ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το τραπεζικό θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων κι η μικρή... Ολλανδέζα

Γιάννης Αγγέλης
11-11-2021 | 11:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Φίλε μου θέλω να μου λύσεις μία απορία, γιατί κάτι μου ξεφεύγει, μάλλον δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά» σχολίασε ο κ. Ψ αφού είπαμε τις τηλεφωνικές καλημέρες μας πρώτα.

Με πέτυχε στην δουλειά, αλλά δεν ήθελα να φανώ αγενής και να του πω να μιλήσουμε αργότερα.

Άλλωστε ήμουνα και περίεργος να δω τι θέλει.

«Θέλω να σε πειράξω και λιγάκι» μου εξήγησε, «αλλά αυτό θα σου το πω μετά» πρόσθεσε.

«Έλα σε ακούω» του είπα.

«Λοιπόν διάβασα κάποιες ανακοινώσεις που δεν μπορώ να δω πως κολλάνε μαζί.

Η μία έχει να κάνει με κάποιες εκτιμήσεις ξένων τραπεζών που αναθεωρούν διαρκώς προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Και η άλλη, είναι μια ανακοίνωση εγχώριας τράπεζας, που δίνει τον χάρτη των επιχειρήσεων που μπορούν και αυτών που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες.

Από τις πρώτες ανακοινώσεις προκύπτει μία διαρκώς βελτιούμενη εικόνα για τους ρυθμούς ανάπτυξης και από την δεύτερη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε είναι τόσο χάλια τουλάχιστον το 25% από αυτές, δηλαδή μία στις τέσσερις, που δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν οι τράπεζες να τις χρηματοδοτήσουν. Είτε οι 5 στις 8 επιχειρήσεις πάνε τόσο καλά που δεν χρειάζονται τις τράπεζες για να συνεχίσουν…

Και δεν καταλαβαίνω, ή εμείς ζούμε σε μία χώρα που έχει καταργήσει τους νόμους της οικονομικής θεωρίας, είτε κάτι εγώ δε καταλαβαίνω καλά τι συμβαίνει.

Βγαίνουμε, τρόπος του λέγειν δηλαδή βγαίνουμε, στην πραγματικότητα ήμαστε ακόμα μέσα στην πανδημία και έχουμε πίσω μας
μία χρονική περίοδο 18 μηνών που η πλειονότητα των επιχειρήσεων «έτρωγε» και συνεχίζει να «τρώει» από τα έτοιμα, είτε τα δικά της είτε από τα κρατικά βοηθήματα.

Πως γίνει οι 5 στις 8 επιχειρήσεις να μη χρειάζονται δάνεια για να συνεχίσουν; Καταλαβαίνω ότι η μία στις τέσσερις καρκινοβατεί και είναι χρεωμένη μέχρι τον λαιμό λόγω της κρίσης, αλλά όλα τα υπόλοιπα μαζί με «κατακόρυφη» άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης μέσα στο 2021, δεν ξέρω, δεν βγάζω άκρη… Από που χρηματοδοτείται δηλαδή αυτή η κατακόρυφη ανάκαμψη. Υπάρχει τόσο … μαύρο χρήμα και αν υπάρχει πως γίνεται να φτάνει παντού; » είπε ο κ. Ψ.

«Φίλε μου μου θέτεις «βαριά» ερωτήματα και με βρίσκεις ανέτοιμο να σου απαντήσω. Πραγματικά βέβαια μου φαίνεται παράδοξος αυτός ο συνδυασμός της αναπτυξιακής... έκρηξης με την ελάχιστη έως και μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση. Αν και εν μέρη εξηγείται από την ύφεση και την πρωτοφανή βουτιά που προηγήθηκε το 2020, αλλά εμένα μου φαίνεται πιο παράξενο από αυτά που είπες το γεγονός ότι 5 στις 8 επιχειρήσεις δεν θέλουν τραπεζικό δανεισμό... Όσο για το «μαύρο» χρήμα, ναι κυκλοφορεί, δεν λέω ότι δεν κυκλοφορεί, αλλά όχι και σε βαθμό που να υποκαθιστά τις τράπεζες... Θα κοιτάξω τις ανακοινώσεις που αναφέρεις γιατί δεν τις είχα υπ’ όψη μου και θα σου τηλεφωνήσω. Ίσως χρειαστεί να μιλήσω με κανένα γνωστό στην ΤτΕ. Πάντως η πρώτη εξήγηση σ’ αυτό, στην... ανορεξία δηλαδή των επιχειρήσεων για τραπεζικό δανεισμό, δεν νομίζω ότι αιτία της είναι η υπερεπάρκεια ρευστότητας από ίδια κεφάλαια... Εδώ ίσως ισχύει περισσότερο η παροιμία που λέει, φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά…», παρατήρησα θέλοντας να κάνω και λίγο μαύρο χιούμορ.

« Ναι θα σου ήμουνα υπόχρεος αν με βοηθήσεις να καταλάβω τι γίνεται» σχολίασε ο κ. Ψ και συνέχισε «θέλω όμως να σε πειράξω και λιγάκι με το επάγγελμά σου... Προχθές παρακολούθησες την συνέντευξη του Πρωθυπουργού με τον ολλανδό, τον Ρούτε; Πήρες χαμπάρι το τι έγινε με μία ολλανδή συνάδελφό σου που την «έπεσε» στον Μητσοτάκη για τις επανα-προωθήσεις προσφύγων;»

«Ναι το είδα» απάντησα και κατάλαβα που ήθελε να το πάει.

«Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης σας την έκανε για τα καλά όταν είπε της ολλανδέζας ότι οι ολλανδοί δημοσιογράφοι έχουν την κουλτούρα να θέτουν ευθείες ερωτήσεις. Και σεις δεν είπατε τίποτα.

Η ΕΣΗΕΑ δεν έβγαλε τσιμουδιά, το κατάπιε... αμάσητο, έτσι δεν είναι; Εσείς δηλαδή οι ντόπιοι δημοσιογράφοι τι «κουλτούρα» έχετε; Να τα μασάτε και να μη ρωτάτε αυτά που πρέπει;…».

Το είχα καταλάβει ότι εκεί θα το πήγαινε και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και τίποτα να του απαντήσω…

«Καλά – καλά» του είπα, «το έκανες το χιούμορ σου… και η αλήθεια είναι ότι το πως «λειτουργεί» η δημοσιογραφία εδώ θέλει πολύ συζήτηση, αλλά μακάρι αυτή να ήταν η μεγαλύτερη προσβολή που δεν έχουμε σαν κλάδος απαντήσει… Έχουν γίνει πολλά περισσότερα που αυτό έχει φτάσει να φαίνεται σαν …πταίσμα», πρόσθεσα και του υποσχέθηκα να το συζητήσουμε το θέμα όταν θα βρεθούμε.

Στην πραγματικότητα ήθελα απλώς να αποφύγω να συνεχίσω αυτή την συζήτηση. Το κατάλαβε και μου έκανε την χάρη…

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Σερβία: Τρίμηνη αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων για την πετρελαϊκή εταιρία NIS

22:17

Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»

21:47

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

21:18

Βραζιλία : Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

21:09

Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας

21:05

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

21:02

Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας

20:46

Τραμπ: Ζητά 5 δισ. απ' το BBC αλλά δύσκολα θα τα λάβει

20:21

Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στους 23 συλληφθέντες με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη

20:16

Βρετανία: Σοβαρές πλημμύρες στην Ουαλία απ' το πέρασμα της καταιγίδας Κλαούντια

20:04

ΗΠΑ: Ετήσιες ζημιές 9 δισ. δολάρια για τα αμερικανικά ταχυδρομεία

19:42

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Φιλοθέη και Χαλάνδρι την Κυριακή λόγω της επίσκεψης Ζελένσκι

19:27

ΗΠΑ: Ανοίγουν τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την πώληση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Lukoil

19:00

Η μεγάλη «παγίδα» των €600 δισ. για τη Γερμανία

18:55

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη στην 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο «ReBuild Ukraine 2025»

18:48

Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από την καταιγίδα Κλαούντια

18:32

HSBC: Ο πρώην Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου

18:23

Εκτροπή λεωφορείου με τραυματίες στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας

18:07

Apple: Ομοσπονδιακό δικαστήριο την καταδίκασε για παραβίαση πατέντας - Θα καταβάλει αποζημίωση $634 εκατ.

17:51

Hellenic Train: Αναχώρησε με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599

17:43

Χατζηδάκης: Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις

17:33

Γνωστή δημοσιογράφος συνελήφθη σε αλκοτέστ για απειλή και εξύβριση αστυνομικών

17:22

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

17:00

ΝΟΚ και μπόνους: Πώς γίνονται οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών, πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

16:41

Τζιτζικώστας: Δίνουμε απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό

16:33

Τρεις νεκροί σε δύο τροχαία στην Αττική

16:07

Disney - YouTube TV: Κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας τέλος σε εβδομάδες διακοπής των καναλιών

15:50

3,6 δισ. άνθρωποι και το 41% των νοσοκομείων παγκοσμίως κινδυνεύουν από την ακραία ζέστη - Επείγουσα ανάγκη για δράση

15:39

Στη δημοσιότητα τα αρχεία της Αμέλια Ερχαρτ, με εντολή Τραμπ

15:23

Ινδονησία: Έξι νεκροί και 17 αγνοούμενοι από κατολίσθηση