ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Ξαφνιάστηκαν που δεν ήξερα πως πάμε για εκλογές...»

03-02-2022 | 11:07
Μοιράσου το
«Ξαφνιάστηκαν που δεν ήξερα πως πάμε για εκλογές...»

«Τελικά δεν έχω καταλάβει τι γίνεται, έχουμε αρχίσει να μεταλλασσόμαστε... ψυχολογικά;» είπε με μία διάθεση αστείου και σοβαρού ο κ. Ψ και ακούμπησε την κούπα με τη ζεστή σοκολάτα στο τραπεζάκι μπροστά του. Είχε σχεδόν πιει τη μισή μέσα σε ελάχιστο χρόνο, πριν καν η παρέα βρεθεί σε... ολομέλεια. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε στην πόρτα του καφέ και η Ελένη. Μας έκανε νόημα να μετακινηθούμε σε ένα τραπεζάκι εξωτερικό που είχε πίσω του μία θερμαντική λάμπα. Συνεννοηθήκαμε οι τρεις που καθόμασταν ήδη μέσα και βγήκαμε για να εγκατασταθούμε στον προαύλιο χώρο. Δεν ήταν και άσχημα γιατί πέραν της θερμαντικής λάμπας είχε στο μεταξύ βγει και ο ήλιος.

«Τι εννοείς;», ρώτησε με καθυστέρηση ο κ. Χ και κοίταξε τον κ. Ψ.

«Θέλω να πω ότι έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε συμπεριφορά, συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε μέρα κόσμος, πάνω από δύο χιλιάδες μέσα στον Ιανουάριο και εμείς το βρίσκουμε πλέον πιο φυσικό να βρισκόμαστε εδώ δια ζώσης και όχι πλέον διαδικτυακά από τα σπίτια μας... Και αναρωτιέμαι τι έχει αλλάξει; Θα το κάναμε αυτό έξι μήνες πριν, με πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα; Τι έγινε; Ξεπεράσαμε ή συνηθίσαμε το... φόβο μας; Γιατί και οι 4 που ήμαστε εδώ, αν και έχουμε κάνει τα εμβόλια, εν τούτοις ήμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κάνω λάθος;», σχολίασε ο κ. Ψ.

Ακολούθησε μικρή σιωπή. «Όχι δεν κάνεις λάθος», είπα εγώ έτσι για να σπάσω τη σιωπή, «αλλά τι θέλεις να πεις; Να κόψουμε τις συναντήσεις μας και να βλεπόμαστε διαδικτυακά;».

«Όχι, όχι και βέβαια δεν θέλω να πω αυτό. Λέω απλώς ότι έχουμε αλλάξει συμπεριφορά. Είναι σαν να μη μας νοιάζει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε κανένα νοσοκομείο διασωληνωμένοι... Δεν λέω ότι δεν πρέπει να βρισκόμαστε, αλλά ότι συμπεριφερόμαστε σαν να μην ανησυχούμε... Και μου φαίνεται ότι δεν ανησυχούμε, αλλά δεν καταλαβαίνω το γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό που συμβαίνει γύρω μας είναι εφιάλτης και μείς ήμαστε εδώ και πίνουμε τον καφέ μας σαν να μην υπάρχει κίνδυνος, δεν καταλαβαίνω το έχει αλλάξει με μας...», είπε με εμφανή προβληματισμό ο κ. Ψ.

Φάνηκε σαν να μη περιμένει απάντηση από κανένα για το ερώτημά του. Και πράγματι κανείς δεν συνέχισε την κουβέντα γι' αυτό...

Ο κ. Χ έφερε αμέσως την κουβέντα στο θέμα του, τον πληθωρισμό και τα νεότερα στοιχεία που αποδείχνουν, όπως είπε, ότι η ελληνική οικονομία όσο και αν ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα με αρνητικό πληθωρισμό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. «ήταν και παραμένει προορισμένη να τις ξεπεράσει όλες…».

«Εσείς μιλάτε για πληθωρισμό, αλλά ο κόσμος μιλάει για ακρίβεια», παρατήρησε ο κ. Ψ, «και αυτή η ακρίβεια δεν είναι άλλο από καθημερινή μείωση μισθών και συντάξεων. Δεν μπορεί αυτό να κρατήσει για πολύ ακόμα χωρίς να γίνει κάτι. Έχεις καταλάβει βέβαια ότι αυτό το 5% - 5,5% δεν αντιπροσωπεύει ούτε για αστείο την πραγματική απώλεια. Εγώ πάω σούπερ μάρκετ και κάνω μία συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στο χώρο ανάμεσα στα ράφια παίρνοντας συγκεκριμένες ποσότητες. Είναι τόσο σταθερή εδώ και χρόνια αυτή η διαδρομή που αν αφήσω το καροτσάκι θα πάει μόνο του και τα συγκεκριμένα πράγματα που παίρνω θα πηδάνε από το ράφι στο καροτσάκι μόνα τους... Λοιπόν σαν λέω ότι το "καροτσάκι" μου έχει ακριβύνει τουλάχιστον 15% από τον περασμένο Νοέμβρη. Δεν καταλαβαίνω πως τα υπολογίζει η ΕΛΣΤΑΤ τόσο λίγο. Και βέβαια επειδή η σύνταξη είναι συγκεκριμένη έχω αρχίσει να μειώνω τις ποσότητες για να επαναφέρω σε... τάξη το λογαριασμό. Και εκεί αρχίζει το άλλο μαρτύριο γιατί στο σπίτι μου γκρινιάζουν ότι λείπει το ένα και το άλλο και πετάγονται ενδιάμεσα στον μπακάλη για συμπληρωματικά και στο τέλος ο λογαριασμός μεγαλώνει αντί να μικραίνει... Πρόβλημα σας λέω, πρόβλημα», είπε εκνευρισμένος ο κ. Ψ.

«Έχεις δίκιο φίλε μου», παρατήρησε ο κ. Χ. «Έτσι είναι, και δυστυχώς αυτό θα χειροτερέψει καθώς πλέον ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να φαίνεται ή καλύτερα να ξεδιπλώνεται στο πιο επικίνδυνο κομμάτι, στα τρόφιμα. Αυτός είναι ο "κακός" πληθωρισμός και από τη στιγμή που ξεκινήσει μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, καθώς αν φέτος το λίπασμα είναι ακριβό και δεν το χρησιμοποιήσει όσο χρειάζεται ο αγρότης, το προϊόν που θα παραχθεί του χρόνου θα είναι λιγότερο και κατά συνέπεια ακριβότερο αφού η ζήτηση θα είναι η ίδια ή μεγαλύτερη. Άσε που όσο ξοδεύονται τα αποθέματα και πρέπει να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες πολλαπλασιάζεται η ζήτηση απέναντι σε μία μικρότερη προσφορά...

Και δεν μιλάμε για το τι θα γίνει με τις τιμές των... αβοκάντο ή τα μάγκο, μιλάμε για το τι θα γίνει με το σιτάρι για παράδειγμα. Χθες διάβαζα σε ένα ρεπορτάζ ότι η τιμή του "σκληρού" σιταριού και κατά συνέπεια του αλεύρου, έχει "πετάξει" από τα 260 ευρώ τον τόνο στις αρχές του 2021 και έχει αγγίξει σήμερα τα 530 - 560 ευρώ. Το ίδιο έχει συμβεί και στα μαλακά σιτάρια που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ζυμαρικών. Από τα 220 ευρώ ο τόνος σήμερα είναι στα 300 ευρώ. Και θες και το χειρότερο; Πολύ έγκαιρα οι γείτονες από την Τουρκία επειδή είχαν πάθει ζημιές στην παραγωγή τους έχουν καπαρώσει όλη την παραγωγή του Έβρου εδώ και μήνες... για να μη σου πω τι θα γίνει με τα σιτάρια της Ουκρανίας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταριού στην Ευρώπη. Στη Γαλλία από όσο γνωρίζω ήδη έχει ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ παραγωγών, φουρναρέων και αλυσίδων σούπερ μάρκετ για την τιμή της γαλλικής μπακέτας...», εξήγησε ο κ. Χ.

«Και τι νομίζετε ότι θα γίνει;», είπε σχεδόν αδιάφορα η Ελένη που δεν είχε μιλήσει σχεδόν καθόλου μέχρι εκείνη την στιγμή.

«Τι εννοείς το θα γίνει;», ρώτησα περίεργα εγώ, «άκουσες τι θα γίνει ή μάλλον τι γίνεται... και που είσαι ακόμα δηλαδή αν οι κεντρικοί τραπεζίτες επιχειρήσουν να σπάσουν αυτό το παγόβουνο ανεβάζοντας το κόστος του χρήματος, αποσύροντας δηλαδή το "φτηνό χρήμα", θα περάσουμε από τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας πριν συμβεί κάτι άλλο και γυρίσει η κατάσταση...», πρόσθεσα.

«Έτσι λένε και κάποιοι κοινοί μας φίλοι, δικοί μου και του κ. Χ εννοώ, στις Βρυξέλλες. Χθες μιλούσαμε και ξαφνιάστηκαν για το ότι δεν ήξερα πας πάμε για εκλογές! Αυτό για το οποίο με διαβεβαίωσαν είναι ότι από την Αθήνα έχουν ενημερωθεί ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πλέον πολύ περισσότερο πιθανό από ότι πριν λίγους μήνες. Και αυτό γιατί η βεβαιότητα γι’ αυτό που μόλις ανέφερες, δηλαδή τις πολιτικές συνέπειες από την οικονομική κατάσταση που έρχεται αναπόφευκτα επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις… Το βρίσκω λογικό εδώ που τα λέμε αλλά πιστεύω ότι η αβεβαιότητα μέσα στην οποία κινούνται όλα πλέον μπορεί να αλλάξει και να... ξαναλλάξει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

«Έτσι εξηγείται το γιατί έχουν βγει πλέον τα μαχαίρια και αλλάζουν οι πρωταγωνιστές στη Βουλή... Τώρα όποιος φωνάζει περισσότερο έχει το λόγο. Αλλά νομίζω ότι τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα, δεν νομίζω ότι μπορεί να δούμε πάλι μία διαδρομή ανάλογη με εκείνη που ακολούθησε το 2012... Λες να μας κάνουν να ξεχάσουμε την πανδημία;...» αναρωτήθηκε ο κ. Ψ.

Ο κ. Χ ανέλαβε να επαναφέρει τη συζήτηση στον πληθωρισμό και μας μίλησε για μια σειρά στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που στήριζαν τη θεωρία του πως η ακρίβεια δεν είναι «προσωρινή» υπόθεση...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Bain & Company: Δημιουργεί στην Ελλάδα «Κέντρο ταλέντου» για την ΝΑ Ευρώπη

23:43

ΗΠΑ: Οι pro-life ακτιβιστές θέλουν «να αναγνωριστούν στο έμβρυο ίσα δικαιώματα»

23:35

ΔΝΤ: Πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ - Θα αποφύγει την ύφεση

23:29

ΗΠΑ: Απέρριψαν τουρκικό αίτημα για εμπορική κατοχύρωση του όρου «Turkaegean»

23:19

Αίγυπτος: Πρώτη επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στο Κάιρο, έπειτα από χρόνια διπλωματικής ρήξης

23:09

Εκτοξεύτηκε πάνω από τις 820 μονάδες ο Dow Jones - Πάνω από 3% τα κέρδη για S&P 500 και Nasdaq 

22:52

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΕΕ: Σιωπηλή στις μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

22:28

Δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών στο πετρέλαιο παρά την ημερήσια άνοδο 3,2%

22:10

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Προσπάθεια περιορισμού» της Ρωσίας οι υποψηφιότητες ένταξης σε Ουκρανία και Μολδαβία

21:45

ΗΠΑ: Πέρασε το πιο σημαντικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

21:33

Ρεύμα: Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής έως την 1η Ιουλίου 2023 - Ελεύθερη η αλλαγή προμηθευτή

21:17

Χρυσός: Κέρδη για την συνεδρίαση, απώλειες για την εβδομάδα - Χειρότερη εβδομάδα 12μήνου ο χαλκός

21:07

Disney και Alaska Airlines θα πληρώνουν τα ταξιδιωτικά έξοδα των υπαλλήλων τους που αναζητούν πρόσβαση σε άμβλωση

21:05

Μόσιαλος: Το νέο εμβόλιο Covid έχει νόημα μόνο αν αντιμετωπίζει την υπο-παραλλαγή Β5

21:00

Δένδιας: Η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΑΕ στη συνάντηση με τον Εμιρατινό ΥΠΕΞ

20:53

Μακρόν: Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες

20:50

Revoil: Δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2021 λόγω σωρευμένων ζημιών

20:30

Μπάιντεν: Οργή για την απαγόρευση των αμβλώσεων - H υγεία των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο

20:21

ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών η απαγόρευση της άμβλωσης στις ΗΠΑ

20:11

JPMorgan Chase: Η τράπεζα θα καλύπτει τα ταξιδιωτικά έξοδα των εργαζομένων της για άμβλωση

20:02

«Αλήθειες και ψέματα» από την Λαγκάρντ, στο κρίσιμο ραντεβού της Σίντρα

19:50

ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για τον τουριστικό λιμένα Κέρκυρας

19:44

Μπέρμποκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στοχεύοντας τα σιλό της Ουκρανίας

19:44

Τζανάκης: Η 4η δόση ωφελεί τους άνω των 60 ετών

19:26

Μπ. Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» η απόφαση των ΗΠΑ για την άμβλωση - Tριντό: «Φρικιαστική» απόφαση

19:12

Δένδιας: Τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

19:06

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στην απόφαση του που ανατρέπει τον νόμο για το δικαίωμα στην άμβλωση

18:52

Ο Βασίλειος Γούναρης αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

18:48

Ευρωαγορές: Αποχαιρέτησαν την εβδομάδα με ισχυρό ράλι - Κέρδη 2,6% ο Stoxx 600

18:38

Καραμανλής: Τρία μεγάλα έργα γίνονται πραγματικότητα στη Λέσβο