INSIDE OUT

Win για Ερντογάν η Αθήνα - Παρούσα στην τουρκική πρεσβεία η Νέα Αριστερά - Το test Κουρέτα στον Αυγενάκη

08-12-2023 | 07:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Win για Ερντογάν η Αθήνα - Παρούσα στην τουρκική πρεσβεία η Νέα Αριστερά - Το test Κουρέτα στον Αυγενάκη

Χαμογελαστός, ευχαριστημένος και ήρεμος κυκλοφόρησε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Μαζί του πήρε τη συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες στα εξής ελληνικά νησιά: Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Σύμη, Ρόδος και Καστελόριζο. Η δυνατότητα αφορά επτά ημέρες για κάθε χρόνο και δόθηκε με το πράσινο φως της ΕΕ, καθώς αφορά και την Σένγκεν. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν περνάει στην ιστορία με θετικό πρόσημο καθώς άφησε πίσω της ένα κείμενο, τη Διακήρυξη των Αθηνών. Σε αυτό, τα δύο μέρη υπόσχονται να κρατήσουν σε πολιτισμένο επίπεδο τις σχέσεις τους. Ο Ερντογάν πήρε τη βίζα λοιπόν, και έγινε δεκτός ως περιστέρι της ειρήνης, αφήνοντας στο Μαξίμου ένα δώρο που σίγουρα δεν θα κάνει χαρούμενους τους Ισραηλινούς συμμάχους της Αθήνας: ένα βιβλίο για τη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από το βιβλίο, ψάχνω να βρω με τι άλλο χειροπιαστό έμεινε στην Αθήνα ο Κυριάκος, που επίσης ήταν χαμογελαστός, ήρεμος και ευχαριστημένος.

Κλειδωμένη χορογραφία

Οι συμφωνίες στα ενεργειακά, ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου στα 10 δισ., οι διατυπώσεις περί αποχής από κάθε «δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης, και σταθερότητας στην περιοχή μας» ίσως είναι το ζουμί. Πάντως η ηρεμία και τα χαμόγελα δείχνουν πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι μέρος μια ευρύτερης χορογραφίας, αθέατη στους πολλούς, αλλά «κλειδωμένη» από λίγους.

Στηρίζει, αλλά ζητάει διευκρινίσεις

Τη σαφώς ηπιότερη και θετική προσέγγιση, σε αντίθεση με τις αγριοφωνάρες του παρελθόντος, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, και τις μονομερείς ενέργειες, όπως η χάραξη ΑΟΖ με τη Λιβύη «μέσα» από την ελληνική, καλωσόρισε επίσης θετικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης «στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα. Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλίας - εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023. Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας».

Λογικά το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς για ενημέρωση, εκτός εάν αποφασίσει να παίξει με τα νεύρα του Κασσελάκη και ζητήσει μια συζήτηση π.χ. στη Βουλή.

Στο πριβέ του Ερντογάν

Αυτοί που έχουν πρόσβαση πάντως είναι, οι της Νέας Αριστεράς. Δύο βουλευτές τους, οι κ.κ. Ζεϊμπέκ και Φερχάτ ήταν καλεσμένοι στη συνάντηση που είχε στην τουρκική πρεσβεία ο Πρόεδρος Ερντογάν, μαζί με τους ψευτομουφτήδες της Θράκης. Υπενθυμίζω την προεκλογική ένταση, ειδικά σε Ροδόπη όταν τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ της εκλογής Φερχάτ. Την κριτική συμμερίστηκε και η ΝΔ. Σήμερα οι δύο μειονοτικοί βουλευτές αποχώρησαν απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και πήγαν στην κοινοβουλευτική ομάδα Χαρίτση-Ευκλείδη-Αχτσιόγλου.

Γραμμή με Καλπαδάκη

Φυσικά αυτό δεν είναι και ποινικά κολάσιμο. Για παράδειγμα, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη, έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την υφυπουργό Εξωτερικών και αρχιτέκτονα της χθεσινής πετυχημένης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Γενικώς οι άνθρωποι μιλάνε μεταξύ τους, ειδικά οι διπλωμάτες.

Πάει για Συνέδριο

Ο Κασσελάκης δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επίσκεψη Ερντογάν. Μια ανάρτηση, μια ανακοίνωση και τέλος. Αντιθέτως, πέρασε τη μέρα του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία αποφάσισε τελικά να γίνει κανονικό Συνέδριο 23-24 Φεβρουαρίου. Η ΠΓ συνεδρίασε χωρίς να αναπληρωθούν όσοι έφυγαν για τη Νέα Αριστερά, ενώ το Σάββατο θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή για να επικυρώσει τις αποφάσεις. Η μικρότερη ΠΓ και τα μόλις 24 μέλη μαζί με τον Πρόεδρο, σημαίνει λιγότερες ώρες, κι αυτό είναι καλό, αν και δεν έλειψαν οι διαφωνίες. Κάποιοι πρότειναν να γίνει Διαρκές, και κάποιοι, καθόλου Συνέδριο πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς οι εσωκομματικές διαδικασίες μπορεί να πυροδοτήσουν νέο κύμα εσωστρέφειας και εντάσεις στην βάση. Τελικά υπερίσχυσαν όσοι ήθελαν ένα κανονικό Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν και τα νέα μέλη. Μεταξύ αυτών και ο Δ. Τεμπονέρας.

Πάει Θεσσαλία

Κι ενώ ο Στέφανος θα περάσει σαββατοκύριακο με Κεντρική Επιτροπή, ο Κυριάκος ανεβαίνει Θεσσαλία για επισκέψεις στην Περιφέρεια, τις περιοχές γύρω από την λίμνη Κάρλα, το Σμόκοβο και τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Προπομπός της επίσκεψης, ο αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, ο οποίος έχει ερωτευτεί τον νέο Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα. Μάλιστα, όπως έγραψαν τοπικά μέσα της Λάρισας (kosmoslarissa.gr), ο υπουργός επισκέφθηκε τον Κουρέτα στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου και τον υπέβαλε σε τεστ της Foodoxys που ανιχνεύει τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Ο Αυγενάκης ενθουσιάστηκε και προανήγγειλε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, χωρίς όμως να κάνει γνωστό το αποτέλεσμα του test. Ένα πρώτο συμπέρασμα ίσως μπορεί να βγει από αλλαγές στη διατροφή του. Αν π.χ. ζητήσει berries στο υπουργικό, σημαίνει ότι κάνει detox.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Νεκρός κρατούμενος στο ΑΤ Ομόνοιας

00:00

Συνελήφθη ο Τάιγκερ Γουντς για εμπλοκή σε τροχαίο

23:48

ΗΠΑ: Θύματα του Έπστιν κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google

23:36

Βρετανία: «Όχι οθόνες» πριν από την ηλικία των δύο ετών

23:24

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κομισιόν επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου

23:12

Ιράν: Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση 80 εκατ. δολαρίων προς τους πρόσφυγες

23:00

Γουίτκοφ: Η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση του Ιράν

22:48

Πυροσβεστική: Προκηρύχθηκαν 24 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ειδικών καθηκόντων

22:36

Ρωσία: Απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης από 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές

22:24

Αραγτσί: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση των ΗΠΑ σε σχολείο την πρώτη ημέρα του πολέμου»

22:12

Wall Street: 5η σερί εβδομάδα απωλειών για S&P 500 - Σε έδαφος διόρθωσης και ο Dow Jones

22:00

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

21:48

ΗΠΑ: Δεν έχουν εντοπιστεί τα δύο αγνοούμενα ιστιοφόρα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

21:36

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο οι τιμές από το 2022

21:24

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι άνω του 2,5% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Πλήγματα Ισραήλ και ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις χάλυβα, ενέργειας και πυρηνικών στο Ιράν - Με αντίποινα απειλούν οι IRGC

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ