INSIDE OUT

ΝΔ μπροστά, Κυριάκος μπροστά, αδιάφορη η αλλαγή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αδιάφορο ότι έγινε το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση

Μαρία Νταλιάνη
20-12-2024 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μετά από εκλογή νέου Αρχηγού σε δύο κόμματα με κυβερνητική εμπειρία στην Ελλάδα τα οποία φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, το πολιτικό σκηνικό παραμένει το ίδιο: ΝΔ μπροστά και με απόσταση, Κυριάκος μακράν καταλληλότερος, απόσταση πάνω από δέκα μονάδες από τον δεύτερο (Metron, Pulse), ΠΑΣΟΚ που κάνει δειλά βηματάκια στο διψήφιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πλάτη του ΚΚΕ και του Βελόπουλου και κονταροχτυπιέται με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αξιοσημείωτη παραμένει η εμφάνιση του πρωτοεμφανιζόμενου Κασσελάκη που κρατάει το 4%, και της Λατινοπούλου η οποία έχει δρέψει καρπούς στις ευρωεκλογές, ενώ πολύ χαμηλές είναι οι πτήσεις για τη Νέα Αριστερά. Τα καλά νέα είναι η εξαφάνιση των Σπαρτιατών.

Διαπιστώσεις

Η αλήθεια είναι σκληρή για το ΠΑΣΟΚ στα ευρήματα της Pulse. Πόσο σας ενδιαφέρει που το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Οι μόνοι που αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 80%.

Πώς θα πάνε τα πράγματα μετά την εκλογή νέου Αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ;

Άσε καλύτερα.

1000 εθελοντές

Πως τα βλέπετε εσείς τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ από μέσα, ρωτήθηκε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Διαμαντοπούλου (ΣΚΑΪ). «Είναι εμφανές ότι υπάρχει πλέον μια ατζέντα, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση» απαντά. «Η αντιπολίτευση φέρνει ζητήματα όπως των τραπεζών, της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, των τιμών και ελέγχων τα αγοράς. Πολύ θα ήθελαν να υπάρχει μια αντιπολίτευση που πάει στα ψιλά, όμως είναι εκεί για να βάζει ζητήματα και καλό είναι η κυβέρνηση να το συνηθίσει. Βεβαίως έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας και υπάρχουν μόνο 31 βουλευτές, η μικρότερη ίσως αξιωματική αντιπολίτευση, για ένα τεράστιο έργο. Από την καμπάνια μας όμως προέκυψαν 1000 άτομα που θέλουν να βοηθήσουν και θα διαταχθούν έτσι, ώστε να υποστηριχθούν οι βουλευτές, το κοινοβουλευτικό έργο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Τάδε έφη Αννα.

Λογικά σε λίγο καιρό θα τους δούμε και τους χίλιους, που ελπίζω να είναι όμως οι 700 κάτι του Δραγασάκη, και άλλες παρόμοιες προσπάθειες, γιατί η πικρή αλήθεια είναι πως το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα δεν ελκύουν τους νέους ταλαντούχους. Το τοπίο έχει γίνει κυνικό, ακόμα και στα κόμματα της αριστεράς.

Όχι ισχυρή προσωπικότητα

Την καλή περίοδο, τότε που τα κόμματα ήταν μαγνήτης, και έδιναν πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, εκτός από την Διαμαντοπούλου, έζησε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης. Χθες ρωτήθηκε κι αυτός για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΣΚΑΪ). Κατά την γνώμη του η επιλογή θα είναι είτε μεταξύ κάποιου που δίνει προστιθέμενη αξία στον θεσμό και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, είτε κάποιος που ικανοποιεί τις εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ, ή άτομο καθολικής αποδοχής.

«Αν επιλέξει από το Πασοκ θα δημιουργήσει πρόβλημα στον χώρο. Εάν επιλέξει μάλιστα στέλεχος με ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη ακτινοβολία, τότε θα συγκρούονται προσωπικότητες. Θα έχει λυθεί ένα θέμα και θα ξεφυτρώνουν άλλα δύο, θα υπογράφεται ένα Προεδρικό Διάταγμα και θα επιστρέφονται τρία. Θέλει προσωπικότητα που να μην είναι τόσο ισχυρή ώστε να βλάπτει τον Πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση» κατέληξε ο καθηγητής και πρώην υπουργός, αποδημώντας πλήρως μια τέτοια προσωπικότητα που κυκλοφορεί στα κιτάπια της ονοματολογίας.

Βαρέθηκε

Μια άλλη προσωπικότητα που ακούγεται για την θέση του επόμενου ΠτΔ, -την οποία δεν βλέπω σε καμία περίπτωση- εντόπισα σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου με τίτλο «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο».

Η έξυπνη επιλογή καλεσμένων στο πάνελ έφερε μπόλικο κόσμο στο ΕΒΕΑ, αλλά έφυγαν κάπως απογοητευμένοι. Η κεντρική ομιλήτρια κ. Αχτσιόγλου, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Κάτω από το γοητευτικό παρουσιαστικό εξακολουθεί να κρύβει την γνωστή ριζοσπαστική αριστερά που κάποιοι αγάπησαν πολύ το ’15, και την αντίστοιχη ρητορική. Κάποια στιγμή μάλιστα είχε την έμπνευση να τσιτάρει κάτι από Μαρξ για να τσιγκλήσει την προσωπικότητα, που φευ, είχε κλείσει τα μάτια από τον νυσταλέο ριζοσπαστισμό που προηγήθηκε και τα άνοιξε αίφνης με το χειροκρότημα του ριζοσπαστικού κοινού.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:50

Η Ικτίνος ολοκληρώνει τη συμφωνία για το ακίνητό της στη Σητεία, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό αποτύπωμα της Κρήτης

19:47

Άνοδος στις ευρωαγορές - Πιέσεις σε φαρμακευτικό και αμυντικό κλάδο

19:40

Ομόλογο Aktor: Υπερκάλυψη κατά 3,15 φορές - Στο 4,7% η τελική απόδοση

19:28

Το FBI απέτρεψε βομβιστική επίθεση στο Λος Άντζελες

19:15

Θεοδωρικάκος: Aσφαλής, παραγωγική και ισχυρή χώρα το όραμά μας για την Ελλάδα του 2030

19:14

Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες μετά τις δηλώσεις Τσιάρα - Τι εξετάζεται

19:08

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων Ρωσίας - Ουκρανίας έχει επιλυθεί

19:02

Δήμας: Ένταξη του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ

18:58

Προς ιστορικό ρεκόρ η μετοχή της Tesla μετά από 12 μήνες

18:54

Aegean: Νέο μέλος του ΔΣ ο Γεώργιος Χριστόπουλος

18:47

Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν παραγωγικές

18:46

Ideal Holdings: Στις 12 Ιανουαρίου η Έκτακτη ΓΣ για επιστροφή 8,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους

18:40

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναλαμβάνει την ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου

18:34

BC Partners: «Κλειδώνει» το deal των 800 εκατ. ευρώ για Fortidia

18:33

Γαλλία: Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2026

18:26

Jumbo: Έναρξη διαδικασιών απορρόφησης της θυγατρικής «HERALD GREECE 2»

18:20

Ουκρανία: Έπληξε ρωσικές μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου και καυσίμων για πυραύλους

18:19

Γερμανία: Κυβερνοεπίθεση στην Bundestag την ώρα που βρισκόταν εκεί ο Ζελένσκι

18:15

Υπερταμείο: Εκκίνηση διαγωνισμού για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς

18:11

Μίνι ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για το ουκρανικό σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο

18:00

Γουίλιαμς: Σε καλή θέση η πολιτική της Fed - Επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

18:00

ΧΑ: Συνεχίστηκε η «ακροβασία» στις 2.100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

17:48

Η Κομισιόν απαντά στη στεγαστική κρίση - «Νέα πανδημία που σαρώνει την Ευρώπη»

17:39

Σερβία: Κατηγορητήριο κατά του υπ. Πολιτισμού για τους ουρανοξύστες του γαμπρού του Τραμπ

17:32

Αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για S&P 500 στο 2026 η Citi

17:24

Ουκρανός διαπραγματευτής: «Πραγματική πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

17:23

Bloomberg: Η Eurobank σχεδιάζει δύο SRTs με επίκεντρο εταιρικά και ναυτιλιακά δάνεια

17:19

Γαλλία: Ο Μακρόν απειλεί να «θάψει» τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur

17:15

Μακρόν και Χριστοδουλίδης υπέγραψαν Στρατηγική Κοινή Δήλωση

17:07

Βρετανία: Η νέα αρχηγός της ΜΙ6 προειδοποιεί για αυξανόμενη ρωσική απειλή