INSIDE OUT

Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

01-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου αναβίωσε τον ελληνικό φιλελευθερισμό ιδρύοντας την Ένωση Κέντρου ένα συνασπισμό των παλιών φιλελεύθερων βενιζελικών και απογοητευμένων συντηρητικών.

Στις εκλογές πήρε το 1/3 των εδρών της Βουλής και αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τα αποτελέσματα των εκλογών ως νοθευμένα, κατηγορώντας ο παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για εκλογές «βίας και νοθείας». Τότε ξεκίνησε πολιτικό αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια νέων εκλογών, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «ανένδοτος αγών».

Πορεία στο λαό

Το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας, κι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει το τελευταίο εξάμηνο της τετραετούς θητείας της, πάει Ζάππειο κι ανακοινώνει: «από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη». Στην πορεία αυτή καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, και τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Αναμφίβολα ζω ιστορικές στιγμές. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά έχω προετοιμαστεί. Ελπίζω μόνο η πορεία στο λαό να περιοριστεί στις μεγάλες πόλεις, γιατί το τελευταίο που επιθυμώ είναι να καταλάβουν τα βουνά μου επαναστάτες. Φυσικά αν έρθουν, εννοείται πως θα πάω με τα νερά τους. Απλά θα ορίσω περίμετρο ασφαλείας του Μαντείου ως ουδέτερη ζώνη.

Νομιμοποίησαν την εκτροπή

Από το Ζάππειο ο Αλέξης κατηγόρησε τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι νομιμοποιούν την «εκτροπή» στην οποία έχει προβεί η κυβέρνηση με τις υποκλοπές. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν».

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι 88 δικοί του, εφεξής θα απέχουν από τις ψηφοφορίες στην Βουλή, εκτός από την ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πάει ο Ισημερινός

Έλαχε το πρώτο θύμα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τίποτα, να είναι η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν την συνεργασία τους με Κολομβία, Περού και Ισημερινό στην οικονομία, εμπόριο, κατάργηση δασμών και σειρά άλλων θεμάτων. Για να ισχύσει, απομένει η κύρωσή της από Ελλάδα , Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Όμως φευ, η Τζάκρη αμείλικτη. Όπως είπε, «τη συμφωνία εισηγείται μία κυβέρνηση, η οποία, συνεπεία της αμετανόητα αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη, και μας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συμμετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νομοσχεδίου, από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στην διατήρηση των δηλωμένα φασιστικών δυνάμεων εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Εκτός αγορών

Είναι νομίζω σημαδιακό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο. Ο Ισημερινός βρέθηκε εκτός αγορών το 2008, όταν έκανε στάση πληρωμών, ενώ αποτέλεσε χώρα-φέτιχ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο η πρόσκληση του Ερικ Τουσέν στην Βουλή προκειμένου να μιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Ούτε η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στον Ισημερινό το 2016 ως υπουργός Εργασίας, προκειμένου να μελετήσει από κοντά «ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας καθώς κι ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Κάτι πιο βαθύ

Ήταν κάτι πολύ πιο βαθύ αυτό που ένωνε τον παλιό καλό Ισημερινό με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ τον αδελφικό δεσμό με τον Λένιν Μορένο. Όπως σημείωνε το '17 η σημερινή υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη ο Μορένο, «απάλλαξε» με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας. Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Επίσης, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία περί της εμπλοκής του αντιπροέδρου σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Δε βαριέσαι

Να είναι μόνο ο Λένιν του Ισημερινού που επιχείρησε να ξεφορτωθεί πολιτικό αντίπαλο μέσω στημένων υποθέσεων διαφθοράς; Σήμερα, ο πολύπαθος Ισημερινός παλεύει μαζί με Περού και Κολομβία να φτιάξει τις σχέσεις του με την ΕΕ. Ο Λένιν δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του '21. Τις κέρδισε ένας 35άρης σοσιαλδημοκράτης ο Αντρές Αράους ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά: «ο λαός του Ισημερινού κουράστηκε απ’ τους προδότες και δεν θα υποστηρίξει άλλη μια προδοσία».

Νέο Κίνημα

Την ώρα που ο Αλέξης κηρύττει ανένδοτο -θρυλείται πως ήταν ιδέα του στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού-, ένα νέο κίνημα γεννιέται. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Κίνημα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων» του γνωστού από τα πασοκικά χρόνια Λουκά Αποστολίδη. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στο Πολεμικό Μουσείο. «Δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός. Αναζητούν λύσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ώτα να ακούσουν τις ανάγκες τους» σημειώνει ο συγγραφέας.

Πουγκί

Θα είναι οι συνταξιούχοι το κλειδί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Πολύ πιθανόν. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως περίπου 150.000 που δεν πήραν τίποτα, (ούτε αύξηση 7,7%, ούτε το 250άρι), έχουν να λάβουν κάτι το επόμενο δίμηνο. Τώρα, αν θα είναι πάλι 250άρι ή κάτι παραπάνω θα το αποφασίσει ο Σκυλακάκης αφού δει τα νούμερα του Φλεβάρη που ξεκινάει σήμερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:04

Πάσχα και αποστολές δεμάτων στο εξωτερικό: τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι στέλνουν πασχαλινά δέματα!

09:55

Το νερό απασχολεί τους κατοίκους όσο ακριβώς και οι βόμβες στον Πόλεμο του Περσικού

09:43

Alpha Bank: Αγορά 2,83 εκατ. ιδίων μετοχών έναντι 9,68 εκατ. ευρώ

09:36

Υγεία: Το άγχος κατά την πρώιμη παιδική ηλικία συνδέεται με πεπτικά προβλήματα

09:28

Ντάνιελ Άιζενμπεργκ: «Η Ελλάδα έχει απίστευτα πλεονεκτήματα - Νέες ευκαιρίες από AI

09:20

Κόστα: Δύσκολο να προβλεφθεί η διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

09:09

Νέο ράλι για το πετρέλαιο μετά το αδιέξοδο για τα Στενά του Ορμούζ

08:56

Στις Βρυξέλλες ο Γκουτέρες για επαφές με την ηγεσία της ΕΕ - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

08:45

«Χειρόφρενο» τραβούν τα ταξί - Ξεκίνησε απεργία διαρκείας

08:31

Αναπτυξιακός: Σε εξέλιξη 915 επενδυτικά σχέδια 2,5 δισ. ευρώ - Εγκρίθηκαν 112 σε χρόνο ρεκόρ

08:28

Οι 390 «πρωτάρηδες» δισεκατομμυριούχοι

08:19

NYT: Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποχωρήσει από την εξουσία ο πρόεδρος της Κούβας Ντίας-Κανέλ

08:17

Το ταξιδι του Τραμπ στην Κίνα θα καθυστερήσει κατά «ένα μήνα περίπου»

08:08

Ψηφιακή Τράπεζα Γης: Τι σημαίνει για ιδιοκτήτες - Παραδείγματα από Μύκονο και Αθηναϊκή Ριβιέρα

08:01

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Τεχεράνη και Βηρυτό - Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ

07:55

«Θερμόμετρο Ακινήτων»: Πόσα ενοίκια χρειάζονται για αγορά κατοικίας - Σχεδόν ίδιες αποδόσεις σε Γλυφάδα, Πετρούπολη Δραπετσώνα

07:47

Σήμα στήριξης στον Κάθετο Διάδρομο από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες

07:40

Εστίαση: Αυξήσεις μισθών, επιδόματα και 6ήμερη εργασία στη νέα διετή κλαδική σύμβαση

07:35

Τι συμβαίνει με τη (μελλοντική) αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στην Κρήτη

07:27

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Η Ευρώπη θέλει να χτίσει δίκτυα με ταχύτητα... πολέμου

07:18

Με ψήφους της ΝΔ το ελληνικό Iron Dome, στο παρόν το ΠΑΣΟΚ - Ψηφοφορία σουρωτήρι στο πασοκικό συνέδριο

07:11

H κίνηση Ορσέλ - Η αναβολή και τα στοχευμένα μέτρα - Η νέα εταιρεία της Aktor

23:52

ΗΠΑ: Το BBC ζητά να απορριφθεί η αγωγή Τραμπ για δυσφήμιση σε βάρος του

23:36

Βανς: «Ο Τραμπ θα διασφαλίσει πως λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν»

23:22

Νέα πλήγματα στο Αφγανιστάν από πακιστανικά αεροσκάφη - Εκρήξεις στην Καμπούλ

23:06

Πετραλιάς: «Η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων»

22:54

Μελόνι: «Παρέμβαση στο Ορμούζ θα σήμαινε ένα βήμα προς την εμπλοκή στον πόλεμο»

22:38

Axios: «Ενεργός δίαυλος επικοινωνίας» μεταξύ Γουίτκοφ - Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή

22:26

Μερτς: «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της Γερμανίας σε επιχειρήσεις στον Κόλπο»

22:13

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 5% για το WTI, στα 100 δολάρια το brent