INSIDE OUT

Η αβάσταχτη γοητεία της καρέκλας του Δημάρχου Αθηναίων μάγεψε τον διαδραστικό καθηγητή Δούκα - Κι ένα κουίζ

Μαρία Νταλιάνη
28-06-2024 | 07:41
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αβάσταχτη γοητεία της καρέκλας του Δημάρχου Αθηναίων μάγεψε τον διαδραστικό καθηγητή Δούκα - Κι ένα κουίζ

Φαίνεται πολύ αναπαυτική όντως. Αλλά από χθες βράδυ το πιστοποίησε και ο Χάρης Δούκας, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΜΠ και Δήμαρχος Αθηναίων στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου (Ant1). Πρωταγωνιστής στο πασοκικό θρίλερ των ημερών, λίγο πριν ανέβει στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής μεθαύριο για να δηλώσει παρών στην εσωκομματική εκλογή όποτε κι αν γίνει, απάντησε με άνεση στο καυτό ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να είναι φρεσκοεκλεγμένος Δήμαρχος Αθήνας, σχετικά άγνωστος στην πολιτική, και να επιθυμεί να δώσει εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του κόμματος.

«Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο διαθέτεις στην κάθε καρέκλα, αλλά τι κάνεις γι’ αυτήν. Η καρέκλα του δημάρχου παρ’ όλα της τα προβλήματα είναι πιο “αναπαυτική” από το ρίσκο το οποίο παίρνω. Η χώρα, όμως, και ο πολιτικός χώρος της δημοκρατικής παράταξης, δεν έχουν χρόνο να περιμένουν», είπε με αυτοπεποίθηση ο κ. Δούκας.

Η απάντηση κατακρεουργήθηκε στα σόσιαλ, καθώς αρκετοί τη διάβασαν ως ένδειξη αλαζονείας και αμετροέπειας. Όχι εγώ. Το έμπειρο μάτι μου διέκρινε αμέσως το σχέδιο του Χάρη Δούκα, πίσω από την επιχείρηση αποκαθήλωσης του ανθρώπου που του έδωσε την ευκαιρία να κάτσει στην αναπαυτική καρέκλα. Το σχέδιο το αποκαλύπτει ο ίδιος, μια πρόταση πριν. «Οι ρόλοι του δημάρχου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεταξύ τους συμπληρωματικοί, άλλωστε πολλοί αυτοδιοικητικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτεύονται κανονικά», επισήμανε κι όλοι έριξαν το βάρος στο δεύτερο σκέλος προσπερνώντας το πρώτο. Κι όμως. Εκεί κρύβεται το ζουμί.

Ο Χάρης Δούκας θα ρίξει τον Μητσοτάκη, εάν καθίσει ΚΑΙ στις δύο καρέκλες. Και στου Δημάρχου, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εάν φτάσει εκεί). Σατανικό.

Κι απορούσα γιατί ο Δούκας,

ο οποίος «τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard», σύμφωνα με τον ίδιο -υποθέτω και το Harvard-, έχει αφήσει την επιστήμη και δέχτηκε να είναι αναπληρωτής και στην συνέχεια τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ όταν είχε ακόμα 8%.

Φυτεύσεις

Όπως διαβεβαίωσε, «δεν πρόκειται να αφήσω τον Δήμο. Κάνουμε ήδη σημαντική δουλειά εκεί. Φυτέψαμε 2.000 νέα δέντρα και παρακολουθούμε την εικόνα τους με ψηφιακή εφαρμογή. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά κανονισμό πρασίνου και ιδρύσαμε Γραφείο Καταπολέμησης Ενεργειακής Φτώχειας. Επιμορφώνουμε στελέχη μας σε ενεργειακά θέματα και προσπαθούμε να ενεργούμε υπέρ των ευάλωτων δημοτών μας, οι οποίο αυξάνονται διαρκώς, αν κρίνουμε από την κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων οι οποίοι απευθύνονται για βοήθεια στο Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Το κάνω από τώρα εικόνα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δούκας παρακολουθεί με το app πως πάνε τα 2.000 δέντρα που φύτεψε ο Δήμαρχος Δούκας στην Αθήνα. Τελικός στόχος να πέσει κατά πέντε βαθμούς η θερμοκρασία στην αφόρητη πόλη.

Συμβάσεις

Μέχρι να το πετύχει όμως, κάνει ότι και οι προκάτοχοί του. Υπογράφει συμβάσεις με όποιον επιθυμεί. Η περίπτωση της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή ίσως πέρναγε απαρατήρητη, εάν η ίδια δεν είχε αρχίσει να βγαίνει τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ για αντικατάσταση Ανδρουλάκη, μετά τις ευρωεκλογές. Η ανάρτηση από την Διαύγεια -δια χειρός Ραγκούση την πρώτη περίοδο ΓΑΠ-, με την επίμαχη σύμβαση, ήταν θέμα χρόνου να βγει στη δημοσιότητα. Μαζί με αυτή, έγινε γνωστό ότι ο διαδραστικός επιστήμονας στα ενεργειακά το κατέχει το σπορ, καθώς έχει στα σκαριά άλλες 3-4 καλές πασοκικές συμβάσεις στο Δήμο Αθηναίων διαφόρων τάσεων (Παπανδρεϊκών, Γεννηματικών κλπ).

Κουίζ

Μία από αυτές, η οποία αφορά πρώην βουλευτή με βαρύ όνομα στο κόμμα, θα προκαλέσει αίσθηση όταν βγει, και δεν πρόκειται εγώ να χαλάσω το κουίζ. Η κ. Μπατζελή, παρ’ ότι δεν είχε να φοβηθεί τίποτα, αποφάσισε να μην υπογράψει τώρα τη σύμβαση, αλλά αργότερα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θ’ αλλάξει αργότερα. Το πολύ πολύ να πάρει κι άλλη.

Λεφτά υπάρχουν

Άλλωστε, από την ίδια αναπαυτική καρέκλα, ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης

είχε κάνει γνωστό ότι τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων θα ξεπεράσουν για δεύτερη χρονιά το 1 δισ. ευρώ, καταγράφεται και πλεόνασμα ύψους 17,86 εκατ. ευρώ. Επίσης στον προϋπολογισμό του 2024 ξεχωρίζει και το μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα, το ύψους του οποίου ανέρχεται σε 130,64 εκατ. ευρώ έναντι 105,97 εκατ. ευρώ το 2023.

Εκτός από αναπαυτικές καρέκλες, υπάρχουν και λεφτά στο Δήμο.

Στη Μαβίλη

Ίσως αυτό ήταν κάτι που δεν κατάλαβε ποτέ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως η νίκη Δούκα στο Δήμο της Αθήνας σημαίνει και νίκη Ανδρουλάκη. Μάλιστα, το επίμαχο βράδυ

επέλεξε να το γιορτάσει με «βρώμικο» στην πλατεία Μαβίλη και παρέα τον... Παναγιώτη Δουδωνή. Που να το φανταστεί ο αθώος Πρόεδρος τί κρύβει πίσω από το αθώο αυτό χαμόγελο ο σεμνός και άγνωστος -στην Ελλάδα, όχι στο Harvard- καθηγητής…

Πάνε

Μαζί με τον Δήμαρχο ενώνει δυνάμεις και ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Εκτός από τον μηχανισμό και τα νιάτα, ο Μανώλης κομίζει και το απαραίτητο κρητικό στοιχείο στη μάχη που θα δοθεί τους επόμενους μήνες. Ένας Δούκας, θα σπάσει γενικά το κρητικό στοιχείο που κυριαρχεί διακομματικά στην πολιτική σκηνή. Ο Μανώλης ως κλασσικός πασόκος επέλεξε το «Χάρη, πάμε;» για να του απαντήσει ο Χάρης «το αύριο είναι αργά. Πάμε τώρα».

Φυσικά η ιδέα είναι εμπνευσμένη από το ωραίο σποτάκι του ΓΑΠ, το 2009, πριν πέσουν τα μνημόνια στο κεφάλι μας.

Μήνυμα των 7

Χωρίς την πασοκική τηλεθέαση, -καθώς εκεί λεφτά δεν υπάρχουν-, αλλά πάντα με ενδιαφέρον, συνεχίζεται και στον ΣΥΡΙΖΑ το έργο, «αναταραχή μετά τις ευρωεκλογές», με το κείμενο των 87 να στριμώχνει τον αυτοδημιούργητο αριστερό εφοπλιστή. Μεταξύ των 87, υπάρχουν μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και 7 βουλευτές, οι οποίοι αν το χοντρύνουν, θα στείλουν τον Στέφανο στην τρίτη θέση, και τον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εκτός κι αν αυτή η κίνηση εξαρτηθεί από την ηγεσία που θα βγάλει η πασοκική κάλπη που θα στηθεί έως το τέλος του χρόνου. Στην κίνηση, οι Κασσελακικοί απαντούν με συλλογή υπογραφών «ότι ‘ναι», κυρίως για δημιουργία εντυπώσεων. Οι εκτιμήσεις των περί τω Κασσελάκη είναι πως από τους περίπου 300 της Κεντρικής Επιτροπής, ελέγχουν τα δύο/τρίτα.

Πέρα από την αριθμητική της Κεντρικής Επιτροπής όμως υπάρχουν και οι πολιτικές εντυπώσεις. Αν τεθεί θέμα δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την δημιουργία μετώπου με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, τυχόν άρνηση Κασσελάκη με όχημα τα κουκιά στην ΚΕ, θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος τελικά την φοβάται την προσφυγή στη βάση.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:00

Οι επενδύσεις «μαμούθ» στη ναυτιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη – Οι τελευταίες κινήσεις του εφοπλιστή 

07:50

ΕΥΔΑΠ: Νέος μεγάλος διαγωνισμός με επίκεντρο τη Δυτική Αττική

07:41

Λιμένας Βόλου - ΤΑΙΠΕΔ: Πού θα κριθεί ο διαγωνισμός – Η «νίκη» Σαββίδη, η νομική «απάντηση» Goldair

07:40

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Κορυφαίες επιλογές Εθνική, Πειραιώς - Τιμές στόχοι

07:33

Μια ιδέα 25 χρόνων γίνεται πραγματικότητα - Στα χέρια Χαρδαλιά η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου - Λάμψη στο Μέγαρο

07:27

Φορολογικές δηλώσεις: «Φουντώνει» η κόντρα ΥΠΕΘΟ – λογιστών για παράταση της προθεσμίας

07:24

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την καλοκαιρινή άδεια

07:20

Η ελληνική... Chipotle των 10 δισ. δολαρίων - «Παραμιλούν» οι ΗΠΑ

07:15

Ρεύμα: Σχέδιο επιδοτήσεων λογαριασμών – Έκτακτη φορολόγηση των παραγωγών για κάλυψη κόστους

07:15

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» η φαρμακοβιομηχανία – Η διέξοδος που δείχνουν οι εταιρείες καινοτομίας

07:05

Η τραπεζική αλλιώς - Ακολουθεί και άλλη... - Παίζονται οι καθυστερήσεις

23:55

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 35 νεκροί και 230 τραυματίες από σφοδρή καταιγίδα στην Τζαλαλαμπάντ

23:44

ΗΠΑ: «Πυρά» Μπάιντεν στον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ - «Νικήστε τους»

23:36

Καύσωνας: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το υπ. Εργασίας

23:22

DW: H Γερμανία προετοιμάζεται για επανεκλογή Τραμπ

23:10

Νέα ρεκόρ στην Wall Street μετά την απόπειρα κατά Τραμπ

22:55

Βack-to-back απώλειες για το πετρέλαιο λόγω Κίνας

22:46

Η Γερμανία απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

22:32

Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

22:15

O Τραμπ ανακοίνωσε τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του - Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς

22:06

Καλαφατάς (Metlen): «Αλλαγή σελίδας, χωρίς αλλαγή DNA»

21:59

Πυρκαγιές: Καλύτερη εικόνα σε Σουφλί και Ηράκλειο Κρήτης - Νέα εστία στη Θέρμη

21:47

Κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του ο χρυσός: Σε υψηλό μήνα και νέα κέρδη

21:33

Με υβριδικό σύστημα σχεδόν ένα στα δύο αυτοκίνητα που αγόρασαν τον Ιούνιο οι Έλληνες

21:19

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Καλύπτει έξοδα ξενοδοχείου σε δικαιούχους φοιτητές σε 3 Πανεπιστήμια, σε 8 πόλεις για 2 χρόνια

21:18

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 μέσω των ΚΥΔ

21:07

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχει χώρος για βία στην αμερικανική δημοκρατία

20:56

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Στη δημοσιότητα νέο βίντεο ακριβώς πριν τους πυροβολισμούς

20:46

Μητσοτάκης για «Αθηναϊκή Ριβιέρα»: Το έργο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο του 2025

20:39

Τουρκία: Τρεις νεκροί από δασική πυρκαγιά στην επαρχία της Σμύρνης