BACKSTORY

Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος - Η περίεργη συναλλαγή - Τι θα βγάλει η Black Friday

18-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος - Η περίεργη συναλλαγή - Τι θα βγάλει η Black Friday
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος

Μετά το όφελος από τη χρησιμοποίηση του 1/3ου του κουμπαρά των διαθεσίμων για την βελτίωση του προφίλ του χρέους, ήρθε και η ΕΛΣΤΑΤ και έτσι η τρύπα έκλεισε. Ο λόγος για την αναδρομική αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ. Το λογιστικό βάρος από την εμφάνιση αναβαλλόμενων τόκων αντισταθμίστηκε σχεδόν. Και έχει συνέχεια...

Η ΕΚΤ τώρα άρχισε

Συνέχεια όμως έχει και η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όχι μόνο γιατί ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά και γιατί, πώς να το κάνουμε, όσο και αν επιχειρείται να επικρατήσει αισιοδοξία, πολλά κράτη της Ευρώπης παλεύουν με την ύφεση.

Η περίεργη συναλλαγή

Το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη και χωρίς το όνομα της εισηγμένης μέχρι να βεβαιωθώ απόλυτα ότι ισχύει. Μου λένε λοιπόν ότι έγινε μια περίεργη συναλλαγή μεταξύ του επιχειρηματία εκ Βορείου Ελλάδος που του άρεσε η Ζάχαρη και εισηγμένης. Η συναλλαγή αφορά πώληση ακινήτου από την εισηγμένη το οποίο είχε αγοράσει έναντι 600.000 ευρώ λίγους μήνες πριν με κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ. Λοιπόν αν οι πηγές μου δεν κάνουν λάθος η περίεργη αυτή η συναλλαγή είναι από τις πρώτες που είδε η Αρχή για το Ξέπλυμα. Ελπίζω να κάνει λάθος η πηγή μου γιατί προβλέπονται μεγάλες εμπλοκές αν δεν παρέμβουν... μεγάλες δυνάμεις.

Δεν ήταν γραφτό

Μιας και μιλήσαμε για ζάχαρη τελικά ήταν γραφτό να μην στεριώσει η υπόθεση καθώς από τη μια πλευρά είχε εμφανιστεί στην Πειραιώς ένας υποτιθέμενος μεγαλοεπενδυτής του εξωτερικού τον οποίο τελικά συνέλαβαν γιατί είχε διαπράξει δολοφονία και από την άλλη είχαμε τον Καρουζελάκια ο οποίος μάλιστα με τύμπανα θριάμβου είχε παρουσιαστεί ως λύση. Συμπέρασμα. Σοβαρός άνθρωπος δεν βρέθηκε να ασχοληθεί με τη Ζάχαρη έτσι όπως την είχαν καταντήσει. Και μπράβο μας. Μπράβο στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο.

Απολαυστικός και με πρόταση

Μιας και μιλάμε για ελληνικό δημόσιο και κράτος ο Μιχάλης Σάλλας ήταν απολαυστικός στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη όπου περιέγραψε αναλυτικά τις παθογένειες και τη χρόνια έλλειψη πολιτικών. Από την ομιλία του όμως κράτησα κάτι άλλο. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί έως το 2050 15 με 16 τρισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και από αυτά αντιστοιχούν στην Ελλάδα 456 δισ. ευρώ (τίποτα δηλαδή περί τα 18 δισ. το χρόνο) και δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι από που θα βρεθούν. Ο ίδιος κατέθεσε μια. Να εκδίδονται κάθε χρόνο ευρωπαϊκά ομόλογα 30 ετών και η αποπληρωμή τους να γίνεται με perpetual bonds που θα απευθύνονται σε ασφαλιστικές εταιρίες. Βέβαια μέχρι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι θα έχει έλθει άλλη μετάβαση για όλους μας.

Αφελής ερώτηση

Πάντως εμένα αυτές τις ημέρες αλλά και γενικότερα πολύ με έχει προβληματίσει αυτή η ιστορία με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τη διάθεση μετοχών που αφού ολοκληρώνονται, μετά οι μετοχές πέφτουν. Και αναρωτιέμαι αφελώς πως γίνεται οι ακριβοπληρωμένοι ανάδοχοι να ανακοινώνουν μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύψεις και μετά η ζήτηση να εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Εδώ κάπου νομίζω πως πρέπει να αναρωτηθούμε αν κανενός αρμοδίου το αφτί ιδρώνει.

Τι θα βγάλει η Black Friday

Μπορεί να είναι ώρα ανακατατάξεων στον κλάδο των ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες αυτή την περίοδο ελάχιστα ασχολούνται με την εξαγορά του Μπενρουμπή από την Quest. Ο λόγος ότι αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμό Black Friday, που αντί για μια Παρασκευή κρατάει παραδοσιακά στην Ελλάδα, κανέναν διβδόμαδο και βάλε. Παρότι οι προσφορές δεν έχουν ξεκινήσει – ευτυχώς, ένας μήνας και κάτι υπολείπεται άλλωστε μέχρι την Μαύρη Παρασκευή – οι ιστοσελίδες των κορυφαίων του λιανεμπορίου έχουν στηθεί και καλούν τους χρήστες να καταχωρίσουν το email τους ώστε να λάβουν πρώτοι ενημέρωση για τα προϊόντα που θα βγουν σε προσφορά. Μένει να φανεί αν η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά εκείνη την περίοδο γιατί μέχρι τώρα οι ρυθμοί της είναι ισχνά ανοδικοί - 3% με 4% πάνω – ενώ υπάρχουν και κατηγορίες που θριάμβευσαν πέρυσι λόγω κουπονιών και φέτος οι πωλήσεις τους κάνουν ελεύθερη πτώση - βλέπε ψυγείο. Άντε να δούμε και που θα επενδύσουν φέτος οι Έλληνες, καθώς πάντα υπάρχει μια κατηγορία έκπληξη που κάνει την διαφορά. Τη χρονιά της πανδημίας ήταν οι ηλεκτρονικές ζυγαριές, κάποια επόμενη οι σκούπες ρομπότ, ακολούθησαν τα air fryer και τα στεγνωτήρια... στην Ελλάδα που κάνει καλοκαίρι ακόμα και τον χειμώνα. Ίδωμεν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το Περού και το Μεξικό αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις

23:53

Ιράν: Ο Αραγτσί επαινεί τον στρατό, προτρέπει σε ενότητα των μουσουλμάνων

23:50

Το Cambridge επανεξετάζει τις διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών

23:44

Συνάντηση Ζελένσκι με Βούτσιτς - Θέματα οικονομίας και ασφάλειας στο επίκεντρο

23:32

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

23:17

Η καλύτερη εβδομάδα από τον Απρίλιο στη Wall Street - Νέο ρεκόρ για S&P 500

23:03

Η Ισπανία ξεκινά ελέγχους στους ταξιδιώτες από Ιταλία - Έως τις 7 Σεπτεμβρίου

22:45

Αμερικανός αξιωματούχος: «Αναμένεται σύντομα συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ»

22:32

Πτώση άνω του 9% στην εβδομάδα για το πετρέλαιο

22:13

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Χαιρετίζει η Λάιεν

22:10

Axios: Το Ιράν αναμένει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία ανοίγματος του Ορμούζ

22:00

Εβδομαδιαία κέρδη 7% για τον χρυσό

21:52

Ισπανία: Η αστυνομία εξάρθρωσε δίκτυο διακινητών με κέρδη 24 εκατ. ευρώ

21:46

ΔΕΘ - HELEXPO: Αναρτήθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση των 204,6 εκατ. ευρώ

21:39

Σκέρτσος: «Το ΠΑΣΟΚ υποκαθιστά την οικονομική ανάλυση με πολιτική προπαγάνδα»

21:27

Υπ. Παιδείας: 3,35 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών

21:11

Η UEFA συνεχίζει το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ παρά την αναδίπλωση της FIFA

21:01

Τραμπ: Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης της Λίζα Κουκ παρά το «μπλόκο» του Ανωτάτου Δικαστηρίου

20:42

Φωτιά στη Σητεία - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

20:32

Σχέδια Βελτίωσης: Υπεγράφη η ΚΥΑ - Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις 263,5 εκατ. ευρώ

20:19

ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία

20:11

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις μετά την τελευταία πληρωμή

20:00

AI: Η νέα μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας και οι κίνδυνοι της επενδυτικής έκρηξης

19:45

ΕΛ.Α.Σ: «Η απροκάλυπτη ώσμωση δικαστικής αρχής και εκτελεστικής εξουσίας εκθέτει τη χώρα διεθνώς»

19:37

Δικαστικό μπλόκο στην αίθουσα χορού του Τραμπ στο Λευκό Οίκο

19:27

Μπάρκιν (Fed): «Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας συμβαδίζουν με τις πρόσφατες τάσεις»

19:15

Καταβλήθηκαν 33,58 εκατ. ευρώ σε 67.746 δικαιούχους για την αγορά λιπασμάτων

19:10

Ευρωαγορές: Η καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου - Σε νέα υψηλά ο Stoxx 600

19:06

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Στο 100% η πληρότητα σε πολλά δρομολόγια για Κυκλάδες

18:56

Η Ιταλία απαντά στην Ισπανία: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» - Σε ισχύ οι συνοριακοί έλεγχοι