INSIDE OUT

Δένδιας ενημερώνει κόμματα - Οι αποχαιρετισμοί Λιβάνιου και Φαναρά για Ηλία Νικολακόπουλο

01-07-2022 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας ενημερώνει κόμματα - Οι αποχαιρετισμοί Λιβάνιου και Φαναρά για Ηλία Νικολακόπουλο

Χαζεύω το βιντεάκι με την καμπάνια των γειτόνων για το Turkaegean. Είναι σαν τις ελληνικές, μερικές δεκαετίες πριν. Δεν είναι κακό. Προμοτάρει τόσο ωραία πχ τα αρχαία στις ακτές της Ιωνίας, που είναι σα να τους πλήρωσε η Μενδώνη να το κάνουν. Εν τω μεταξύ, ενώ η εικόνα από τις τουρκικές ακτές είναι συμπαθητική, όποιος έχει πάει ξέρει ότι δεν μπορεί να σταθεί από την υγρασία και την άπνοια. Το aegean breeze δεν θα μας το πάρει κανείς, μην ανησυχείτε. Κι εγώ προσωπικά, αν βγάλουν κανένα turk pithia, θ’ ασχοληθώ. Ο γείτονας είναι απελπισμένος. Ας πρόσεχαν όμως κι αυτοί, κι ας μην κατέστρεφαν πχ ακόμα και τα δύο νησιά που έχουν - ιδιαίτερα την Ίμβρο, μ’ αυτά τα αισχρά πολυώροφα κτίρια για να διακοπάρουν οι τούρκοι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. Ούτε τα ωραία τουριστικά τους θέρετρα όπως το Τσανάκαλε συγκρίνονται με τα νησιά μας, μ’ αυτά τα θλιβερά εστιατόρια. Πλαστικό τραπεζομάντηλο και οι μύγες γύρω απ’ το κεμπάπ. Οι τουρίστες ξέρουν.

Ο Δένδιας ξέρει

Μένοντας πάντα στο Αιγαίο, στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών θα βρεθούν σήμερα για ενημέρωση από το Νίκο Δένδια οι απεσταλμένοι βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρώτος, στις δύο παρά, ο βουλευτής Βόρειου Τομέα της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης από τη ΝΔ. Ενώ στην συνέχεια εκπρόσωποι από το ΣΥΡΙΖΑ (Κατρούγκαλος), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (λογικά Λοβέρδος), το ΚΚΕ, την Ελλ. Λύση και το Μερα25 θα ενημερωθούν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά.

Ενημέρωση που σίγουρα θα έχει στο μενού και τα εθνικά θέματα θα υπάρχει την Τετάρτη και σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Βουλή από τον Πρωθυπουργό: Τσίπρας, Κατρίνης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης θα έχουν την ευκαιρία να πουν τις απόψεις τους ανοιχτά, δημόσια και διάφανα.

Στη Σύρο έφυγε ο Ηλίας

Στην καρδιά του Αιγαίου, στην Σύρο έφυγε ο καθηγητής και εθνικός δημοσκόπος Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο Ηλίας, παρ’ ότι άλτερ έγκο του Αλέξη Τσίπρα (είχε αναλάβει και την εκλογική διαδικασία στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ), ήταν άνθρωπος ακέραιος, γλυκός, καλλιεργημένος και πνευματώδης. Με φίλους και μαθητές από κάθε πολιτικό χώρο (τρυφερός ο αποχαιρετισμός πχ από τον βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα). Η απώλεια της ματιάς του Νικολακόπουλου στα πράγματα ειδικά για τον Τσίπρα είναι μεγάλη.

Η εκτίμησή του για τον Συριζα

Στην τελευταία του συνέντευξη (Εποχή) άλλωστε επισήμανε χωρίς φτιασίδια και διάθεση να είναι αρεστός, τις αδυναμίες του κόμματος. «Δεν έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία να εκφράσει το αντικυβερνητικό ρεύμα ως εναλλακτική κυβερνητική πολιτική» σημείωνε. «Δεν έχει, δηλαδή, εμπεδώσει την εικόνα στην κοινωνία ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτός στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η βασική του αδυναμία, όπως διαπιστώνεται σε διάφορες δημοσκοπικές ερωτήσεις.

Δεν έχει προχωρήσει σε μία πραγματική αυτοκριτική για την κυβερνητική του διαχείριση, επί τεσσεράμισι χρόνια. Μία αξιόπιστη αντιπολίτευση παραμένει το βασικό ζητούμενο. Δεν αρκεί να παρουσιάζει προτάσεις, πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει τα σφάλματα που έκανε».

Συντετριμμένος Λιβάνιος

Σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος τον λάτρευε. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Νικολακόπουλο.

Ποιητικός αποχαιρετισμός

Το Νικολακόπουλο αποχαιρέτησε μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και ο Φαναράς της Metron, συνδέοντας την πολιτική πλευρά του Ηλία, με το παρόν και το μέλλον.

«Είναι οι εποχές που δημιουργούν τους ήρωες τους.

Κι ο Ηλίας ήταν ο ήρωας μιας εποχής με το δικό του τρόπο, με την επιστήμη και την τόλμη του.

Ήταν ήρωας της εποχής που η Δημοκρατία ήταν ακόμα νέα κι άφηνε υποσχέσεις και που η ευρωπαϊκή Αριστερά του Μάη του '68 και των αντιπολεμικών κινημάτων, έφηβη κοπέλα ακόμα, τα έβαζε με τους δικτάτορες και τους σταλινικούς και δεν είχε τίποτα το αυταρχικό, τίποτα το πατερναλιστικό, έθελγε, δε φόβιζε.

Καταλαβαίνω νομίζω τα σημερινά παιδιά, τους νέους που έχουν δυνατότητες, επάρκεια και θέλουν να φτιάξουν τη δική τους εποχή.

Αλλά πως;

Η Δημοκρατία μας μοιάζει σήμερα με μια παρφουμαρισμένη μεγαλοκυρία που δεν έχει καλό λόγο για κανένα.

Ξινή κι απότομη.

Τι να της βρούνε τα παιδιά; Παίρνουν άλλους δρόμους, στις μητροπόλεις του κόσμου, στους κόμβους του διαδικτύου, στα analytics και στο data mining...θα την ξεκοιλιάσουν τη μεγαλοκυρία... δεν έχει πια εδώ Ηλίες...

Καλό ταξίδι αγαπητέ συνάδελφε και φίλε οι "τελευταίοι των μοϊκανών" σε αποχαιρετούν με αγάπη και αίσθημα ευθύνης, πάντα έτοιμοι για το θυσιαστήριο».

Οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας

Ότι δεν έχει ησυχία ο Γραμματέας Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης είναι γνωστό στους οικείους και το κόμμα του. Λίγο πριν ριχτεί στη μάχη για τις εκλογές και τη διεκδίκηση της έδρας στο Κιλκίς όπου θα είναι υποψήφιος, ολοκλήρωσε και παρέδωσε το χειρόγραφο για το βιβλίο που πρόκειται να εκδώσουν οι εκδόσεις Πόλις και αφορά στις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και αν αυτές μπορούν να γίνουν ξανά κυρίαρχες στη Ελλάδα. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο στο οποίο θα συμμετάσχουν με αυτόνομα κείμενα 4 ακόμα συγγραφείς: η ιστορικός και καθηγήτρια Έφη Γαζή, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης, ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Γιάννης Μπαλαμπανίδης. H ανοδική παρουσία του ΠΑΣΟΚ έχει φέρει ξανά τη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία στο πολιτικό επίκεντρο της χώρας και αυτό δημιουργεί και «εκδοτικά γεγονότα» και όχι μόνο.

Ο υπέροχος Κύρος

Η ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων Πανελλαδικών επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη: Οι επιδόσεις ενός μικρού πρόσφυγα από το Ιράν, που ήρθε με τους γονείς του το ’19 στην Ελλάδα.

Ο Κύρος κατάφερε με την υποστήριξη των δασκάλων του, όχι απλά να μάθει ελληνικά, αλλά να αριστεύσει στις εξετάσεις και να μπει Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων στο ΑΠΘ. Με τον Κύρο βγήκαμε κρυφά προχθές το βράδυ και πήγαμε Σεπόλια για να δούμε την ταινία της Disney για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αυτός χαμογελούσε και μου έδινε χαρτομάντηλα. Ο Γιάννης και τα τρία αδέλφια του μοιράζονταν ένα κρεβάτι, σ’ ένα φτωχικό μεν, σπίτι δε. Ο ίδιος διάβαζε και ζούσε με την οικογένειά του σ’ ένα κοντέινερ στη Μόρια και μετά στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Όμως το τριήμερο θα το ρίξουμε έξω: πάμε στο 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Ιλίσια που ανοίγει απόψε στην πανεπιστημιούπολη. Ωραία μουσική και φαγητό, κάτι σαν Βαβέλ σε γλώσσες, αλλά ο Κύρος και ο Γιάννης θα με βοηθήσουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή

18:39

Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση – Το 52% του προσωπικού της γυναίκες

18:31

Ευ. Μυτιληναίος: Όσο το δυνατόν πιο σύντομα το dual listing

18:30

Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. το 2023 - Αύξηση πωλήσεων 15,4%

18:21

Galaxy Cosmos Mezz: Στα 5,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

18:15

Σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυγίανση της αγοράς των επίγειων καζίνο

18:12

Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

18:09

EΤΕ: Η ανακοίνωση για τη Δημόσια Πρόταση στην Epsilon Net

18:00

ΕΡΓΑΝΗ: Έκρηξη προσλήψεων με 252.606 νέες θέσεις τον Μάρτιο - Οι περιζήτητες ειδικότητες

17:46

Alumil: Διευκρινίσεις για την απόσχιση του κλάδου χύτευσης και την εξεύρεση επενδυτή

17:45

«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

17:38

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

17:26

Χρηματιστήριο: Κέρδη άνω του 4,4% στην εβδομάδα - Υπέρβαση των 1.450 μονάδων

17:10

Κασσελάκης : Ο κόσμος δεν ζει στον «παράδεισο» που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση

17:09

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πράσινο φως» για την τροποποίηση όρων του ΚΟΔ των 500 εκατ. ευρώ

17:01

Ακρίτας: Στα 4,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023

16:53

Τράπεζα Πειραιώς: Στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω των εγγυοδοτικών εργαλείων του Ταμείου InvestEU

16:48

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

16:39

Συνταξιοδοτείται ο CEO της Schroders

16:38

Wall Steet: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

16:37

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με εκπροσώπους της Mytilineos Energy & Metals στη Χιλή

16:31

Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ

16:23

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες εξυπηρέτησης στις ψηφιακές εφαρμογές

16:18

Υπουργός ενόπλων δυνάμεων Γαλλίας: Υπέρ μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης

16:16

Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που καπηλεύονται τη χριστιανοσύνη

16:10

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με το Ιράν

15:56

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

15:53

Τουλάχιστον 34.356 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τον Οκτώβριο

15:44

Υπουργείο Εσωτερικών: Στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού