INSIDE OUT

Inside Out: Κορινθίας: Η Αλύγιστη και ο… Ασήμαντος - Ο Αλέξης το χαβά του

05-07-2021 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πόσο απέχει ο Συριζα-ΕΚΜ από τον Συριζα-ΠΣ; Όσο ο Άρης από την γη κι ακόμα παραπέρα. Ξεκινάω με θετική διάθεση για να εκπλήξω τους φανατικούς αναγνώστες μου, επειδή έπεσε λιγάκι η θερμοκρασία, έφυγε και το Φόρουμ κι έμεινα επιτέλους μόνη. Χειροκροτώ λοιπόν την άψογη διαδικτυακή οργάνωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης Θέσεων του Συριζα-ΠΣ. Project δύσκολο, αλλά άμα θέλει ο άνθρωπος, όλα τα μπορεί. Ίσως πάλι κάποιοι να ζήλεψαν τα επιτεύγματα του Πιερρακάκη. Έξι θεματικές και μια ολομέλεια λοιπόν, όλα διαδικτυακά για δύο μέρες. Το κέντρο-ελέγχου ήταν στην Κουμουνδούρου. Εκεί ήταν το Προεδρείο και ο συντονισμός. Στελέχη, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, των Νομαρχιακών κλπ κλπ έμπαιναν από την άνεση του σπιτιού τους στην θεματική που τους ενδιέφερε, ν’ ακούσουν, να ζητήσουν τον λόγο μέχρι δύο φορές, και να καταθέσουν την άποψή τους. Καθαρά, δημοκρατικά, περιποιημένα, συμμετοχικά και covid-free.

Χαιρετίζω τον Συριζα-ΠΣ λοιπόν, που έχει διαγράψει αστρικές αποστάσεις από τον Συριζα ΕΚΜ. Φυσικά για ιστορικούς λόγους, θα ήταν παράλειψη να μην θυμίσω τι έλεγε το κόμμα το 2012, για την δυνατότητα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί και στηρίζει τις συλλογικότητες των πανεπιστημίων που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτού του νόμου και δηλώνει απερίφραστα ότι καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αύριο ο τεχνοφασισμός με τον οποίο πειραματίζονται μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ σήμερα, μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί από το εκλογικό του πρόγραμμα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την παιδεία". Ο φόβος για το αύριο σε ότι αφορά την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου παραμένει, αλλά που θα πάει, θα το ξεπεράσουν κι αυτό. Πάντως με την διενέργεια της Συνδιάσκεψης ηλεκτρονικά, λογικά έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα με τις παρεμβάσεις βουλευτών στην Βουλή, και φυσικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία. Δεν τα θεωρούν τεχνοφασισμό.

Βλέπει εκλογές

Η διαδικτυακή συμμετοχή έσωσε τους συντρόφους απ’ τον καύσωνα, αλλά και τον κορονοϊό. Το Κατράκειο άνοιξε για την έναρξη και τα υπόλοιπα ανέλαβε ο θείος web. Κάποιοι γκρίνιαξαν γιατί ο Πρόεδρος Αλέξης τους έστησε μιάμιση ώρα, αλλά είχε δίκιο που δεν πήγε στις 19:30. Τσέκαρα θερμοκρασίες στη Νίκαια: στις 19:20 είχε 36 βαθμούς. Στις 20:50 και μετά έπεσε στους 30. Κι εγώ στις εννιά θα πήγαινα. Περίπου 2.500 άνθρωποι τον περίμεναν υπομονετικά. Μην φαντάζεστε όμως ότι κι αυτοί πήγαν στις 19:30. Κατά τα λοιπά όλα έγιναν όπως προέβλεψα: το κόμμα ήταν «εδώ, ενωμένο, δυνατό», ο Πρόεδρος δεν ζήτησε «εκλογές εδώ και τώρα», αλλά ένα μήνυμα εγρήγορσης δόθηκε σε κάθε κατεύθυνση. Και εσωκομματική και στην κυβέρνηση. Φέτος μαθαίνω πως εκτός από τους υπουργούς του Κυριάκου δεν θα πάει διακοπές ούτε ο Τσίπρας. Το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος θα οργώσει την Ελλάδα σε περιοδείες, γιατί οι εκτιμήσεις επιμένουν πως θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν το βλέπω. Όταν το δω, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.

Επιστροφή Πουλάκη

Αυτός που μπορεί όμως να «βλέπει» εκλογές, ίσως είναι ο Κώστας Πουλάκης. Ο αναλυτής των δημοσκοπήσεων την περίοδο μέχρι το 2012 που σιγά-σιγά μπήκε στο περιθώριο, για να εγκατασταθεί στο αριστερό Μαξίμου ως ειδικότερος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η vox pop ανάλυσης. Μετά κι αυτή την εμπειρία ήρθαν αλλαγές. Χαμηλών τόνων και συμπαθής ο Πουλάκης, επέστρεψε στο επιτελείο και η ανταμοιβή ήταν μια θέση στο Προεδρείο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης.

Σε ποιον έφυγαν

Οι σύντροφοι στο Κατράκειο ήταν σχεδόν άψογοι. Αν εξαιρέσεις καμμιά εκατοστή ανεμβολίαστους νεολαίους, που ελπίζω ανάμεσά τους να μην υπήρχε κανένας υπερμεταδότης, (γιατί αλλιώς βλέπω άμεσα συνέδριο), φορούσαν μάσκες και κράταγαν αποστάσεις στις κερκίδες. Χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τον Πρόεδρο. Άντε και τον Γραμματέα Τζανακόπουλο, (της ομάδας Τζανακόπουλου). Όταν όμως ανέβηκε να μιλήσει ο σύντροφος Σταθάκης καμμιά 1500αρια σηκώθηκαν κι έφυγαν! Άδικο. Να έχει κάνει όλη την δουλειά, καθώς είχε την ευθύνη σύνταξης του Προγράμματος και να σηκωθούν να φύγουν. Πράκτορές μου, είδαν μετά από λίγο να γεμίζουν τα μεζεδοπωλεία του Πειραιά, μέχρι και στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας πήγε κόσμος.

Ο... Ασήμαντος

Αφήνω για το τέλος του δικό μου mea culpa. Θυμάστε που σχολίασα ως boring την απώλεια της βουλευτικής έδρας της ΝΔ στην Κορινθία; Ε λοιπόν έσφαλα. Το κατάλαβα, όταν είδα την ανακοίνωση της Μαρίας Ελένης (Μαριλένα) Σούκουλη Βιλιάλη αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, βουλευτής Κορινθίας , η οποία έχασε την έδρα από τον Κώστα Κόλλια. Τίτλος της ανακοίνωσης, «Δεν λυγίζω, Το μέλλον είναι εδώ». Έγραψε: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στους χιλιάδες πολίτες, που η επιλογή τους ακυρώθηκε εξαιτίας πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων 32 δικαστικών Αντιπροσώπων, οι οποίοι αμέλησαν να μονογράψουν τους σταυρούς προτίμησης και μάλιστα αυτό έγινε για όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων, καθώς και στις γυναίκες από ολόκληρη την Περιφέρειά μας που δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να τους πω ότι η Δημοκρατία μας χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και αγώνα, διότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι Ασήμαντοι που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της για ίδιον όφελος, έστω και εάν στο τέλος το μόνο που αποκομίζουν είναι η Χλεύη και η Απαξία…Θα ήθελα όμως να ξέρετε ότι προσωπικά δεν τους Φοβήθηκα ποτέ, διότι αντλώ δύναμη από την Αγάπη σας και αυτή δεν μπορούν να την αγγίξουν, ότι και να πράξουν, διότι βασίζεται στην Αλήθεια και στην Ηθική (…) Στο τέλος το Φως πάντα θα νικάει το Σκοτάδι».

Ως θηλυκότητα τάσσομαι στο πλευρό της, παρ’ ότι αυτό με το φως που νικάει το σκοτάδι δεν μου άρεσε. Ο κ. Κ. Κόλλιας τώρα τι θέλει κι επιμένει; Ένας υπάλληλος της ΔΕΗ, που εξελέγη το 2007 και το 2010 και δεν αφήνει χώρο στο νέο γυναικείο αίμα. Είμαι σίγουρη πως μια Μαρία Ελένη Σούκουλη Βιλιάλη, ως παλιά αθλήτρια στίβου, θα τον προσπεράσει στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Δύο οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία - Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες εμπρησμούς»

23:45

Ουκρανία: Νεκρός πρώην αξιωματούχος που είχε διορίσει η Μόσχα στα κατεχόμενα εδάφη

23:35

Ρωσία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

23:21

Θεοδωρικάκος: Κατεπείγουσα ανάγκη ο παραγωγικός μετασχηματισμός - Δέσμευση για ThessINTEC

23:12

Απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τους δασμούς Τραμπ και τον OPEC+

23:02

Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

22:55

Πτώση 1% για τον χρυσό - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από την Fed

22:33

Θεοχάρης: Στρατηγική η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας

22:13

Μέρκελ: Στεναχωρήθηκα που στην Ελλάδα με συνέδεσαν με τον ναζισμό

22:02

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο Τραμπ - «Καμπανάκι» από ΔΝΤ

21:45

Η Cosmote Telekom διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της σε Σπάτα, Ραφήνα και Ιεράπετρα

21:34

Γεραπετρίτης - Κεραμέως: Τηλεδιάσκεψη με διπλωμάτες ΗΠΑ και Καναδά για το «Rebrain Greece»

21:25

Ο Μακρόν θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ «το συντομότερο δυνατόν»

21:11

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq - Κέρδη άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

21:10

Υπεγράφη η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία

21:00

Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στην Ιεράπετρα

20:51

Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος: Επεκτείνεται στην Κύπρο με την εξαγορά της Hadjipieris Dairy

20:30

Πλησιάζει η D-Day για τους δασμούς: Τα σενάρια για Ευρώπη - ΗΠΑ

20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της RWE, δρ. Μάρκους Κρέμπερ

20:19

Παπανδρέου σε Μέρκελ: Το «τίποτα» που ήταν τελικά το «παν»!

20:15

Κοντογεώργης από Σάμο: Γρήγορη αξιοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων προς όφελος των νησιωτών μας

20:07

Γαλλία: Πάνω από 900 ακυρωμένες πτήσεις λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

20:03

Το Άγιο Όρος θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο

19:55

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Agrifood Leadership 2025 - 2026

19:47

Επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ: «Ανοιχτή» η Μόσχα να λυθεί το ουκρανικό μέσω διαπραγματεύσεων

19:45

Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό οικοσύστημα για να καταστεί η Ελλάδα φαρμακευτικός κόμβος στην Ευρώπη

19:30

Ευρωαγορές: Ανοδικό σερί «2x2» με ώθηση από τα μάκρο των ΗΠΑ

19:28

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τη φωτιά στη Ραφήνα

19:18

Lavipharm: Νέα πρόεδρος η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου

19:18

Intralot: Δόθηκε άδεια από το δ.σ. για την εξαγορά της Bally's