BACKSTORY

Η εξίσωση της κρουαζιέρας – Nέες περιοχές για data centers – Πού θα κάτσει η μπίλια στο Real Estate

11-11-2024 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η εξίσωση της κρουαζιέρας – Nέες περιοχές για data centers – Πού θα κάτσει η μπίλια στο Real Estate

Δύσκολη η εξίσωση της κρουαζιέρας

Σε διαβούλευση με τις εταιρείες κρουαζιέρας φέρεται να είναι η κυβέρνηση ενόψει της επιβολής του σχετικού τέλους στους δύο premium προορισμούς της χώρας. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων φέρεται να μπαίνουν δε και ανταποδοτικές κινήσεις από πλευράς των ιδιωτικών εταιρειών, όπως η βελτίωση των υποδομών ή και άλλες προτάσεις, αν και εφόσον μπορούν να προσφέρουν ολιστική λύση στο πρόβλημα. Κι ενώ οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν εκφράσει ευθύς εξαρχής την αντίθεσή τους - δεδομένου ότι θα επωμιστούν το κόστος των πακέτων που έχουν ήδη πουληθεί για το 2025 - φορείς των δύο νησιών τοποθετούνται με ένα ερώτημα: «Πόση συμμετοχή έχουν στην πραγματικότητα οι τοπικές κοινωνίες στις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των τόπων τους; Προηγείται διαβούλευση από πλευράς της πολιτείας πριν παρθεί κάποια απόφαση για τα μείζονα ζητήματα;» Ειδικά στην περίπτωση της Σαντορίνης δε, αναφέρουν ότι το berth allocation μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχή λύση ρύθμισης των σχετικών αφίξεων, αν σκεφτεί κανείς ότι το νησί διαθέτει και τελεφερίκ και μάλιστα δημοτικό. Το ερώτημα μένει να απαντηθεί και οι σχετικές αποφάσεις να προχωρήσουν ή να διαφοροποιηθούν. Ίδωμεν.

Τέσσερις περιοχές για νέα data centers

Σε προχωρημένη φάση επεξεργασίας βρίσκεται από τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ο «ηλεκτρικός χάρτης» με τη διαθέσιμη δυναμικότητα των δικτύων σε κάθε γεωγραφική ζώνη της επικράτειας. Στόχος είναι ο χάρτης αυτός να αποτελέσει οδηγό για το πού τα δίκτυα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, πού μπορούν να χωροθετηθούν νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά την υλοποίηση καινούριων data centers, η επεξεργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από τους δύο Διαχειριστές δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις μεγάλες περιοχές με διαθέσιμο «ηλεκτρικό χώρο» για την υλοποίηση ανάλογων υποδομών. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι τα δίκτυα στην Αττική δεν μπορούν να καλύψουν ενεργειακά επιπλέον επενδύσεις σε data centers, από αυτές που ήδη δρομολογούνται.

«Πού θα κάτσει η μπίλια» στο real estate

Υψηλόβαθμο στέλεχος του real estate, πρόσφατα σημείωνε ότι πρέπει να ανοίξουν οι εταιρείες τον δρόμο σε ξένους επενδυτές «για να μη φτάσουμε στο τέλος να πουλάμε μεταξύ μας». Να μας… συμπαθάτε, που λέει και ο λαός, που η στήλη δεν θυμάται αν το είπε αυτό ο CEO της Prodea, κ. Καρυτινός, της Trastor, Τ. Καζίνος, ή της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος, αν και δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς είναι μια πραγματικότητα. Και κάνουμε… πάσα, αναφερόμενοι, για παράδειγμα, σε αυτούς τους 3 επιχειρηματικούς πόλους καθώς εμπλέκονται σε συναλλαγές που γίνονται ή ψήνονται. Η Prodea ήδη πώλησε χαρτοφυλάκιο στην AKTOR, φέρεται να διαπραγματεύεται τη ρευστοποίηση τουλάχιστον δύο ακόμα, η Dimand ετοιμάζει ή επιθυμεί exit (δηλαδή πώληση), πέραν του HUB 26 (συνεργασία με Prodea, περνάει στην AKTOR, ως γνωστόν) και για Μινιόν, Πύργο Πειραιά και 2-3 ακόμα projects. Ενώ η Trastor έχει ακουστεί ως υποψήφιος «μνηστήρας» (ήτοι αγοραστής), ενός εκ των προς πώληση χαρτοφυλακίων της Prodea, μέχρι και για τα assets της Dimand (π.χ. Μινιόν). Βέβαια, «που θα κάτσει η μπίλια», θα φανεί στην πορεία, δηλαδή σε λίγες εβδομάδες έως μερικούς μήνες από τώρα.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Θεσσαλία

Το κεφάλαιο χρηματοδότηση της Θεσσαλίας είναι ξεχωριστό καθώς η περιοχή εξακολουθεί να υποφέρει ιδιαίτερα πολύ από την κλιματική αλλαγή.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί την ισχυρή ανάγκη στήριξης από τον κρατικό μηχανισμό. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες χρειάζονται τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού για να δανειοδοτήσουν την πρωτογενή παραγωγή και όχι μόνον, μιας και οι κίνδυνοι να επαναληφθούν οι ακραίες καταστάσεις που βίωσε η περιοχή έναν χρόνο νωρίτερα είναι υπαρκτή.

Το παρόν στη στήριξη της Θεσσαλίας δίνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, το δ.σ. της οποίας επισκέφθηκε τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος της τράπεζας στην πόλη της Λάρισας. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω διαφόρων επενδυτικών εργαλείων, καθώς και στη χρησιμότητα, αλλά και στη διάθεση νέων ψηφιακών τραπεζικών προϊόντων.

Attica Bank και ο μήνας Νοέμβριος

Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου κρατάει η περίοδος ενάσκησης των 359.469.360 τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) που εκδόθηκαν από την Attica Bank στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οι τίτλοι κατανεμήθηκαν στους μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση και κατά την άσκηση του δικαιώματος κάθε μέτοχος μπορεί με 1 τίτλο κτήσης να αποκτήσει 3,5 μετοχές της τράπεζας .

Στα πολύ ψηλά το Bitcoin

Στα ντουζένια του το Bitcoin μετά την εκλογή Τραμπ καθώς ξεπέρασε τα 80.000 δολάρια για πρώτη φορά. Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ανοίγει την προοπτική για νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ των crypto στο Κογκρέσο. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το κρυπτονόμισμα σκαρφάλωσε έως και 4,7% στα πρωτοφανές επίπεδο των 80.092 δολαρίων χθες Κυριακή.

H πρωτοφανής δήλωση του Ελον Μασκ

Και μιας και μιλάμε για την εκλογή Τραμπ, σε μια πρωτοφανώς αναιδή επίθεση προχώρησε ο Έλον Μασκ απέναντι στον εκλεγμένο Γερμανό Καγκελάριο αποκαλώντας τον Όλαφ Σολτς ανόητο.

Με χιούμορ και ειρωνική διάθεση απάντησε η γερμανική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο σχόλιο. «Υπάρχει ελευθερία για τους ανόητους στο Χ», δήλωσε από την πλευρά της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, ερωτηθείσα σχετικώς.

Τώρα στο γιατί η κυβέρνηση διατηρεί λογαριασμούς στο Χ, οι εκπρόσωποι αναφέρουν πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει το έργο της.

Εισροές στα αμοιβαία και προμήθειες των τραπεζών

Αυξάνονται αισθητά οι εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να έχει ξεπεράσει και τα 21 δισ. ευρώ στις αρχές του Νοεμβρίου, στοιχείο το οποίο βοηθάει πολύ τις προμήθειες των τραπεζών. Οι περισσότεροι πελάτες των τραπεζών καταλήγουν σε αμοιβαία κεφάλαια για καλύτερες αποδόσεις.

Η στήλη αποχαιρετά τον κυρ Γιάννη

Η στήλη επιθυμεί να αποχαιρετήσει τον Γιάννη Μπουτάρη.

Επιχειρηματίας, πολιτικός και νικητής επί των εξαρτήσεων και σημαντικός ακτιβιστής. Ένας σημαντικός άνθρωπος, ένας σημαντικός Έλληνας.

Η Γ.Σ. της ΕΚΤΕΡ

Γενική συνέλευση (έκτακτη) έχει προγραμματίσει για σήμερα η κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, κατά βάση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη συγχώνευση με απορρόφηση της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ». Ο λόγος σχετίζεται με αυτό που από καιρό σας έχουμε αποκαλύψει, την ενίσχυση της ΕΚΤΕΡ του κ. Σίψα ώστε να πληροί κριτήρια ανόδου στην ανώτατη εργοληπτική τάξη. Να δούμε τι και πότε θα καταφέρει η εισηγμένη, ιδίως αν αλλάξουν (καταργηθούν) και τα όρια για το ανεκτέλεστο. Βέβαια, και άλλες φέρονται να ορέγονται άνοδο στους ισχυρούς (π.χ. Δομική Κρήτης, Ιντερκάτ κ.α.), αλλά πάντα υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στις προθέσεις και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Για να δούμε όμως τι θα προκύψει.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Γκιουλέκας: Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήναμε τον Θερμαϊκό βρώμικο

23:27

Excel4Pro: Ανοιχτή πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 360.000 ευρώ για startups και ΜμΕ

23:16

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση να αναγκάσει τα funds και τους servicers να εφαρμόσουν την απόφαση του Αρείου Πάγου

22:47

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

22:16

Νιγηρία: Τρεις νεκροί από την επίθεση ενόπλων και απαγωγή καθολικού ιερέα και πιστών στην πολιτεία Καντούνα

21:47

Προσομοιωτές αεροσκαφών F-16 και F-35 από την Πολεμική Αεροπορία στο νέο λιμάνι Πατρών

21:18

Χαρακόπουλος: Η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις

20:58

Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο

20:44

Βόλος: Μεγάλη πυρκαγιά σε κτίριο στον Άγιο Κωνσταντίνο

20:40

Γαλλία: Πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί απόφαση του ΥΠΕΣ να εντάξει το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας στην άκρα αριστερά

20:30

Χανιά: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού και συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί

20:19

Ισραήλ: Αναλαμβάνει περισσότερες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

20:14

Τρίκαλα: Τρεις συλλήψεις για πώληση αλκοόλ και καπνού σε ανήλικους

19:33

Ιράν: Η νομπελίστρια της ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών

19:17

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

19:11

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών έπληξε την Κούβα

19:00

Τι έφερε τον «χειμώνα» στα cryptos

18:51

Μπέσεντ: Δεν αναμένει από τη Fed να κινηθεί γρήγορα για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της

18:20

Λίβανος: Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τρίπολη παγιδεύοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων

18:02

Ζελένσκι: Νόμιμος στόχος για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας είναι ο ρωσικός ενεργειακός τομέας

17:43

Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά και προϋπόθεση για να συνεχίσει, είναι η πολιτική σταθερότητα

17:29

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Κιρ Στάρμερ

17:23

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε μια αντιδραστική και αναχρονιστική Συνταγματική Αναθεώρηση

17:00

ΥΠΕΘΟ: Το σχέδιο δράσης 7 σημείων για το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος

16:49

Ιαπωνία: Η Τακαΐτσι κερδίζει τις εκλογές - Αναμένεται θετική αντίδραση της αγοράς

16:09

Παπανδρέου: Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση ή επικοινωνία με τον Έπστιν - Τέλος η λάσπη

15:57

Διδυμότειχο: Άγγιξε τα 6.50 μέτρα η στάθμη του νερού στο Πύθιο

15:34

Τρύπα από τη μολότοφ στη στολή του αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στο ΑΠΘ

15:18

Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης

15:04

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις εξετάζει απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά κάτω των 15 ετών