ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το τραπεζικό θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων κι η μικρή... Ολλανδέζα

Γιάννης Αγγέλης
11-11-2021 | 11:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Φίλε μου θέλω να μου λύσεις μία απορία, γιατί κάτι μου ξεφεύγει, μάλλον δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά» σχολίασε ο κ. Ψ αφού είπαμε τις τηλεφωνικές καλημέρες μας πρώτα.

Με πέτυχε στην δουλειά, αλλά δεν ήθελα να φανώ αγενής και να του πω να μιλήσουμε αργότερα.

Άλλωστε ήμουνα και περίεργος να δω τι θέλει.

«Θέλω να σε πειράξω και λιγάκι» μου εξήγησε, «αλλά αυτό θα σου το πω μετά» πρόσθεσε.

«Έλα σε ακούω» του είπα.

«Λοιπόν διάβασα κάποιες ανακοινώσεις που δεν μπορώ να δω πως κολλάνε μαζί.

Η μία έχει να κάνει με κάποιες εκτιμήσεις ξένων τραπεζών που αναθεωρούν διαρκώς προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Και η άλλη, είναι μια ανακοίνωση εγχώριας τράπεζας, που δίνει τον χάρτη των επιχειρήσεων που μπορούν και αυτών που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Από τις πρώτες ανακοινώσεις προκύπτει μία διαρκώς βελτιούμενη εικόνα για τους ρυθμούς ανάπτυξης και από την δεύτερη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε είναι τόσο χάλια τουλάχιστον το 25% από αυτές, δηλαδή μία στις τέσσερις, που δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν οι τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν. Είτε οι 5 στις 8 επιχειρήσεις πάνε τόσο καλά που δεν χρειάζονται τις τράπεζες για να συνεχίσουν…

Και δεν καταλαβαίνω, ή εμείς ζούμε σε μία χώρα που έχει καταργήσει τους νόμους της οικονομικής θεωρίας, είτε κάτι εγώ δε καταλαβαίνω καλά τι συμβαίνει.

Βγαίνουμε, τρόπος του λέγειν δηλαδή βγαίνουμε, στην πραγματικότητα ήμαστε ακόμα μέσα στην πανδημία και έχουμε πίσω μας
μία χρονική περίοδο 18 μηνών που η πλειονότητα των επιχειρήσεων «έτρωγε» και συνεχίζει να «τρώει» από τα έτοιμα, είτε τα δικά της είτε από τα κρατικά βοηθήματα.

Πως γίνει οι 5 στις 8 επιχειρήσεις να μη χρειάζονται δάνεια για να συνεχίσουν; Καταλαβαίνω ότι η μία στις τέσσερις καρκινοβατεί και είναι χρεωμένη μέχρι τον λαιμό λόγω της κρίσης, αλλά όλα τα υπόλοιπα μαζί με «κατακόρυφη» άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης μέσα στο 2021, δεν ξέρω, δεν βγάζω άκρη… Από που χρηματοδοτείται δηλαδή αυτή η κατακόρυφη ανάκαμψη. Υπάρχει τόσο … μαύρο χρήμα και αν υπάρχει πως γίνεται να φτάνει παντού; » είπε ο κ. Ψ.

«Φίλε μου μου θέτεις «βαριά» ερωτήματα και με βρίσκεις ανέτοιμο να σου απαντήσω. Πραγματικά βέβαια μου φαίνεται παράδοξος αυτός ο συνδυασμός της αναπτυξιακής... έκρηξης με την ελάχιστη έως και μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση. Αν και εν μέρη εξηγείται από την ύφεση και την πρωτοφανή βουτιά που προηγήθηκε το 2020, αλλά εμένα μου φαίνεται πιο παράξενο από αυτά που είπες το γεγονός ότι 5 στις 8 επιχειρήσεις δεν θέλουν τραπεζικό δανεισμό... Όσο για το «μαύρο» χρήμα, ναι κυκλοφορεί, δεν λέω ότι δεν κυκλοφορεί, αλλά όχι και σε βαθμό που να υποκαθιστά τις τράπεζες... Θα κοιτάξω τις ανακοινώσεις που αναφέρεις γιατί δεν τις είχα υπ’ όψη μου και θα σου τηλεφωνήσω. Ίσως χρειαστεί να μιλήσω με κανένα γνωστό στην ΤτΕ. Πάντως η πρώτη εξήγηση σ’ αυτό, στην... ανορεξία δηλαδή των επιχειρήσεων για τραπεζικό δανεισμό, δεν νομίζω ότι αιτία της είναι η υπερεπάρκεια ρευστότητας από ίδια κεφάλαια... Εδώ ίσως ισχύει περισσότερο η παροιμία που λέει, φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά…», παρατήρησα θέλοντας να κάνω και λίγο μαύρο χιούμορ.

« Ναι θα σου ήμουνα υπόχρεος αν με βοηθήσεις να καταλάβω τι γίνεται» σχολίασε ο κ. Ψ και συνέχισε «θέλω όμως να σε πειράξω και λιγάκι με το επάγγελμά σου... Προχθές παρακολούθησες την συνέντευξη του Πρωθυπουργού με τον ολλανδό, τον Ρούτε; Πήρες χαμπάρι το τι έγινε με μία ολλανδή συνάδελφό σου που την «έπεσε» στον Μητσοτάκη για τις επανα-προωθήσεις προσφύγων;»

«Ναι το είδα» απάντησα και κατάλαβα που ήθελε να το πάει.

«Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης σας την έκανε για τα καλά όταν είπε της ολλανδέζας ότι οι ολλανδοί δημοσιογράφοι έχουν την κουλτούρα να θέτουν ευθείες ερωτήσεις. Και σεις δεν είπατε τίποτα.

Η ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε τσιμουδιά, το κατάπιε... αμάσητο, έτσι δεν είναι; Εσείς δηλαδή οι ντόπιοι δημοσιογράφοι τι «κουλτούρα» έχετε; Να τα μασάτε και να μη ρωτάτε αυτά που πρέπει;…».

Το είχα καταλάβει ότι εκεί θα το πήγαινε και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και τίποτα να του απαντήσω…

«Καλά – καλά» του είπα, «το έκανες το χιούμορ σου… και η αλήθεια είναι ότι το πως «λειτουργεί» η δημοσιογραφία εδώ θέλει πολύ συζήτηση, αλλά μακάρι αυτή να ήταν η μεγαλύτερη προσβολή που δεν έχουμε σαν κλάδος απαντήσει… Έχουν γίνει πολλά περισσότερα που αυτό έχει φτάσει να φαίνεται σαν …πταίσμα», πρόσθεσα και του υποσχέθηκα να το συζητήσουμε το θέμα όταν θα βρεθούμε.

Στην πραγματικότητα ήθελα απλώς να αποφύγω να συνεχίσω αυτή την συζήτηση. Το κατάλαβε και μου έκανε την χάρη…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:53

Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο με φόντο την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή

22:40

Δημοσιεύθηκε η νέα ΚΥΑ για τη λήψη μέτρων Πολιτικής Προστασίας στη Σαντορίνη

22:27

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

22:20

Απώλειες 1% για τον χρυσό αναμένοντας αποφάσεις κεντρικών τραπεζών

22:12

ΗΠΑ: Για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και οπλοκατοχή διώκεται ο Κόουλ Τόμας Άλεν

22:05

Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται στην Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος

21:51

ΗΠΑ: Οι απώλειες μέσω social media οκταπλασιάστηκαν από το 2020

21:46

Ο Τραμπ συζήτησε τους όρους του Ιράν με τους συμβούλους του - Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση

21:43

Η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να καταστήσει τη φωνή της καταχωρηθέν εμπορικό σήμα

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»

19:58

Real Consulting: Ξεπέρασε το 10% το έμμεσο ποσοστό της Motor Oil

19:50

Ινδονησία: Σύγκρουση τρένων σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην Τζακάρτα

19:46

Bridgewater: Το ΑΙ ρίχνει «υπαρξιακή σκιά» στις παραδοσιακές εταιρείες λογισμικού

19:44

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Η απόφαση του Εισαγγελέα του ΑΠ κακοποιεί το αίσθημα δικαίου»

19:41

Καταρρέει ο τουρισμός στην Κούβα - Πτώση σχεδόν 50% το α' τρίμηνο