INSIDE OUT

Win για Ερντογάν η Αθήνα - Παρούσα στην τουρκική πρεσβεία η Νέα Αριστερά - Το test Κουρέτα στον Αυγενάκη

08-12-2023 | 07:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Win για Ερντογάν η Αθήνα - Παρούσα στην τουρκική πρεσβεία η Νέα Αριστερά - Το test Κουρέτα στον Αυγενάκη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χαμογελαστός, ευχαριστημένος και ήρεμος κυκλοφόρησε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Μαζί του πήρε τη συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες στα εξής ελληνικά νησιά: Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Σύμη, Ρόδος και Καστελόριζο. Η δυνατότητα αφορά επτά ημέρες για κάθε χρόνο και δόθηκε με το πράσινο φως της ΕΕ, καθώς αφορά και την Σένγκεν. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν περνάει στην ιστορία με θετικό πρόσημο καθώς άφησε πίσω της ένα κείμενο, τη Διακήρυξη των Αθηνών. Σε αυτό, τα δύο μέρη υπόσχονται να κρατήσουν σε πολιτισμένο επίπεδο τις σχέσεις τους. Ο Ερντογάν πήρε τη βίζα λοιπόν, και έγινε δεκτός ως περιστέρι της ειρήνης, αφήνοντας στο Μαξίμου ένα δώρο που σίγουρα δεν θα κάνει χαρούμενους τους Ισραηλινούς συμμάχους της Αθήνας: ένα βιβλίο για τη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από το βιβλίο, ψάχνω να βρω με τι άλλο χειροπιαστό έμεινε στην Αθήνα ο Κυριάκος, που επίσης ήταν χαμογελαστός, ήρεμος και ευχαριστημένος.

Κλειδωμένη χορογραφία

Οι συμφωνίες στα ενεργειακά, ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου στα 10 δισ., οι διατυπώσεις περί αποχής από κάθε «δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης, και σταθερότητας στην περιοχή μας» ίσως είναι το ζουμί. Πάντως η ηρεμία και τα χαμόγελα δείχνουν πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι μέρος μια ευρύτερης χορογραφίας, αθέατη στους πολλούς, αλλά «κλειδωμένη» από λίγους.

Στηρίζει, αλλά ζητάει διευκρινίσεις

Τη σαφώς ηπιότερη και θετική προσέγγιση, σε αντίθεση με τις αγριοφωνάρες του παρελθόντος, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, και τις μονομερείς ενέργειες, όπως η χάραξη ΑΟΖ με τη Λιβύη «μέσα» από την ελληνική, καλωσόρισε επίσης θετικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης «στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα. Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλίας - εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023. Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας».

Λογικά το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς για ενημέρωση, εκτός εάν αποφασίσει να παίξει με τα νεύρα του Κασσελάκη και ζητήσει μια συζήτηση π.χ. στη Βουλή.

Στο πριβέ του Ερντογάν

Αυτοί που έχουν πρόσβαση πάντως είναι, οι της Νέας Αριστεράς. Δύο βουλευτές τους, οι κ.κ. Ζεϊμπέκ και Φερχάτ ήταν καλεσμένοι στη συνάντηση που είχε στην τουρκική πρεσβεία ο Πρόεδρος Ερντογάν, μαζί με τους ψευτομουφτήδες της Θράκης. Υπενθυμίζω την προεκλογική ένταση, ειδικά σε Ροδόπη όταν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ της εκλογής Φερχάτ. Την κριτική συμμερίστηκε και η ΝΔ. Σήμερα οι δύο μειονοτικοί βουλευτές αποχώρησαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στην κοινοβουλευτική ομάδα Χαρίτση-Ευκλείδη-Αχτσιόγλου.

Γραμμή με Καλπαδάκη

Φυσικά αυτό δεν είναι και ποινικά κολάσιμο. Για παράδειγμα, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη, έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την υφυπουργό Εξωτερικών και αρχιτέκτονα της χθεσινής πετυχημένης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Γενικώς οι άνθρωποι μιλάνε μεταξύ τους, ειδικά οι διπλωμάτες.

Πάει για Συνέδριο

Ο Κασσελάκης δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επίσκεψη Ερντογάν. Μια ανάρτηση, μια ανακοίνωση και τέλος. Αντιθέτως, πέρασε τη μέρα του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία αποφάσισε τελικά να γίνει κανονικό Συνέδριο 23-24 Φεβρουαρίου. Η ΠΓ συνεδρίασε χωρίς να αναπληρωθούν όσοι έφυγαν για τη Νέα Αριστερά, ενώ το Σάββατο θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή για να επικυρώσει τις αποφάσεις. Η μικρότερη ΠΓ και τα μόλις 24 μέλη μαζί με τον Πρόεδρο, σημαίνει λιγότερες ώρες, κι αυτό είναι καλό, αν και δεν έλειψαν οι διαφωνίες. Κάποιοι πρότειναν να γίνει Διαρκές, και κάποιοι, καθόλου Συνέδριο πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς οι εσωκομματικές διαδικασίες μπορεί να πυροδοτήσουν νέο κύμα εσωστρέφειας και εντάσεις στην βάση. Τελικά υπερίσχυσαν όσοι ήθελαν ένα κανονικό Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν και τα νέα μέλη. Μεταξύ αυτών και ο Δ. Τεμπονέρας.

Πάει Θεσσαλία

Κι ενώ ο Στέφανος θα περάσει σαββατοκύριακο με Κεντρική Επιτροπή, ο Κυριάκος ανεβαίνει Θεσσαλία για επισκέψεις στην Περιφέρεια, τις περιοχές γύρω από την λίμνη Κάρλα, το Σμόκοβο και τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Προπομπός της επίσκεψης, ο αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, ο οποίος έχει ερωτευτεί τον νέο Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα. Μάλιστα, όπως έγραψαν τοπικά μέσα της Λάρισας (kosmoslarissa.gr), ο υπουργός επισκέφθηκε τον Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου και τον υπέβαλε σε τεστ της Foodoxys που ανιχνεύει τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Ο Αυγενάκης ενθουσιάστηκε και προανήγγειλε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς όμως να κάνει γνωστό το αποτέλεσμα του test. Ένα πρώτο συμπέρασμα ίσως μπορεί να βγει από αλλαγές στη διατροφή του. Αν π.χ. ζητήσει berries στο υπουργικό, σημαίνει ότι κάνει detox.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:22

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πολιτικά Ευβοίας και Ακόντιο Βοιωτίας - 35 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:16

ΗΠΑ: Παράσιτο που εντοπίστηκε σε μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία εντερικής λοίμωξης

20:56

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης για το έργο «Infinity, Six Senses Porto Heli»

20:43

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει μαζική κλιμάκωση κατά του Ιράν - Στέλνει επιπλέον δεκάδες αεροσκάφη στο Ισραήλ

20:25

EE: Νέοι κανόνες για να σταματήσει η καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

20:13

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή κατά τη διάρκεια κηδείας στη Νουσέιρατ

20:00

Τραμπ: Αγώνας δρόμου για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις εκλογές

19:52

Iδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

19:39

To EFA GROUP εξαγοράζει το 100% της SSMART

19:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός - Κατεχάκη»

19:29

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με βαρίδι το διεθνές sell off στα τσιπ

19:16

Διευρύνεται τo sell off της SpaceX - «Καπνός» πάνω από 1 τρισ. δολ.

19:12

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας

19:06

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 34 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Κίνα

18:55

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σέρρες λόγω βλάβης

18:47

Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε κέντρο ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Τσαμπαχάρ

18:39

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Φιόντοροφ

18:29

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των τιμών εισαγωγών τον Ιούνιο λόγω Κίνας

18:12

Tο Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε στον ΕΛΕΓΕΠ ελλείμματα και λανθασμένες πληρωμές

18:02

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία «βουτιά» 5,74% για τις τράπεζες, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης

17:48

Η Choose διακρίνεται με Bronze Award στα Effie Awards για την καμπάνια «Πίσω από τα Φώτα» του Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

17:48

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Λε Χοάι Τρουνγκ: Στο επίκεντρο οικονομία, ναυτιλία και συντονισμός στον ΟΗΕ

17:43

Δήμας: Η υπογραφή της σύμβασης PBN είναι καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της αεροναυτιλίας

17:41

Μακρόν: «Μην εμπιστεύεται όλες τις δημοσκοπήσεις» - Προειδοποίηση για τη Λεπέν ενόψει του 2027

17:32

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στα Πολιτικά Ευβοίας

17:29

Κομισιόν: Νέο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση και τη μεταρρύθμιση του EU ETS

17:24

ΤτΕ: Στο 1,9% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2026

17:18

Alter Ego Media: Oλοκληρώθηκε η επανεπένδυση μερίσματος με συμμετοχή 78% - Ανταποκρίθηκαν 210 μέτοχοι

17:11

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε ρωσικό διυλιστήριο και δύο δεξαμενόπλοια

17:08

Alpha Real Estate Services: Εγκρίθηκε μέρισμα 7 εκατ. ευρώ από κέρδη 2025 και προηγουμένων ετών