
Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία να ξεδιαλύνει μια παρανόηση: η Ποσειδωνία δεν είναι φύκι. Είναι αγγειόσπερμο φυτό που φυτρώνει σε λιβάδια στη θάλασσα και αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της Μεσογείου. Ακόμα κι όταν τα φύλλα της ξεβράζονται στις ακτές, ΜΗΝ τα πειράζετε. Προστατεύουν τις ακτές από διάβρωση, συμβάλλουν στο σχηματισμό των παραλιών, τρέφουν, λιπαίνουν και προστατεύουν από την ξηρασία την παράκτια βλάστηση και φιλοξενούν μια πλούσια πανίδα προσφέροντας ασφαλή θέση για την εναπόθεση αυγών σε ζωικούς οργανισμούς.
Μέσα στην θάλασσα, κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού Ποσειδωνίας, παράγει μέχρι και είκοσι λίτρα οξυγόνου την ημέρα, συνεισφέροντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ αποτελεί και τροφή για τα ψάρια. Είμαστε, όμως, τόσο άσχετοι που μετά από έρευνες προέκυψε ότι στην περιοχή της Μεσογείου το 83% των ερωτηθέντων τοπικών αρχών απομακρύνουν κάθε χρόνο τα ξεβρασμένα φύλλα. Στο 44% των περιπτώσεων με βαριά μηχανήματα, σε 40% από ελαφριά μηχανήματα και στο 16% των περιπτώσεων χειρωνακτικά.
Η σημασία
Η κίνηση της Αθήνας να ορίσει δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα, είναι μεγάλη και περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά. Το εξηγεί όμορφα η πρώην Επίτροπος Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη.

«Τα πάρκα θα προστατεύσουν σπάνια και υπό εξαφάνιση θαλάσσια είδη και θα εξασφαλίσουν την αναπαραγωγή των ιχθυαποθεµάτων µας που δοκιμάζονται από την υπεραλίευση. Η ρητή απαγόρευση της αλιείας µε µμηχανότρατα είναι επίσης σημαντική διότι αυτή η µμέθοδος οργώνει το βυθό και είναι διπλά επιβαρυντική: Και για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την κλιματική κρίση, γιατί καταστρέφει την Ποσειδωνία και τα άλλα οικοσυστήματα που απορροφούν το CO2. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ευρώπη που δεσμεύθηκε για την απαγόρευση της αλιείας µε μηχανότρατα εντός των περιοχών προστασίας, αποτελώντας το φωτεινό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες. Ήδη µας ακολούθησαν η Σουηδία και η Δανία».
Ο χάρτης

Η περιοχή του ενός θαλάσσιου πάρκου ορίστηκε στο Νότιο Αιγαίο (το άλλο στα δυτικά σύνορα) και προκάλεσε ήδη τουρκικές αντιδράσεις. Και να φανταστεί κανείς. ότι ορίστηκε στα 6 ναυτικά μίλια από τα νησιά μας και όχι στα 12, καθώς είναι σε ισχύ το casus belli. Δηλαδή, αντιδρούν ακόμα και σε οριοθέτηση θαλάσσιου περιβαλλοντικού πάρκου ακόμα και στα 6 ναυτικά μίλια! Τίποτα, όμως, δεν είναι τυχαίο. Προ ημερών, τουρκικά αλιευτικά, ψάρευαν ανενόχλητα έξω από την Τήνο.

Ενεργητική διπλωματία

Η ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό (και μάλιστα στα αγγλικά), των δύο θαλάσσιων πάρκων χαρακτηρίστηκε «τεράστια κίνηση» από τον διεθνολόγο, Κωνσταντίνο Φίλη. «Είναι τεράστια κίνηση καθώς περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση από την Κίναρο στην Λέβιθα, η οποία κατά την Τουρκία είναι γκρίζα ζώνη» σημείωσε (ΣΚΑΪ) βγαίνοντας για λίγα λεπτά έξω από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Φτάσαμε σε μια περιοχή που γι’ αυτούς είναι γκρίζα ζώνη, εξαιρετικά προβληματικό για μας, και σημαντικό για την δική μας θέση. Θα έχουμε αντίδρασή τους εντός ωρών» εκτίμησε ο Φίλης. «Πρόκειται για κίνηση ενεργούς διπλωματίας, καθώς βάζει την Τουρκία σε θέση να αντιδράσει καθώς την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουμε εμείς. Περιμένουμε ένταση προκλήσεων, μπορεί να τους πάρει λίγο χρόνο γιατί είναι μουδιασμένοι, δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε κάτι ακραίο. Ο Ερντογάν είναι σε μήνα του μέλιτος με τον Τραμπ και δεν θέλει να χαλάσει το προφίλ του».
Η πρόκληση
Την περιγράφει καλά η Δαμανάκη. «Οι αρμόδιοι φορείς, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ πρέπει να τρέξουν για να εφαρμοσθούν εγκαίρως οι σημερινές ανακοινώσεις. Περιμένουμε» σημείωσε σε ανάρτησή της.
Ενώ λίγο αργότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο, επισήμανε ότι με τις δυνάμεις του Λιμενικού να απασχολούνται κυρίως στο θέμα του μεταναστευτικού, θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις για την περιφρούρηση των θαλάσσιων Πάρκων. Μάλιστα πρότεινε ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές, ενώ εξήρε, ως θετικό παράδειγμα, την σπουδαία δουλειά που κάνει στο θαλάσσιο περιβάλλον το Ίδρυμα Λασκαρίδη.

Η πρόκληση, πέρα από τις απαντήσεις στις λεκτικές και λοιπές προκλήσεις, είναι, να αναπτυχθούν δυνάμεις που θα διώχνουν τις τουρκικές μηχανότρατες αν επιχειρήσουν να ψαρέψουν στο θαλάσσιο Πάρκο του Νοτίου Αιγαίου. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί.
Φυσικά, το θέμα δεν είναι τεχνικό. Χρειάζονται πνευμόνια.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.