Η προσοχή στη Γερμανία
Πάμε για αυλαία σε ό,τι αφορά το 2024, έναν χρόνο με πολλά κέρδη, με πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις και πολύ χρήμα. Όμως τα δύσκολα παραμένουν μπροστά μας καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι εδώ και αφορούν όλους μας, αφού τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες περιμένουν τώρα τις εκλογές στη Γερμανία γιατί η πολιτική αστάθεια στη χώρα αφορά ολόκληρη την ήπειρο. Και ασταθής Ευρώπη σημαίνει δυσκολίες σοβαρές.
Ηχούν «καμπάνες» από την Κομισιόν με απουσίες
Αύριο αναμένονται τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχέδια προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία όπως φαίνεται θα φύγουν σε διαφορετικές φάσεις, καθώς 10 χώρες δεν έχουν καταθέσει τα δικά τους σχέδια, ενώ ακόμη λιγότερες είναι οι χώρες που έχουν υποβάλει τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά τους σχέδια. Η προσοχή στρέφεται στις χώρες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) δηλαδή το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.
Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Η χώρα μας πάντως έχει καταθέσει και σχέδιο προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμο και δεν αναμένονται αρνητικές εκπλήξεις μάλλον το αντίθετο. Και αυτό γιατί διατηρούνται τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες για το όριο δαπανών, ενώ οι δημοσιονομικές παραδοχές είναι πιο συντηρητικές από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Νέα θα έχουμε αύριο και για την μεταπρογραμματική εποπτεία, αφού και αυτή η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί χωρίς βεβαίως πλέον να προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο.
Τα επιτόκια και η πορεία τους
Και να ξέρετε...Τα επιτόκια θα υποχωρήσουν και αυτό θα γίνει όσο και αν κάνει ανάποδα τιμόνια η Αμερική. Στην Ευρώπη η Γερμανία και η Γαλλία δεν αντέχουν να μην οδηγηθούν άμεσα σε ανάκαμψη και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για ανάκαμψη. Ποιος δηλαδή; Η υποχώρηση των επιτοκίων.
Ευρώπη όχι όπως ΗΠΑ
Και για να μην έχουμε αμφιβολία ως περί τούτου η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξελιχθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Francois Villeroy de Galhau.
«Οι αποφάσεις που παίρνουμε στην ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανεξάρτητες από αυτές της Fed», δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Ouest-France.
Τίποτα δεν είναι αδύνατον
Οι Έλληνες ξενοδόχοι στρέφονται εναντίον των πλατφορμών στον απόηχο της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλέον δίνει στους επιχειρηματίες την ελευθερία να διαμορφώνουν οι ίδιοι την τιμολογιακή πολιτική τους. Μιλούν για στρέβλωση και για αλλαγή των καναλιών διανομής προϊόντων από γίγαντες. Αλλά τελικώς όλα παλεύονται.
Στράγγισμα
Αυτό που δεν παλεύεται είναι η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων στο Χρηματιστήριο. Και αυτό είναι εμφανές. Όπως είναι επίσης εμφανές ότι έχουμε μπροστά μας μπόλιες αντλήσεις κεφαλαίων τους επόμενους δύο μήνες που θα στραγγίξουν μια αγορά που δείχνει να έχει στεγνώσει. Με τέτοια κατάσταση όμως είναι ένα ερώτημα που μπορεί να πάει το Χρηματιστήριο αν δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό και ουσιαστικό.
Παραλογισμός
Αν δεν κάνω λάθος οι κεραίες μου πιάνουν μια αντίδραση από τις Τράπεζες στο σχέδιο νόμου για τα ESG που και έχει αργήσει πολύ και σοβαρά κενά έχει. Βέβαια οι τράπεζες ενδιαφέρονται για το δικό τους θέμα και θεωρούν παράλογο να υπάρχουν δύο εκθέσεις μια για τη holding και μια για την τράπεζα. Και είναι παράλογο. Όπως επίσης είναι και παραλογισμός να υπάρχουν και εξαιρέσεις που δεν προβλέπονται από την κοινοτική οδηγία
Τα βλέπουν;
Πολύ δυνατά ήταν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου για την AS Company γεγονός ανέστρεψε τη μείωση πωλήσεων που είχε στο εξάμηνο. Αυξημένη και η κερδοφορία της εταιρείας και η ακίνητη περιουσία και όπως πάντα υψηλή ρευστότητα. Αλήθεια οι θεσμικοί που έχουν φορτώσει τα βλέπουν αυτά. Οι επόπτες της αγοράς βλέπουν ότι δεν τα βλέπουν;
Η κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Οι 3 τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν καλές για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που από τα 17,08 ευρώ κινήθηκε έως τα 17,9 ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής), υπερβαίνοντας ενδοσυνεδριακά και τα 18 ευρώ, όσο δηλαδή είχε «γράψει» και προ 5μήνου. Βέβαια, ο όμιλος γενικά σαρώνει σε διαγωνισμούς και παραχωρήσεις, ενώ αναμένεται να κλείσει το 2025 και το κεφάλαιο Εγνατία Οδός, νωρίτερα ίσως και το θέμα του ΒΟΑΚ. Πάντως, η αγορά ΄ποντάρει ενδεχομένως να κλείσει σαφώς αμεσότερα το θέμα με την Τέρνα Ενεργειακή, δηλαδή να πωληθούν τα βασικά ποσοστά και μετά να γίνει και η δημόσια πρόταση. Εξέλιξη που θα «κλειδώσει» τα νέα κεφάλαια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα βοηθήσει περαιτέρω τα περιθώρια μόχλευσης καθώς θα μειωθεί και ο δανεισμός. Πρόσφατα η Eurobank Equities έδωσε τιμή – στόχο στα 23,4 ευρώ για τη μετοχή.
Όταν ξέρεις από αυτοκίνητα
Τελικά αποδεικνύεται όταν ξέρεις από αυτοκίνητα, κρατάς γερά το τιμόνι και μπορείς να τα επαναφέρεις στο δρόμο. Ο λόγος για τον Όμιλο Σφακιανάκη, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023, τα οποία δείχνουν ότι ξεπέρασε τα προβλήματα του παρελθόντος. Με καθαρά κέρδη 32,3 εκατ., EBITDA 91,8 εκατ. και πωλήσεις 474,6 εκατ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων της εταιρείας με τον μοναδικό της Ομολογιούχο «Saturn Financial Investor Designated Activity Company» για την αναδιάρθρωση του Ομολογιακού της Δανείου, η οποία κατέληξε την 1η Αυγούστου 2024 στην υπογραφή σύμβασης τροποποίησης του ομολογιακού δανείου της εταιρείας με ευνοϊκούς όρους, αν μη τι άλλο ο Σταύρος Τάκη αποδεικνύεται καλός οδηγός.
Η «κρυμμένη» αξία της Lamda
Τα deals της Lamda προφανώς έχουν έναν άλλον… αέρα στην επένδυση του Ελληνικού, ανεξαρτήτως τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο όπου η μετοχή έχει μεν αποκτήσει μια κινητικότητα αλλά δεν γίνεται και… χαμός. Και αυτό, παρά τις συμφωνίες για τα οικόπεδα, με τον Προκοπίου και πάει λέγοντας, ενώ έπονται και νέες πωλήσεις. Η Lamda, όπως έχουμε αναφέρει, «χτίζει οπλοστάσιο» για τα νέα Malls, μέσω κεφαλαιακών ενισχύσεων και μεταφοράς πόρων (με θυγατρικές). Κατά την διοίκησή της, όμως, υπάρχουν και «κρυμμένες αξίες».
Όπως σημειώνεται, για παράδειγμα, στην πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda (Νοέμβριος), με το παράδειγμα των κατοικιών (The Ellinikon “Hidden” Value / The Residential Land Plot Example). Για τα οικόπεδα προς πώληση δίνεται μια υποτιθέμενη τιμή στα 2.100 ευρώ/τ.μ., με κόστος γης/υποδομών στα 770 ευρώ/τ.μ., άρα υπονοείται μια «κρυφή» αξία 1.330 ευρώ/τ.μ.. Παλιότερα δε, όπως έλεγαν άλλα reports, για κάθε 1.000 ευρώ που μπορεί να πουλούσε ακριβότερα το τετραγωνικό θα μπορούσε να έχει επιπλέον έσοδα 1 δις και πάει λέγοντας. Κατά την Lamda, η NAV στο 9μηνο 2024 είναι στα 7,93 ευρώ/μετοχή, ενώ υπάρχει μια θεωρητική «κρυφή» τιμή για απούλητα οικόπεδα κατοικιών αξίας 7 ευρώ/μετοχή, άρα μελλοντικά η NAV να πάει κοντά στα 15 ευρώ ανά μετοχή. Αυτά για τις «κρυφές» αξίες, να δούμε όμως αν μετουσιωθούν και σε φανερές.
«Πάτησε» άραγε η Intralot;
Προσπάθησε, και για την ώρα κατάφερε, να βρει «πατήματα» κάπου στα 86-87 σεντς ο τίτλος της Intralot που η αλήθεια είναι μετά τα νέα από το Οχάιο και παρά τις εκτιμήσεις της ότι θα «μαζέψει» μελλοντικά της απώλειες, έχασε τον βηματισμό της. Και μαζί έχασε όχι το 1,1 ευρώ, αλλά και τα… 0,9 ευρώ. Ωστόσο, έστω βραχυπρόθεσμα, και με το διεθνές κλίμα να μην είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, μένει να δούμε αν η μετοχή «πάτησε» κάπου εδώ και έχει περιθώρια να ανακάμψει ή θα έχουμε και νέες αναταράξεις αργά ή γρήγορα.
Νέα χαρτοφυλάκια και assets προς πώληση στα ακίνητα
Μια και έχουμε πιάσει τελευταία τα deals στα ακίνητα, η στήλη, όπως σας έχει ήδη αναφέρει, εκτιμά ότι υπάρχει και «ουρά» στα πωλητήρια της Prodea, με ένα μικρό χαρτοφυλάκιο να οδεύει, κατά εκτιμήσεις (πάλι) στην Trastor, όχι στο μέγεθος του πρόσφατου (των 70 εκατ.) και ένα μεγαλύτερο σε τράπεζα (Alpha;). Ετσι, όπως σας λέγαμε, θα έχει «ξεφορτωθεί» η Prodea σχεδόν 800 εκατ. ευρώ μόνο φέτος, μειώνοντας ενεργητικό και δανεισμό. Βέβαια, όπως έχουν πει τα στελέχη της, «αν δε έρθουν να αγοράσουν ξένοι επενδυτές τότε θα πουλάνε τα ακίνητα μεταξύ μας». Είναι και αυτό μια κάποια λύση.
Πάντως, με το μοντέλο αυτό η Prodea βρίσκει «χώρο» να επενδύσει περαιτέρω σε τουρισμό (και εκτός Αθήνας ή Κύπρου ψάχνεται) και άλλα «πράσινα» assets, ενώ αντί να περιμένει ξένους για το placement, πουλάει ακίνητα σχεδόν στην εύλογη αξία. Βέβαια, θέμα μετοχικής διασποράς έχει η Trastor. Η οποία, μεταξύ άλλων έχει αποφασίσει να διευρύνει το free float (μια και η Πειραιώς έχει σχεδόν 97%) και μέσω ΑΜΚ (που αναμένεται προσεχώς) ύψους περίπου140 εκατομμύρια ευρώ, με πόσο 50 έως 70 εκατομμύρια να καλύπτεται, βάσει σχεδιασμού, από τους μικρομετόχους. Η δε Dimand, ψάχνει να πουλήσει τα μεγάλα asset (Μινιόν, Πύργος Πειραιά κ.α.) ως συνέχεια του exit από το Hub 26 που θα μεταβιβαστεί στην AKTOR (περιλαμβάνεται στη συναλλαγή με την Prodea).
Ανδριόπουλος για ΕΒΕΑ
Μια και αναφερθήκαμε στην Dimand, η στήλη άκουσε ότι ο κος Δ. Ανδριόπουλος, επικεφαλής της εισηγμένης, είναι υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), στο τμήμα Μεταποίησης, με τον συνδυασμό ΑΛΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ και επικεφαλής τον Γιάννη Μπρατάκο. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Νοεμβρίου, 1 και 2 Δεκεμβρίου 2024, στο κτήριο του ΕΒΕΑ.
Διαγωνισμοί 34,6 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΗΔΗΣ
Μέσω του εθνικού συστήματος ηλεκτρονικών δημόσιων συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) το 2023 οι διαγωνισμοί για έργα που δημοσιεύθηκαν ήταν συνολικά 4.131, αξίας 7,441 δις ευρώ. Το πιο… παραγωγικό τρίμηνο ήταν το β’ με 1.422 διαγωνισμούς συνολικής αξίας 2,26 δις ευρώ. Το 2023 δημοσιεύθηκαν και 444 διαγωνισμοί για μελέτες – τεχνικές υπηρεσίες, συνολικής αξίας 342,6 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΗΔΗΣ έως και το 2023 έχουν δημοσιευθεί 20.357 διαγωνισμοί για έργα, συνολικής αξίας 34,6 δις ευρώ και 2.142 για μελέτες κ.λπ. αξίας 1,34 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.