INSIDE OUT

Δένδιας ενημερώνει κόμματα - Οι αποχαιρετισμοί Λιβάνιου και Φαναρά για Ηλία Νικολακόπουλο

01-07-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δένδιας ενημερώνει κόμματα - Οι αποχαιρετισμοί Λιβάνιου και Φαναρά για Ηλία Νικολακόπουλο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χαζεύω το βιντεάκι με την καμπάνια των γειτόνων για το Turkaegean. Είναι σαν τις ελληνικές, μερικές δεκαετίες πριν. Δεν είναι κακό. Προμοτάρει τόσο ωραία πχ τα αρχαία στις ακτές της Ιωνίας, που είναι σα να τους πλήρωσε η Μενδώνη να το κάνουν. Εν τω μεταξύ, ενώ η εικόνα από τις τουρκικές ακτές είναι συμπαθητική, όποιος έχει πάει ξέρει ότι δεν μπορεί να σταθεί από την υγρασία και την άπνοια. Το aegean breeze δεν θα μας το πάρει κανείς, μην ανησυχείτε. Κι εγώ προσωπικά, αν βγάλουν κανένα turk pithia, θ’ ασχοληθώ. Ο γείτονας είναι απελπισμένος. Ας πρόσεχαν όμως κι αυτοί, κι ας μην κατέστρεφαν πχ ακόμα και τα δύο νησιά που έχουν - ιδιαίτερα την Ίμβρο, μ’ αυτά τα αισχρά πολυώροφα κτίρια για να διακοπάρουν οι τούρκοι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. Ούτε τα ωραία τουριστικά τους θέρετρα όπως το Τσανάκαλε συγκρίνονται με τα νησιά μας, μ’ αυτά τα θλιβερά εστιατόρια. Πλαστικό τραπεζομάντηλο και οι μύγες γύρω απ’ το κεμπάπ. Οι τουρίστες ξέρουν.

Ο Δένδιας ξέρει

Μένοντας πάντα στο Αιγαίο, στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών θα βρεθούν σήμερα για ενημέρωση από το Νίκο Δένδια οι απεσταλμένοι βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρώτος, στις δύο παρά, ο βουλευτής Βόρειου Τομέα της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης από τη ΝΔ. Ενώ στην συνέχεια εκπρόσωποι από το ΣΥΡΙΖΑ (Κατρούγκαλος), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (λογικά Λοβέρδος), το ΚΚΕ, την Ελλ. Λύση και το Μερα25 θα ενημερωθούν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά.

Ενημέρωση που σίγουρα θα έχει στο μενού και τα εθνικά θέματα θα υπάρχει την Τετάρτη και σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Βουλή από τον Πρωθυπουργό: Τσίπρας, Κατρίνης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης θα έχουν την ευκαιρία να πουν τις απόψεις τους ανοιχτά, δημόσια και διάφανα.

Στη Σύρο έφυγε ο Ηλίας

Στην καρδιά του Αιγαίου, στην Σύρο έφυγε ο καθηγητής και εθνικός δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο Ηλίας, παρ’ ότι άλτερ έγκο του Αλέξη Τσίπρα (είχε αναλάβει και την εκλογική διαδικασία στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ), ήταν άνθρωπος ακέραιος, γλυκός, καλλιεργημένος και πνευματώδης. Με φίλους και μαθητές από κάθε πολιτικό χώρο (τρυφερός ο αποχαιρετισμός πχ από τον βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα). Η απώλεια της ματιάς του Νικολακόπουλου στα πράγματα ειδικά για τον Τσίπρα είναι μεγάλη.

Η εκτίμησή του για τον Συριζα

Στην τελευταία του συνέντευξη (Εποχή) άλλωστε επισήμανε χωρίς φτιασίδια και διάθεση να είναι αρεστός, τις αδυναμίες του κόμματος. «Δεν έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία να εκφράσει το αντικυβερνητικό ρεύμα ως εναλλακτική κυβερνητική πολιτική» σημείωνε. «Δεν έχει, δηλαδή, εμπεδώσει την εικόνα στην κοινωνία ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτός στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η βασική του αδυναμία, όπως διαπιστώνεται σε διάφορες δημοσκοπικές ερωτήσεις.

Δεν έχει προχωρήσει σε μία πραγματική αυτοκριτική για την κυβερνητική του διαχείριση, επί τεσσεράμισι χρόνια. Μία αξιόπιστη αντιπολίτευση παραμένει το βασικό ζητούμενο. Δεν αρκεί να παρουσιάζει προτάσεις, πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει τα σφάλματα που έκανε».

Συντετριμμένος Λιβάνιος

Σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος τον λάτρευε. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Νικολακόπουλο.

Ποιητικός αποχαιρετισμός

Το Νικολακόπουλο αποχαιρέτησε μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και ο Φαναράς της Metron, συνδέοντας την πολιτική πλευρά του Ηλία, με το παρόν και το μέλλον.

«Είναι οι εποχές που δημιουργούν τους ήρωες τους.

Κι ο Ηλίας ήταν ο ήρωας μιας εποχής με το δικό του τρόπο, με την επιστήμη και την τόλμη του.

Ήταν ήρωας της εποχής που η Δημοκρατία ήταν ακόμα νέα κι άφηνε υποσχέσεις και που η ευρωπαϊκή Αριστερά του Μάη του '68 και των αντιπολεμικών κινημάτων, έφηβη κοπέλα ακόμα, τα έβαζε με τους δικτάτορες και τους σταλινικούς και δεν είχε τίποτα το αυταρχικό, τίποτα το πατερναλιστικό, έθελγε, δε φόβιζε.

Καταλαβαίνω νομίζω τα σημερινά παιδιά, τους νέους που έχουν δυνατότητες, επάρκεια και θέλουν να φτιάξουν τη δική τους εποχή.

Αλλά πως;

Η Δημοκρατία μας μοιάζει σήμερα με μια παρφουμαρισμένη μεγαλοκυρία που δεν έχει καλό λόγο για κανένα.

Ξινή κι απότομη.

Τι να της βρούνε τα παιδιά; Παίρνουν άλλους δρόμους, στις μητροπόλεις του κόσμου, στους κόμβους του διαδικτύου, στα analytics και στο data mining...θα την ξεκοιλιάσουν τη μεγαλοκυρία... δεν έχει πια εδώ Ηλίες...

Καλό ταξίδι αγαπητέ συνάδελφε και φίλε οι "τελευταίοι των μοϊκανών" σε αποχαιρετούν με αγάπη και αίσθημα ευθύνης, πάντα έτοιμοι για το θυσιαστήριο».

Οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας

Ότι δεν έχει ησυχία ο Γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης είναι γνωστό στους οικείους και το κόμμα του. Λίγο πριν ριχτεί στη μάχη για τις εκλογές και τη διεκδίκηση της έδρας στο Κιλκίς όπου θα είναι υποψήφιος, ολοκλήρωσε και παρέδωσε το χειρόγραφο για το βιβλίο που πρόκειται να εκδώσουν οι εκδόσεις Πόλις και αφορά στις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και αν αυτές μπορούν να γίνουν ξανά κυρίαρχες στη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο στο οποίο θα συμμετάσχουν με αυτόνομα κείμενα 4 ακόμα συγγραφείς: η ιστορικός και καθηγήτρια Έφη Γαζή, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης, ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Γιάννης Μπαλαμπανίδης. H ανοδική παρουσία του ΠΑΣΟΚ έχει φέρει ξανά τη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία στο πολιτικό επίκεντρο της χώρας και αυτό δημιουργεί και «εκδοτικά γεγονότα» και όχι μόνο.

Ο υπέροχος Κύρος

Η ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων Πανελλαδικών επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: Οι επιδόσεις ενός μικρού πρόσφυγα από το Ιράν, που ήρθε με τους γονείς του το ’19 στην Ελλάδα.

Ο Κύρος κατάφερε με την υποστήριξη των δασκάλων του, όχι απλά να μάθει ελληνικά, αλλά να αριστεύσει στις εξετάσεις και να μπει Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων στο ΑΠΘ. Με τον Κύρο βγήκαμε κρυφά προχθές το βράδυ και πήγαμε Σεπόλια για να δούμε την ταινία της Disney για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αυτός χαμογελούσε και μου έδινε χαρτομάντηλα. Ο Γιάννης και τα τρία αδέλφια του μοιράζονταν ένα κρεβάτι, σ’ ένα φτωχικό μεν, σπίτι δε. Ο ίδιος διάβαζε και ζούσε με την οικογένειά του σ’ ένα κοντέινερ στη Μόρια και μετά στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Όμως το τριήμερο θα το ρίξουμε έξω: πάμε στο 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Ιλίσια που ανοίγει απόψε στην πανεπιστημιούπολη. Ωραία μουσική και φαγητό, κάτι σαν Βαβέλ σε γλώσσες, αλλά ο Κύρος και ο Γιάννης θα με βοηθήσουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:40

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Το στεγαστικό είναι δομική κρίση - Τι προτείνει

10:24

Θερινές Εκπτώσεις: Η αγορά του Πειραιά υποδέχεται το καταναλωτικό κοινό με ευκαιρίες και αισιοδοξία

10:20

Στο κυνήγι για νέα υψηλά το Χρηματιστήριο

10:20

Η CVC συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ για το CVC Catalyst

10:18

Η Novartis αποκτά την βρετανική Myricx Bio έναντι έως 1,5 δισ. δολ.

10:17

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των πελατών του για την αποφυγή εξαπάτησης

10:07

Νότια Ευρώπη: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Γαλλία - Βελτιωμένη η κατάσταση σε Ισπανία, Πορτογαλία

10:04

ΕasyJet: «Άλμα» 10% της μετοχής μετά το deal εξαγοράς 7,3 δισ. δολ. από την Castlelake

09:53

Η Σύρος ξεχωρίζει διεθνώς για τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της

09:47

Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα: Η βόρεια πύλη της ελληνικής γαλάζιας οικονομίας

09:46

ΔΑΑ: Ξεπέρασε τα επίπεδα του 2025 η επιβατική κίνηση στο 6μηνο, παρά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

09:39

Η Thales εξαγοράζει την Exail Technologies σε συμφωνία 3,9 δισ. ευρώ

09:25

Goldman Sachs: Φόβοι για κατακερματισμένα κοινοβούλια σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

09:23

Η Lockheed Martin οδηγεί την κούρσα για την εξαγορά της Ultra Maritime - Mega deal 3,5 δισ. δολαρίων

09:22

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών

09:11

Το Obsession σπάει τα κοντέρ: Εισπράξεις 500 φορές το μπάτζετ του

09:07

Πυρκαγιές: Οδηγός αυτοπροστασίας για τους πολίτες

09:05

H Porsche ενδέχεται να περικόψει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας

08:58

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο και στην περιφέρειά του

08:56

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Οινόη

08:53

Βενεζουέλα: Πάνω από 3.300 νεκροί από τον σεισμό - Σχεδόν 17.000 οι τραυματίες, άλλοι τόσοι οι άστεγοι

08:46

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες, η ανακατανομή των βαρών και η στήριξη της Ουκρανίας

08:37

Συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη εν αναμονή διορισμού συνηγόρου για κατηγορούμενο

08:35

Ποιοι είναι οι στόχοι της FrieslandCampina Hellas για το 2026

08:32

Η νέα συμμαχία Eni - Mercuria και η μάχη δισεκατομμυρίων στο παγκόσμιο energy trading

08:19

Σε τι στοχεύει ο Σαμαράς - H Γκίλφοϊλ ήταν η... αρχή - Oι μεταγραφές

08:15

Σχέδια Βελτίωσης: Έτοιμα μηχανήματα, «παγωμένες» παραγγελίες

08:02

Νέα φραστική επίθεση του Τραμπ εναντίον της Μελόνι

07:53

Goldman Sachs: Επιμένει στο «buy the dip» εν αναμονή των αποτελεσμάτων στη Wall Street

07:40

Οπτικές ίνες - «ψηφιακό δίκτυο» για τη σιδηροδρομική περιουσία από τη ΓΑΙΑΟΣΕ