Κόκκινα δάνεια ενόψει
Έξω δεν πάμε καλά... Οι έξι μεγάλες τράπεζες του Καναδά πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν προβλέψεις για ζημίες δανείων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα όσα προέβλεψαν οι αναλυτές, κάτι που σημαίνει αύξηση σχεδόν 27% από πέρυσι, καθώς αυξάνονται οι πτωχεύσεις και οι δανειστές προετοιμάζονται για καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών και άλλες καθυστερήσεις σε μια δύσκολη περίοδο.
Και θα μου πείτε τι μας ενδιαφέρει ο Καναδάς; Mας ενδιαφέρει η τάση...
Από το κλίμα η επόμενη κρίση
Σε εμάς πάντως όπως καταγράφουν οι διεθνείς αναλυτές, το επόμενο πρόβλημα θα προκύψει από το κλίμα.
Κάθε χρόνο, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ελλάδα υποφέρει από εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, καύσωνες. Οι καταστροφές αφήνουν χιλιάδες καμένα στρέμματα γης, κατεστραμμένα σπίτια, ακόμα και νεκρούς. Μετά την κρίση χρέους η χώρα μας απειλείται τώρα από την κλιματική κρίση. Αυτά αναφέρει η Handelsblatt και επισημαίνει πως τέτοια κρίση «θα αποτελέσει μια σοβαρή οικονομική δοκιμασία για την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης». Άλλωστε τα αποτελέσματα δυστυχώς φαίνονται ήδη και στις φυσικές καταστροφές και στη λειψυδρία.
Ξεκινούν οι εξελίξεις στις τράπεζες
Με προπομπό τη γενική συνέλευση της Attica Bank για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια ανοίγει η αυλαία εξελίξεων στις τράπεζες.
Ακολουθούν οι εξελίξεις στις Κυπριακές τράπεζες με την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα και ασφαλώς αναμένονται οι αποφάσεις για την Εθνική Τράπεζα
Φάση αποψίλωσης
Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά γιατί το Χρηματιστήριο συνεχίζει να διανύει φάση αποψίλωσης σε ότι αφορά στον αριθμό των εταιριών. Υποτίθεται ότι ο Γιάννος Κοντόπουλος με τα πεντακόσια χιλιάρικα το χρόνο απολαβές έχει βγει παγανιά για προσέλκυση εισηγμένων αλλά μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Βέβαια κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι πριν βγει βόλτες θα έπρεπε να έχει μάθει ποιοι αποφασίζουν και με ποιο τρόπο ποιες εισαγωγές θα γίνουν και αν θα γίνουν. Εγώ δεν θα του το πω. Δεν παίρνω άλλωστε πεντακόσια χιλιάρικα το χρόνο.
Θα προχωρήσει;
Μιας και μιλάμε για εισαγωγές να ρωτήσει τι να έγινε με εκείνη την εταιρία εκ Κορίνθου που ασχολείτο με γεύματα και υποτίθεται ότι είχε ξεκινήσει διαδικασία εισαγωγής. Όχι υποτίθεται. Είχε ξεκινήσει και μάλιστα είχε καταθέσει σχέδιο ενημερωτικού δελτίου. Θα προχωρήσει τελικά η διαδικασία ή έβαλαν τους ανθρώπους να πετάξουν τσάμπα τα έφτά τους σε διάφορους ελέγχους και συμβουλές και μετά έστριψαν οι... επιτήδειοι ειδήμονες;
Το... ξεφούρνισε
Τελικά η Cenergy έστω και με καθυστέρηση το... ξεφούρνισε και προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 εκ ευρώ. Τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν πολύ καλά και το ανεκτέλεστο μεγαλώνει αλλά χρειάζονται και λεφτά. Βέβαια με τη σημερινή μετοχική σύνθεση συντριπτικό ποσοστό θα πρέπει να βάλει ο όμιλος Βιοχάλκο στην αύξηση αλλά πολύ αμφιβάλλω αν θα συμβεί αυτό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η αύξηση θα συνοδευτεί και με ενίσχυση της διασποράς.
Νέα εκτίναξη στο ρεύμα
Καινούριο άλμα κατά 15% σημείωσε χθες η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια τον Αύγουστο να κινείται πλέον μόλις 6% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο. Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά προμηνύει αποκλιμάκωση των πράσινων τιμολογίων του Σεπτεμβρίου (όπως και των κίτρινων ex-ante προϊόντων). Πλέον, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι δύσκολα οι χρεώσεις των προμηθευτών θα διατηρηθούν στα επίπεδα των «καθαρών» τιμών (μετά την επιδότηση) που ίσχυσαν τον Αύγουστο.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως για να συγκρατηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον επόμενο μήνα θα χρειαστεί επιδότηση. Πάντως, ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη των νοικοκυριών.
Επί τάπητος το μπλόκο στα offshore αιολικά
Στο Υπουργείο Πολιτισμού θα βρεθεί σήμερα η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ, ώστε να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τροποποιηθεί η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΠΟ, που μπλοκάρει την εγκατάσταση offshore αιολικών σε τρεις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Εθνικού Προγράμματος. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, με την απόφαση το ΥΠΠΟ βάζει «απαγορευτικό» στην ανάπτυξη έργων στο «Κρήτη 1» (στη Σητεία ανοικτά της Ζάκρου), το «Κρήτη 2α και 2β» (στην ευρύτερη περιοχή της Ελούντας) και το θαλασσοτεμάχιο ανοικτά της Γυάρου.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μία σειρά παρενεργειών, ξεκινώντας από το ότι αφαιρεί τρεις περιοχές από τις συνολικά 19 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα. Ακόμη χειρότερα, ανατρέπει τα σχέδια για το πρώτο «κύμα» ανάπτυξης έργων στη χώρα μας, αφού τόσο το «Κρήτη 1» όσο και το θαλασσοτεμάχιο ανοικτά της Γυάρου περιλαμβάνονται στις θαλάσσιες ζώνες που σχεδιάζεται να παραχωρηθούν άμεσα σε επενδυτές μέσω διαγωνισμών, για την κατασκευή πάρκων. Η ακρόαση της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία είναι η αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, γίνεται στο πλαίσιο της αίτησης θεραπείας που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ για την τροποποίηση της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.