INSIDE OUT

Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

01-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου αναβίωσε τον ελληνικό φιλελευθερισμό ιδρύοντας την Ένωση Κέντρου ένα συνασπισμό των παλιών φιλελεύθερων βενιζελικών και απογοητευμένων συντηρητικών.

Στις εκλογές πήρε το 1/3 των εδρών της Βουλής και αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τα αποτελέσματα των εκλογών ως νοθευμένα, κατηγορώντας ο παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για εκλογές «βίας και νοθείας». Τότε ξεκίνησε πολιτικό αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια νέων εκλογών, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «ανένδοτος αγών».

Πορεία στο λαό

Το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας, κι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει το τελευταίο εξάμηνο της τετραετούς θητείας της, πάει Ζάππειο κι ανακοινώνει: «από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη». Στην πορεία αυτή καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, και τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Αναμφίβολα ζω ιστορικές στιγμές. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά έχω προετοιμαστεί. Ελπίζω μόνο η πορεία στο λαό να περιοριστεί στις μεγάλες πόλεις, γιατί το τελευταίο που επιθυμώ είναι να καταλάβουν τα βουνά μου επαναστάτες. Φυσικά αν έρθουν, εννοείται πως θα πάω με τα νερά τους. Απλά θα ορίσω περίμετρο ασφαλείας του Μαντείου ως ουδέτερη ζώνη.

Νομιμοποίησαν την εκτροπή

Από το Ζάππειο ο Αλέξης κατηγόρησε τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι νομιμοποιούν την «εκτροπή» στην οποία έχει προβεί η κυβέρνηση με τις υποκλοπές. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν».

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι 88 δικοί του, εφεξής θα απέχουν από τις ψηφοφορίες στην Βουλή, εκτός από την ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πάει ο Ισημερινός

Έλαχε το πρώτο θύμα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τίποτα, να είναι η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν την συνεργασία τους με Κολομβία, Περού και Ισημερινό στην οικονομία, εμπόριο, κατάργηση δασμών και σειρά άλλων θεμάτων. Για να ισχύσει, απομένει η κύρωσή της από Ελλάδα , Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Όμως φευ, η Τζάκρη αμείλικτη. Όπως είπε, «τη συμφωνία εισηγείται μία κυβέρνηση, η οποία, συνεπεία της αμετανόητα αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη, και μας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συμμετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νομοσχεδίου, από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στην διατήρηση των δηλωμένα φασιστικών δυνάμεων εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Εκτός αγορών

Είναι νομίζω σημαδιακό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο. Ο Ισημερινός βρέθηκε εκτός αγορών το 2008, όταν έκανε στάση πληρωμών, ενώ αποτέλεσε χώρα-φέτιχ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο η πρόσκληση του Ερικ Τουσέν στην Βουλή προκειμένου να μιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Ούτε η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στον Ισημερινό το 2016 ως υπουργός Εργασίας, προκειμένου να μελετήσει από κοντά «ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας καθώς κι ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Κάτι πιο βαθύ

Ήταν κάτι πολύ πιο βαθύ αυτό που ένωνε τον παλιό καλό Ισημερινό με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ τον αδελφικό δεσμό με τον Λένιν Μορένο. Όπως σημείωνε το '17 η σημερινή υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη ο Μορένο, «απάλλαξε» με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας. Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Επίσης, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία περί της εμπλοκής του αντιπροέδρου σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Δε βαριέσαι

Να είναι μόνο ο Λένιν του Ισημερινού που επιχείρησε να ξεφορτωθεί πολιτικό αντίπαλο μέσω στημένων υποθέσεων διαφθοράς; Σήμερα, ο πολύπαθος Ισημερινός παλεύει μαζί με Περού και Κολομβία να φτιάξει τις σχέσεις του με την ΕΕ. Ο Λένιν δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του '21. Τις κέρδισε ένας 35άρης σοσιαλδημοκράτης ο Αντρές Αράους ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά: «ο λαός του Ισημερινού κουράστηκε απ’ τους προδότες και δεν θα υποστηρίξει άλλη μια προδοσία».

Νέο Κίνημα

Την ώρα που ο Αλέξης κηρύττει ανένδοτο -θρυλείται πως ήταν ιδέα του στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού-, ένα νέο κίνημα γεννιέται. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Κίνημα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων» του γνωστού από τα πασοκικά χρόνια Λουκά Αποστολίδη. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στο Πολεμικό Μουσείο. «Δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός. Αναζητούν λύσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ώτα να ακούσουν τις ανάγκες τους» σημειώνει ο συγγραφέας.

Πουγκί

Θα είναι οι συνταξιούχοι το κλειδί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Πολύ πιθανόν. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως περίπου 150.000 που δεν πήραν τίποτα, (ούτε αύξηση 7,7%, ούτε το 250άρι), έχουν να λάβουν κάτι το επόμενο δίμηνο. Τώρα, αν θα είναι πάλι 250άρι ή κάτι παραπάνω θα το αποφασίσει ο Σκυλακάκης αφού δει τα νούμερα του Φλεβάρη που ξεκινάει σήμερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:32

Άλμα 12% για τη μετοχή της ΕΧΑΕ - «Σβήνει» το premium της Euronext

10:24

Ταγαράς: Σε 2-3 χρόνια θα είναι έτοιμα τα πολεοδομικά σχέδια της χώρας

10:14

Η nrg εγκαινίασε το νέο κατάστημά της στη Λάρισα

10:12

Google: Πρόστιμο 314 εκατ. δολ. για συλλογή data από κινητά Android

10:06

IWG: Το υβριδικό μοντέλο εργασίας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 11%

09:58

Διώρυγα του Σουέζ: Βυθίστηκε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου – 4 νεκροί, 4 αγνοούμενοι

09:56

Helleniq Energy: Απέκτησε την Abo Hellas και έξι ακόμη εταιρείες για ανάπτυξη ΑΠΕ

09:47

Συμβιβασμός Paramount με Τραμπ: Θα του καταβάλει 16 εκατ. δολ. αλλά δεν ζητά συγγνώμη

09:45

ΔΥΠΑ: 74.327 πήγαν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

09:37

Snappi: Αυξάνει η waiting list και μετρά αντίστροφα για το λανσάρισμα

09:24

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: 16 ερωτήσεις και απαντήσεις

09:20

Βιώσιμη μετακίνηση: Νέα κονδύλια για την ηλεκτροκίνηση και την προσβασιμότητα

09:17

Τα «κλειδιά» για την προστασία και την ασφάλεια των νέων στο TikTok

09:12

Ιρανός ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ προκάλεσαν «σοβαρή ζημιά» στην πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό

09:04

ΚΕΦίΜ: Φορολογία καπνού και εναλλακτικών προϊόντων

09:03

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει το retail

09:01

Μπέζος: Πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 737 εκατ. δολαρίων

08:43

ΓΓ Εμπορίου: Το πλαφόν είναι χρήσιμο, αλλά δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα

08:33

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η αεροπορική εταιρεία Qantas

08:32

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

08:27

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Μπαϊρού επέζησε και της 8ης πρότασης μομφής

08:22

ΗΠΑ: Αναστέλλουν τις παραδόσεις ορισμένων τύπων όπλων στην Ουκρανία

08:18

Ιράν: Εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών από την Κίνα

08:12

Οι 10 μεγαλύτερες εξαγορές ομάδων στην ιστορία των σπορ

07:58

Οικισμοί έως 2.000 κατοίκους: Δικαίωμα δόμησης για το 93% των οικισμών – Τα κριτήρια και οι εξαιρέσεις

07:53

Βρέχει καλές ειδήσεις υπό τη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ - Ερωτήματα μεταξύ κρητικών Προέδρων κομμάτων - Ανεβαίνει η Ζωή

07:48

Τραμπ: Το Ισραήλ δέχεται κατάπαυση του πυρός 60 ημερών στη Γάζα - Να δεχτεί η Χαμάς

07:45

Τεχνική Ολυμπιακή: Τι έρχεται για Ακίνητα, Πόρτο Καρράς, Μαρίνες και μέρισμα

07:41

Εργάνη: Ρεκόρ 25ετίας στις προσλήψεις του Μαΐου - Οι κλάδοι που έσπασαν τα κοντέρ

07:34

«Φουλ» ρυθμοί για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)