
Σήμερα τα αποκαλυπτήρια για ΕΣΠΑ - ΚΑΠ
Το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται από χθες για μάχη αλλά οι μάσκες πέφτουν σήμερα, με την ανακοίνωση της πρότασης της Επιτροπής για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ αξίας 1,2 τρισ. ευρώ. Είναι αυτός που τροφοδοτεί τα ΕΣΠΑ και τις ΚΑΠ τόσα χρόνια. Σύνδεση με μεταρρυθμίσεις είναι μία από τις προτεινόμενες αλλαγές. Και μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω συγχώνευσης ταμείων. Ναι διαφάνεια θέλουμε αλλά αυτή η συγχώνευση πρέπει να φανεί αν θα ωφελήσει ή όχι...
Η απορρόφηση αυξάνει στροφές
Στην εκτέλεση προϋπολογισμού εξαμήνου η απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν μία χαρά. Από δαπάνες 775 εκατ. ευρώ πέρυσι είχαμε δαπάνες 1,46 δισ. ευρώ φέτος, κατά 49 εκατ. ευρώ άνω του στόχου. Μόνο που συνολικά έχουν απορροφηθεί 10,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 18 δισ. ευρώ. Και απομένει ένας χρόνος με τις Βρυξέλλες να λένε όχι σε παράταση και να φέρνουν ως εναλλακτική λύση το «παρκάρισμα» σε ταμεία της ΕΕ.
Η επενδυτική κοινότητα βλέπει Ελλάδα
Οι επενδυτές διάκεινται θετικά απέναντι στη χώρα μας σύμφωνα με τη νέα μεγάλη έρευνα της EY. Κι αυτό θα πρέπει να θεωρείται εξόχως θετικό μεταξύ άλλων για το χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή οι άμεσες ξένες επενδύσεις για την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 5% το 2024 λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών.
Το 2024 καταγράφηκαν 35 επενδυτικά έργα στην Ελλάδα το 2024. Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση στο διάστημα 25 ετών που παρακολουθεί η βάση δεδομένων.
Η σκοτεινή πλευρά
Όμως το φεγγάρι δεν έχει μόνον τη φωτεινή του πλευρά. Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά.
Η επιστροφή του προστατευτισμού στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ , μετά τις ανακοινώσεις του νέου πακέτου δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ, δημιουργεί πιέσεις στις εξωστρεφείς οικονομίες της αναδυόμενης Ευρώπης, τη Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ). Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο εκτεθειμένες χώρες, σύμφωνα με καινούρια ανάλυση της UBS, κυρίως λόγω του χαρακτήρα των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ και της μικρής εγχώριας παραγωγικής βάσης.
Και μπορεί οι εξαγωγές της χώρας μας να είναι περιορισμένες, επηρεάζεται ωστόσο έμμεσα η οικονομία.
Ωστόσο έξι στα δέκα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ επηρεάζονται άμεσα από το νέο καθεστώς δασμών
Περί ισότητας
Το νέο πλαίσιο εσωτερικής διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος ως πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ.
Εκεί λοιπόν προβλέπεται ότι οι πολιτικές του ιδρύματος (σ.σ. της τράπεζας εν προκειμένω) πρέπει να είναι ουδέτερες ως προς το φύλο. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στις αποδοχές, στις πολιτικές πρόσληψης, στην επαγγελματική εξέλιξη, στα σχέδια διαδοχής και στην πρόσβαση στην κατάρτιση και την ικανότητα υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος για την πλήρωση εσωτερικών θέσεων εργασίας για τις οποίες ζητείται προσωπικό.
Ωστόσο το σχέδιο τείνει να διευκρινίσει πως η «διαφορά αποδοχών μεταξύ φύλων» ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών που εκφράζεται ως ποσοστό των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών των ανδρών.
Ως λοιπόν προς τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις τράπεζες μέχρι σήμερα... μονάδα μέτρησης είναι ο μισθός των ανδρών.
Η πίεση από τη ΔΕΗ
Αυτό που βλέπουμε με τη ΔΕΗ και τις τηλεπικοινωνίες έχω την αίσθηση ότι είναι μόνο η αρχή. Και η πίεση που ασκεί στον ΟΤΕ είναι εμφανής όσο και αν ο Οργανισμός προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Βέβαια ο ΟΤΕ έχει λίπος για να κάψει προσχωρώντας σε έναν πόλεμο τιμών αλλά υποθέτω ότι είναι νωρίς ακόμα. Αν είναι σωστή η στρατηγική θα δείξει το μέλλον. Υπάρχει όμως το παρελθόν όπου οι όταν μπήκε η Cosmote στην αγορά η δυναμική της υποτιμήθηκε από τις δύο ιδιωτικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και αυτό ήταν μέγιστο λάθος.
Η αγορά ξύπνησε
Στα 7,25 ευρώ έφτασε χθες η μετοχή της ΕΧΑΕ με νέα άνοδο. Να είναι καλά το Euronext που ξύπνησε την αγορά και γίνεται παιγνίδι γιατί η διοίκηση Κοντόπουλου στο να κάνει marketing στη μετοχή αποδείχτηκε μη επαρκής. Βέβαια με αυτά και με αυτά κανένας δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει συζήτηση εξαγοράς της εταιρίας με τα 6,90 ευρώ του Euronext.
ΑΒΑΞ: Δεν βλέπει λόγους περαιτέρω ενοποίησης
Χτες σας γράφαμε για τη (νέα) φημολογία στις υποδομές που αφορούσε σε ζυμώσεις γύρω από την ΑΒΑΞ (πάλι). Με την επισήμανση, βέβαια, ότι καλό είναι να τις παρακολουθούμε μια και κυκλοφορούν οι φήμες, καλύτερο όμως είναι να περιμένουμε κάτι επίσημο. Αλλωστε, αναμένονταν η Γ.Σ. της ΑΒΑΞ. Η διοίκηση της οποίας, απάντησε μέσες – άκρες ότι δεν βλέπει τον λόγο για περαιτέρω ενοποίηση, έχουν γίνει συγχωνεύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος λειτουργεί καλά με τις υπάρχουσες 4 μεγάλες δυνάμεις (με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR και ΜΕΤΚΑ μαζί). Κατά συνέπεια, ενώπιον των μετόχων, ο κ. Ιωάννου έδωσε την επίσημη θέση της εισηγμένης.
Το θέμα του κυκλοφοριακού
Ο κ. Μιτζάλης δεν θα μπορούσε να μην σχολάσει το θέμα με το έντονο κυκλοφοριακό στην Αττική. «Έχουμε υποβάλλει πρότυπη πρόταση για τη σήραγγα της Ηλιούπολης αλλά δεν βλέπουμε κάτι από την πολιτεία, δεν βλέπουμε και κανένα νέο έργο να σχεδιάζεται, τώρα αν το υπουργείο έχει κάποια κρυφά σχέδια, τι να σας πω…», σημείωσε. Για να προσθέσει με νόημα ότι «εμείς δρόμους θέλουμε να κάνουμε, αλλά όσοι και να γίνουν, γεμίζουν με αυτοκίνητα, γι’ αυτό και χρειάζονται έργα Μετρό».
Το placement και η μετοχή
Όπως σημειώθηκε από τη διοίκηση της ΑΒΑΞ, τον Μάρτιο του 2025 και σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία διάθεση ποσοστού 4,4% που κατείχαν οι βασικοί μέτοχοι, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των θεσμικών επενδυτών σε περίπου 11%. Οι βασικοί μέτοχοι εξακολουθούν να κατέχουν το 55% των μετοχών της εταιρίας. Η μετοχή κινείται με +50% από την αρχή του 2025, έχοντας ξεπεράσει την απόδοση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με το δείκτη EV/EBITDA αντίστοιχα να διαμορφώνεται σε 5,5 φορές που συνιστά σημαντικό discount σε σχέση με τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.