INSIDE OUT

Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

01-02-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο ανένδοτος του Γέρου κι ο ανένδοτος του Αλέξη - Το άνοιγμα του Ισημερινού στην ΕΕ - Ο πρώτος νόμος που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου αναβίωσε τον ελληνικό φιλελευθερισμό ιδρύοντας την Ένωση Κέντρου ένα συνασπισμό των παλιών φιλελεύθερων βενιζελικών και απογοητευμένων συντηρητικών.

Στις εκλογές πήρε το 1/3 των εδρών της Βουλής και αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατήγγειλε τα αποτελέσματα των εκλογών ως νοθευμένα, κατηγορώντας ο παρακράτος για διπλοψηφίες και άλλες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για εκλογές «βίας και νοθείας». Τότε ξεκίνησε πολιτικό αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια νέων εκλογών, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «ανένδοτος αγών».

Πορεία στο λαό

Το 2023 ο Αλέξης Τσίπρας, κι ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει το τελευταίο εξάμηνο της τετραετούς θητείας της, πάει Ζάππειο κι ανακοινώνει: «από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε πιστεύω η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη». Στην πορεία αυτή καλεί όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, και τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Αναμφίβολα ζω ιστορικές στιγμές. Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά έχω προετοιμαστεί. Ελπίζω μόνο η πορεία στο λαό να περιοριστεί στις μεγάλες πόλεις, γιατί το τελευταίο που επιθυμώ είναι να καταλάβουν τα βουνά μου επαναστάτες. Φυσικά αν έρθουν, εννοείται πως θα πάω με τα νερά τους. Απλά θα ορίσω περίμετρο ασφαλείας του Μαντείου ως ουδέτερη ζώνη.

Νομιμοποίησαν την εκτροπή

Από το Ζάππειο ο Αλέξης κατηγόρησε τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι νομιμοποιούν την «εκτροπή» στην οποία έχει προβεί η κυβέρνηση με τις υποκλοπές. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν».

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι 88 δικοί του, εφεξής θα απέχουν από τις ψηφοφορίες στην Βουλή, εκτός από την ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πάει ο Ισημερινός

Έλαχε το πρώτο θύμα της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τίποτα, να είναι η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν την συνεργασία τους με Κολομβία, Περού και Ισημερινό στην οικονομία, εμπόριο, κατάργηση δασμών και σειρά άλλων θεμάτων. Για να ισχύσει, απομένει η κύρωσή της από Ελλάδα , Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Όμως φευ, η Τζάκρη αμείλικτη. Όπως είπε, «τη συμφωνία εισηγείται μία κυβέρνηση, η οποία, συνεπεία της αμετανόητα αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του επικεφαλής της, έχει απονομιμοποιηθεί στην πράξη, και μας έχει οδηγήσει στην απόφαση της οριζόντιας άρνησης συμμετοχής στην ψηφοφορία οποιουδήποτε νομοσχεδίου, από τούδε και στο εξής, πλην ενός, που αφορά στην διατήρηση των δηλωμένα φασιστικών δυνάμεων εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Εκτός αγορών

Είναι νομίζω σημαδιακό ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο. Ο Ισημερινός βρέθηκε εκτός αγορών το 2008, όταν έκανε στάση πληρωμών, ενώ αποτέλεσε χώρα-φέτιχ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν μόνο η πρόσκληση του Ερικ Τουσέν στην Βουλή προκειμένου να μιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της περίφημης «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Ούτε η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στον Ισημερινό το 2016 ως υπουργός Εργασίας, προκειμένου να μελετήσει από κοντά «ένα σημαντικό εγχείρημα εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κοινωνικής οικονομίας καθώς κι ένα καινοτόμο Σύνταγμα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

Κάτι πιο βαθύ

Ήταν κάτι πολύ πιο βαθύ αυτό που ένωνε τον παλιό καλό Ισημερινό με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ τον αδελφικό δεσμό με τον Λένιν Μορένο. Όπως σημείωνε το '17 η σημερινή υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη ο Μορένο, «απάλλαξε» με προεδρικό διάταγμα από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας. Ο Γκλας κατηγορήθηκε από τον Μορένο ότι δεν επιδεικνύει ομαδικό πνεύμα, όταν ο αντιπρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στη δημοσιότητα ανακριβή στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Επίσης, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία περί της εμπλοκής του αντιπροέδρου σε υπόθεση διαφθοράς, με επίκεντρο μια βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Δε βαριέσαι

Να είναι μόνο ο Λένιν του Ισημερινού που επιχείρησε να ξεφορτωθεί πολιτικό αντίπαλο μέσω στημένων υποθέσεων διαφθοράς; Σήμερα, ο πολύπαθος Ισημερινός παλεύει μαζί με Περού και Κολομβία να φτιάξει τις σχέσεις του με την ΕΕ. Ο Λένιν δεν κατέβηκε καν στις εκλογές του '21. Τις κέρδισε ένας 35άρης σοσιαλδημοκράτης ο Αντρές Αράους ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά: «ο λαός του Ισημερινού κουράστηκε απ’ τους προδότες και δεν θα υποστηρίξει άλλη μια προδοσία».

Νέο Κίνημα

Την ώρα που ο Αλέξης κηρύττει ανένδοτο -θρυλείται πως ήταν ιδέα του στενού του συνεργάτη Θανάση Καρτερού-, ένα νέο κίνημα γεννιέται. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Κίνημα Συνταξιούχων και Ηλικιωμένων» του γνωστού από τα πασοκικά χρόνια Λουκά Αποστολίδη. Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε στο Πολεμικό Μουσείο. «Δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός. Αναζητούν λύσεις για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ώτα να ακούσουν τις ανάγκες τους» σημειώνει ο συγγραφέας.

Πουγκί

Θα είναι οι συνταξιούχοι το κλειδί για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Πολύ πιθανόν. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε γνωστό πως περίπου 150.000 που δεν πήραν τίποτα, (ούτε αύξηση 7,7%, ούτε το 250άρι), έχουν να λάβουν κάτι το επόμενο δίμηνο. Τώρα, αν θα είναι πάλι 250άρι ή κάτι παραπάνω θα το αποφασίσει ο Σκυλακάκης αφού δει τα νούμερα του Φλεβάρη που ξεκινάει σήμερα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:57

Μασούτης: Συμμετέχει στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών με 111 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

12:52

Η Πειραιώς στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας αγωνιστικής δράσης

12:41

To Ιράν προειδοποιεί τη Νότια Κορέα να μην εμπλακεί στα Στενά του Ορμούζ

12:37

AfD: Η νίκη που αλλάζει τη Γερμανία - Τι σημαίνει η επέλαση της ακροδεξιάς για την Ευρώπη

12:34

Αυξήθηκε στα 3,106 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο - «Άλμα» 15,9% στις εξαγωγές

12:13

Ιταλία: Ο Ταγιάνι εκφράζει τη λύπη του για τη νίκη της ΑfD, ο Σαλβίνι επιχαίρει

12:12

Πιερρακάκης για μέτρα ΔΕΘ: Πόσο κοστίζουν και πού στοχεύουν την επόμενη τετραετία

12:07

Δίκη για τα Τέμπη: Αναμένεται η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας

12:06

Κοντογεώργης για μέτρα ΔΕΘ: Στηρίζουμε με υπευθυνότητα όσους περισσότερους μπορούμε

12:05

Στο 1,9% η ανάπτυξη του β' τριμήνου

12:03

Live η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ

11:54

Μπακογιάννη: «Ο Σαμαράς βγάζει χολή, αλλά αυτό θα μας κάνει καλό»

11:54

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τετραετίας το επενδυτικό κλίμα

11:51

ΕΕΑΑ: Αξιοποιήθηκαν 516 χιλ. τόνοι υλικών συσκευασίας το 2025 - Στο 151% του στόχου

11:42

Κεραμέως: Εφαρμόζουμε πολιτικές που δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο, επιστρέφουμε μέρισμα στην κοινωνία

11:35

Κικίλιας: «Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ιαπωνίας σε ναυτιλία, ναυπηγεία και λιμένες»

11:33

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής - «Βαρίδι» o κλάδος του αυτοκινήτου

11:27

ΟΗΕ: Οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες απειλούν την ποιότητα του αέρα και την υγεία των ανθρώπων

11:22

Novartis: Απέτυχε σε κλινική δοκιμή φάρμακο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα - Πτώση της μετοχής

11:10

Μαρινάκης: Μέχρι να κάνει κόμμα ο Σαμαράς δεν είναι πολιτικός μας αντίπαλος

11:05

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική άνοδος με το βλέμμα στις τιμές του πετρελαίου

11:02

Ryanair κατά Κομισιόν: «Χάος το σύστημα ελέγχου εισόδου στην ΕΕ»

10:51

Η Νικαράγουα πάει τη Γερμανία στο Διεθνές Δικαστήριο για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

10:50

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ορμούζ και επιτόκια

10:46

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για μέτρα ΔΕΘ: «Το πρώτο βήμα για μια ολοκληρωτική δικαίωση»

10:40

Καβάλα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Ελαιοχώρι

10:31

Παπαθανάσης στο Insider: Δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης - Τα επόμενα βήματα για το τελικό αίτημα των 6,5 δισ.

10:29

Ιστορικό ρεκόρ στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Αύγουστο - Ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ επιβάτες

10:27

Goldman Sachs: Έως τα 120 δολάρια το πετρέλαιο εάν αυξηθούν οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

10:15

Χατζηδάκης: «Όσο ανεβαίνει η οικονομία θα ανεβαίνει και η στήριξη της κοινωνίας»