BACKSTORY

Σενάρια επί σεναρίων – Η απογείωση του ΟΤΕ – Ποιοι θα... κλάψουν με τη ΔΕΗ

20-02-2024 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια επί σεναρίων – Η απογείωση του ΟΤΕ – Ποιοι θα... κλάψουν με τη ΔΕΗ

Σενάρια επί σεναρίων

Tα σενάρια για την Τράπεζα Πειραιώς δίνουν και παίρνουν και αυτό θα συνεχίσει έως ότου ολοκληρωθεί η έκδοση. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεδριάσει τελικώς πριν την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου οπότε και θα εγκριθεί το ενημερωτικό της τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει το ποσοστό που θα διαθέσει στους επενδυτές. Τι θα αποφασίσει όμως; Κάποιες πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας λένε πως η απόφαση θα κινηθεί σε μια λογική μέχρι 27%. Δηλαδή θα είναι η επιτυχία της έκδοσης που θα οδηγήσει στην τελική απόφαση..... σε συνδυασμό και με την κυβερνητική επιθυμία (;) Μπορεί να φαντάζομαι και λάθος. Στο σχήμα των αναδόχων ακούμε πως θα μετέχουν Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Axia Ventures και Euroxx. Συντονιστής θα είναι η Bank of America, που λειτουργεί ως σύμβουλος διάθεσης του Ταμείου για το placement. Στο πλάι και Goldman Sachs και UBS

Μια άλλη μορφή συνδικαλισμού

Κοιτάχτε, υπάρχει και αυτή η μορφή του συνδικαλισμού...

Τα δύο μεγάλα συνδικάτα CGT και Force Ouvrière απεργούν κατηγορώντας τον Δήμο Παρισίων «για οικονομική κακοδιαχείριση» σε ό, τι αφορά τον Πύργο του Άιφελ. Ο δήμος διαχειρίζεται το 99% της Εταιρείας Εκμετάλλευσης του Πύργου και σύμφωνα με την υπάρχουσα συμφωνία ο Δήμος Παρισίων δικαιούται να εισπράττει 16 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις εισπράξεις. Όμως στο πλαίσιο των Ολυμπιακών και την αναμενόμενη αύξηση των επισκεπτών, ο δήμος τριπλασίασε τις απαιτήσεις του. Τα σωματεία αντέδρασαν, ενώ πίσω έμειναν και οι δουλειές συντήρησης του Πύργου.

Οι διαδικασίες ελέγχου

Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τις ελεγκτικές διαδικασίες, εκείνο το οποίο λείπει από τη δικαστική ζωή της χώρας δεν είναι οι νόμοι, ούτε οι παρατάσεις για την εφαρμογή κάποιων από αυτούς. Εκείνο που λείπει είναι οι ορισμένες διαδικασίες. Τα βήματα του ελέγχου. Όταν υπάρχουν διαδικασίες και δεν τηρούνται τότε βαρύνονται οι ελεγκτές. Στην αντίθετη περίπτωση βαρύνονται οι ελεγχόμενοι.

Η φαρσοκωμωδία με τους ορκωτούς στο δημόσιο

Και πάμε στους ορκωτούς ελεγκτές που έχουμε την εντύπωση ότι δεν βάζουν φρένο πουθενά όταν είναι να πάρουν δουλειά. Εκεί που η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου είναι σε εταιρείες του δημοσίου, όπως παραδείγματος τα νοσοκομεία και οι Δήμοι. Τι εννοώ; Μπορεί κάποιος να μου πει τι νόημα έχουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί όπου δίνονται προσφορές πέντε και έξι χιλιάδων ευρώ που είναι χρήματα τα οποία δεν παίρνει ούτε καταχωρητής τιμολογίων; Τι νόημα έχει να γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί χωρίς προδιαγραφές; Το μόνο νόημα που βγαίνει είναι πως το ίδιο το δημόσιο απλά θέλει τη σφραγίδα χωρίς κανέναν πραγματικό έλεγχο και έτσι νομιμοποιεί πρακτικά ανεπαρκείς ελέγχους. Και μετά περιμένουμε να δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χώρα.

Το ράλι και το είδους του οχήματος

Κατά τα λοιπά το ράλι του Κλουκίνα χθες αλλά και το παρατεταμένο της Ιντρακόμ δείχνουν εξελίξεις. Εξελίξεις που μπορεί να μην έχουν σχέση με αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Γιατί τα κουκιά είναι μετρημένα ειδικά στην περίπτωση του Κλουκίνα όταν μιλάμε για όχημα ακινήτων. Εκτός και αν γίνει όχημα άλλους είδους.

Η απογείωση του ΟΤΕ και ποιοι θα... κλάψουν με τη ΔΕΗ

Πέρα από τα οχήματα όμως υπάρχουν και τα χαρτιά βαρεών βαρών, όπως ο ΟΤΕ που ξεκόλλησε από τη στασιμότητα λόγω μερίσματος. Όμως κατά την ταπεινή μας άποψη στη ΔΕΗ θα κλάψουν όσοι έπαιξαν το χαρτί άνευ σημασίας της έρευνας από την ΕΕ. Και αυτό γιατί η εταιρεία είναι πολύ κοντά στη Nova. Και αυτή η κίνηση θα την απογειώσει καθώς θα γίνει εταιρεία ενέργειας και τηλεπικοινωνιών με ισχυρό δίκτυο λιανικής που όμοιά της δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα.

Ο Λιμένας Βόλου, η προσφυγή και το timing

Αν η στήλη θυμάται σωστά και δεν έχει προκύψει κάποια ανατροπή, για κάπου αυτές τις μέρες, ίσως και σήμερα, είχε προγραμματιστεί η συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής του σχήματος Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε. κατά του διαγωνισμού που προώθησε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Στον οποίο και είχε επικρατήσει με σχεδόν διπλάσια προσφορά ο ΟΛΘ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Προφανώς, βέβαια, νεότερα για την προσφυγή θα έχουμε σε μερικούς μήνες, ίσως κάπου πριν το Πάσχα, ενώ δεν αποκλείονται και κινήσεις σε ευρωπαϊκά όργανα αν η κοινοπραξία δεν δικαιωθεί από τα εγχώρια Κάτι που σημαίνει ότι θα περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον συμβούν όλα αυτά. Από την άλλη, βέβαια, αν και στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι δεν θα «πέσει» ο διαγωνισμός, εντούτοις, ο χρόνος είναι… σχετικός. Γιατί υπάρχουν ζημιές στην υποδομή από την περσινή κακοκαιρία Daniel που απαιτούν χρόνο αλλά και χρήμα. Οπότε, μάλλον ουδείς «καίγεται» να έχουμε εξελίξεις σε 1-2 μήνες.

Υπογράφεται η σύμβαση για 100 αστικά λεωφορεία

Υπογράφεται σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για τα πρώτα 100 λεωφορεία (αρθρωτά, 18μετρα) CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου) που προμηθεύονται η χώρα και οι αστικές συγκοινωνίες, διαδικασία που αναλαμβάνει η εταιρεία Iveco, την οποία στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο όμιλος Κοντέλλη. Αποτελούν τμήμα του πολύπαθου διαγωνισμού για την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με σκοπό την ανανέωση του γερασμένου στόλου του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ. Το κόστος τους έχει προϋπολογιστεί σε 53 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:36

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους o Λευτέρης Πετρούνιας

21:21

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:06

Στυλιανίδης για Βόρειες Σποράδες: Ίσως να έχουν και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις από πέρυσι

20:56

ΕΛΑΣ: Τι αναφέρει για τον τετράωρο αποκλεισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του

20:46

Το Βέλγιο θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία

20:37

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή

20:27

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

20:18

Δένδιας: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

20:09

Μιχαηλίδου: Οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

20:00

Διεθνείς αγορές: Το ακριβό δολάριο προκαλεί αναταράξεις σε εμπορεύματα, νομίσματα

19:49

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Να φροντίσουμε να επενδύσουμε στην υγεία μας

19:40

Ευρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη - Σε υψηλό εννέα ετών οι τραπεζικές μετοχές

19:33

ΑΑΔΕ: Νέo app για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

19:28

Στο σκαμνί «Σπαρτιάτες» και Ηλίας Κασιδιάρης στις 19 Ιουνίου

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή

18:50

Ελλάκτωρ: Απέκτησε 24.514 μετοχές της Reds - 2,70 ευρώ ανά μετοχή

18:39

Παγκρήτια Τράπεζα: Προϋπόθεση ανάπτυξης, η γυναικεία ενδυνάμωση – Το 52% του προσωπικού της γυναίκες

18:31

Ευ. Μυτιληναίος: Όσο το δυνατόν πιο σύντομα το dual listing

18:30

Unibios: Καθαρά κέρδη 2,04 εκατ. το 2023 - Αύξηση πωλήσεων 15,4%

18:21

Galaxy Cosmos Mezz: Στα 5,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

18:15

Σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυγίανση της αγοράς των επίγειων καζίνο

18:12

Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

18:09

EΤΕ: Η ανακοίνωση για τη Δημόσια Πρόταση στην Epsilon Net

18:00

ΕΡΓΑΝΗ: Έκρηξη προσλήψεων με 252.606 νέες θέσεις τον Μάρτιο - Οι περιζήτητες ειδικότητες

17:46

Alumil: Διευκρινίσεις για την απόσχιση του κλάδου χύτευσης και την εξεύρεση επενδυτή

17:45

«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

17:38

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

17:26

Χρηματιστήριο: Κέρδη άνω του 4,4% στην εβδομάδα - Υπέρβαση των 1.450 μονάδων