INSIDE OUT

ΝΔ μπροστά, Κυριάκος μπροστά, αδιάφορη η αλλαγή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αδιάφορο ότι έγινε το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση

Μαρία Νταλιάνη
20-12-2024 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά από εκλογή νέου Αρχηγού σε δύο κόμματα με κυβερνητική εμπειρία στην Ελλάδα τα οποία φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, το πολιτικό σκηνικό παραμένει το ίδιο: ΝΔ μπροστά και με απόσταση, Κυριάκος μακράν καταλληλότερος, απόσταση πάνω από δέκα μονάδες από τον δεύτερο (Metron, Pulse), ΠΑΣΟΚ που κάνει δειλά βηματάκια στο διψήφιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πλάτη του ΚΚΕ και του Βελόπουλου και κονταροχτυπιέται με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αξιοσημείωτη παραμένει η εμφάνιση του πρωτοεμφανιζόμενου Κασσελάκη που κρατάει το 4%, και της Λατινοπούλου η οποία έχει δρέψει καρπούς στις ευρωεκλογές, ενώ πολύ χαμηλές είναι οι πτήσεις για τη Νέα Αριστερά. Τα καλά νέα είναι η εξαφάνιση των Σπαρτιατών.

Διαπιστώσεις

Η αλήθεια είναι σκληρή για το ΠΑΣΟΚ στα ευρήματα της Pulse. Πόσο σας ενδιαφέρει που το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Οι μόνοι που αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 80%.

Πώς θα πάνε τα πράγματα μετά την εκλογή νέου Αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ;

Άσε καλύτερα.

1000 εθελοντές

Πως τα βλέπετε εσείς τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ από μέσα, ρωτήθηκε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Διαμαντοπούλου (ΣΚΑΪ). «Είναι εμφανές ότι υπάρχει πλέον μια ατζέντα, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση» απαντά. «Η αντιπολίτευση φέρνει ζητήματα όπως των τραπεζών, της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, των τιμών και ελέγχων τα αγοράς. Πολύ θα ήθελαν να υπάρχει μια αντιπολίτευση που πάει στα ψιλά, όμως είναι εκεί για να βάζει ζητήματα και καλό είναι η κυβέρνηση να το συνηθίσει. Βεβαίως έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας και υπάρχουν μόνο 31 βουλευτές, η μικρότερη ίσως αξιωματική αντιπολίτευση, για ένα τεράστιο έργο. Από την καμπάνια μας όμως προέκυψαν 1000 άτομα που θέλουν να βοηθήσουν και θα διαταχθούν έτσι, ώστε να υποστηριχθούν οι βουλευτές, το κοινοβουλευτικό έργο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Τάδε έφη Αννα.

Λογικά σε λίγο καιρό θα τους δούμε και τους χίλιους, που ελπίζω να είναι όμως οι 700 κάτι του Δραγασάκη, και άλλες παρόμοιες προσπάθειες, γιατί η πικρή αλήθεια είναι πως το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα δεν ελκύουν τους νέους ταλαντούχους. Το τοπίο έχει γίνει κυνικό, ακόμα και στα κόμματα της αριστεράς.

Όχι ισχυρή προσωπικότητα

Την καλή περίοδο, τότε που τα κόμματα ήταν μαγνήτης, και έδιναν πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, εκτός από την Διαμαντοπούλου, έζησε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης. Χθες ρωτήθηκε κι αυτός για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΣΚΑΪ). Κατά την γνώμη του η επιλογή θα είναι είτε μεταξύ κάποιου που δίνει προστιθέμενη αξία στον θεσμό και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, είτε κάποιος που ικανοποιεί τις εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ, ή άτομο καθολικής αποδοχής.

«Αν επιλέξει από το Πασοκ θα δημιουργήσει πρόβλημα στον χώρο. Εάν επιλέξει μάλιστα στέλεχος με ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη ακτινοβολία, τότε θα συγκρούονται προσωπικότητες. Θα έχει λυθεί ένα θέμα και θα ξεφυτρώνουν άλλα δύο, θα υπογράφεται ένα Προεδρικό Διάταγμα και θα επιστρέφονται τρία. Θέλει προσωπικότητα που να μην είναι τόσο ισχυρή ώστε να βλάπτει τον Πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση» κατέληξε ο καθηγητής και πρώην υπουργός, αποδημώντας πλήρως μια τέτοια προσωπικότητα που κυκλοφορεί στα κιτάπια της ονοματολογίας.

Βαρέθηκε

Μια άλλη προσωπικότητα που ακούγεται για την θέση του επόμενου ΠτΔ, -την οποία δεν βλέπω σε καμία περίπτωση- εντόπισα σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου με τίτλο «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο».

Η έξυπνη επιλογή καλεσμένων στο πάνελ έφερε μπόλικο κόσμο στο ΕΒΕΑ, αλλά έφυγαν κάπως απογοητευμένοι. Η κεντρική ομιλήτρια κ. Αχτσιόγλου, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Κάτω από το γοητευτικό παρουσιαστικό εξακολουθεί να κρύβει την γνωστή ριζοσπαστική αριστερά που κάποιοι αγάπησαν πολύ το ’15, και την αντίστοιχη ρητορική. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε την έμπνευση να τσιτάρει κάτι από Μαρξ για να τσιγκλήσει την προσωπικότητα, που φευ, είχε κλείσει τα μάτια από τον νυσταλέο ριζοσπαστισμό που προηγήθηκε και τα άνοιξε αίφνης με το χειροκρότημα του ριζοσπαστικού κοινού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:33

Τα κρίσιμα ελληνικά ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης το 2026 - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

13:31

Τσίπρας: Η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς απειλεί τη Δημοκρατία

13:23

Ρωσία και ΗΠΑ συζήτησαν «ενοχλητικά» ζητήματα - Ανεπίλυτα τα κύρια θέματα

13:21

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,01% αυξήθηκε η απόδοση από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ

13:15

Ο Νίκος Βουρδουμπάς νέος Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

13:15

Για 6η συνεχόμενη χρονιά η bwin ολοκλήρωσε με επιτυχία το 1 Tonne Challenge!

13:09

Στουρνάρας για λιτότητα, επενδύσεις και το 2026: «Η σταθερότητα είναι το κλειδί»

13:07

ΕΤΕ: Ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς ένα ακόμη ρεκόρ - Οι προοπτικές

12:58

Σε λειτουργία τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού και Βόρα - Καϊμάκτσαλαν

12:43

Γερμανία: Για κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων

12:28

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

12:14

To “Piraeus Startup Accelerator” συνεχίζεται για 2η χρονιά και επεκτείνεται και στη Θράκη

12:09

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 124 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκατ. δικαιούχους

12:09

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εθνική Ασφαλιστική

12:07

Μητσοτάκης: Εντός της επόμενης εβδομάδας 3,8 δισ. στους αγρότες - «Δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς»

12:05

ΕΛΑΣ: «Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έξοδο από εθνικές οδούς που έχουν εμπόδια;»

12:02

Ερωτεύτηκε το ChatGPT και μετά του έκανε ghosting

11:54

Ξεκίνησε η αποστολή SMS για το δωρεάν Πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

11:50

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με μαθητές του μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πάχνης Ξάνθης

11:44

Έλεγχοι και πρόστιμα για κάπνισμα και αλκοόλ σε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

11:42

EY: Ελλείψεις στα κλιματικά σχέδια των επιχειρήσεων επιβραδύνουν την πρόοδο προς τις μηδενικές εκπομπές

11:36

Από τα καταστήματα… στο παρκέ: οι κάρτες Visa της Πειραιώς σε στέλνουν στο 2026 EuroLeague Final Four!

11:29

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό λίγο κάτω από τα 4.500 δολάρια - Το 50ό για φέτος

11:22

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις και ήπιες διακύμανσεις για τον Γενικό Δείκτη

11:18

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: 450.233 θανατωμένα ζώα σε όλη τη χώρα - 1.985 επιβεβαιωμένα κρούσματα

11:08

Ο Τραμπ αναγγέλλει τη ναυπήγηση νέας κλάσης πολεμικών πλοίων που θα φέρει το όνομά του

10:52

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx - Άλμα 7% για Novo Nordisk

10:36

Βρετανία: Το 2025 φαίνεται ότι θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα

10:24

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου και του παλαιού Δημαρχείου Ιωαννίνων

10:01

Ο Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ «έχουν ανάγκη» τη Γροιλανδία παρά την αντίθεση της ΕΕ