ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Το Μούχταρο, οι εκλογές την άνοιξη και ο κ. Υπουργός

Γιάννης Αγγέλης
18-10-2021 | 10:18
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η Ελένη έφτασε καθυστερημένη στη βδομαδιάτικη συνάντησή μας και για να μας αποζημιώσει, όπως είπε, μας έφερε να δοκιμάσουμε ένα κρασί, ξινόμαυρο, που θα ήταν έκπληξη ιδιαίτερα για μένα.

Δεν κατάλαβα γιατί θα ήταν ιδιαίτερη έκπληξη για μένα αλλά περίμενα να δω.

Επέμενε να μην το ανοίξει μέχρι να φτάσουν τα κίτρινα τυράκια που είχε ετοιμάσει ο κ. Ψ, κατά την προσφιλή του συνήθεια. Στο μεταξύ η Ελένη κρατούσε το μπουκάλι τυλιγμένο με το χαρτί περιτυλίγματος για να μη φαίνονται οι λεπτομέρειες της ετικέτας του.

Τα τυράκια ήρθαν, η περιέργεια είχε χτυπήσει... κόκκινο και το μπουκάλι άνοιξε από την Ελένη. Έβαλε πρώτα στο δικό μου ποτήρι και με προέτρεψε να δοκιμάσω με ένα νόημα του χεριού. Είχε βάλει δύο δάχτυλα όχι περισσότερο.

Ήταν πολύ σκούρο κόκκινο, σχεδόν μαύρο.

Το μύρισα και δοκίμασα. Παράξενη έντονη γεύση, κυριολεκτικά «ξινόμαυρο». Δεν μπορούσα να πω αν μου άρεσε ή όχι, αλλά αναμφίβολα η γεύση του ήταν ιδιαίτερη.

«Επιτέλους» είπε ο κ. Ψ, « τί είναι αυτό το κρασί και το κρύβεις;»

«Ήθελα να δω αν θα το αναγνωρίσει» είπε η Ελένη και δείχνοντας εμένα ξετύλιξε το μπουκάλι.

Η εμφάνισή του δεν μου ήταν γνώριμη, αλλά καθώς το έπαιρνα στα χέρια, με έπιασαν τα γέλια βλέποντας τις κρίσιμες λέξεις στην ετικέτα: Μούχταρο, από ένα οινοποιείο στην Κοιλάδα των Μουσών στην Βοιωτία.

«Βρε θηρίο που το βρήκες; Ψάχνω τόσο καιρό να το βρω σε κάβες της Αθήνας και δεν τα είχα καταφέρει…» παρατήρησα προσέχοντας το πολύ περιποιημένο μπουκάλι και την ετικέτα του.

«Εξαρτάται που ψάχνεις» παρατήρησε η Ελένη και μου εξήγησε ότι στην κάβα που το είχε βρει, της είχαν εξηγήσει ότι κανείς δεν το ξέρει και συνήθως δεν το βγάζουν καν στις προθήκες. Εξάλλου όπως της είπαν είναι ένα κρασί που πίνετε κυρίως στην περιοχή που παράγεται και στο εξωτερικό, όπου κατά κύριο λόγο καταλήγουν οι σχετικά μικρές ποσότητες που βγαίνουν από την περιοχή.

«Είναι ένα πολύ παλιό αμπέλι της περιοχής, «αρχαίο», αναβιώνει με δυσκολίες τα τελευταία χρόνια στην Κοιλάδα των Μουσών από λίγους αμπελουργούς. Είναι περίεργο κρασί, εντελώς …ξινόμαυρο και πολύ έντονο. Σε όποιους το έχουν δοκιμάσει δεν σημαίνει ότι τους αρέσει ντε και καλά. Σε άλλους ναι, σε άλλους όχι. Έχει όμως και …φανατικούς. Σ’ ευχαριστώ πολύ όμως που έκανες τον κόπο να το ψάξεις» είπα στρεφόμενος στην Ελένη, «θα το θυμάμαι και θα ανταποδώσω…», είπα και της χαμογέλασα.

Ικανοποιημένη η Ελένη γέμισε τα ποτήρια μας και από τις εκφράσεις που ακολούθησαν κατάλαβα ότι ο κ. Χ το απολάμβανε κυριολεκτικά. Δεν θα έλεγα το ίδιο και για τον κ. Ψ ο οποίος το δοκίμασε χωρίς να πει τίποτα και σηκώθηκε να πάει στην κουζίνα για να φέρει τα εδέσματα που είχε ετοιμάσει…

«Σας έχω όμως και άλλη έκπληξη» είπε η Ελένη, «αλλά αυτή χρειάζεται συζήτηση για να καταλάβω και γω ακριβώς τι σημαίνει…».
Την κοιτάξαμε περίεργα και οι τρεις, περιμένοντας την συνέχεια.

«Ίσως εσύ» είπε μιλώντας σε μένα, «μπορείς να την μεταφράσεις καλύτερα…. Κοιτάξτε προχθές ήμουνα σε ένα τραπέζι με φίλους. Κάπου στην μέση του τραπεζιού ο φίλος που μας …τραπέζωνε, μας ρώτησε αν είχαμε αντίρρηση να περάσει για ένα γειά ένας πολιτικός στέλεχος της κυβέρνησης. Άλλοι από ενδιαφέρον, άλλοι για να μη στενοχωρήσουν τον οικοδεσπότη, δεχθήκαμε την πρόταση. Και σε λιγότερο από μισή ώρα εμφανίσθηκε ο - δεν θα σας πω ποιος – υπουργός της κυβέρνησης. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι, είναι από τα πιο παλιά και γνωστά μέλη της Κυβέρνησης και …όχι δεν ήταν ο Άδωνης, γιατί αν ήταν αυτός θα είχα βρίσει τον φίλο και οικοδεσπότη μας… Όπως καταλαβαίνεται μετά τις πρώτες στιγμές αμηχανίας, γιατί το πολιτικό περιβάλλον δεν ήταν καθόλου «ομοιογενές», έσπασε η δυσκολία της στιγμής. Και άρχισε η κουβέντα με πολλά ερωτηματικά να απευθύνονται στον επισκέπτη μας, ο οποίος παρεμπιπτόντως δοκίμασε το Μούχταρο, ότι είχε απομείνει δηλαδή, και έκανε ένα μορφασμό που έδειχνε ξάφνιασμα. Δεν είπε τίποτα, αλλά δεν πέφτω έξω αν πω πως μάλλον του φάνηκε ότι το κρασί ήταν …ξινό. Ξέχασα να σας πως ότι είχα πάει για το τραπέζι δύο μπουκάλια Μούχταρο ίδιας ετικέτας και τα είχαμε στο μεταξύ …κατεβάσει όταν έφτασε ο Υπουργός.

Προσπερνάω αυτά και πάω στο ζουμί.

Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ξεκάθαρα ότι αυτός στο Υπουργείο του, πολύ ισχυρό Υπουργείο, έχει κάνει «σχεδιασμό ενιαμήνου»… Το τι περιλαμβάνει σ’ αυτό το σχεδιασμό για να είμαι ειλικρινής δεν πολυπρόσεξα, αλλά αυτό που μου χτύπησε ήταν το 'ενιάμηνο'. «Έκανα τον λογαριασμό και μου βγαίνει μέχρι τον Ιούνιο…» είπε, κάνοντας μία παύση, η Ελένη.

Κανένας δεν μίλησε αμέσως.

Ο κ. Ψ παρακολουθούσε την Ελένη τόση ώρα όρθιος με το πιατάκι που είχε σηκώσει για να το πάει στην κουζίνα άδειο. «Και για να συμπληρώσω και να μη το ξεχάσω, όταν το είπε αυτό τον ρώτησα αν ολόκληρη η Κυβέρνηση δουλεύει με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Με κοίταξε, χαμογέλασε πονηρά και σχολίασε λιγάκι αυτάρεσκα. Δεν μπορώ να πω για την Κυβέρνηση αλλά μπορώ να πω για το Υπουργείο μου… Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς;».

«Να σου πω. Επειδή δεν μας λες ποιος Υπουργός ήταν, δεν μπορώ και να το εκτιμήσω» είπα, «αλλά γενικά μιλώντας το ενιάμηνο φαίνεται να είναι ένα χρονοδιάγραμμα που μου ταιριάζει για εκλογές. Το είχαμε πει και την άλλη φορά νομίζω, παρά την βιασύνη των τραπεζιτών, να αφήσουμε τις εκλογές πίσω μας για να ξεκαθαρίσει και η υπόθεση του χρέους, εν τούτοις οι εκλογικές διαδικασίες έχουν τις περισσότερες φορές πολιτικά και λιγότερο οικονομικά κίνητρα.

Οπότε θα έλεγα ότι αν το υπουργείο είναι τόσο σημαντικό όπως λες, το ενιάμηνο είναι κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα και όχι προσωπική επιλογή του Υπουργού που σας έκανε παρέα…».

Κοίταξα τον κ. Χ που κουνούσε καταφατικά το κεφάλι σαν να συμφωνούσε.

«Η γνώμη μου είναι» σχολίασε μετά από μικρή διακοπή, «ότι θα ήταν καλύτερα να πούμε ότι το ενιάμηνο είναι ένα χρονοδιάγραμμα που ταιριάζει σε όλα τα σενάρια. Και στο κοντινό με επίσπευση εκλογών και με το μακρινό για εκλογές τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβρη. Πιστεύω όμως ότι όλα θα κριθούν από το πως θα πάνε οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Το γιατί νομίζω ότι είναι φανερό. Εξαρτάται από την ηγεσία που θα επιλέξει το ΚΙΝΑΛ στο που θα στραφεί όσο αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης με τις πρώτες εκλογές, που γίνονται με απλή αναλογική και από τις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση…».

«Δηλαδή λες ότι το ενιάμηνο είναι το πλαίσιο και μέσα σ’ αυτό θα δούμε αν θα πάμε γρήγορα για εκλογές από το τι θα βγάλει η κάλπη του Πασοκ… ήθελα να πω του ΚΙΝΑΛ» είπε ο κ. Ψ κουνώντας το κεφάλι, «δηλαδή δεν θα ξεμπερδέψουμε ποτέ με το Πασοκ….».

Η Ελένη δεν είπε τίποτα, αλλά είχε αρχίσει να ψάχνει κάτι στο τηλέφωνό της. «Μην ασχολείστε με μένα» είπε, «πρέπει να πάρω κάποια τηλέφωνα και θα είμαι πάλι μαζί σε λίγα λεπτά».

Ο κ. Χ άνοιξε την συζήτηση για το θέμα του πληθωρισμού που τον απασχολεί από την περασμένη άνοιξη, καθώς θεωρεί ότι ο ισχυρισμός για την προσωρινότητα του φαινομένου είναι απατηλή. Μας ενημέρωσε για τις σχετικές συζητήσεις που γίνονται διεθνώς και η αλήθεια είναι ότι τα όσα ακούσαμε μας απορρόφησαν την προσοχή τόσο που σχεδόν ξεχάσαμε την ύπαρξη της Ελένης, μέχρι την στιγμή που μας την υπενθύμισε η ίδια λέγοντας με ικανοποίηση «εδώ είναι και γω πάλι. Λοιπόν τι λέγατε;…».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:44

Βρετανία: Δύο εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid

15:43

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα - Πως τα εντάσσουμε σωστά στη διατροφή μας

15:25

Southwest Airlines: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι απώλειες το α΄τρίμηνο - Προς την έξοδο 2.000 εργαζόμενοι

15:16

Merck: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη το α' τρίμηνο

15:14

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

15:11

Yπ. Άμυνας Τουρκίας για ΜΟΕ με Ελλάδα: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Σχέδιο Εφαρμογής για το 2025

15:06

ΟΣΕ: Έκτακτη χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων

15:00

HELLENiQ ENERGY: Ξεκινά η λειτουργία της ΕΚΟ Energy στην Κύπρο ως προμηθευτή πράσινης ενέργειας

14:58

Αυγενάκης: «Τριπλή νίκη» η έγκριση αναθεώρησης της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

14:55

e-commerce: Απειλεί με λουκέτο 45.000 καταστήματα λιανικής την επόμενη 5ετία στις ΗΠΑ

14:46

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι θα επισκεφθεί την Ουγγαρία τον Μάιο

14:42

«Χαμηλές πτήσεις» και ζημιές στο α' τρίμηνο για την American Airlines - Το guidance στηρίζει τη μετοχή

14:28

Goldman Sachs: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν τα buybacks και οι διανομές μερισμάτων στην Ευρώπη

14:09

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Φλώρος μετά την απολογία του

13:58

Λος Άντζελες: 93 συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο campus του USC

13:56

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες και πάλι τα έργα του Flyover Θεσσαλονίκης

13:56

Προσφορά 39 δισ. δολαρίων για την Anglo American από την BHP

13:52

ΟΟΣΑ: 4 στα 10 ευρώ από μισθούς πάνε σε φόρους και εισφορές στην Ελλάδα

13:48

ΙΣΝ: Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων στα μέσα Μαΐου με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία

13:44

Novibet: Ενεργός υποστηρικτής της ελληνικής τεχνολογικής κοινότητας

13:42

ΤτΕ: Ισχυρές οι επιδόσεις των τραπεζών το 2023 – Σημαντική ενίσχυση κεφαλαίων, στο 6,6% τα μη εξυπηρερούμενα

13:39

ΥΠΑΑΤ: Εντός της Μ. Εβδομάδας οι καταβολές των κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους

13:30

Αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών έως το 2035 στην ΕΕ

13:28

Ένορκη διοικητική εξέταση στο «Αττικόν» για το θάνατο του Δημήτρη Καλλιάνου

13:17

Ferryscanner: Οι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί της χώρας

13:15

Ισπανία: Γιατί ο πρωθυπουργός Σάντσεθ προχώρησε σε αναστολή των δημόσιων καθηκόντων του

13:06

Στα 39,61 δισ. ευρώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών το δ' τρίμηνο του 2023

13:04

Η Βενετία γίνεται η πρώτη πόλη με «εισιτήριο εισόδου» - Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή

13:04

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

13:01

Χρ. Παπακωσταντίνου: Έτοιμη η ΤτΕ να αναλάβει την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης