
Επιτέλους, η κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Χρήστου Σπίρτζη, και όλων των υφυπουργών που είχαν αρμοδιότητα τον ΟΣΕ, έρχεται να σπάσει μια μακρά περίοδο πολιτικής ακινησίας. Οι πέτρες της αντιπολίτευσης κινούνται. Το τι θα προκύψει από την κίνηση είναι άγνωστο, αλλά προς το παρόν δημιουργείται ρεύμα και δυναμική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σ’ ένα ακίνητο σκηνικό. Κακούργημα, είναι η κατηγορία που ζητάει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διερευνηθεί για τα πρόσωπα που ζητάει την Προανακριτική και επί αυτής ξεκίνησαν να τοποθετούνται κι όλοι οι άλλοι παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου. Η κατηγορία θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπαράθεσης. Ήδη ο εκπρόσωπος τύπου Κώστας Τσουκαλάς, επικρίνει την πλειοψηφία ότι θέλει απ’ τα αποδυτήρια να βγάλει πλημμέλημα.
2 ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου και η ΡΑΣ
Βασικό κομμάτι της πασοκικής πρότασης είναι πως για τα χάλια του σιδηροδρόμου γνώριζαν δύο ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών – άρα και ο υπουργός. Το σκεπτικό το απορρίπτει με διαρροή η κυβέρνηση:
«Το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στις απολογίες 2 υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που υποστήριξαν ότι την εποπτεία του διαχειριστή της υποδομής δηλαδή του ΟΣΕ, και του φορέα υλοποίησης της σύμβασης 717 (ΕΡΓΟΣΕ) ασκούν οι εκάστοτε Υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών. Οι ίδιοι όμως διευθυντές τεκμηρίωσαν ότι η εποπτεία του υπουργού είναι αποκλειστικά διοικητική και σε καμία περίπτωση δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας» λέει η διαρροή.
Ο Σκανδαλίδης
Για το θέμα ρωτήθηκε ο πολύπειρος στα υπουργικά καθήκοντα Κώστας Σκανδαλίδης (action24), ο οποίος βγήκε απ’ τα ρούχα του. «Θα ήμουν εγώ υπουργός και θα είχα από κάτω Γενικούς Διευθυντές να μην με ενημερώνουν; Και είναι και φίλος μου ο κ. Σπίρτζης αλλά αν η 717 ήταν έτοιμη από το 2017 δεν θα γίνονταν το δυστύχημα . Φυσικά οι κατηγορούμενοι δεν είναι και ένοχοι. Πρέπει να εξεταστούν».
Παρένθεση

Ο Σκανδαλίδης ρωτήθηκε για την άποψη που κατέθεσε προ ημερών για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αυτή την φορά τα μάσησε πασοκικά. Όπως είπε, πρέπει πρώτα να ξεκινήσει η αξιολόγηση. Υποστήριξε μάλιστα ότι επί υπουργίας του το ’90 έγινε σύγκρουση για το ίδιο θέμα, πέρασαν νομοθετικά πράγματα, μόνο που τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν λειτουργούν. Χαρακτήρισε υπόθεση της πλάκας, την σημερινή αξιολόγηση όπου «ακόμα και βουλευτές υπογράφουν για συνεργάτες τους» και επέμεινε ότι πρώτα απ’ όλα το έργο της διοίκησης είναι να βάλει όρια και στόχους, και μετά να έρθει και πει στον δημόσιο υπάλληλο, τι έκανε. «Για να του πεις ότι δεν τα έκανες, πρέπει πρώτα να του πεις τι πρέπει να κάνει. Οι αξιόποινες πράξεις όμως σημαίνουν απόλυση».
Ο κ. Σκανδαλίδης εκτιμά ότι καμία Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί οι κυβερνήσεις δεν φέρνουν εφαρμοστικούς νόμους. «Πριν απ’ όλα πρέπει να αποκεντρωθεί το Κράτος, να πάει στις Περιφέρειες και να μπουν στόχοι».
Καταλάβαμε.
Κλείνει η παρένθεση
Και η ΡΑΣ;
Ξαναγυρνάω στην Προανακριτική για τα Τέμπη. Από την κυβερνητική διαρροή επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές ότι στο κάδρο μπαίνει δυναμικά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ):
«Μοναδική αρμόδια αρχή για θέματα ασφάλειας είναι η ΡΑΣ, η οποία οφείλει να εισηγείται και να αποφασίζει για όλα τα σχετικά θέματα ασφάλειας. Από έγγραφα αποδεικνύεται ότι τόσο η ΡΑΣ, όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA) είχαν εκδώσει πιστοποιητικά για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών πριν την τραγωδία των Τεμπών. Συνεπώς, τι θα μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε υπουργός, όταν οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστοποιούσαν την ασφαλή λειτουργία τους; Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η εποπτεία του υπουργείου είναι αποκλειστικά και μόνο διοικητική και δεν σχετίζεται με τα ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρόμων» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.
Ο αντίλογος
«Η ΡΑΣ δεν έχει διαχειριστική αρμοδιότητα και δεν έχει καμία ευθύνη στις οικονομικές προτεραιότητες» υποστήριξε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς

Νίκος Βούτσης (One). «Σε γενικές γραμμές έχει αρμοδιότητες».
Για την ΡΑΣ εξέφρασε γνώμη και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Το υπουργείο έχει την εποπτεία της ΡΑΣ» υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλάκης (action24). Θα δούμε τις ευθύνες της ΡΑΣ. Οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν ευθύνες βάση ΦΕΚ».
Θα σκεφτούν
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ λοιπόν κινεί τις μυλόπετρες στο πολιτικό σύστημα με τον κάθε παίχτη να τοποθετείται επί αυτής. «Θα την μελετήσουμε και θα δούμε» απαντούν ο κ. Θεοχαρόπουλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης της Νέας Αριστεράς. Τα δύο κόμματα συζητούν, πως θα καταφέρουν να διαμορφώσουν κοινή δική τους, μια που ο αριθμός βουλευτών δεν τους φτάνει για αυτόνομη, όπως στο ΠΑΣΟΚ. Το βλέμμα Βούτση πάντως, τα έλεγε όλα για την «χαμένη ευκαιρία» της αντιπολίτευσης, και πόσο διαφορετικό θα ήταν το σκηνικό, εάν κατάφερναν να συνεννοηθούν όλοι μαζί για κοινή πρόταση.
Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του ΚΚΕ που είναι πιθανό να ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν προκύπτει
Από πλευράς κυβέρνησης εκτός από διαρροές, στον διάλογο λαμβάνουν μέρος και έμπειροι βουλευτές όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης. Αναφερόμενος στην παραπομπή και του Χρ. Σπίρτζη, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει πως εάν ένα αδίκημα είναι παραγεγραμμένο, δεν το καταθέτεις γιατί κοροϊδεύεις αν θεωρείς ότι ένα αδίκημα είναι παραγεγραμμένο δεν το καταθέτεις γιατί κοροϊδεύεις την δικαιοσύνη. «Εμείς θα πούμε τις θα κάνουμε όταν κατατεθεί και η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ. Το κακούργημα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ πάντως δεν βγαίνει από πουθενά
Πρόεδρος υπάρχει
Η παρουσία στελεχών του ΠAΣΟΚ στα πάνελ για να στηρίξουν και την πρόταση Προανακριτικής, είναι φυσικά η τέλεια αφορμή και για ερωτήσεις επί της πορείας του κόμματος γενικότερα, κι αν ο καπετάνιος το πηγαίνει στον σωστό δρόμο. Δύο στελέχη που ρωτήθηκαν χθες, απάντησαν ότι Πρόεδρος υπάρχει, εξελέγη πρόσφατα, πριν οχτώ μήνες, και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής.
«Στις εσωκομματικές διαδικασίες ο κ. Ανδρουλάκης πήρε το 60%» επισήμανε ο πρώτος επιλαχών στο πασοκικό ευρωψηφοδέλτιο Φίλιππος Σαχινίδης.

«Από την στιγμή που οι πολίτες έκριναν ότι ήταν καταλληλότερος από τους υπόλοιπους υποψηφίους θα προχωρήσουμε στις επόμενες εκλογές με τον κ. Ανδρουλάκη».
Την ίδια άποψη έχει και ο Κώστας Σκανδαλίδης συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «πρέπει να ανοίξει σε όλες τις δυνάμεις το παιχνίδι. Δεν υπάρχει θέμα Προέδρου».
Χαμός στο μικρό χωριό
Εάν στο ΠΑΣΟΚ ουδείς -εκτός απ’ τι δημοσκοπήσεις-, αμφισβητεί τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη, στον χώρο που προέκυψε από τον κάποτε ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται χαμός. Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Λούκας να κάνει δείπνο με καλεσμένους την Μαριλίζα, την κ. Αχτσιόγλου, τον Πέτρο Κόκκαλη, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Δημήτρη Πιπεργιά, τον Χρήστο Κοκκινοβασίλη και άλλους, δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα.
Αν ήταν πρωταπριλιά....
«Αν ήταν πρωταπριλιά θα μπορούσα, θα μπορούσα λέω, να το έχω γράψει κι εγώ. Αλλά δεν είναι πρωταπριλιά... Μου έκανε λοιπόν μεγάλη εντύπωση, όχι βέβαια θετική, η είδηση (δεν έχω δει διάψευση) ότι τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκαν με πρωτοβουλία της Λ. Κατσέλη στελέχη διαφόρων κομμάτων για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ενός νέου σχήματος της κεντροαριστεράς που θα κατέβει στις εκλογές όποτε γίνουν αυτές.
Είναι φυσικά δικαίωμα του καθένα και της καθεμίας να συζητάει με όποιον και όποια θέλει. Είναι επίσης δικαίωμα των κεντροαριστερών ή όπως θέλουν να τους λένε η συγκρότηση νέου πολιτικού σχηματισμού, που θα υπερβεί τα υπάρχοντα κόμματα ή θα τα απορροφήσει.
Δικαίωμα μεν, αλλά όχι στο όνομά μας» έγραψε ο Πάνος Λάμπρου, στέλεχος της Νέας Αριστεράς.
Και είναι μόλις η αρχή.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.