ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Στη σκιά της έκρηξης του ΑΕΠ κάτι κινείται... ανάποδα

Γιάννης Αγγέλης
06-12-2021 | 07:49
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη σκιά της έκρηξης του ΑΕΠ κάτι κινείται... ανάποδα

Είχαμε συμφωνήσει ότι την Κυριακή δεν θα βρεθούμε, καθώς δύο τουλάχιστον από την παρέα θα έπρεπε να ταξιδέψουν εκτός Αθηνών για προσωπικούς λόγους. Λίγο πολύ αυτό μας βόλευε όλους, καθώς και οι δύο που θα ήμασταν στην Αθήνα, είχαμε αρκετές εκκρεμότητες που θα δυσκόλευαν έτσι κι αλλιώς μια συνάντηση της παρέας.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Χ κατά τις 11:30 π.μ. χθες να με καλέσει στο τηλέφωνο διακόπτοντας την προσπάθειά μου να ξεπαγώσω έγκαιρα μια μικρή, ήδη καθαρισμένη, πεσκαντρίτσα, που προορίζονταν για μία γρήγορη ψαρόσουπα.

«Γειά σου φίλε μου, ελπίζω να μη σε ενοχλώ, αν και φοβάμαι ότι μπορεί να διακόπτω την κυριακάτικη συνήθειά σου, εννοώ το μαγείρεμα... Διακόπτω;», ρώτησε ο κ. Χ με το που σήκωσα το τηλέφωνο.

Δεν ήθελα να χάσω αυτό που ήθελε να μου πει και γι’ αυτό επέλεξα να ανταποκριθώ με ένα μικρό ψέμα, «όχι φίλτατε έχω ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ψαρόσουπα, οπότε έχουμε χρόνο να τα πούμε…».

Δεν ζήτησε λεπτομέρειες για την ψαρόσουπα, που ξέρω καλά πόσο του αρέσει. Αυτό με έκανε να καταλάβω πως το θέμα για το οποίο πήρε τηλέφωνο πρέπει να το θεωρούσε σημαντικό.

«Έτσι κι αλλιώς δεν θα σε καθυστερήσω πολύ» είπε, «είχα μια συνάντηση με παλιούς φίλους για καφέ χθες το πρωί και μεταξύ άλλων συζητήσαμε λίγο για την κατάσταση των επιχειρήσεων έτσι όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί στις τράπεζες από τις καθημερινές συναλλαγές και επαφές τους.

Βλέπεις και οι τρεις φίλοι, παλιοί συνάδελφοι που ήταν εκεί έχουν επιλέξει να μείνουν ενεργοί τραπεζίτες. Έμπειροι όπως καταλαβαίνεις και από τους λίγους που έχουν μείνει, οι δύο μάλιστα έχουν φάει μία ζωή στο δίκτυο.

Και οι τρεις λοιπόν συμφωνούσαν ότι έχουν αρχίσει να... οσμίζονται ένα νέο κύμα προβλημάτων μέσα από τα δίκτυα των καταστημάτων τους. Και δεν είναι μόνο τα προβλήματα από τα συσσωρευμένα χρέη ή τις πιέσεις από την μεγάλη άνοδο των τιμών, είναι κάτι διαφορετικό, ένα σχεδόν οριζόντιο στρεσάρισμα, που όπως χαρακτηριστικά προσδιόρισε ο ένας εκ των φίλων και οι άλλοι συμφώνησαν, «είναι σαν να έχει αρχίσει να... λείπει ο αέρας για αναπνοή», πιέζονται από όλες τις πλευρές, την ζήτηση, τις τιμές, την προσφορά, την τρομακτική δυσκολία να εξασφαλίσουν ανανέωση αποθεμάτων, πραγματικά μία πίεση απ’ όλες τις πλευρές. Και στο δια ταύτα, μια διάχυτη κατάσταση που τους κάνει όλους να... μαζεύονται και να αντιμετωπίζουν το 2022 με πρωτοφανή επιφύλαξη...».

«Όλα αυτά που μου λες» παρατήρησα, «δεν συμβαδίζουν με το γεγονός ότι την ίδια στιγμή το ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα, που τον Μάρτη που μας έρχεται και θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, μπορεί να αποδειχθούν ψηλότερα και από αυτά που δίνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και το ΥΠΟΙΚ. Κάτι δεν πάει καλά, δεν ταιριάζει αυτό που λέγανε οι φίλοι σου με τα «νούμερα» που υπάρχουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021».

«Έχεις δίκιο αυτό τους είπα κι εγώ, αλλά επέμειναν στην εικόνα αυτή λέγοντας ότι είναι μια κατάσταση που φαίνεται σαν να κινείται ανάποδα σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν τα νούμερα μέσα στο 2021, ειδικά μετά το καλοκαίρι. Επέμεινα είναι αλήθεια για να καταλάβω καλύτερα, αλλά δεν ήταν μια συζήτηση που ήταν διατεθειμένοι να κάνουν καθώς φαίνεται γιατί ήταν τρείς αλλά από δύο διαφορετικές τράπεζες... Για αυτό χθες το απόγευμα πήρα τηλέφωνο τον Ν.Κ. που ήταν το πρωί στον καφέ μας, τον γνωρίζεις νομίζω καλά και σύ και του ζήτησα να μου εξηγήσει λίγο περισσότερο, τι εννοούσε. Η απάντησή του δεν με διαφώτισε ιδιαίτερα, με έπεισε όμως ότι κάτι τρέχει.

Λίγο πολύ μου είπε ότι έχουν «επεισόδια» με πολύ καλές και δυναμικές επιχειρήσεις κυρίως Μικρομεσαίες, αλλά από αυτές που έχουν ορίζοντα μπροστά τους και με οικονομικά εφόδια σταθερά, που αλλάζουν ρότα μέσα στην χρονιά και αρχίζουν να μαζεύονται εν όψει του 2022, ακυρώνοντας δυναμικές επεκτάσεις που εμείς ειδικά με τις κρατικές εγγυήσεις που υπάρχουν θα τρέχαμε να τις χρηματοδοτήσουμε.

Και για να είμαι ακριβής δεν είναι λίγα «επεισόδια», είναι πολλά και αυξάνονται συν το χρόνο όπως μου είπε. Είναι ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι και πυκνώνει...».

«Φίλε μου αν αυτό που λες συμβαίνει, εγώ δεν το έχω διαπιστώσει στα «νούμερα» τα στατιστικά ακόμα, αν και αυτά δεν φαίνονται αμέσως. Αν είναι κάτι γενικότερο όπως λες θα το …ακούσουμε καθαρά στην καλύτερη περίπτωση το Α τρίμηνο του 2022.

Μέχρι τότε, δεν θα το δεις αυτό πουθενά ξεκάθαρα.

Μόνο οι τράπεζες μπορούν να διακρίνουν την σκιά του…» σχολίασα χωρίς να μπορώ να πω κάτι άλλο.

«Ναι το καταλαβαίνω, αλλά όπως ξέρεις όταν κάτι τέτοιο αρχίσει να αποτυπώνεται στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, για να το δούμε όλοι, είναι πολύ αργά για να το προλάβεις και πολύ περισσότερο για να το διορθώσεις… Έχε το πάντως στον νου σου, γιατί όπως καταλαβαίνεις αν πράγματι έχει αρχίσει να συμβαίνει, τότε θα βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων το 2022».

Η κουβέντα συνεχίσθηκε για λίγο ακόμα με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αλλά ήδη οι... εξελίξεις στο σκεύος που έπρεπε να «μπει» η πεσκαντρίτσα μας υποχρέωσαν να διακόψουμε και να αποχαιρετισθούμε.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ο Λευκός Οίκος θέλει απαντήσεις από το Ισραήλ για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα

23:46

Ford: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο

23:43

ΗΠΑ: Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

23:30

Για πρώτη φορά το «Σαρλ ντε Γκολ» υπό νατοϊκή διοίκηση - Μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία

23:29

Meta: Βουτιά 11% της μετοχής λόγω αδύναμου guidance

23:15

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με μικρές διακυμάνσεις - Άλμα 12% για την Tesla

23:00

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια τα τελευταία 50 χρόνια

22:38

Απώλειες για το πετρέλαιο - Βουτιά 9% για το φυσικό αέριο

22:27

Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί

22:14

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

22:03

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Μέσα σε 9 μήνες προκηρύξαμε διαγωνισμούς 1,5 δισ. ευρώ

21:53

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα - σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

21:42

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

21:28

Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις με την προσοχή στραμμένη στα μακρο των ΗΠΑ

21:17

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του ΥΠΕΝ για κλιματική αλλαγή

21:05

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

20:53

Enterprise Greece: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φινλανδικών επιχειρήσεων η Ελλάδα

20:42

Reds: Ο Κ. Κόλλιας αναλαμβάνει και υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων

20:33

AEGEAN : Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

20:28

Τσακλόγλου: Το ΤΕΚΑ μακροπρόθεσμα θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

20:15

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν - Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

20:10

Ευρωαγορές: «Φρέναρε» το θετικό momentum

20:00

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Φλώρο - Θα κρατηθεί ως την απολογία του

19:52

Άρειος Πάγος: Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών ο Κασιδιάρης

19:45

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

19:31

Μητσοτάκης στο «ΑΙΓΙΣ»: Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να είμαστε προετοιμασμένοι το καλοκαίρι

19:15

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; - Εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

18:57

CNL Capital: Αύξηση 62% στα έσοδα το 2023 - Στα 588.000 τα καθαρά κέρδη

18:45

Κεραμέως: Η Τεχνική Υποστήριξη της Κομισιόν πολύτιμος αρωγός στα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα της χώρας μας

18:33

Ξυλοδαρμός Γραμμένου: Τι οδήγησε στο πρωτοφανές επεισόδιο με τον Φλώρο