
Σε εφιάλτη τείνει να εξελιχθεί η συνεχιζόμενη ροή μεταναστών από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Κρήτη καθώς ήδη έχει αρχίσει και δημιουργείται πρόβλημα στέγασης, φροντίδας, σίτισης, και γενικότερα διαμονής χιλιάδων ανθρώπων. Το νησί είναι ένα βήμα πριν ξεσπάσουν φασαρίες, καθώς ο συνδυασμός Αφρικανών που συνεχίζουν να καταφθάνουν, σε συνδυασμό με την υψηλή τουριστική περίοδο είναι εκρηκτικός. Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο και ακόμα δεν έχει δείξει αντανακλαστικά. Η απορρόφηση όλων όσων καταφθάνουν παράνομα στο νησί σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, θα αποφορτίσει την Κρήτη, όμως θα δημιουργήσει ενδεχομένως αλλού προβλήματα, ενώ θα δοθεί και το μήνυμα «ελάτε». Η πρόσφατη αλλαγή υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής (Θ. Πλεύρης στην θέση του κ. Βορίδη) δεν διευκολύνει τα πράγματα σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Στο Μαξίμου
Ο νέος υπουργός ήταν μεταξύ της ευρωπαϊκής αποστολής που υπέστη την ψυχρολουσία του Χαφτάρ χθες στην Βεγγάζη. Σήμερα θα ενημερώσει απευθείας τον Πρωθυπουργό για το ακριβώς συνέβη μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης,

και πώς ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και τρεις υπουργοί για το μεταναστευτικό (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα) κηρύχθηκαν persona non grata από τον Χαφτάρ. Τα διλήμματα είναι πολλά. Ανοίγουν οι δομές και ξεκινάει ξανά μια κατάσταση που θα θυμίσει την περίοδο ’15-’16, ή ακολουθείται σκληρή γραμμή αποτροπής στην θάλασσα όπως στο ανατολικό Αιγαίο; Τεχνικά είναι το ίδιο εύκολο; Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τουρκικών ακτών είναι μικρές και τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών για κάθε βάρκα που ετοιμάζεται να αποπλεύσει. Αντιθέτως νότια της Κρήτης η ακτογραμμή είναι πολύ μεγαλύτερη, η θάλασσα ανοιχτή και απέναντι δεν υπάρχουν ούτε λιμενικές αρχές συντεταγμένου κράτους, αλλά -το βασικότερο-, ούτε πρόθεση συνεργασίας.
Τι μας συνδέει
Στο πλαίσιο αυτό ηχεί τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος προχθές ήταν στο ίδιο τραπέζι με τον Χαφτάρ

και μετά δήλωσε ότι: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω ζητήματα τα οποία αφορούν το μεταναστευτικό, τις θαλάσσιες ζώνες καθώς επίσης και τη διμερή μας συνεργασία. Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις, μας συνδέει η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μία Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεων μας».
Τα απτά αποτελέσματα ήταν πολύ γρήγορα αλλά δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ήδη υπάρχουν αμφιβολίες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σχετικά με το πόσο μπορεί τελικά να διαχειριστεί τα θέματα η ηγεσία του ΥΠΕΞ.
Περιμένοντας την ΕΕ
Στην παρούσα στιγμή, η Αθήνα τελεί εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για το θέμα. Η ψυχρολουσία του Χαφτάρ ήταν μεγαλύτερη για την ΕΕ, παρά για τις τρεις χώρες που συνόδευαν τον Επίτροπο Μπρούνερ. Στις επαφές που έγιναν στην Τρίπολη (με τον αντίπαλο του Χαφτάρ) διαμηνύθηκε πως στην χώρα ήδη βρίσκονται 3-4 εκατομμύρια άνθρωποι από διάφορες χώρες της Αφρικής, που περιμένουν την βάρκα να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με μαρτυρίες όσων βρίσκονται ήδη στην Κρήτη, επιθυμούν να πάνε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία.
Δεν συνεννοούνται
Μέχρι να αποφασίσει η ΕΕ πως θα χειριστεί τον Χαφτάρ, οι καραβιές θα εξακολουθήσουν να έρχονται στην Κρήτη και να είναι ελληνικό πρόβλημα. Στο νησί, παρά τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει δημιουργηθεί δομή. Τα κατάφεραν οι Κρητικοί, που έχουν ισχυρή εκπροσώπηση σε όλα τα κυβερνητικά κόμματα. Η καυτή πατάτα πέφτει προς το παρόν στους δημάρχους και τον αειθαλή Περιφερειάρχη Αρναουτάκη για να φροντίσουν τα επείγοντα: στέγη, υγιεινή, φαγητό. Και ταυτόχρονα ανοίγει η κουβέντα εξεύρεσης χώρου για δημιουργία δομής.

«Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ενωμένη σ’ αυτά. Το αντίθετο» είπε με ειλικρίνεια ο Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου από το 2007.
Χαμηλά
Σχεδόν ανύπαρκτο είναι προς το παρόν, το θέμα και στη ρητορική της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Με εξαίρεση Λατινοπούλου, Βελόπουλο οι οποίοι έχουν ήδη βγει μπροστά.
Η ατζέντα έχει γεμίσει με τις αναμνήσεις του 2015, και φυσικά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το οποίο το Πασοκ ακόμα ν' αποφασίσει αν υπάρχουν και τι είδους ευθύνες στους κ.κ. Βορίδη και Αυγενάκη ώστε να καταθέσει την πρότασή του στην Βουλή. θα κάνει και μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ώστε ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης να βρει βήμα για να μιλήσει. Προφανώς χρειάζεται κι άλλη νομική υποστήριξη.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.