ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το φυσικό αέριο δεν φτάνει για όλους τον φετινό χειμώνα…

Γιάννης Αγγέλης
28-07-2022 | 07:46
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η αλήθεια είναι ότι ήμουνα ήδη προβληματισμένος με το «θέμα», όταν άκουσα να χτυπάει το τηλέφωνο.

Έτσι ήταν ευχάριστο και με χαρά μου άκουσα τον κ. Ψ από την άλλη άκρη να με βγάζει από τους προβληματισμούς μου και να μου λέει πόσο καλά περνάνε με την παρέα του στα ορεινά χωριά της Νάξου.

Εγώ πάλι του παραπονέθηκα για την ζέστη αυτές τις μέρες στην Αθήνα και το πόσο αναπολώ το δεκαπενθήμερο που πρόσφατα πέρασα στο Οροπέδιο Λασιθίου…

Γρήγορα όμως η συζήτηση γύρισε στο «θέμα» της ημέρας, την περιβόητη συμφωνία – ο θεός να την κάνει συμφωνία – που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όσο αφορά στον έλεγχο της κατανάλωσης του φυσικού αερίου για τους επόμενους 10 - 12 μήνες.

Ο κ. Ψ παραδόξως φαινόταν να έχει πολύ ξεκάθαρη άποψη για το τι συνέβη με την Συμφωνία αυτή και με προέτρεψε να διαβάσω ένα σημείωμα που έγραψε σχετικό για να μου στείλει.

Μου διευκρίνισε βέβαια ότι κάποιες από τις παρατηρήσεις αλλά και τις ανησυχίες που αποτυπώνονται εκεί χρειάσθηκε να τις επιβεβαιώσει με κάποιους φίλους του στις Βρυξέλλες που είχε μιλήσει για το θέμα αυτό. Τον ευχαρίστησα προκαταβολικά για το σημείωμα που θα μου έστελνε και του υποσχέθηκα ότι αν το βρω ενδιαφέρον θα το δημοσιεύσω.

Και αυτό κάνω στην συνέχεια, χωρίς να σβήσω τις ιδιαιτερότητες της γραφής του κ. Ψ.

«Πρόκειται κατά την γνώμη μου για μια «συμφωνία» που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην Ε.Ε. στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο τους επόμενους μήνες.

Τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες

Οι 27 της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% σε εθελοντική βάση. Και υποχρεωτικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού.

Η υποχρέωση αυτή μπορεί να αρθεί στην περίπτωση «ιδιαίτερα ευάλωτων» χωρών ή για εκείνες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δικτύου.

  • Αμέσως μετά την ανακοίνωση το ευρώ διολίσθησε έναντι του δολαρίου και η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά.
  • H ανακοίνωση αποτελεί ευθεία αναγνώριση ότι χωρίς φυσικό αέριο από την Ρωσία, η Ε.Ε. πρέπει να επιβάλει η ίδια στον εαυτό τις και τις χώρες μέλη «δελτίο» στην κατανάλωση, γιατί απλώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ.

Είναι φανερό από το πως …ανασκολοπίσθηκε το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν για τον περιορισμό κατά 15% της κατανάλωσης από τους ηγέτες των χωρών μελών, το πως τελικά θα …εφαρμοσθεί όταν η Ευρώπη θα διαπιστώσει ότι αυτό που υπάρχει δεν φτάνει για όλους.

Πως θα αντιδράσουν οι χώρες μέλη όταν έρθει η στιγμή του δελτίου; Ήδη η Ελλάδα, η Πορτογαλία, και η Ισπανία δήλωσαν ότι δεν θα τιμωρήσουν τις οικονομίες και τους πολίτες τους στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αφού έτσι κι αλλιώς η σημασία του φυσικού αερίου είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, ιδιαίτερα σ’ αυτές που δεν είναι εξαρτημένες αποκλειστικά από αυτό όπως π.χ. αυτές που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια.

  • Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. από πλευράς διαθέσιμης ποσότητας δεν έχει εναλλακτική βραχυ-μεσοπρόθεσμα στο ρωσικό φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όσο αφορά τις διαθέσιμες ποσότητες και τις τιμές του δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.
  • Οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, αν κρίνουμε από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για την Γερμανία και την Ιταλία, δεν επιτρέπουν την επιβίωση μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά και την διατήρηση της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη.

Η ζήτηση είναι πλέον δεδομένο ότι θα μειωθεί έτσι κι αλλιώς γιατί είναι πολύ ακριβό για να καταναλωθεί είτε στην βιομηχανία είτε στην οικιακή κατανάλωση καθώς η τιμή του σήμερα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Με άλλα λόγια οι κυρώσεις που έχουν προκαλέσει αυτό το αποτέλεσμα τελικά έχουν τσακίσει την Ευρώπη και όχι την Ρωσία η οποία έχει βρει εναλλακτικές πολύ πιο σύντομα απ’ ότι η Ε.Ε.

Η χθεσινή απόφαση επιβεβαίωσε ότι όσοι έχουν φυσικό αέριο δεν θέλουν να το μοιρασθούν, καθώς πέραν της ποσότητας και της τιμής του, το πολιτικό κόστος της έλλειψής του, μετράει καθοριστικά στις χώρες μέλη και αποτελεί πλέον υπολογίσιμο παράγοντα πολιτικής αστάθειας στην Ε.Ε.

Πολύ σύντομα η Ε.Ε. θα χρειασθεί να αναμετρηθεί στο επίπεδο της εσωτερικής πολιτικής των χωρών μελών της, με τις «συνέπειες» και την «αποτελεσματικότητα» των κυρώσεων που η ίδια επέβαλε στην Ρωσία σαν μέσο ανάσχεσής της στην Ουκρανία.

Στο σημείο αυτό επισημαίνω ένα ενδεχόμενο που έχει ήδη τεθεί σαν πιθανότητα. Δεν θα ήταν αναπάντεχο να περιμένουμε μπροστά στην λογική αυτή μία αναζωπύρωση και επέκταση πολύ σύντομα του πολέμου, προκειμένου να «χειραγωγηθεί» η εσωτερική λαϊκή δυσαρέσκεια που μπορεί με τον χειμώνα να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον στο οποίο η πολιτική της ΕΚΤ επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση με την αύξηση των επιτοκίων.

Θα έχουν την πολιτική δύναμη οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να εξηγήσουν στους πολίτες τους τι έχει συμβεί;

Ή θα είναι ίδιες οι εξελίξεις που θα φροντίσουν με ανεξέλεγκτο και σπασμωδικό τρόπο να διαμορφώσουν την νέα κατάσταση;…».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:26

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Ουκρανίας

14:19

Ρωσία:Στο 15,5% τα επιτόκια - Έκτη διαδοχική μείωση

14:16

Μητσοτάκης προς αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: Μεγάλη κατάκτηση η επιστολική ψήφος των αποδήμων

14:15

Eurostat: Με 1,3% έτρεξε η οικονομία της Ευρωζώνης το δ' τρίμηνο

14:10

Lonely Planet: Αυτό είναι το ιδανικό ελληνικό νησί για solo travellers

14:07

Την προσεχή εβδομάδα στη Γενεύη ο νέος γύρος συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

14:00

Επ. Ανταγωνισμού: Παρουσίαση και διαβούλευση της ενδιάμεσης έκθεσης της κλαδικής έρευνας στις τραπεζικές καταθέσεις

13:49

Διάσκεψη για την Ασφάλεια: Ο Ζελένσκι έφθασε στο Μόναχο

13:48

Βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση φιλοπαλαιστινιακής οργάνωσης είναι παράνομη

13:46

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις σε Ιόνια Νησιά και Πρέβεζα

13:43

Σκληραίνει το πλαίσιο κατά του παράνομου τζόγου: Φυλακή έως 10 έτη και βαριά πρόστιμα

13:32

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Στουρνάρα: Μια τρίτη θητεία αξίζει κάθε κόπο

13:29

Η ByteDance σε συζητήσεις για την πώληση της μονάδας παιχνιδιών Moonton για πάνω από 6 δισ.

13:21

Το εβδομαδιαίο κουίζ του Insider: Πόσο καλά θυμάστε τα νέα;

13:06

Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

13:05

Eurobank Equities: Στα 56,20 ευρώ η νέα τιμή-στόχος για Metlen

12:57

Κάλεσμα Κυρανάκη σε στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό για τις νέες διευθυντικές θέσεις στον ΟΣΕ

12:56

Η ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα μελέτη για τον εθισμό στα τυχερά παίγνια

12:45

Συνάντηση των ηγετών Δανίας και Γροιλανδίας με Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου

12:37

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,1% στις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

12:37

Κρεμλίνο: Νέες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία «την ερχόμενη εβδομάδα»

12:32

ΔΙΜΕΑ: Σχεδόν 200.000 ευρώ σε πρόστιμα για απομιμητικά προϊόντα στη Θεσσαλονίκη

12:29

Έρευνα: Το προφίλ των γυναικών που δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα και κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο

12:29

Πιερρακάκης: Η ισχυρή Ελλάδα σε οικονομία και διπλωματία αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων μας

12:25

Allianz ΑΕΔΑΚ: Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια το 2025

12:19

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,9% στις τιμές εκροών γεωργίας - κτηνοτροφίας τον Δεκέμβριο

12:18

Μειώθηκε κατά 5,4% ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

12:18

ΟΣΕ: Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών – Άνοιγμα σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό

12:13

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος

12:11

Οι Συγκοινωνίες αλλάζουν πίστα