INSIDE OUT

Στο Κάιρο ο Κυριάκος, κλειδί η Αίγυπτος - Ο ιδιαίτερος αποχαιρετισμός Χρυσοχοΐδη στον Σημίτη

Μαρία Νταλιάνη
07-01-2025 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο Κάιρο ο Κυριάκος, κλειδί η Αίγυπτος - Ο ιδιαίτερος αποχαιρετισμός Χρυσοχοΐδη στον Σημίτη

Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας φάρος σταθερότητας, σε έναν ασταθή κόσμο και μία χώρα, η οποία δρομολογεί, παρά τη δυσκολία, την πρόοδο σε ένα γενικότερο περιβάλλον καθήλωσης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του με αφορμή τα Θεοφάνεια, και είναι από τις συγκυρίες εκείνες που κάνουν μια κοινότοπη φράση ν’ αποκτά άλλο νόημα κοιτώντας απλά τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Δίπλα μας. Μέσα του.

Το ταξίδι στο Κάιρο σήμερα για την τριμερή, βρίσκει την περιοχή σε υψηλό βρασμό. Στα του Ισραήλ προστέθηκε και η Συρία δημιουργώντας την τέλεια καταιγίδα. Είναι η Ελλάδα ένας φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο;

Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης της Κύπρου και Σίσι του μεγάλου αινίγματος που λέγεται Αίγυπτος, και δίπλα τους οι υπουργοί των Εξωτερικών, θα βρεθούν σε άλλη μια υψηλού επιπέδου συνάντηση από την οποία υπάρχει η ελπίδα του αναχώματος στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν ο οποίος έχει απλώσει τραχανά στην Συρία. Μαζί με τους ηγέτες και ομάδα επιχειρηματιών, καθώς στο τραπέζι, εκτός από τα γεωπολιτικά, είναι και οι εμπορικές συμφωνίες και ιδιαίτερα η ενέργεια. Θα προχωρήσει το υποθαλάσσιο καλώδιο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη; Ποια στάση θα κρατήσει ο Σίσι στα σχέδια της Τουρκίας να παίξει αυτή τον σημαντικότερο ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ; Και τι θα πράξει η Αίγυπτος εάν ο Ερντογάν προχωρήσει σε ΑΟΖ με το μη-αναγνωρισμένο νέο καθεστώς της Συρίας; Το πόκερ στην περιοχή είναι για γερά νεύρα και απαντήσεις δεν θα δοθούν αύριο. Όμως είναι σημαντικό που γίνονται κινήσεις.

Αποχωρεί

Στην κυβερνητική αποστολή στο Κάιρο, τον Πρωθυπουργό εκτός από τον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Παπαδοπούλου, συνοδεύει ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και εξωστρέφειας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του για προσωπικούς λόγους το επόμενο διάστημα με φαβορί για τη θέση του τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου. Το Κάιρο θα είναι από τις τελευταίες του αποστολές. Ο Φραγκογιάννης, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι οι μακροβιότεροι υπουργοί της κυβέρνησης. Από το 2019. Αθόρυβοι και αποτελεσματικοί.

Θεοφάνεια

Πριν αναχωρήσει για Κάιρο, ο Κυριάκος παρέστη στη δοξολογία των Θεοφανείων στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη

και στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη δεξαμενή

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, παρακολούθησε τη δοξολογία στο Φανάρι. Στην Κωνσταντινούπολη τον συνόδευσε ο Δ. Μάντζος κι έτσι κανείς δεν μπορεί να πει ότι πήγε τριήμερο κι έμεινε για Θεοφάνεια. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ήταν ο Ακης Σκέρτσος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατέβηκε Πειραιά.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ετοιμάζεται για την Α’ στις επόμενες εκλογές, ενώ στο πρώτο λιμάνι κατέβηκαν ακόμη ο ισόβιος βουλευτής Πειραιά της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι βουλευτές Δόμνα Μιχαηλίδου και Κώστας Κατσαφάδος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο βουλευτής Επικρατείας -ψάχνει έδρα- του ΠΑΣΟΚ Π. Δουδωνής, και άλλοι.

Στον Αστέρα

Στην ακτογραμμή της Αττικής, αλλά στην άλλη άκρη, στην εντυπωσιακή νέα Μαρίνα του Αστέρα, βρέθηκε κι άλλος γαλάζιος ευρωβουλευτής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά το απόγευμα.

Φορώντας μαύρα γυαλιά και μακρύ καμηλό παλτό, ο επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ εθεάθη ν’ απολαμβάνει τον ήλιο, έξω από το Cova, ενώ δίπλα του έκαναν το ίδιο αρκετοί, προσέχοντας μην τρακάρουν από το χάζι των Lamborghini, Rolls Royce, και Ferrari που κινούνταν στο πριβέ πάρκινγκ, και το χαζολόγημα στις βιτρίνες του Loro Piana, Dior, και Gucci.

Να πάτε κι εσείς και να δοκιμάσετε έστω κι ένα σοκολατάκι.

Αξίζει.

Αποχαιρετισμός

Πολύ μακριά από την γλυκιά dolce vita στο Καβούρι, το υπόδειγμα του Σημίτη, η απώλεια του οποίου διέτρεξε σαν ηλεκροσόκ το κοιμισμένο πολιτικό προσωπικό την Κυριακή το πρωί. Ο κύριος καθηγητής δεν είναι πια κοντά μας, αλλά η εικόνα του στην ουρά για τον εμβολιασμό είναι ενδεικτική.

Σεμνός, ανθρωποφοβικός, στοχοπροσηλωμένος, μεθοδικός, αποτελεσματικός, ακέραιος.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις (Βελόπουλος, Λατινοπούλου), ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι, με τους οποίους συγκρούστηκε σκληρά, εξήραν την προσωπικότητα και το έργο. Στέκομαι στο πολύ προσωπικό ύφος του αποχαιρετισμού ενός από τους υπουργούς του. Του Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

«Ο Κώστας Σημίτης είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου. Αποτελεί την πολιτική μου συνείδηση που την καλλιέργησα, την μπόλιασα με το παράδειγμα του. Αποτελεί ωστόσο και κομμάτι της ψυχής μου, των συναισθημάτων μου, γιατί ήταν συγκλονιστική η παρουσία του στη διαδρομή μου, που τελικά εξελίχθηκε σε αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη» έγραψε ο υπουργός.

Το μοντέλο διοίκησης

«Μαζί του διδάχθηκα την πολιτική. Λίγα χρόνια πριν την ένταξη στην ΟΝΕ και το Ευρώ ο υπουργός Κώστας Σημίτης συνέταξε σημαντικά νομοθετήματα που αφορούσαν τη ρύθμιση του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση των αγορών, την προστασία του καταναλωτή και πολλά άλλα θεσμικά μέτρα που αποτέλεσαν την βάση λειτουργίας της αγοράς και της οικονομίας. Και ταυτόχρονα κάθε βδομάδα με «εξέταζε» κατά πόσο απέδιδε ο αγώνας για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που αποτελούσε εθνικό στόχο και προαπαιτούμενο για την ένταξη μας στην ΟΝΕ. Νεαρός πολιτικός θώπευα τότε τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και των φορέων της αγοράς που πίεζαν για τα αιτήματα τους. Μα αυτός με επανέφερε διαρκώς στην τάξη επιμένοντας ότι η επίτευξη του στόχου θα ωφελήσει πρώτα αυτούς. Πράγματι, δικαιώθηκε όταν η χώρα το έτος 2000 είχε εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την είσοδο της στην ιστορικότερη ίσως φάση της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης».

17Ν

Ο Χρυσοχοϊδης αποκαλύπτει πως ο Σημίτης του ανέθεσε να ασχοληθεί με την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

«Σε κάθε μας συνάντηση με το ίδιο ύφος του ανθρώπου και πρωθυπουργού που είχε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης του, απέρριπτε, με τρόπο κάθετο, τις διάφορες θεωρίες που επιχειρούσα κι εγώ να επαναλάβω για την προέλευση και δράση των μελών της 17Ν. Έτσι, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι με τον Σημίτη τα λόγια δεν περνούσαν, ότι όφειλα να εργαστώ με σχέδιο, με εμβάθυνση της έρευνας και τελικά να ακολουθήσω ένα μοντέλο πολιτικής που δεν ήταν άλλο από τη δική του μεθοδικότητα, σκληρή και επίμονη δουλειά. Έτσι φτάσαμε στο τόσο ποθούμενο αποτέλεσμα μετά από 27 ολόκληρα χρόνια αδυναμίας του ελληνικού κράτους».

Αυτός ήταν ο Κώστας Σημίτης. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:07

Εγκρίθηκε η συμφωνία της ΕΕ - Mercosur για τα αγροτικά προϊόντα

13:56

Rolls-Royce: Γιατί η μετοχή της σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό κάθε μέρα του 2026

13:43

Κάλας: «Σαφής κλιμάκωση» από τη Ρωσία η εκτόξευση πυραύλου Ορέσνικ κατά της Ουκρανίας

13:43

Η InterMed “Innovative Company” στα Diamonds of the Greek Economy

13:35

Διαβάσατε τα νέα της εβδομάδας; Κάντε το κουίζ!

13:19

Ελβετία: Στον εισαγγελέα κλήθηκαν οι ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν-Μοντανά

13:15

Κοντά σε mega deal 200 δισ. Rio Tinto και Glencore - Στα σκαριά η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο

13:13

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Δύση «ξεκάθαρη αντίδραση» μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα

12:57

Συρία: Οι Κούρδοι αρνούνται να φύγουν από το Χαλέπι - «Θα υπερασπιστούμε τις συνοικίες μας»

12:56

Ο Τραμπ εύχεται «καλή τύχη» στον Ορμπάν για την προεκλογική του εκστρατεία

12:52

Αλμανάκ 2026: Τι έχουμε να περιμένουμε τη νέα χρονιά

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,9% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στο 11μηνο του 2025

12:28

Η ΕΕ οδεύει προς υπογραφή της Mercosur παρά την αντίθεση της Γαλλίας και άλλων χωρών

12:27

Reuters: Μπορούν οι ΗΠΑ να ορίσουν μία τιμή αγοράς για τη Γροιλανδία;

12:23

Τραμπ: «Ακύρωσα το δεύτερο κύμα επιθέσεων στη Βενεζουέλα»

12:19

Αυξήθηκε τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής

12:06

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές στο Χαλέπι θα μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

12:00

Έχουν και οι αγορές τις «κόκκινες γραμμές» τους

11:54

Καταιγίδα Γκορέτι: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό στη Γαλλία και τη Βρετανία

11:50

Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του '80

11:48

ΕΣΠΑ: «Ζεστό» χρήμα 17.500 ευρώ σε ανέργους για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση

11:29

Περιβάλλον: Έως και 4.700 τόνοι απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στον Ρήνο

11:26

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή 2 από 11 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου

11:22

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες και ήπιες απώλειες για τον ΓΔ

11:10

Επιστήμη: Μελέτη διερευνά το πώς μεταδίδεται η γρίπη

11:05

Ουκρανία: «Σοβαρή απειλή» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια το ρωσικό πλήγμα με υπερηχητικό πύραυλο

11:00

ΗΠΑ - Κολομβία: Τραμπ και Πέτρο συμφώνησαν σε «κοινές δράσεις» εναντίον ανταρτών του ELN

10:51

Ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ράλι 10% για την Glencore

10:51

ΑΔΜΗΕ: Συμμετοχή στη σύνοδο του Med-TSO για τη διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων στις μεσογειακές χώρες

10:46

Τσιάρας: Το 87% όσων είναι στο πρόγραμμα για το αγροτικό ρεύμα δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές