INSIDE OUT

Θ’ αντέξει το καθεστώς, λέει ο Φιντάν για Ιράν - Αγρότες στο Μαξίμου - Δύσκολη συνάντηση στην Ισπανία - Ορόσημο το 2030 για τον Κυριάκο

Μαρία Νταλιάνη
12-01-2026 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θ’ αντέξει το καθεστώς, λέει ο Φιντάν για Ιράν - Αγρότες στο Μαξίμου - Δύσκολη συνάντηση στην Ισπανία - Ορόσημο το 2030 για τον Κυριάκο

Το Ιραν φλέγεται και ο δημοκρατικός κόσμος παρακολουθεί με ελπίδα να καταρρεύσει το θεοκρατικό καθεστώς των μουλάδων και ν ’απελευθερωθούν γυναίκες, νέοι και η οικονομία μιας πλούσιας χώρας με φτωχούς κατοίκους. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που εύχονται το αντίθετο. Ανάμεσά τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κι ένας από τους επίδοξους δελφίνους του Προέδρου Ερντογάν. Ο κ. Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με την DW, έδωσε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι TRT Haber και προέβλεψε ότι το καθεστώς της Τεχεράνης δεν θα καταρρεύσει. Την ώρα που οι ελάχιστες πληροφορίες από το Ιράν, καθώς έχουν κλείσει ασφαλώς το διαδίκτυο για να μην φτάνουν στον υπόλοιπο κόσμο εικόνα και στοιχεία, κάνουν λόγο για περισσότερους από 500 νεκρούς μέχρι τώρα, ο Φιντάν βλέπει ότι οι διαδηλώσεις είναι μικρότερες από προηγούμενες. Ενώ τις χρεώνει στο Ισραήλ. «Βλέπω ότι το τέλος που περιμένει το Ισραήλ δεν θα συμβεί. Ο ιρανικός λαός ξέρει πόση αντίδραση πρέπει να δείξει», είπε, ενώ υποστήριξε ότι η Μοσάντ προτρέπει τους Ιρανούς, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ξεσηκωθούν, εκμεταλλευόμενη τις κυρώσεις και τον πληθωρισμό, που πυροδότησαν ταραχές. Οι πληροφορίες επιμένουν πως αύριο Τρίτη, ο Πρόεδρος Τραμπ θα ασχοληθεί με το Ιράν.

Συναντήσεις

Αύριο Τρίτη θα αποφασίσει και ο Πρωθυπουργός τι θα κάνει στο φλέγον μέτωπο με τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. Η δική τους εξέγερση κρατάει ενάμιση μήνα τώρα με αποκλεισμούς κατά διαστήματα τμημάτων εθνικών και άλλων οδών. Οι αγρότες έχουν τα δικά τους προβλήματα, κι ένα από αυτά είναι πρόβλημα αντιπροσώπευσης: υπάρχουν κλασσικοί αγροτοσυνδικαλιστές με γνωστή κομματική ταυτότητα (πρώην πολιτευτές, μέλη τοπικών οργανώσεων κλπ) κυρίως από ΝΔ και ΚΚΕ, αλλά και επικεφαλής αγροτικών συλλόγων ανάμεσα στους οποίους αρκετοί νέοι. Υπάρχουν και ανεξάρτητες φωνές όπως του οικονοποιού Βάιου Γκανή από το Βαρδαλή Φθιώτιδας,

ίσως ο πιο διαβασμένος και ακριβοδίκαιος για τα προβλήματα, με αρκετές ιδέες για λύσεις. Ο κ. Γκανής έχει αποκαλύψει ότι την προηγούμενη φορά σε παρόμοια σύσκεψη στο Μαξίμου, δεν του δόθηκε καν ο λόγος, ενώ όλη η προσοχή του Πρωθυπουργού ήταν στραμμένη στους κλασικούς αγροτοσυνδικαλιστές οι οποίοι εντός τον έγλυφαν, κι όταν βγήκαν έξω τον κατήγγειλαν.

Αυτή τη φορά θα γίνουν δύο συναντήσεις: μια με 25μελής επιτροπή για αγροτικά, και μια 10μελής για τα προβλήματα κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων. Ο διαχωρισμός είναι μια καλή κίνηση γιατί τα προβλήματα δεν είναι ίδια. Καθόλου ίδιο να ασχολείσαι με ζωντανά με το να έχεις μόνο την γη.

Χαρούμενος

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα βρουν τον Πρωθυπουργό σε καλή διάθεση. Θα έχει μόλις επιστρέψει από επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, στην οποία θα συναντήσει

τον ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, και τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’.

Σημαντική η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών καθώς είναι η πρώτη μετά από δώδεκα χρόνια ενώ πολιτικά αναζητούνται όσα ενώνουν. Ο Σάντσεθ, του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού κόμματος κυβερνά με έναν αδύναμο κοινοβουλευτικά συνασπισμό που δεν έχει πια τους περίφημους Ποδέμος, αλλά μια συμμαχία αριστερών και αποσχιστικών κομματιδίων (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, Μαζί για την Καταλονία, Βασκικά κόμματα, Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας, Συμμαχία των Καναρίων). Δυσκολεύτηκε να περάσει προϋπολογισμό. Αξιωματική αντιπολίτευση έχει τους κεντροδεξιούς της οικογένειας του ΕΛΚ, και τρίτο κόμμα είναι οι ακροδεξιοί του Vox.

Οι μεγάλες αντιθέσεις όμως είναι στα γεωπολιτικά. Στενός εταίρος της Τουρκίας ο Σάντσεθ στα εξοπλιστικά, ενώ στην πρόσφατη σύλληψη Μαδούρο από αμερικανούς, βγήκε μπροστά καταδικάζοντας Τραμπ.

Στο Ριάντ για Τραμπ

Ενδιαφέρον έχει και το ταξίδι του υπουργού Ενέργειας Παπασταύρου στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας. Θα λάβει μέρος στη διεθνή Υπουργική Συνάντηση για τα Ορυκτά, στο πλαίσιο του Future MineralsForum 2026. Θα συναντήσει τον ομόλογό του Πριγκιπα Abdulaziz bin Salman binAbdulaziz Al Saud και τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, Bandar bin Ibrahim Al-Khorayef, και στελέχη μεγάλων σαουδαραβικών ομίλων που δραστηριοποιούνται διεθνώς, μεταξύ των οποίων η Dar Global, η Quara Holding και η Alireza.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει η συνάντησή του με εκπροσώπους του Trump Organization που δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία.

Συμπτώσεις

Η εβδομάδα επιφυλάσσει -εκτός από δημοσκοπήσεις που έρχονται- γκράντε φινάλε στην Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο προσυνέδριο της ΝΔ και θα μιλήσει στο Βελλίδειο. Ενώ την ίδια μέρα στην άλλη άκρη, στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους, θα παρουσιάσει την Ιθάκη του ο Αλέξης Τσίπρας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στον Αλέξη και στα όσα πει, ή δεν πει, για το περίφημο κόμμα Καρυστιανού.

Ορόσημο το 2030

Στην ομιλία του ο Κυριάκος βάζω στοίχημα πως θα αναφερθεί στην σημασία να κερδίσει και πάλι τις εκλογές του 2027, πέρα απ’ τα προφανή. Όπως είπε στην κοπή πίτας του κόμματος προχθές, η οποία προγραμματίστηκε ανήμερα της επετείου των 10 χρόνων στο τιμόνι του κόμματος

«είμαι σίγουρος ότι και πάλι οι Έλληνες πολίτες θα μας εμπιστευτούν για να πετύχουμε κάτι το οποίο δεν θα έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του τόπου, αλλά με απώτατο ορίζοντα την Ελλάδα του 2030. Μια ημερομηνία με τον δικό της ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς τότε, το 2030, θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη «ληξιαρχική» πράξη γέννησης του νεοελληνικού κράτους. Νομίζω ότι αυτό είναι και το ορόσημο το οποίο πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας για να τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με όλες τις παθογένειες ενός κράτους, οι οποίες παθογένειες μας ταλαιπώρησαν και μας ταλαιπωρούν ακόμα. Αλλά αυτή τη μάχη, αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε, έστω και αν κάποιες μάχες μας δυσκολεύουν, για ένα κράτος το οποίο θα είναι πραγματικά λειτουργικό, αξιοκρατικό, στην υπηρεσία των πολιτών».

Ο Κυριάκος αισθάνεται άνετα να βάλει ψηλά τον πήχη. Και γιατί όχι; Εδώ και 10 χρόνια δεν έχει χάσει ούτε στην κάλπη, αλλά ούτε καν στις δημοσκοπήσεις την πρωτιά.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:41

Επ. Ανταγωνισμού: Δύο μελέτες για τη δυναμική των τιμών στην αγορά εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

14:36

Οκτώ ταξιδιωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026

14:23

ΔΕΣΦΑ: Αύξηση 6% στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2025

14:13

BBC: Θα ζητήσει από δικαστήριο των ΗΠΑ να απορρίψει την αγωγή Τραμπ

14:06

Επιτυχημένη η πρώτη φετινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Οι προσφορές έφτασαν τα 51 δισ. ευρώ

14:05

JP Morgan: Στα 46,77 δισ. δολάρια τα έσοδα δ' τριμήνου - Άλμα 7%

14:03

Αυτοκίνητο: Η Ευρώπη θα εκδώσει νέες οδηγίες για την τιμολόγηση των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων

13:53

Ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες: Ποιοι θα πάνε στο Μαξίμου

13:51

Delta: Προβλέπει αύξηση 20% στα κέρδη το 2026 - Παρήγγειλε τα πρώτα Boeing Dreamliner

13:40

Όμιλος Σαράντη: Στρατηγικές επενδύσεις και διεθνής εξωστρέφεια ενισχύουν τη δυναμική του

13:32

Μαρινάκης: Η Mercosur δίνει ευκαιρίες για νέες εξαγωγές

13:32

Σούπερ μάρκετ: Άνοδος τζίρου κατά 7,1% το 2025 - Κατά 2,6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

13:23

Δίκη Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη - Το μήνυμα Σαμαρά

13:20

Επένδυση 12,9 δισ. δολαρίων για νέο εργοστάσιο τσιπ από SK Hynix στη Νότια Κορέα

13:11

Ουγγαρία: Στις 12 Απριλίου οι βουλευτικές εκλογές με τον Όρμπαν να υστερεί στις δημοσκοπήσεις

13:07

Κύριος προσκεκλημένος σε συνάντηση εργασίας με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών καλλυντικών ο Δημήτρης Τσιόδρας

13:04

Μπιλ Άκμαν: Δώρισε 10.000 δολάρια στον πράκτορα της ICE που σκότωσε τη Ρενέ Γκουντ

12:57

Bank of America: Νέα τιμή-στόχος στα 11 ευρώ για τη μετοχή του ΔΑΑ

12:45

Snappi: Ξεπέρασε τους 50.000 χρήστες μέσα σε 4 μήνες

12:30

Επίθεση με drones σε ελληνόκτητα τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα

12:30

ΔΙΑΣ: Νέο ιστορικό υψηλό σε όγκο και αξία συναλλαγών το 2025

12:23

Η Unicredit σε συζητήσεις για την εξαγορά ποσοστού στην Monte dei Paschi

12:12

Πηγές ΝΔ: Από την κατάθεση Κατσινοπούλου αναδείχθηκαν οι διαχρονικές παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ

12:08

Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας - Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά

12:06

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Αυξήσεις φωτιά 20% σε καφέ και σοκολάτα

12:05

Στήριξη στον Τζερόμ Πάουελ από Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους κεντρικούς τραπεζίτες

11:54

Νέα Διευθυντικά Στελέχη στη Μαλτέζος

11:43

Greenvolt Next: Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο κέντρο διανομής της Σκλαβενίτης στον Δρυμό Θεσσαλονίκης

11:32

Ανάλυση EY-Parthenon: Ελαφρά επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2026

11:25

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο - Προσφορές άνω των €45 δισ.