INSIDE OUT

Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

01-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου αναβίωσε τον ελληνικό φιλελευθερισμό ιδρύοντας την Ένωση Κέντρου ένα συνασπισμό των παλιών φιλελεύθερων βενιζελικών και απογοητευμένων συντηρητικών.

Στις εκλογές πήρε το 1/3 των εδρών της Βουλής και αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τα αποτελέσματα των εκλογών ως νοθευμένα, κατηγορώντας ο παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για εκλογές «βίας και νοθείας». Τότε ξεκίνησε πολιτικό αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια νέων εκλογών, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «ανένδοτος αγών».

Πορεία στο λαό

Το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας, κι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει το τελευταίο εξάμηνο της τετραετούς θητείας της, πάει Ζάππειο κι ανακοινώνει: «από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη». Στην πορεία αυτή καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, και τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Αναμφίβολα ζω ιστορικές στιγμές. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά έχω προετοιμαστεί. Ελπίζω μόνο η πορεία στο λαό να περιοριστεί στις μεγάλες πόλεις, γιατί το τελευταίο που επιθυμώ είναι να καταλάβουν τα βουνά μου επαναστάτες. Φυσικά αν έρθουν, εννοείται πως θα πάω με τα νερά τους. Απλά θα ορίσω περίμετρο ασφαλείας του Μαντείου ως ουδέτερη ζώνη.

Νομιμοποίησαν την εκτροπή

Από το Ζάππειο ο Αλέξης κατηγόρησε τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι νομιμοποιούν την «εκτροπή» στην οποία έχει προβεί η κυβέρνηση με τις υποκλοπές. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν».

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι 88 δικοί του, εφεξής θα απέχουν από τις ψηφοφορίες στην Βουλή, εκτός από την ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πάει ο Ισημερινός

Έλαχε το πρώτο θύμα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τίποτα, να είναι η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν την συνεργασία τους με Κολομβία, Περού και Ισημερινό στην οικονομία, εμπόριο, κατάργηση δασμών και σειρά άλλων θεμάτων. Για να ισχύσει, απομένει η κύρωσή της από Ελλάδα , Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Όμως φευ, η Τζάκρη αμείλικτη. Όπως είπε, «τη συμφωνία εισηγείται μία κυβέρνηση, η οποία, συνεπεία της αμετανόητα αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη, και μας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συμμετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νομοσχεδίου, από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στην διατήρηση των δηλωμένα φασιστικών δυνάμεων εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Εκτός αγορών

Είναι νομίζω σημαδιακό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο. Ο Ισημερινός βρέθηκε εκτός αγορών το 2008, όταν έκανε στάση πληρωμών, ενώ αποτέλεσε χώρα-φέτιχ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο η πρόσκληση του Ερικ Τουσέν στην Βουλή προκειμένου να μιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Ούτε η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στον Ισημερινό το 2016 ως υπουργός Εργασίας, προκειμένου να μελετήσει από κοντά «ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας καθώς κι ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Κάτι πιο βαθύ

Ήταν κάτι πολύ πιο βαθύ αυτό που ένωνε τον παλιό καλό Ισημερινό με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ τον αδελφικό δεσμό με τον Λένιν Μορένο. Όπως σημείωνε το '17 η σημερινή υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη ο Μορένο, «απάλλαξε» με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας. Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Επίσης, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία περί της εμπλοκής του αντιπροέδρου σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Δε βαριέσαι

Να είναι μόνο ο Λένιν του Ισημερινού που επιχείρησε να ξεφορτωθεί πολιτικό αντίπαλο μέσω στημένων υποθέσεων διαφθοράς; Σήμερα, ο πολύπαθος Ισημερινός παλεύει μαζί με Περού και Κολομβία να φτιάξει τις σχέσεις του με την ΕΕ. Ο Λένιν δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του '21. Τις κέρδισε ένας 35άρης σοσιαλδημοκράτης ο Αντρές Αράους ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά: «ο λαός του Ισημερινού κουράστηκε απ’ τους προδότες και δεν θα υποστηρίξει άλλη μια προδοσία».

Νέο Κίνημα

Την ώρα που ο Αλέξης κηρύττει ανένδοτο -θρυλείται πως ήταν ιδέα του στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού-, ένα νέο κίνημα γεννιέται. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Κίνημα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων» του γνωστού από τα πασοκικά χρόνια Λουκά Αποστολίδη. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στο Πολεμικό Μουσείο. «Δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός. Αναζητούν λύσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ώτα να ακούσουν τις ανάγκες τους» σημειώνει ο συγγραφέας.

Πουγκί

Θα είναι οι συνταξιούχοι το κλειδί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Πολύ πιθανόν. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως περίπου 150.000 που δεν πήραν τίποτα, (ούτε αύξηση 7,7%, ούτε το 250άρι), έχουν να λάβουν κάτι το επόμενο δίμηνο. Τώρα, αν θα είναι πάλι 250άρι ή κάτι παραπάνω θα το αποφασίσει ο Σκυλακάκης αφού δει τα νούμερα του Φλεβάρη που ξεκινάει σήμερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ζελένσκι: Υπέγραψε διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με Τριντό - Μελόνι

23:44

Εξαρθρώθηκε σπείρα που προέβαινε σε εκβιάσεις, επιθέσεις και αρπαγές παιδιών σε βάρος Ρομά σε οικισμό στα Μέγαρα

23:30

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος χαιρετίζει την "αποφασιστικότητα και τη δύναμη του ουκρανικού λαού"

23:13

Ελβετία: Η Ρωσία είναι απίθανο να συμμετάσχει στην έναρξη της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία

22:50

Ουκρανία: «Θα νικήσουμε» λέει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

22:18

Την ανάγκη να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας υπογράμμισαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Μακρόν

21:49

Η Ουκρανία θα νικήσει το ρωσικό "σκοτάδι", δεσμεύεται ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

21:33

Πεθερός πυροβόλησε και σκότωσε τον γαμπρό του στην Αγία Βαρβάρα

21:20

Γάζα: Τους 29.606 έφτασαν οι νεκροί απ' την έναρξη του πολέμου

21:00

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο συνεδριάζει για να συζητήσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Παρισιού για συμφωνία ανακωχής

20:58

Φάμελλος: Δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας αν κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές

20:50

G7: Δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειασθεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας

20:39

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε οχήματα στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας

20:24

ΕΦΚΑ: Έρχονται τρεις πλατφόρμες για συνταξιούχους που εργάζονται, ασφαλισμένους με χρέη και μητέρες

20:08

Κασσελάκης: Εκλογές στις 10 Μαρτίου - Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα

19:52

Γεροβασίλη: Δηλώνω παρούσα για να σταματήσει η κατηφόρα

19:36

Bloomberg: H EKT κοντά σε συμφωνία για ένα νέο νομισματικό πλαίσιο

19:04

Βορίδης: Επιτάχυνση της δικαιοσύνης – Πιο αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική

18:58

ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση Παππά σε Γεροβασίλη να μην κατέβει υποψήφια

18:38

Ρωσία: Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

18:33

ΕΕ: Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική

18:18

Οι ελληνικές συμμετοχές στην Mobile World Congress 2024

17:44

Χήρα Ναβάλνι: Ο Πούτιν «βασανίζει» τον σύζυγό μου και μετά θάνατον

17:39

Δύο συλλήψεις στο «Ελ. Βενιζέλος» για απόπειρα εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών

17:23

Χατζηδάκης: Πρέπει να κάνουμε ότι χρειαστεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

17:04

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα θα εκδικηθεί για τις νέες δυτικές κυρώσεις

16:51

Αυγενάκης: Με διάλογο συνδιαμορφώνουμε την εθνική στρατηγική αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

16:30

Berkshire Hathaway: Μεγάλη άνοδος των λειτουργικών κερδών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023

16:00

Τιμολόγια ρεύματος: Στο κίτρινο «χρώμα» οι φθηνότερες κυμαινόμενες χρεώσεις – Η εικόνα του Ιανουαρίου

15:52

MWC24: Η 11η συνεχόμενη ελληνική αποστολή στο μεγαλύτερο συνέδριο καινοτομίας παγκοσμίως