INSIDE OUT

Το «κέντημα» του Βαγγέλη Βενιζέλου - Το Ίδρυμα Νιάρχος δεν είναι ATM

23-02-2022 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ένα ερώτημα πλανάται πάνω από το σύγχρονο κόσμο: Υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ της πολιτικής του κατευνασμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στον Χίτλερ, με τον Πούτιν σήμερα; Το φάντασμα του Τσάμπερλεϊν, η συμφωνία του Μονάχου το ’38, το ερώτημα «τι θα γινόταν αν», ευθυγραμμίζονται με τη σημερινή διπλωματική ασφυξία. Η κατάσταση πάντως είναι ήδη lose lose μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Φρόντισε γι’ αυτό εν μέρει και η 16ετής ηγεμονία Μέρκελ που διαμόρφωσε τον σφιχτό ενεργειακό εναγκαλισμό της ΕΕ από τη Ρωσία. Επίκαιρος παρά ποτέ ο Θουκυδίδης που αναπαράγει ο Φλωρίδης στα σόσιαλ.

Βουκουρέστι αυθημερόν

Με τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι κλείνει ένας κύκλος βαλκανικών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πρόγραμμα υπάρχει και επίσημο δείπνο με τον Ρουμάνο ομόλογό του στις 19:00, αλλά το στυλ διακυβέρνησης του Κυριάκου δεν περιλαμβάνει χάσιμο χρόνου με διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. Σε δυο βδομάδες πάντως δεν θα το αποφύγει, καθώς στις 10-11 Μαρτίου έχει διήμερο στη Γαλλία με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για Ουκρανία. Ο τόπος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Η εθνική επέτειος επίσης θα τον βρει στις Βρυξέλλες, καθώς 24-25 είναι η τακτική Σύνοδος Κορυφής.

Κινητικότητα κι ο ΓΑΠ

Κινούνται όλοι, προσπαθεί κι ο ΓΑΠ. Το Σάββατο, δεν παρέστη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γιατί είχε έκτακτη συνεδρίαση για την Ουκρανία, το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τα γνωστά: Ειρηνική επίλυση, σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών, μείωση των εξοπλισμών. Και το κερασάκι: «Πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να βρεθεί ειρηνικά λύση με βάση τη Συμφωνία του Μινσκ που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2015». Ευχαριστούμε. Το κουδουνάκι στη γάτα ποιος θα το κρεμάσει ξέρουμε;

Το Ίδρυμα Νιάρχος δεν είναι ATM

Φυσικά ο ΓΑΠ προτίμησε την έκτακτη σύγκλιση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αντί να λάβει μέρος στην εκδήλωση του ΙΣΝ. Χαζός δεν είναι. Παρόντες ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ Έλλη Ανδριοπούλου και συντονιστής ο πολεοδόμος, επισκέπτης καθηγητής στο Manchester Metropolitan University Άρης Καλαντίδης. Με τη γνωστή ειλικρίνεια του Προέδρου του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλου, ότι «το ΙΣΝ δεν είναι ΑΤΜ για να αντλεί όποιος επιθυμεί χρήματα», έγινε σαφές ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης ώστε το Ίδρυμα να παραδοθεί βιώσιμο στο Δημόσιο. Η βασικότερη, είναι η επέκταση του μετρό που θα διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο.

Διάλειμμα για διαφημίσεις

Όπως σημειώνει η Κ. Ανέστη (Iefimerida) που παρακολούθησε όλη τη συζήτηση, «ενώ είχε δεσμευθεί ότι θα παραστεί και ο Γιώργος Παπανδρέου -ως πρωθυπουργός που διαχειρίστηκε η κυβέρνησή του μέρος της πορείας του έργου-, τελικά δεν εμφανίστηκε και έστειλε ένα βίντεο-χαιρετισμό. Ένα βίντεο που περισσότερο λειτούργησε σαν διάλειμμα για διαφημίσεις, για να πάρουν μια ανάσα οι συνομιλητές αφού δεν προσέφερε καμία νέα γνώση και προστάτεψε τον τέως πρωθυπουργό από το να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις». Κατερίνα θα σε μαλώσω. Ο ΓΑΠ είχε να χειριστεί το Ουκρανικό.

Βενιζέλος to the point

Αν ο ΓΑΠ ακόμα φαντασιώνεται πως έχει ρόλο να παίξει στα γεωπολιτικά, ο Βενιζέλος χειρίζεται επιδέξια τον πολύτιμο χρόνο του. Η σκέψη Βενιζέλου είναι πολύπλοκη και για να την παρακολουθήσεις πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Διαβάστε με προσοχή:

«Μετά το ζήτημα που ετέθη με τη διαγραφή του κ. Κύρτσου, ο οποίος ετάχθη υπέρ των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση Novartis, ετάχθη υπέρ της ασυλίας για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για τους εισαγγελείς που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, για δημοσιογράφους που δεν κατηγορούνται για δημοσιογραφική δράση, αλλά για συμμετοχή σε δραστηριότητες παραδικαστικές, πρέπει να τοποθετηθούν όλοι, και οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και οι Ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με πρώτο τον κ. Ανδρουλάκη, διότι μαθαίνω ότι ήδη, με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Τουλουπάκη, εν ενεργεία Αντεισαγγελέας Εφετών ούσα - δεν έχει τεθεί σε αργία, παρά την ποινική δίωξη και παρά τις προβλέψεις του νόμου για τα θέματα αυτά - έχει κληθεί να μιλήσει σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Άρα περιμένω να υπερασπιστούν το κύρος των θεσμών και την Ιστορία και την αλήθεια όλοι οι Ευρωβουλευτές που δεν ακολουθούν το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, με κομματική αντίληψη, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο». Κέντημα…! Βενιζέλος to the point. Περιμένουμε.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:22

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οικονομία μόνο με όρους παρόντος αλλά και με όρους μέλλοντος

15:11

Είμαι Εδώ Για Εσένα 2026: Δείτε live το Women's Forum

15:02

ΠΟΜΙΔΑ: Oι 10 μεγάλες αλλαγές στην αγορά ακινήτων

14:53

Χαμάς: Έκκληση στο Ιράν να σταματήσει να βομβαρδίζει τις χώρες του Κόλπου

14:42

ΑΑΔΕ: Νέος σχεδιασμός έως το 2029 με ψηφιακό μετασχηματισμό, αυστηρότερους ελέγχους και νέους στόχους εξυπηρέτησης

14:37

Ολλανδία: Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ

14:33

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιλέγει την απραξία για να μην ενοχλήσει ισχυρά συμφέροντα

14:28

Γερμανία: Ο υπ. Ενέργειας καλεί σε αύξηση των ΑΠΕ για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

14:12

Ιράν προς ΗΑΕ: Εκκενώστε τις πόλεις θα χτυπήσουμε

13:48

Κώτσηρας: Στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία διασφαλίζοντας το  δημοσιονομικό μας περιβάλλον

13:41

ΥΠΕΘΟ: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού ή παραλίας σε όμορη επιχείρηση

13:33

Μέση Ανατολή: Οι δυο εβδομάδες πολέμου που έσεισαν τον κόσμο

13:17

Τραμπ: Αρνήθηκε πρόταση του Πούτιν για μεταφορά του ιρανικού εμπλοτισμένου ουρανίου στη Ρωσία

13:00

Οι αγορές σε κρίσιμο σταυροδρόμι – Ποιες μετοχές του ΧΑ «κρατάνε» τα κέρδη του 2026

12:54

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

12:50

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό και την Αναβάθμιση των Μεταφορών

12:36

Δήμας: Η Ελλάδα ενισχύει τη συνδεσιμότητα και τον ρόλο των λιμένων στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών

12:26

Ιαπωνία: Θα απελευθερώσει περίπου 80 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο απ' τα στρατηγικά της αποθέματα

12:15

Μητσοτάκης: Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να εμπιστεύονται τις ΕΔ στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε

12:05

Ιράν: Οι IRGC απειλούν με πλήγματα τα αμερικανικά συμφέροντα στα ΗΑΕ

11:57

Reuters: Εκτεταμένες απολύσεις σχεδιάζει η Μeta

11:39

Ο δήμος Αθηναίων «ξεναγεί» τους κατοίκους του στην πόλη

11:20

Ένας πόλεμος χωρίς σχέδιο τερματισμού

11:09

HAE: Μερική αναστολή φόρτωσης πετρελαίου στο λιμάνι Φουτζάιρα

10:33

Το Gov.gr Wallet στον δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι

10:25

Επικήρυξη Τραμπ για τους ηγέτες του Ιράν - Πόσα εκατομμύρια δίνει

10:14

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε πύραυλο προς τη θάλασσα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας

10:04

Ουκρανία: Τουλάχιστον δυο νεκροί σε μαζική επίθεση της Ρωσίας στην περιφέρεια του Κιέβου

09:58

Τραμπ: Το Ιράν εκλιπαρεί να κλειστεί συμφωνία

09:46

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκτοξεύονται τα ναύλα και αλλάζουν ρότα τα containerships