BACKSTORY

Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος - Η περίεργη συναλλαγή - Τι θα βγάλει η Black Friday

18-10-2024 | 07:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος - Η περίεργη συναλλαγή - Τι θα βγάλει η Black Friday
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αβάντα ΑΕΠ στο χρέος

Μετά το όφελος από τη χρησιμοποίηση του 1/3ου του κουμπαρά των διαθεσίμων για την βελτίωση του προφίλ του χρέους, ήρθε και η ΕΛΣΤΑΤ και έτσι η τρύπα έκλεισε. Ο λόγος για την αναδρομική αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ. Το λογιστικό βάρος από την εμφάνιση αναβαλλόμενων τόκων αντισταθμίστηκε σχεδόν. Και έχει συνέχεια...

Η ΕΚΤ τώρα άρχισε

Συνέχεια όμως έχει και η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όχι μόνο γιατί ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αλλά και γιατί, πώς να το κάνουμε, όσο και αν επιχειρείται να επικρατήσει αισιοδοξία, πολλά κράτη της Ευρώπης παλεύουν με την ύφεση.

Η περίεργη συναλλαγή

Το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη και χωρίς το όνομα της εισηγμένης μέχρι να βεβαιωθώ απόλυτα ότι ισχύει. Μου λένε λοιπόν ότι έγινε μια περίεργη συναλλαγή μεταξύ του επιχειρηματία εκ Βορείου Ελλάδος που του άρεσε η Ζάχαρη και εισηγμένης. Η συναλλαγή αφορά πώληση ακινήτου από την εισηγμένη το οποίο είχε αγοράσει έναντι 600.000 ευρώ λίγους μήνες πριν με κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ. Λοιπόν αν οι πηγές μου δεν κάνουν λάθος η περίεργη αυτή η συναλλαγή είναι από τις πρώτες που είδε η Αρχή για το Ξέπλυμα. Ελπίζω να κάνει λάθος η πηγή μου γιατί προβλέπονται μεγάλες εμπλοκές αν δεν παρέμβουν... μεγάλες δυνάμεις.

Δεν ήταν γραφτό

Μιας και μιλήσαμε για ζάχαρη τελικά ήταν γραφτό να μην στεριώσει η υπόθεση καθώς από τη μια πλευρά είχε εμφανιστεί στην Πειραιώς ένας υποτιθέμενος μεγαλοεπενδυτής του εξωτερικού τον οποίο τελικά συνέλαβαν γιατί είχε διαπράξει δολοφονία και από την άλλη είχαμε τον Καρουζελάκια ο οποίος μάλιστα με τύμπανα θριάμβου είχε παρουσιαστεί ως λύση. Συμπέρασμα. Σοβαρός άνθρωπος δεν βρέθηκε να ασχοληθεί με τη Ζάχαρη έτσι όπως την είχαν καταντήσει. Και μπράβο μας. Μπράβο στο αθάνατο ελληνικό δημόσιο.

Απολαυστικός και με πρόταση

Μιας και μιλάμε για ελληνικό δημόσιο και κράτος ο Μιχάλης Σάλλας ήταν απολαυστικός στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη όπου περιέγραψε αναλυτικά τις παθογένειες και τη χρόνια έλλειψη πολιτικών. Από την ομιλία του όμως κράτησα κάτι άλλο. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί έως το 2050 15 με 16 τρισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και από αυτά αντιστοιχούν στην Ελλάδα 456 δισ. ευρώ (τίποτα δηλαδή περί τα 18 δισ. το χρόνο) και δεν υπάρχει καμία πρόταση στο τραπέζι από που θα βρεθούν. Ο ίδιος κατέθεσε μια. Να εκδίδονται κάθε χρόνο ευρωπαϊκά ομόλογα 30 ετών και η αποπληρωμή τους να γίνεται με perpetual bonds που θα απευθύνονται σε ασφαλιστικές εταιρίες. Βέβαια μέχρι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι θα έχει έλθει άλλη μετάβαση για όλους μας.

Αφελής ερώτηση

Πάντως εμένα αυτές τις ημέρες αλλά και γενικότερα πολύ με έχει προβληματίσει αυτή η ιστορία με τις αυξήσεις κεφαλαίου και τη διάθεση μετοχών που αφού ολοκληρώνονται, μετά οι μετοχές πέφτουν. Και αναρωτιέμαι αφελώς πως γίνεται οι ακριβοπληρωμένοι ανάδοχοι να ανακοινώνουν μεγάλη ζήτηση και υπερκαλύψεις και μετά η ζήτηση να εξαφανίζεται ως δια μαγείας. Εδώ κάπου νομίζω πως πρέπει να αναρωτηθούμε αν κανενός αρμοδίου το αφτί ιδρώνει.

Τι θα βγάλει η Black Friday

Μπορεί να είναι ώρα ανακατατάξεων στον κλάδο των ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών ειδών, ωστόσο οι μεγάλες αλυσίδες αυτή την περίοδο ελάχιστα ασχολούνται με την εξαγορά του Μπενρουμπή από την Quest. Ο λόγος ότι αρχίζουν να μπαίνουν σε ρυθμό Black Friday, που αντί για μια Παρασκευή κρατάει παραδοσιακά στην Ελλάδα, κανέναν διβδόμαδο και βάλε. Παρότι οι προσφορές δεν έχουν ξεκινήσει – ευτυχώς, ένας μήνας και κάτι υπολείπεται άλλωστε μέχρι την Μαύρη Παρασκευή – οι ιστοσελίδες των κορυφαίων του λιανεμπορίου έχουν στηθεί και καλούν τους χρήστες να καταχωρίσουν το email τους ώστε να λάβουν πρώτοι ενημέρωση για τα προϊόντα που θα βγουν σε προσφορά. Μένει να φανεί αν η αγορά θα κινηθεί ικανοποιητικά εκείνη την περίοδο γιατί μέχρι τώρα οι ρυθμοί της είναι ισχνά ανοδικοί - 3% με 4% πάνω – ενώ υπάρχουν και κατηγορίες που θριάμβευσαν πέρυσι λόγω κουπονιών και φέτος οι πωλήσεις τους κάνουν ελεύθερη πτώση - βλέπε ψυγείο. Άντε να δούμε και που θα επενδύσουν φέτος οι Έλληνες, καθώς πάντα υπάρχει μια κατηγορία έκπληξη που κάνει την διαφορά. Τη χρονιά της πανδημίας ήταν οι ηλεκτρονικές ζυγαριές, κάποια επόμενη οι σκούπες ρομπότ, ακολούθησαν τα air fryer και τα στεγνωτήρια... στην Ελλάδα που κάνει καλοκαίρι ακόμα και τον χειμώνα. Ίδωμεν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:20

Οι μεγάλοι χαμένοι του Μουντιάλ

08:12

Καύσιμα: Γιατί η έκπτωση δεν έριξε τις τιμές της βενζίνης - Νέες αυξήσεις αναμένονται από το Σάββατο

08:07

Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος - Οι μισοί επισκέπτες εκτός ΕΕ έρχονται μήνες εκτός καλοκαιριού

08:02

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στον επόμενο μεγάλο ανοδικό κύκλο του bitcoin;

08:00

Υποδομές: Η σύνθετη δομή και η (νέα) στρατηγική των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ

07:46

Στενά Ορμούζ: Χτυπήθηκαν δύο δεξαμενόπλοια – Έβδομη νύχτα ανταλλαγής πληγμάτων ΗΠΑ-Ιράν

23:48

Υπογράφηκε το μνημόνιο για τη νέα ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο – Επένδυση 8,4 εκατ. ευρώ στην τουριστική εκπαίδευση

23:30

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν για έβδομη νύχτα

23:24

Περισσότερες από 200 πυρκαγιές καίνε ανεξέλεγκτα στον Καναδά

23:16

Wall Street: Στις συμπληγάδες του τεχνολογικού sell off και του Ιράν - Εβδομαδιαίες απώλειες 3% ο Nasdaq

23:05

Ρεκόρ συλλήψεων για εμπρησμούς από αμέλεια το τελευταίο διήμερο

22:47

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες εξαιτίας επιθέσεων

22:32

Νορβηγία: Περισσότερα από 50 σπίτια καταστράφηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς

22:21

Χρυσός: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Ιουνίου

22:18

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης άνοιξαν πυρ εναντίον εμπορικού πλοίου στα Στενά του Ορμούζ

22:10

ΑΔΜΗΕ: Από 4/9 η καταβολή καθαρού υπόλοιπου μερίσματος για το 2025 - Το νέο ΔΣ

21:41

Πετρέλαιο: «Άλμα» 4,5% μετά το πλήγμα Ιράν σε κρίσιμες υποδομές του Κουβέιτ - Ράλι 16% στην εβδομάδα

21:22

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Πολιτικά Ευβοίας και Ακόντιο Βοιωτίας - 35 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

21:16

ΗΠΑ: Παράσιτο που εντοπίστηκε σε μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ υπεύθυνο για την επιδημία εντερικής λοίμωξης

20:56

ΕΚΤΕΡ: Υπογραφή δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης για το έργο «Infinity, Six Senses Porto Heli»

20:43

Axios: Ο Τραμπ εξετάζει μαζική κλιμάκωση κατά του Ιράν - Στέλνει επιπλέον δεκάδες αεροσκάφη στο Ισραήλ

20:25

EE: Νέοι κανόνες για να σταματήσει η καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

20:13

Γάζα: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινή επιδρομή κατά τη διάρκεια κηδείας στη Νουσέιρατ

20:00

Τραμπ: Αγώνας δρόμου για να θέσει υπό τον έλεγχό του τις εκλογές

19:52

Iδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

19:39

To EFA GROUP εξαγοράζει το 100% της SSMART

19:35

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό από 19 Ιουλίου στο τμήμα «Ευαγγελισμός - Κατεχάκη»

19:29

Νέα πτώση στις ευρωαγορές με βαρίδι το διεθνές sell off στα τσιπ

19:16

Διευρύνεται τo sell off της SpaceX - «Καπνός» πάνω από 1 τρισ. δολ.

19:12

Μεξικό: Σεισμός 7,4 βαθμών στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας