BACKSTORY

«Καμπανάκια» από τις καταθέσεις - Περιορισμένοι οι φόβοι για την Ελλάδα - Τα... μπέρδεψαν

28-02-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καμπανάκια» από τις καταθέσεις - Περιορισμένοι οι φόβοι για την Ελλάδα - Τα... μπέρδεψαν

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα δάνεια

H μείωση χορηγήσεων δανείων και καταθέσεων τον Ιανουάριο χτυπάει «καμπανάκια» για το τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία. Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις υπάρχει ωρίμανση δανείων και αποπληρωμές αλλά κυρίως δεν δανειοδοτουνται καινούρια projects κάτι το οποίο δημιουργεί δυσκολίες για τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας στο διηνεκές. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις έχουμε απώλειες λόγω της ακρίβειας καθώς τα μηνιαία εισοδήματα σε αρκετές περιπτώσεις δεν φτάνουν για να καλύψουν τις μηνιαίες δαπάνες. Το ρόλο τους παίζουν και οι αυξημένες αποδόσεις που δίνουν τα αμοιβαία κεφάλαια και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου έναντι των προθεσμιακών και αρκετά χρήματα που έχουν βγει στην άκρη πάνε πλέον εκεί.

Περιορισμένοι οι φόβοι για Ελλάδα

Πάντως η DBRS που βαθμολογεί με ΒΒΒ (low) τη χώρα μας δίδει σταθερές προοπτικές οι οποίες υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, όπως τονίζει. Οι κίνδυνοι που αντιλαμβάνεται η DBRS στο διεθνές στερέωμα σχετίζεται με τα εμπορικά ακίνητα αλλά σε ότι αφορά την Ελλάδα να ξέρετε πως τα ακίνητα καλά κρατούν.

Λες;

Δεν ξέρω αν το παρακάτω θα φέρει αποτέλεσμα, εγώ ως δραστική ενέργεια δεν την χαρακτηρίζω. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν καλεί τους γεωργούς και όλους τους φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η έρευνα αυτή, η οποία απευθύνεται ειδικά στους γεωργούς και τους μικρούς προμηθευτές της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και καλύπτει διάφορα στάδια παραγωγής και διανομής θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ έως τις 15 Μαρτίου 2023. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούν να δηλώσουν αν βρέθηκαν πρόσφατα αντιμέτωποι με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή αν η ισχύουσα νομοθεσία τούς παρέχει επαρκή προστασία έναντι οικονομικά ισχυρότερων αγοραστών.

Θα ενημερωθούμε τουλάχιστον

Η έρευνα σαν έρευνα θα έχει ενδιαφέρον. Ωστόσο θα δώσει αποτέλεσμα που είναι να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές. Μπορεί να την διαβάσουν όσοι λειτουργούν με αθέμιτες πρακτικές και να σκιαχτούν.

Τα... μπέρδεψαν

Εκεί στη Φουρλής τα έχουν μπερδέψει ολίγον τι. Προχθές ανακοίνωσαν εσωτερική ελέγκτρια και χθες άλλαξαν την ανακοίνωση και είπαν ότι αυτή η εσωτερική ελέγκτρια θα αναλάβει την 1η Ιουνίου και μέχρι τότε θα υπάρχει μεταβατική εσωτερική ελέγκτρια. Και αναρωτιέμαι εγώ. Τι πρακτικό ΔΣ έστειλαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την τοποθέτηση εσωτερικού ελεγκτή και πώς τους προέκυψαν οι δύο ανακοινώσεις;

Επανήλθαν

Στην Orilina επανήλθαν μετά από ένα σχεδόν μήνα οι βασικοί μέτοχοι και αγόρασαν μετοχές, λίγες αυτή τη φορά και σε χαμηλότερη τιμή. Το ενδιαφέρον πάντως ήταν στην περίοδο αμέσως μετά την δημόσια εγγραφή όπου οι αγορές γίνονταν στα 0,94 ευρώ και ήταν σημαντικού ύψους. Γιατί , λέμε τώρα, κάποιοι μπορεί να είχαν πακεταριστεί στη δημόσια εγγραφή και να έβαζαν εντολές πώλησης που ως δια μαγείας μπορεί να αντικρίζονταν με τις εντολές αγοράς των βασικών μετόχων.

Προσβασιμότητα, η μεγάλη νικήτρια του εσωτερικού διαγωνισμού Καινοτομίας της Alpha Bank

Τη μεγάλη έμφαση που δίνει η Alpha Bank στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων και στην προσβασιμότητα επιβεβαίωσε ο εσωτερικός διαγωνισμός Καινοτομίας i3 που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σε ένα pitch event που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Digital Strategy and Innovation, εννέα ομάδες από διάφορα τμήματα της Τράπεζας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν τόσο τις εσωτερικές διαδικασίες της όσο και την εμπειρία εξυπηρέτησης των πελατών της.

Όπως ανέφερε στο event ο Διευθυντής Digital Strategy and Innovation της Alpha Bank, Δημήτρης Στρογγυλόπουλος, «i3 σημαίνει έμπνευση (inspire), καινοτομία (innovate), εφαρμογή (implement) και αποτελεί τη δομημένη πλατφόρμα αξιοποίησης της πρωτοβουλίας, του ταλέντου και του δημιουργικού δυναμικού των ανθρώπων της Alpha Bank».

Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα που πρότεινε τη χρήση εφαρμογής εξ αποστάσεως χειλεανάγνωσης με διερμηνέα η οποία θα υποστηρίζει κωφά και βαρήκοα άτομα να επικοινωνούν στον λειτουργό της Τράπεζας τον λόγο της επίσκεψης και τις ανάγκες τους.

Το δεύτερο βραβείο αλλά και το βραβείο κοινού δόθηκε σε μία ιδιαίτερα καινοτόμα ιδέα για την πλήρως αυτοματοποιημένη end-to-end διαδικασία χορήγησης στεγαστικού δανείου μέσω e-Banking, με παράλληλη ενημέρωση του πελάτη σε όλη τη ροή χορήγησης του δανείου.

Το τρίτο βραβείο απέσπασε η ομάδα εργαζομένων που παρουσίασε την ανάπτυξη εφαρμογής η οποία μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα προτείνει βέλτιστους και στοχευμένους συνδυασμούς προϊόντων για πωλήσεις με βάση τις ανάγκες των πελατών, συνοδευόμενους από εξειδικευμένους οδηγούς πωλήσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Βρετανίδα εξερευνήτρια έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

23:45

Χάρβαρντ: Πρώην διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής καταδικάστηκε για εμπόριο οργάνων

23:35

Κεφαλογιάννη: Το 2025 θα είναι ένα ακόμη ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

23:22

Μήνυση και αγωγή κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ο Άκης Σκέρτσος

23:12

Απώλειες στη Wall Street με «βαρίδι» τις tech μετοχές - «4x4» πτωτικό σερί για τον S&P 500

22:56

Γαλλία: Στόχος χάκερ το υπουργείο Εσωτερικών – Συνελήφθη ένας ύποπτος

22:51

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης ομάδας στην Κρήτη

22:46

Ο Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE-MERCOSUR

22:40

«Συμμαχία» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Φαληρικού Όρμου» των 320 εκατ.

22:29

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης εν μέσω αντεγκλήσεων

22:15

Rebound για το πετρέλαιο - Κέρδη 1,6% με ώθηση από την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Βενεζουέλας

21:58

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 30 δια. ευρώ για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

21:38

Ιστορικό υψηλό για το ασήμι: «Προσγειώθηκε» πάνω από τα 66 δολάρια - Κέρδη για τον χρυσό

21:17

Μερτς: «Δεν επιτρέπεται να γίνουμε έρμαιο των μεγάλων δυνάμεων»

21:13

Intralot: Απέκτησε μετοχές αξίας 3,22 εκατ. ευρώ ο Soohyung Kim

21:03

Pulse: Στο 29% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου - Το αποτύπωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων

20:46

Βουλή: Αύριο στην Ολομέλεια η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

20:45

Opinion Poll: Στο 29,7% η ΝΔ - Ένας στους δύο διαφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες

20:41

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα απειλεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία EE - Mercosur

20:29

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - Εποικοδομητική η συνάντηση με Κυρανάκη

20:23

ΗΠΑ: Επιτρεπτές οι πωλήσεις πετρελαίου από το ρωσικό έργο Sakhalin-2 έως τις 18 Ιουνίου

20:17

BIS: Η λειψυδρία φέρνει αυξημένο πληθωρισμό και μειωμένη ανάπτυξη

20:14

Aναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των ωφελούμενων για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

20:07

Δημοσκόπηση MRB: Πρωτιά ΝΔ με διπλάσιο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ - Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

20:03

Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

20:02

«Φούσκες» παντού

19:57

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να μην κάνουν χρήση των παγωμένων ρωσικών assets

19:53

Oracle: Η Blue Owl «κάνει πίσω» στην κατασκευή data center αξίας 10 δισ. - «Βουτιά» 5% για τη μετοχή

19:45

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοί μας να δείξουν στη Ρωσία ότι η συνέχιση του πολέμου είναι «άσκοπη»

19:42

Viohalco: Πώληση 3,7 εκατ. μετοχών της Cenergy Holdings - Κάτω του 70% το ποσοστό της