BACKSTORY

Η εξίσωση της κρουαζιέρας – Nέες περιοχές για data centers – Πού θα κάτσει η μπίλια στο Real Estate

11-11-2024 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η εξίσωση της κρουαζιέρας – Nέες περιοχές για data centers – Πού θα κάτσει η μπίλια στο Real Estate
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δύσκολη η εξίσωση της κρουαζιέρας

Σε διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας φέρεται να είναι η κυβέρνηση ενόψει της επιβολής του σχετικού τέλους στους δύο premium προορισμούς της χώρας. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων φέρεται να μπαίνουν δε και ανταποδοτικές κινήσεις από πλευράς των ιδιωτικών εταιρειών, όπως η βελτίωση των υποδομών ή και άλλες προτάσεις, αν και εφόσον μπορούν να προσφέρουν ολιστική λύση στο πρόβλημα. Κι ενώ οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν εκφράσει ευθύς εξαρχής την αντίθεσή τους - δεδομένου ότι θα επωμιστούν το κόστος των πακέτων που έχουν ήδη πουληθεί για το 2025 - φορείς των δύο νησιών τοποθετούνται με ένα ερώτημα: «Πόση συμμετοχή έχουν στην πραγματικότητα οι τοπικές κοινωνίες στις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των τόπων τους; Προηγείται διαβούλευση από πλευράς της πολιτείας πριν παρθεί κάποια απόφαση για τα μείζονα ζητήματα;» Ειδικά στην περίπτωση της Σαντορίνης δε, αναφέρουν ότι το berth allocation μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχή λύση ρύθμισης των σχετικών αφίξεων, αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί διαθέτει και τελεφερίκ και μάλιστα δημοτικό. Το ερώτημα μένει να απαντηθεί και οι σχετικές αποφάσεις να προχωρήσουν ή να διαφοροποιηθούν. Ίδωμεν.

Τέσσερις περιοχές για νέα data centers

Σε προχωρημένη φάση επεξεργασίας βρίσκεται από τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ο «ηλεκτρικός χάρτης» με τη διαθέσιμη δυναμικότητα των δικτύων σε κάθε γεωγραφική ζώνη της επικράτειας. Στόχος είναι ο χάρτης αυτός να αποτελέσει οδηγό για το πού τα δίκτυα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, πού μπορούν να χωροθετηθούν νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά την υλοποίηση καινούριων data centers, η επεξεργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους δύο Διαχειριστές δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις μεγάλες περιοχές με διαθέσιμο «ηλεκτρικό χώρο» για την υλοποίηση ανάλογων υποδομών. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι τα δίκτυα στην Αττική δεν μπορούν να καλύψουν ενεργειακά επιπλέον επενδύσεις σε data centers, από αυτές που ήδη δρομολογούνται.

«Πού θα κάτσει η μπίλια» στο real estate

Υψηλόβαθμο στέλεχος του real estate, πρόσφατα σημείωνε ότι πρέπει να ανοίξουν οι εταιρείες τον δρόμο σε ξένους επενδυτές «για να μη φτάσουμε στο τέλος να πουλάμε μεταξύ μας». Να μας… συμπαθάτε, που λέει και ο λαός, που η στήλη δεν θυμάται αν το είπε αυτό ο CEO της Prodea, κ. Καρυτινός, της Trastor, Τ. Καζίνος, ή της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος, αν και δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς είναι μια πραγματικότητα. Και κάνουμε… πάσα, αναφερόμενοι, για παράδειγμα, σε αυτούς τους 3 επιχειρηματικούς πόλους καθώς εμπλέκονται σε συναλλαγές που γίνονται ή ψήνονται. Η Prodea ήδη πώλησε χαρτοφυλάκιο στην AKTOR, φέρεται να διαπραγματεύεται τη ρευστοποίηση τουλάχιστον δύο ακόμα, η Dimand ετοιμάζει ή επιθυμεί exit (δηλαδή πώληση), πέραν του HUB 26 (συνεργασία με Prodea, περνάει στην AKTOR, ως γνωστόν) και για Μινιόν, Πύργο Πειραιά και 2-3 ακόμα projects. Ενώ η Trastor έχει ακουστεί ως υποψήφιος «μνηστήρας» (ήτοι αγοραστής), ενός εκ των προς πώληση χαρτοφυλακίων της Prodea, μέχρι και για τα assets της Dimand (π.χ. Μινιόν). Βέβαια, «που θα κάτσει η μπίλια», θα φανεί στην πορεία, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες έως μερικούς μήνες από τώρα.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Θεσσαλία

Το κεφάλαιο χρηματοδότηση της Θεσσαλίας είναι ξεχωριστό καθώς η περιοχή εξακολουθεί να υποφέρει ιδιαίτερα πολύ από την κλιματική αλλαγή.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ισχυρή ανάγκη στήριξης από τον κρατικό μηχανισμό. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες χρειάζονται τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού για να δανειοδοτήσουν την πρωτογενή παραγωγή και όχι μόνον, μιας και οι κίνδυνοι να επαναληφθούν οι ακραίες καταστάσεις που βίωσε η περιοχή έναν χρόνο νωρίτερα είναι υπαρκτή.

Το παρόν στη στήριξη της Θεσσαλίας δίνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, το δ.σ. της οποίας επισκέφθηκε τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος της τράπεζας στην πόλη της Λάρισας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω διαφόρων επενδυτικών εργαλείων, καθώς και στη χρησιμότητα, αλλά και στη διάθεση νέων ψηφιακών τραπεζικών προϊόντων.

Attica Bank και ο μήνας Νοέμβριος

Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου κρατάει η περίοδος ενάσκησης των 359.469.360 τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) που εκδόθηκαν από την Attica Bank στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οι τίτλοι κατανεμήθηκαν στους μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση και κατά την άσκηση του δικαιώματος κάθε μέτοχος μπορεί με 1 τίτλο κτήσης να αποκτήσει 3,5 μετοχές της τράπεζας .

Στα πολύ ψηλά το Bitcoin

Στα ντουζένια του το Bitcoin μετά την εκλογή Τραμπ καθώς ξεπέρασε τα 80.000 δολάρια για πρώτη φορά. Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ανοίγει την προοπτική για νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των crypto στο Κογκρέσο. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το κρυπτονόμισμα σκαρφάλωσε έως και 4,7% στα πρωτοφανές επίπεδο των 80.092 δολαρίων χθες Κυριακή.

H πρωτοφανής δήλωση του Ελον Μασκ

Και μιας και μιλάμε για την εκλογή Τραμπ, σε μια πρωτοφανώς αναιδή επίθεση προχώρησε ο Έλον Μασκ απέναντι στον εκλεγμένο Γερμανό Καγκελάριο αποκαλώντας τον Όλαφ Σολτς ανόητο.

Με χιούμορ και ειρωνική διάθεση απάντησε η γερμανική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο σχόλιο. «Υπάρχει ελευθερία για τους ανόητους στο Χ», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, ερωτηθείσα σχετικώς.

Τώρα στο γιατί η κυβέρνηση διατηρεί λογαριασμούς στο Χ, οι εκπρόσωποι αναφέρουν πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει το έργο της.

Εισροές στα αμοιβαία και προμήθειες των τραπεζών

Αυξάνονται αισθητά οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να έχει ξεπεράσει και τα 21 δισ. ευρώ στις αρχές του Νοεμβρίου, στοιχείο το οποίο βοηθάει πολύ τις προμήθειες των τραπεζών. Οι περισσότεροι πελάτες των τραπεζών καταλήγουν σε αμοιβαία κεφάλαια για καλύτερες αποδόσεις.

Η στήλη αποχαιρετά τον κυρ Γιάννη

Η στήλη επιθυμεί να αποχαιρετήσει τον Γιάννη Μπουτάρη.

Επιχειρηματίας, πολιτικός και νικητής επί των εξαρτήσεων και σημαντικός ακτιβιστής. Ένας σημαντικός άνθρωπος, ένας σημαντικός Έλληνας.

Η Γ.Σ. της ΕΚΤΕΡ

Γενική συνέλευση (έκτακτη) έχει προγραμματίσει για σήμερα η κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, κατά βάση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη συγχώνευση με απορρόφηση της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ». Ο λόγος σχετίζεται με αυτό που από καιρό σας έχουμε αποκαλύψει, την ενίσχυση της ΕΚΤΕΡ του κ. Σίψα ώστε να πληροί κριτήρια ανόδου στην ανώτατη εργοληπτική τάξη. Να δούμε τι και πότε θα καταφέρει η εισηγμένη, ιδίως αν αλλάξουν (καταργηθούν) και τα όρια για το ανεκτέλεστο. Βέβαια, και άλλες φέρονται να ορέγονται άνοδο στους ισχυρούς (π.χ. Δομική Κρήτης, Ιντερκάτ κ.α.), αλλά πάντα υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στις προθέσεις και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Για να δούμε όμως τι θα προκύψει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γάλλος πρωθυπουργός: «Σοβαρές απειλές» ξένης παρέμβασης στις εκλογές του 2027

23:42

Νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ο Νταν Τζάρβις

23:28

Ρεκόρ για την IPO της SpaceX: «Μάζεψε»75 δισ. δολάρια - Η τιμή της μετοχής - Πόσο αποτιμάται

23:16

Η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή έδωσε «φτερά» στη Wall Street - Ράλι 2,54% για Nasdaq

23:04

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

22:51

«Παράθυρο» Τραμπ για υπογραφή συμφωνίας με Ιράν στην Ευρώπη - Πότε ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ

22:40

Euronext Athens: Καθαρό μέρισμα 0,109 ευρώ ανά μετοχή - Στις 30 Ιουνίου η καταβολή

22:37

Πιερρακάκης: Οι επενδύσεις στην ενέργεια κλειδί για ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ευρώπης

22:24

Αγαπηδάκη: «Δεν δεχόμαστε η Υγεία να καθορίζεται από το πορτοφόλι»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,4 εκατ. ευρώ

22:02

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ξεκίνησε, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία NOAA

21:58

Ανοδικό ξέσπασμα 2% για τον χρυσό μετά το deal Τεχεράνης - Ουάσιγκτον

21:45

Ορμούζ και Fed κρίνουν τις επόμενες κινήσεις της Λαγκάρντ

21:36

Η Ford ανακηρύχθηκε η πιο εμβληματική εταιρεία στην Αμερική

21:31

Χαλάνδρι: «Φάμπρικα» παράνομων σκευασμάτων ντόπινγκ σε φαρμακείο - 14 συλλήψεις

21:17

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

21:03

To Nego Box του 1,73 τρισ. ευρώ ανοίγει και επισήμως τη μάχη του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού

20:50

Πετρέλαιο: Η συμφωνία Τραμπ - Ιράν «βύθισε» σχεδόν 3% το Brent

20:35

Ο Τραμπ ακύρωσε τις επιθέσεις στο Ιράν: «Έχουμε συμφωνία» - Τι απαντά η Τεχεράνη

20:27

Ιράν σε ΗΠΑ για νησί Χαργκ: «Προσέξτε, θα απαντήσουμε συντριπτικά» - «Έρχεται τέλμα δίχως τέλος»

20:25

Αναβλήθηκε επ' αόριστον το άνοιγμα της νέας γέφυρας στα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ

20:23

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

20:10

Μητσοτάκης: Μεγαλύτερη επιτυχία μας η μείωση του χρέους - Εκλογές την άνοιξη του 2027

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο