INSIDE OUT

Inside Out: Κορινθίας: Η Αλύγιστη και ο… Ασήμαντος - Ο Αλέξης το χαβά του

05-07-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πόσο απέχει ο Συριζα-ΕΚΜ από τον Συριζα-ΠΣ; Όσο ο Άρης από την γη κι ακόμα παραπέρα. Ξεκινάω με θετική διάθεση για να εκπλήξω τους φανατικούς αναγνώστες μου, επειδή έπεσε λιγάκι η θερμοκρασία, έφυγε και το Φόρουμ κι έμεινα επιτέλους μόνη. Χειροκροτώ λοιπόν την άψογη διαδικτυακή οργάνωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης Θέσεων του Συριζα-ΠΣ. Project δύσκολο, αλλά άμα θέλει ο άνθρωπος, όλα τα μπορεί. Ίσως πάλι κάποιοι να ζήλεψαν τα επιτεύγματα του Πιερρακάκη. Έξι θεματικές και μια ολομέλεια λοιπόν, όλα διαδικτυακά για δύο μέρες. Το κέντρο-ελέγχου ήταν στην Κουμουνδούρου. Εκεί ήταν το Προεδρείο και ο συντονισμός. Στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των Νομαρχιακών κλπ κλπ έμπαιναν από την άνεση του σπιτιού τους στην θεματική που τους ενδιέφερε, ν’ ακούσουν, να ζητήσουν τον λόγο μέχρι δύο φορές, και να καταθέσουν την άποψή τους. Καθαρά, δημοκρατικά, περιποιημένα, συμμετοχικά και covid-free.

Χαιρετίζω τον Συριζα-ΠΣ λοιπόν, που έχει διαγράψει αστρικές αποστάσεις από τον Συριζα ΕΚΜ. Φυσικά για ιστορικούς λόγους, θα ήταν παράλειψη να μην θυμίσω τι έλεγε το κόμμα το 2012, για την δυνατότητα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί και στηρίζει τις συλλογικότητες των πανεπιστημίων που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτού του νόμου και δηλώνει απερίφραστα ότι καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αύριο ο τεχνοφασισμός με τον οποίο πειραματίζονται μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ σήμερα, μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί από το εκλογικό του πρόγραμμα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την παιδεία". Ο φόβος για το αύριο σε ότι αφορά την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου παραμένει, αλλά που θα πάει, θα το ξεπεράσουν κι αυτό. Πάντως με την διενέργεια της Συνδιάσκεψης ηλεκτρονικά, λογικά έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα με τις παρεμβάσεις βουλευτών στην Βουλή, και φυσικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία. Δεν τα θεωρούν τεχνοφασισμό.

Βλέπει εκλογές

Η διαδικτυακή συμμετοχή έσωσε τους συντρόφους απ’ τον καύσωνα, αλλά και τον κορονοϊό. Το Κατράκειο άνοιξε για την έναρξη και τα υπόλοιπα ανέλαβε ο θείος web. Κάποιοι γκρίνιαξαν γιατί ο Πρόεδρος Αλέξης τους έστησε μιάμιση ώρα, αλλά είχε δίκιο που δεν πήγε στις 19:30. Τσέκαρα θερμοκρασίες στη Νίκαια: στις 19:20 είχε 36 βαθμούς. Στις 20:50 και μετά έπεσε στους 30. Κι εγώ στις εννιά θα πήγαινα. Περίπου 2.500 άνθρωποι τον περίμεναν υπομονετικά. Μην φαντάζεστε όμως ότι κι αυτοί πήγαν στις 19:30. Κατά τα λοιπά όλα έγιναν όπως προέβλεψα: το κόμμα ήταν «εδώ, ενωμένο, δυνατό», ο Πρόεδρος δεν ζήτησε «εκλογές εδώ και τώρα», αλλά ένα μήνυμα εγρήγορσης δόθηκε σε κάθε κατεύθυνση. Και εσωκομματική και στην κυβέρνηση. Φέτος μαθαίνω πως εκτός από τους υπουργούς του Κυριάκου δεν θα πάει διακοπές ούτε ο Τσίπρας. Το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος θα οργώσει την Ελλάδα σε περιοδείες, γιατί οι εκτιμήσεις επιμένουν πως θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν το βλέπω. Όταν το δω, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.

Επιστροφή Πουλάκη

Αυτός που μπορεί όμως να «βλέπει» εκλογές, ίσως είναι ο Κώστας Πουλάκης. Ο αναλυτής των δημοσκοπήσεων την περίοδο μέχρι το 2012 που σιγά-σιγά μπήκε στο περιθώριο, για να εγκατασταθεί στο αριστερό Μαξίμου ως ειδικότερος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η vox pop ανάλυσης. Μετά κι αυτή την εμπειρία ήρθαν αλλαγές. Χαμηλών τόνων και συμπαθής ο Πουλάκης, επέστρεψε στο επιτελείο και η ανταμοιβή ήταν μια θέση στο Προεδρείο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης.

Σε ποιον έφυγαν

Οι σύντροφοι στο Κατράκειο ήταν σχεδόν άψογοι. Αν εξαιρέσεις καμμιά εκατοστή ανεμβολίαστους νεολαίους, που ελπίζω ανάμεσά τους να μην υπήρχε κανένας υπερμεταδότης, (γιατί αλλιώς βλέπω άμεσα συνέδριο), φορούσαν μάσκες και κράταγαν αποστάσεις στις κερκίδες. Χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τον Πρόεδρο. Άντε και τον Γραμματέα Τζανακόπουλο, (της ομάδας Τζανακόπουλου). Όταν όμως ανέβηκε να μιλήσει ο σύντροφος Σταθάκης καμμιά 1500αρια σηκώθηκαν κι έφυγαν! Άδικο. Να έχει κάνει όλη την δουλειά, καθώς είχε την ευθύνη σύνταξης του Προγράμματος και να σηκωθούν να φύγουν. Πράκτορές μου, είδαν μετά από λίγο να γεμίζουν τα μεζεδοπωλεία του Πειραιά, μέχρι και στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας πήγε κόσμος.

Ο... Ασήμαντος

Αφήνω για το τέλος του δικό μου mea culpa. Θυμάστε που σχολίασα ως boring την απώλεια της βουλευτικής έδρας της ΝΔ στην Κορινθία; Ε λοιπόν έσφαλα. Το κατάλαβα, όταν είδα την ανακοίνωση της Μαρίας Ελένης (Μαριλένα) Σούκουλη Βιλιάλη αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, βουλευτής Κορινθίας , η οποία έχασε την έδρα από τον Κώστα Κόλλια. Τίτλος της ανακοίνωσης, «Δεν λυγίζω, Το μέλλον είναι εδώ». Έγραψε: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στους χιλιάδες πολίτες, που η επιλογή τους ακυρώθηκε εξαιτίας πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων 32 δικαστικών Αντιπροσώπων, οι οποίοι αμέλησαν να μονογράψουν τους σταυρούς προτίμησης και μάλιστα αυτό έγινε για όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων, καθώς και στις γυναίκες από ολόκληρη την Περιφέρειά μας που δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να τους πω ότι η Δημοκρατία μας χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και αγώνα, διότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι Ασήμαντοι που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της για ίδιον όφελος, έστω και εάν στο τέλος το μόνο που αποκομίζουν είναι η Χλεύη και η Απαξία…Θα ήθελα όμως να ξέρετε ότι προσωπικά δεν τους Φοβήθηκα ποτέ, διότι αντλώ δύναμη από την Αγάπη σας και αυτή δεν μπορούν να την αγγίξουν, ότι και να πράξουν, διότι βασίζεται στην Αλήθεια και στην Ηθική (…) Στο τέλος το Φως πάντα θα νικάει το Σκοτάδι».

Ως θηλυκότητα τάσσομαι στο πλευρό της, παρ’ ότι αυτό με το φως που νικάει το σκοτάδι δεν μου άρεσε. Ο κ. Κ. Κόλλιας τώρα τι θέλει κι επιμένει; Ένας υπάλληλος της ΔΕΗ, που εξελέγη το 2007 και το 2010 και δεν αφήνει χώρο στο νέο γυναικείο αίμα. Είμαι σίγουρη πως μια Μαρία Ελένη Σούκουλη Βιλιάλη, ως παλιά αθλήτρια στίβου, θα τον προσπεράσει στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:04

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο - Το 2026 θα κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα

20:55

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της OnlyFans - Στα 5,5 δισ. η αξία της πλατφόρμας

20:37

Χιλή: Επισημοποιήθηκε η υποψηφιότητα της Μπατσελέτ για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

20:26

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 13 μονάδων η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ - Η απήχηση Τσίπρα-Καρυστιανού

20:14

Η Γροιλανδία περιμένει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» από τον διάλογο με τις ΗΠΑ

20:05

Γαλλία: Αντιμέτωπη με δύο νέες προτάσεις μομφής η κυβέρνηση Λεκορνί

19:49

Ιράν και ΗΠΑ ξεκινούν συνομιλίες στην Τουρκία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

19:41

Κυρανάκης: Μετά από δεκαετίες η Ελλάδα εισέρχεται στη βιομηχανία επισκευής και παραγωγής τρένων

19:39

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές - Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600

19:36

Τραμπ: ΗΠΑ και Ινδία κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία - Τι προβλέπει για δασμούς, πετρέλαιο

19:19

Ζελένσκι: Είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη

19:15

Αργή η κίνηση στα σύνορα της Γάζας μετά την επαναλειτουργία από το Ισραήλ του περάσματος της Ράφα

19:13

Κεφαλογιάννης: Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στα Καζάνια Περάματος

19:10

Ιορδανία: Δε θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί το έδαφος μας για μια επίθεση στο Ιράν

19:01

ΔΑΑ: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γεώργιος Καλλιμασιάς - Ανασυγκρότηση του ΔΣ σε σώμα

18:53

Κιργιστάν: Ζητά διάλογο με την ΕΕ σχετικά με δημοσίευμα ότι εξετάζει κυρώσεις για τη Ρωσία

18:50

ΗΠΑ: Απόθεμα σπάνιων γαιών ύψους 12 δισ. δολαρίων για να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα

18:41

Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Λάιεν - Ζελένσκι ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών

18:32

Τι (δεν) δείχνει ο Ιανουάριος για το ΧΑ - «Πυξίδα» τα θεμελιώδη

18:28

Ανοδικό το ντεμπούτο του Φεβρουαρίου στο ΧΑ - Ο ΓΔ σε απόσταση... μισής μονάδας από τα πρόσφατα υψηλά

18:17

Λαβρόφ: «Απαράδεκτες» οι οικονομικές πιέσεις που ασκούνται στην Κούβα

18:14

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες απαραίτητες για τις ΑΠΕ στην ΕΕ

18:14

Eldorado: Συμφωνία εξαγοράς της Foran με στόχο να δημιουργήσουν έναν κορυφαίο παραγωγό χρυσού και χαλκού

18:08

Τρεις άξονες προβληματισμού για τη συνταγματική αναθεώρηση από τον Ευ. Βενιζέλο

18:05

Επιθεώρηση Εργασίας: Ιστορικό υψηλό με 82.412 ελέγχους το 2025 - 53,4 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα

18:03

Τέμπη: Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας - Τι δεν πληρούσαν

17:58

Θεοδωρικάκος για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η νέα επένδυση ενισχύει τη βιομηχανική βάση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας

17:54

Στο Ισραήλ μεταβαίνει ο Γουίτκοφ πριν από τις συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας στα ΗΑΕ

17:51

Η Allwyn έφερε τη νέα εποχή διασκέδασης στο Χιονοδρομικό Καλαβρύτων με το απόλυτο Après Ski Party

17:41

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Ξεκινούν οι εσωκομματικές διεργασίες - Ποιες οι διαδικασίες που προβλέπονται