ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Στη σκιά της έκρηξης του ΑΕΠ κάτι κινείται... ανάποδα

Γιάννης Αγγέλης
06-12-2021 | 07:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη σκιά της έκρηξης του ΑΕΠ κάτι κινείται... ανάποδα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Είχαμε συμφωνήσει ότι την Κυριακή δεν θα βρεθούμε, καθώς δύο τουλάχιστον από την παρέα θα έπρεπε να ταξιδέψουν εκτός Αθηνών για προσωπικούς λόγους. Λίγο πολύ αυτό μας βόλευε όλους, καθώς και οι δύο που θα ήμασταν στην Αθήνα, είχαμε αρκετές εκκρεμότητες που θα δυσκόλευαν έτσι κι αλλιώς μια συνάντηση της παρέας.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Χ κατά τις 11:30 π.μ. χθες να με καλέσει στο τηλέφωνο διακόπτοντας την προσπάθειά μου να ξεπαγώσω έγκαιρα μια μικρή, ήδη καθαρισμένη, πεσκαντρίτσα, που προορίζονταν για μία γρήγορη ψαρόσουπα.

«Γειά σου φίλε μου, ελπίζω να μη σε ενοχλώ, αν και φοβάμαι ότι μπορεί να διακόπτω την κυριακάτικη συνήθειά σου, εννοώ το μαγείρεμα... Διακόπτω;», ρώτησε ο κ. Χ με το που σήκωσα το τηλέφωνο.

Δεν ήθελα να χάσω αυτό που ήθελε να μου πει και γι’ αυτό επέλεξα να ανταποκριθώ με ένα μικρό ψέμα, «όχι φίλτατε έχω ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ψαρόσουπα, οπότε έχουμε χρόνο να τα πούμε…».

Δεν ζήτησε λεπτομέρειες για την ψαρόσουπα, που ξέρω καλά πόσο του αρέσει. Αυτό με έκανε να καταλάβω πως το θέμα για το οποίο πήρε τηλέφωνο πρέπει να το θεωρούσε σημαντικό.

«Έτσι κι αλλιώς δεν θα σε καθυστερήσω πολύ» είπε, «είχα μια συνάντηση με παλιούς φίλους για καφέ χθες το πρωί και μεταξύ άλλων συζητήσαμε λίγο για την κατάσταση των επιχειρήσεων έτσι όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί στις τράπεζες από τις καθημερινές συναλλαγές και επαφές τους.

Βλέπεις και οι τρεις φίλοι, παλιοί συνάδελφοι που ήταν εκεί έχουν επιλέξει να μείνουν ενεργοί τραπεζίτες. Έμπειροι όπως καταλαβαίνεις και από τους λίγους που έχουν μείνει, οι δύο μάλιστα έχουν φάει μία ζωή στο δίκτυο.

Και οι τρεις λοιπόν συμφωνούσαν ότι έχουν αρχίσει να... οσμίζονται ένα νέο κύμα προβλημάτων μέσα από τα δίκτυα των καταστημάτων τους. Και δεν είναι μόνο τα προβλήματα από τα συσσωρευμένα χρέη ή τις πιέσεις από την μεγάλη άνοδο των τιμών, είναι κάτι διαφορετικό, ένα σχεδόν οριζόντιο στρεσάρισμα, που όπως χαρακτηριστικά προσδιόρισε ο ένας εκ των φίλων και οι άλλοι συμφώνησαν, «είναι σαν να έχει αρχίσει να... λείπει ο αέρας για αναπνοή», πιέζονται από όλες τις πλευρές, την ζήτηση, τις τιμές, την προσφορά, την τρομακτική δυσκολία να εξασφαλίσουν ανανέωση αποθεμάτων, πραγματικά μία πίεση απ’ όλες τις πλευρές. Και στο δια ταύτα, μια διάχυτη κατάσταση που τους κάνει όλους να... μαζεύονται και να αντιμετωπίζουν το 2022 με πρωτοφανή επιφύλαξη...».

«Όλα αυτά που μου λες» παρατήρησα, «δεν συμβαδίζουν με το γεγονός ότι την ίδια στιγμή το ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα, που τον Μάρτη που μας έρχεται και θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, μπορεί να αποδειχθούν ψηλότερα και από αυτά που δίνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και το ΥΠΟΙΚ. Κάτι δεν πάει καλά, δεν ταιριάζει αυτό που λέγανε οι φίλοι σου με τα «νούμερα» που υπάρχουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021».

«Έχεις δίκιο αυτό τους είπα κι εγώ, αλλά επέμειναν στην εικόνα αυτή λέγοντας ότι είναι μια κατάσταση που φαίνεται σαν να κινείται ανάποδα σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν τα νούμερα μέσα στο 2021, ειδικά μετά το καλοκαίρι. Επέμεινα είναι αλήθεια για να καταλάβω καλύτερα, αλλά δεν ήταν μια συζήτηση που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν καθώς φαίνεται γιατί ήταν τρείς αλλά από δύο διαφορετικές τράπεζες... Για αυτό χθες το απόγευμα πήρα τηλέφωνο τον Ν.Κ. που ήταν το πρωί στον καφέ μας, τον γνωρίζεις νομίζω καλά και σύ και του ζήτησα να μου εξηγήσει λίγο περισσότερο, τι εννοούσε. Η απάντησή του δεν με διαφώτισε ιδιαίτερα, με έπεισε όμως ότι κάτι τρέχει.

Λίγο πολύ μου είπε ότι έχουν «επεισόδια» με πολύ καλές και δυναμικές επιχειρήσεις κυρίως Μικρομεσαίες, αλλά από αυτές που έχουν ορίζοντα μπροστά τους και με οικονομικά εφόδια σταθερά, που αλλάζουν ρότα μέσα στην χρονιά και αρχίζουν να μαζεύονται εν όψει του 2022, ακυρώνοντας δυναμικές επεκτάσεις που εμείς ειδικά με τις κρατικές εγγυήσεις που υπάρχουν θα τρέχαμε να τις χρηματοδοτήσουμε.

Και για να είμαι ακριβής δεν είναι λίγα «επεισόδια», είναι πολλά και αυξάνονται συν το χρόνο όπως μου είπε. Είναι ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι και πυκνώνει...».

«Φίλε μου αν αυτό που λες συμβαίνει, εγώ δεν το έχω διαπιστώσει στα «νούμερα» τα στατιστικά ακόμα, αν και αυτά δεν φαίνονται αμέσως. Αν είναι κάτι γενικότερο όπως λες θα το …ακούσουμε καθαρά στην καλύτερη περίπτωση το Α τρίμηνο του 2022.

Μέχρι τότε, δεν θα το δεις αυτό πουθενά ξεκάθαρα.

Μόνο οι τράπεζες μπορούν να διακρίνουν την σκιά του…» σχολίασα χωρίς να μπορώ να πω κάτι άλλο.

«Ναι το καταλαβαίνω, αλλά όπως ξέρεις όταν κάτι τέτοιο αρχίσει να αποτυπώνεται στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, για να το δούμε όλοι, είναι πολύ αργά για να το προλάβεις και πολύ περισσότερο για να το διορθώσεις… Έχε το πάντως στον νου σου, γιατί όπως καταλαβαίνεις αν πράγματι έχει αρχίσει να συμβαίνει, τότε θα βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων το 2022».

Η κουβέντα συνεχίσθηκε για λίγο ακόμα με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά ήδη οι... εξελίξεις στο σκεύος που έπρεπε να «μπει» η πεσκαντρίτσα μας υποχρέωσαν να διακόψουμε και να αποχαιρετισθούμε.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»

22:32

Πτώση άνω του 9% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Χαιρετίζει η Λάιεν

22:10

Axios: Το Ιράν αναμένει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία ανοίγματος του Ορμούζ

22:00

Εβδομαδιαία κέρδη 7% για τον χρυσό

21:52

Ισπανία: Η αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο διακινητών με κέρδη 24 εκατ. ευρώ

21:46

ΔΕΘ - HELEXPO: Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των 204,6 εκατ. ευρώ

21:39

Σκέρτσος: «Το ΠΑΣΟΚ υποκαθιστά την οικονομική ανάλυση με πολιτική προπαγάνδα»

21:27

Υπ. Παιδείας: 3,35 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών

21:11

Η UEFA συνεχίζει το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ παρά την αναδίπλωση της FIFA

21:01

Τραμπ: Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης της Λίζα Κουκ παρά το «μπλόκο» του Ανωτάτου Δικαστηρίου

20:42

Φωτιά στη Σητεία - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

20:32

Σχέδια Βελτίωσης: Υπεγράφη η ΚΥΑ - Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 263,5 εκατ. ευρώ

20:19

ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία

20:11

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις μετά την τελευταία πληρωμή

20:00

AI: Η νέα μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και οι κίνδυνοι της επενδυτικής έκρηξης

19:45

ΕΛ.Α.Σ: «Η απροκάλυπτη ώσμωση δικαστικής αρχής και εκτελεστικής εξουσίας εκθέτει τη χώρα διεθνώς»

19:37

Δικαστικό μπλόκο στην αίθουσα χορού του Τραμπ στο Λευκό Οίκο

19:27

Μπάρκιν (Fed): «Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας συμβαδίζουν με τις πρόσφατες τάσεις»

19:15

Καταβλήθηκαν 33,58 εκατ. ευρώ σε 67.746 δικαιούχους για την αγορά λιπασμάτων

19:10

Ευρωαγορές: Η καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου - Σε νέα υψηλά ο Stoxx 600

19:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Στο 100% η πληρότητα σε πολλά δρομολόγια για Κυκλάδες

18:56

Η Ιταλία απαντά στην Ισπανία: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» - Σε ισχύ οι συνοριακοί έλεγχοι