρώσει το περιβόητο risk premium που η αγορά θα αποφασίσει και όχι η ΕΚΤ.

Ο περιβόητος «κίνδυνος της χώρας» στα ομόλογα επανέρχεται και θα πρέπει να πληρωθεί στο …θηρίο που θα κυκλοφορεί πλέον ελεύθερο στην αγορά, περιμένοντας να δαγκώσει άγρια σε κάθε εκατοστό χώρου από το οποίο θα αποχωρεί και θα αφήνει ελεύθερο η ΕΚΤ.
Για να το πούμε με ακόμα πιο απλά λόγια γυρίζουμε στην «ελεύθερη αγορά» κεφαλαίων από την οποία η ΕΚΤ μας... προστάτευε μετά το 2008 – 2009.

Θα μπορούσα να πω ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες θα μοιάζουν χαρούμενο αστείο, μπροστά στις απαιτήσεις του... θηρίου.

Βέβαια υποθέτω ότι η απόσυρση της ασπίδας προστασίας από την ΕΚΤ θα γίνει κάπως συντεταγμένα και δεν θα μας πετάξει στα θηρία.
Αλλά κι’ αυτό είναι για πρώτη φορά που θα γίνει και δεν ξέρω πόσο έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού που θα παραμένει υψηλός.

Βλέπεις εκείνο το περιβόητο νέο Ταμείο Στήριξης που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ το περιβόητο TPI που θα παρεμβαίνει σωστικά – υπο αυστηρές προϋποθέσεις - για τα κρατικά ομόλογα που θα κινδυνέψουν, εν όψη αυτής της νέας κατάστασης συγκροτήθηκε και όχι για όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα...

Θα συμφωνήσω και γω στην παρατήρησή σας στο Insider.gr που αφορά στο παράδοξο της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του προγράμματος δανεισμού το 2023 στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

Απέναντι στο θηρίο που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το πόσο βίαια θα αντιδράσει – αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα γίνει η απόσυρση της ΕΚΤ, αυτά που θα μάθουμε στον Δεκέμβρη – ο ΟΔΔΗΧ μείωσε δραστικά κατά πως φαίνεται το πιθανά «ανοίγματα» στην αναχρηματοδότηση του χρέους, περιορίζοντας τις περιοχές που το θηρίο θα μπορεί να δαγκώσει.

Αλλά για σκέψου τους ιταλούς με μισό τρις ευρώ ανάγκες το 2023, τι έχει να γίνει…Σκέψου τους ισπανούς και τους πορτογάλους.
Εμείς βέβαια έχουμε ένα μεγάλο μειονέκτημα συγκριτικά με αυτούς, το ότι παραμένουμε σε non investment grade πιστοληπτική βαθμίδα, αλλά αυτοί πρέπει να δανεισθούν τεράστια ποσά στο νέο περιβάλλον.

Φίλε μου το 2023 θα είναι κατά πως φαίνεται πολύ – πολύ δύσκολη χρονιά. Το πόσο δύσκολη θα το μάθουμε στις 14 και 15 Δεκέμβρη…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:06

«Πόλεμος» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Οι πιο ανθεκτικές και οι πιο ευάλωτες μετοχές στο γεωπολιτικό σοκ

11:47

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Τα δέκα μέτρα που φέραμε για τους εργαζόμενους

11:41

Ουκρανία: Στο υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

11:35

Παπασταύρου: Οι τιμές ρεύματος τον Μάιο παρέμειναν σταθερές - Δεν είμαστε σε επίπεδο επιδότησης

11:28

Σκέρτσος: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

11:15

Oxfam: Το εισοδηματικό χάσμα μεγεθύνεται, οι απολαβές των CEO απογειώθηκαν

11:06

Νάγκελ (ΕΚΤ): Υπέρ της αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός εάν οι προοπτικές βελτιωθούν αισθητά

10:53

Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας - Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

10:38

Νότιο Σουδάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μειώνει το πλαφόν των κυανοκράνων

10:30

Δένδιας: Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει τους αγώνες που θεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα

10:17

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 8 Μαίου

10:10

Στενά του Ορμούζ: 913 πλοία παγιδευμένα στον Κόλπο - Πτώση 18% στην κίνηση

09:55

SMS blaster και smishing: Πώς να προστατευτείτε από τις νέες online απάτες

09:39

Κεραμέως: Η πρόταση Ανδρουλάκη για τετραήμερη εργασία είναι επικίνδυνη, ατεκμηρίωτη, και ανησυχητική

09:34

Εκσυγχρονίζονται οι αστικές συγκοινωνίες - Ανανεώνεται πλήρως ο στόλος

09:29

«Θρίλερ για τους ναυτικούς σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω

09:16

Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, νέα Coco Mat και σχέδια για το Σπόρτιγκ

09:12

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

09:08

Ρωσία: Δυο έφηβοι νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας με drone

09:01

Απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

08:46

Λήγει σήμερα η διορία Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τον πόλεμο - Παράταση ή νέα πλήγματα στο Ιράν;

08:35

Στο «γήπεδο» των traders: Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας κλείνει το LNG deal της Bulgartransgaz

08:22

Χαμηλότερη από τον κατώτατο μισθό η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ - Πόσοι λαμβάνουν κάτω από 920 ευρώ μεικτά

08:13

Καύσιμα: Πρωτομαγιά με «φωτιά» στην αντλία - Πόσο θα πληρώσουν οι οδηγοί

08:07

Πειραιώς: «Ατμομηχανή» προμηθειών asset management και Εθνική Ασφαλιστική

08:04

Φορολογικές διαφορές: «Κούρεμα» προστίμων για 4 στους 10 φορολογούμενους

08:02

AKTOR - 2030: Guidance για τζίρο 5,5 δισ. ευρώ, EBITDA 600 εκατ. - «Βλέπει» LNG και Παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Βαλκάνια

08:00

Το καλό και το κακό σενάριο για την οικονομία: Πώς το χρέος φρενάρει τα μέτρα στήριξης

23:58

Νέες υπηρεσίες για πολίτες και δήμους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

23:51

Τραμπ: Συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ - «Νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών»