ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το παράδοξο της αυτοκτονικής επιλογής…

07-04-2022 | 11:37
Μοιράσου το
Το παράδοξο της αυτοκτονικής επιλογής…

«Παιδιά δεν ξέρω έτσι όπως πάει το πράγμα πότε θα ξαναβρεθούμε από κοντά…». Η Ελένη μετά από καιρό ξαναεμφανίσθηκε στο κάλεσμα της παρέας αφού βεβαιώθηκε ότι τόσο εγώ όσο και ο κ. Χ είχαμε ξεπεράσει χρονικά την μολυσματική φάση της Όμικρον.

«Δεν ξέρω αν ήσαστε ήδη ενήμεροι, αλλά στο Λονδίνο έχει εμφανισθεί μία νέα μετάλλαξη η Όμικρον XE, που την ορίζουν ως μίξη της ΒΑ1 και της ΒΑ2. H ΒΑ1 είναι η εξαιρετικά μολυσματική, η ΒΑ2 λιγότερο αλλά δεν έχει ακόμα διασταυρωθεί το πως συμπεριφέρεται το.. γέννημά τους η ΧΕ… Το βέβαιο είναι ότι όλες σχεδόν οι νεότερες μεταλλάξεις, που συνήθως προκύπτουν από την ταυτόχρονη μόλυνση με δύο διαφορετικά στελέχη, αυξάνουν την ικανότητά τους να ξεφεύγουν από τα εμβόλια. Δεν λέω υπερβολές, ότι σας λέω είναι διασταυρωμένη πρόσφατη ενημέρωση από φίλους γιατρούς στο Λονδίνο… Γι’ αυτό εσείς οι δύο που νομίζετε ότι έχετε... θωρακισθεί να φυλάγεσθε γιατί κατ’ αρχήν δεν ξέρετε τι σας έχει αφήσει πίσω σε εκκρεμότητα η ΒΑ1».

Είχε τελειώσει την... ενημέρωση όταν πρόσεξε ότι και οι τρείς είχαμε γυρίσει και την κοιτάζαμε παράξενα.

Ο κ. Ψ δεν κρατήθηκε, «δηλαδή Ελένη εσύ νομίζεις ότι δεν θα κολλήσεις;». Το ερώτημα του κ. Ψ ήταν τόσο ευθύ και άμεσο που η Ελένη δίστασε να απαντήσει. «Δεν... ξέρω πάντως προσπαθώ να το αποφύγω όσο γίνεται», για να γίνει δε πειστική πρόσθεσε «προσπαθώ ακόμα και το τσιγάρο να κόψω…».

Το θέμα είχε εξαντληθεί όπως φάνηκε γιατί παρά το γεγονός ότι και οι τρείς είχαμε κρατήσει στο μυαλό μας την «ενημέρωση» από την Ελένη, κανείς πλέον δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να αποφύγει μια… εμπειρία με την Όμικρον. Προσωπικά είχα αρχίσει ήδη να διερευνώ το τι πιθανότητες είναι να ξανα-κολλήσω πριν έρθει η ώρα μου για την τέταρτη δόση…

Ο κ. Ψ γύρισε την κουβέντα που άλλου, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πως και δεν ενδιαφέρεστε να ακούσετε τον κ. Ζελένσκι να μιλάει στους Έλληνες βουλευτές;» είπε διαπιστώνοντας ότι σε λίγη ώρα άρχιζε η σχετική διαδικασία στην Βουλή. Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι του δοκιμάζοντας τον καφέ του και σχολίασε «νομίζω ότι όποιος Έλληνας βουλευτής θέλει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του θα έπρεπε να δηλώσει ασθένεια σήμερα…». Η Ελένη τον κοίταξε με περιέργεια σαν να περίμενε εξηγήσεις. Το ίδιο και ο κ. Ψ, εγώ χαμογέλασα και περίμενα.

«Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτή την ιστορία του περιφερόμενου «προέδρου» της Ουκρανίας στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Είναι γελοίο ο άνθρωπος που εκλέχθηκε με την απαγόρευση της συμμετοχής των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και ψηφίσθηκε από λιγότερο από το 20% του ενεργού εκλογικού σώματος να κάνει μαθήματα στους βουλευτές των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Ο άνθρωπος είναι απλός ένας προσωρινός αλλά επαρκώς αλαζονικός εκπρόσωπος …τύπου της Ουάσιγκτον που περιφέρεται στα κοινοβούλια με τις ανάλογες προσκλήσεις για να υποδείξει στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών λαών το πως θα κάνουν αυτό που αυτός θεωρεί το δέον, δηλαδή να δώσουν το πράσινο φως στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν θα ήμαστε στα καλά μας… αλήθεια έχετε κάνει ποτέ τον κόπο να τον ακούσετε ποτέ σας. Εγώ δυστυχώς το έκανα αυτό το λάθος στις πρώτες «επισκέψεις» του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες…».

Η αλήθεια είναι ότι ήξερα την άποψη του κ. Χ για τον Ζελένσκι, «επικίνδυνη περιφερόμενη αρκούδα» μου τον είχε χαρακτηρίσει σε κάποια κουβέντα μας, αλλά δεν περίμενα τέτοιο... μένος.

Η Ελένη δεν είπε τίποτα στην αρχή αλλά στην συνέχεια, παρατήρησε ότι «ο Ζελένσκι μπορεί να είναι ότι είναι, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις την φρίκη της Μπούκα και τα όσα συνεχίζουν να γίνονται στις ουκρανικές πόλεις και στην Μαριούπολη...

Προσωπικά τον θεωρώ γελοίο αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου γελοία, είναι τραγική…». Ο κ. Ψ κοιτούσε με περιέργεια τις αντιδράσεις του κ. Χ στην «επίθεση» της Ελένης και περίμενε να δει τι θα ακολουθήσει.

Ο κ. Χ δεν απάντησε αμέσως ήπιε πάλι από τον καφέ του, άφησε την κούπα στο τραπεζάκι, κοίταξε την Ελένη χαμογελώντας και είπε «Ελένη η αλήθεια είναι ότι όταν μιλάω θυμωμένος λέω και πράγματα που δεν συνηθίζω…αλλά εδώ που τα λέμε και ποιος δεν το παθαίνει αυτό; Έτσι δεν είναι; Όμως έχεις δίκιο να αναφέρεσαι στο συγκεκριμένο video και τις εικόνες που είδαμε στην τηλεόραση.

Γνωρίζεις την άποψή μου για τον Πούτιν και όλα αυτά τα καθάρματα με τα οποία κυβερνάει, τους ολιγάρχες του και όλους τους άλλους, οπότε δεν κινδυνεύω να χαρακτηριστώ «φιλοπουτινικός» με αυτό που θα σου πω.

Θυμάσαι που είχες πάει στο Βελιγράδι μαζί με χιλιάδες άλλους και είχες φωτογραφηθεί με εκείνο το μπλουζάκι με το στόχο στο στήθος όταν είχαν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στον πόλεμο που διέλυσε την Γιουγκοσλαβία; Μήπως θυμάσαι ποια ήταν η αιτία με την οποία δικαιολογήθηκε το ξεκίνημα των βομβαρδισμών επί 72 ημέρες τότε από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ μέσω της γειτονικής Ιταλίας;

Το θυμάσαι καλά, ήταν οι καταγγελίες για τις σφαγές που είχαν κάνει οι σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο με τις φωτογραφίες των εκατοντάδων νεκρών αμάχων, 44000 τους είχαν υπολογίσει τότε σύμφωνα με τις καταγγελίες. Μήπως θυμάσαι το πόρισμα της Επιτροπής που είχε διερευνήσει εκ των υστέρων τις σφαγές των 44000 στο Κοσσυφοπέδιο; Θα σου την θυμίσω εγώ, το πόρισμα το είχες διαβάσει εσύ στους Financial Times αν θυμάμαι καλά το 1999 και μου το είχες στείλει…

Η επιτροπή του ΟΗΕ με εκείνο τον Ισπανό επικεφαλής είχε διαπιστώσει ότι δεν υπήρχαν 44000 νεκροί, αλλά μόλις 2500 από τους οποίους οι περισσότεροι διαπιστώθηκε ότι είχαν πεθάνει από φυσικά αίτια και όχι από σφαίρες ή βόμβες. Και το ακόμα πιο περίεργο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν πεθάνει εκεί που βρέθηκαν τα πτώματά τους…

Η ελεγχόμενη ενημέρωση όπως ξέρεις μας έχει δείξει άπειρα τέτοια επεισόδια... Απλώς όσα έχουμε «καταπιεί» κατά καιρούς με τα «όπλα μαζικής καταστροφής» και τις «σφαγές» από την τηλεοπτική ενημέρωση με κάνουν εξαιρετικά επιφυλακτικό… Να σου θυμίσω επίσης και από την άλλη πλευρά, τι μετέφεραν οι τηλεοράσεις του Πούτιν για την επέμβαση των Ρώσων στην Γεωργία με την περιβόητη «χειρουργική» στρατιωτική επέμβαση που δεν έθιξε αμάχους και στην συνέχεια αποκαλύφθηκαν οι ισοπεδωτικές επιθέσεις σε πόλεις και χωριά με εκατόμβες θυμάτων; Όποιος έχει το μονοπώλιο της τηλεοπτικής ενημέρωσης στα χέρια του διαμορφώνει και την «ζωντανή αντίληψη» της «πραγματικότητας» που φθάνει στα μάτια και στα αυτιά μας. Ο Ζελένσκι άλλωστε ξέρει από αυτά, μέσα από τηλεοπτικό πρόγραμμα έγινε πρόεδρος…».

Ο κ. Ψ εξακολουθούσε να κοιτάζει περίεργα τον κ. Χ γιατί ήξερε τις συντηρητικές και καθαρά φιλοδυτικές του απόψεις.

Με κοίταξε με ένα διερευνητικό βλέμμα σαν να ζητούσε εξηγήσεις… Έσκυψα προς το μέρος του και του έδωσα την εξήγηση «κοίταξε έχει γίνει έξω φρενών, γιατί σ’ αυτή την υπόθεση είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη με ότι κάνει μέχρι τώρα είναι σαν να έχει αποδεχθεί να... αυτοκτονίσει οικονομικά και πολιτικά κατ’ εντολήν την Ουάσιγκτον με την υπόθεση των κυρώσεων στην Ρωσία. Είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη μπαίνει σε πολύ άσχημη οικονομική περίοδο με αυτή την επιλογή της. Και πέραν αυτού θεωρεί ότι ο Ζελένσκι είναι απλώς υπάλληλος των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών… Τι λες, του δίνεις άδικο;».

Ο κ. Ψ έκανε λίγο πίσω και κοίταξε τον κ. Χ. Μου φάνηκε ότι αυτό το βλέμμα είχε μια έντονη σκιά επιδοκιμασίας…

Χαμογέλασε και έσκυψε μπροστά να πάρει τον καφέ του χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:51

Έρευνα: Σημαντική για τους νέους Έλληνες η συνύπαρξη και η κοινωνική ένταξη διαφορετικών πολιτισμών

22:27

ΥΠΑΑΤ: Νέα μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων

21:59

EY: Ποιο είναι το μόνιμο βαρομετρικό χαμηλό στην επιχειρηματική ατμόσφαιρα

21:20

Σύρος: Τα διατηρητέα της Ερμούπολης εκπέμπουν SOS

20:47

Ουκρανία: Βομβαρδισμός έπληξε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο

20:21

Νέα ηγεσία για το κόμμα της Αριστεράς (Linke) στη Γερμανία

20:12

Στα «πράσα» κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες

20:01

Βουλγαρία: Η ένταξη της Βόρεια Μακεδονίας στην ΕΕ δεν θα καθυστερήσει αν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

19:51

ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Η απάντηση για τα περί Έλληνα κατασκόπου - «Είχε δηλωθεί η εξαφάνιση του»

19:32

Τράπεζες: Τι να προσέχετε στις απάτες σε ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις

19:25

ΗΠΑ για αμβλώσεις: Ο Μπάιντεν εξετάζει «λύσεις» μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

19:06

Πούτιν: Η Ρωσία θα δώσει πυραύλους Iskander-M στη Λευκορωσία

18:51

Ουκρανία: Το Σεβεροντονέτσκ υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων

18:48

Υπ. Πολιτισμού: Έργα 35,5 εκατ. ευρώ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

18:35

Αμβλώσεις: Ο Μακρόν θέλει να κατοχυρώσει το δικαίωμα των γυναικών στο Σύνταγμα της Γαλλίας

18:23

Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν εξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής

18:10

Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε βιομηχανία στο Μενίδι - 61 δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

18:01

Οι διακοπές του Cristiano Ronaldo στο πολυτελές γιοτ των 7 εκατ. ευρώ

17:52

Ισπανία: Η κυβέρνηση Σάντσεθ ετοιμάζει επιπλέον 9 δισ. ευρώ για την ακρίβεια

17:42

Έλεγχοι της αστυνομίας στη Μύκονο - 8 συλλήψεις κα εντοπισμός όπλων

17:23

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας

17:10

Τουρκία: Συνελήφθη κατάσκοπος της Ελλάδας στην Τουρκία - Οι κατηγορίες της Άγκυρας

17:01

Όσλο: Ο ύποπτος για την «τρομοκρατική» επίθεση με 2 νεκρούς φέρεται ότι είναι ένας ισλαμιστής με ψυχική νόσο

16:50

NATO: Μπαράζ επικοινωνιών Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ για Σουηδία και Φινλανδία

16:34

NATO: Νέα επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία

16:21

Ιράν: Οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του θα επανεκκινήσουν σύντομα

16:14

Οικονόμου για Τσίπρα: «Καταφεύγει στα χαρακτηριστικά του "τραμπισμού αλά γκρέκα"»

16:03

Ρεύμα: Προτεραιότητα στις ΑΠΕ νοικοκυριών & επιχειρήσεων για μείωση του ενεργ. κόστους

15:54

Κορονοϊός: 12.082 τα νέα κρούσματα - Στους 88 οι διασωληνεμένοι, 8 νεκροί στο 24ωρο

15:40

Γεωργιάδης: Έτοιμο σε ένα χρόνο το Δίκτυο Φυσικού Αερίου σε Καλαμάτα και Σπάρτη