BACKSTORY

Εθελουσίες ενταύθα - Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ - Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

06-02-2024 | 07:42
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθελουσίες ενταύθα - Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ - Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

MREL εδώ και τώρα

Aλλη μια ομολογιακή έκδοση περατώθηκε με επιτυχία μιας και οτιδήποτε ελληνικό αγοράζεται με μεγάλη ένταση και τεράστιο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όταν αφορά τράπεζες.

Έτσι λοιπόν η έκδοση Tier 2 της Alpha Bank συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση και ξεπέρασε κατά πολύ το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Το επόμενο μεγάλο τραπεζικό βήμα αφορά σαφώς τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Εθελουσίες ενταύθα

Μεγάλες εθελούσιες, οι οποίες ωστόσο θα είναι στοχευμένες έρχονται στις τράπεζες.

Πολύ κοντά βρίσκεται η Eurobank και όχι μόνον. Σε κάθε περίπτωση η μορφή των τραπεζών αλλάζει και το σχέδιο της κάθε τράπεζας διαφοροποιείται.

Πάντως όπως ήδη είπαμε οι απλές συναλλαγές σύντομα θα γίνονται από τις Fintechs μιας και από τις τράπεζες κάτι τέτοιο θα είναι ασύμφορο. Στη Eurobank πάντως μετά την εθελούσια αναμένεται να γίνουν προσλήψεις νέου αίματος με τεχνολογικές γνώσεις για ευνόητους λόγους.

Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ

Μεγάλες πιένες αναμένεται να υπάρξουν με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο. Τα στοιχήματα για την πορεία της μετοχής δίνουν και παίρνουν μιας και η ζήτηση για την έκδοση ξεπέρασε πραγματικά κάθε προηγούμενο. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι η μεγάλη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών που είχε πολλά χρόνια να συμβεί. Και το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια με καλές εκδόσεις και καλές αποδόσεις ώστε να ξεχαστεί και το διαρκές φιάσκο με τις εταιρείες επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία.

Πανωτόκια: Όχι ευχαριστώ!

Πανωτόκια τέλος για τις τράπεζες μιας και δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου ανοίγει τον σχετικό διάδρομο. Η απόφαση έκρινε πως ο τρόπος χρέωσης των πανωτοκίων, δηλαδή της κεφαλαιοποίησης τόκων με αποτέλεσμα οι νέοι τόκοι να γίνονται υπέρμετροι, δεν ήταν σαφής και ως εκ τούτου για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν δέχθηκε την αοριστία της τράπεζας.

Αλλαγές

Αλλαγές είχαμε χθες στη μετοχική σύνθεση της Q&R. Αλλαγές που φαίνεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο σε άλλες εξελίξεις στην εταιρεία όπου το παλιό αίμα φεύγει και έρχεται καινούργιο. Βέβαια μέχρι να βγουν οι σωστές ανακοινώσεις για τις μεταβολές ποσοστών χάθηκε ολίγον τι ο λογαριασμός.

Στις καλένδες;

Δεν ξέρω τι γίνεται με τον περίφημο Κανονισμό του ΧΑ και τις αλλαγές στους κανόνες διασποράς αλλά ο καιρός περνά και η υπόθεση τείνει σχεδόν να ξεχαστεί. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από ότι ακούω το πάει με ρέγουλο και σε χαμηλό επίπεδο γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει ότι έχει πέσει ... σύρμα για καθυστέρηση τουλάχιστον από αυτούς που θίγουν οι αλλαγές που προωθούνται. Αλήθεια ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου πως αισθάνεται γι' αυτή την κατάσταση και τι ακριβώς κάνει εκτός από τις εξαγγελίες του περασμένου Οκτωβρίου;

Στα «κόκκινα»

Οξυμένο είναι το κλίμα, όπως πληροφορούμαστε, μεταξύ του Σωματείου της Κεφαλαιαγοράς και της Προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου μετά την προκήρυξη απεργίας την ημέρα που είχε η πρόεδρος ανακοινώσει κοπή πίτας. Η πίτα βέβαια ήταν αφορμή έκφρασης δυσαρέσκειας από το προσωπικό που λαμβάνει συνεχώς υποσχέσεις για τα μισθολογικά και την πρόσληψη νέου αίματος αλλά τίποτα δεν προχωρά πλην των αιτημάτων της κας Λαζαράκου προς την κυβέρνηση με προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ανάμεσα στις μετοχές που ξεχώρισαν χτες στο ΧΑ ήταν και αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που για την ώρα κρατάει… αποστάσεις από τα 14 ευρώ, κινούμενη σε κάπως υψηλότερα επίπεδα. Και άλλες φορές έχουμε αναφερθεί στον όμιλο, στα έργα που κερδίζει ή τη μετοχή, οπότε, μην επαναλαμβανόμαστε, άλλωστε δεν είμαστε ειδικοί - αναλυτές. Αλλά να θυμίσουμε το σημαντικό upside που έδωσαν οι αναλυτές σε πρόσφατες εκθέσεις τους για τη μετοχή, βάζοντας τον πήχη στα 22,20 ευρώ η Πειραιώς (στα top picks της, χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή η προβλεπόμενη προσθήκη της Αττικής Οδού), και στα 20,20 ευρώ η Euroxx. Αμφότερες οι χρηματιστηριακές, ως αναμένονταν, εστίασαν στην ηγετική θέση του ομίλου στις παραχωρήσεις, οδικές και μη.

Τι γίνεται με τα τμήματα του ΒΟΑΚ

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση (και) στα projects της Κρήτης, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, όπου δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο (με συμμετοχή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ή ο ΒΟΑΚ (πάλι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει «κερδίσει» την παραχώρηση). Για τον διαγωνισμό αυτό (το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος) η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού. Η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024.Το έργο έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος, έργο προαίρεσης παραχώρησης, έχουν ολοκληρωθεί, ελέγχονται και θα συνταχθεί φάκελος για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Σε ότι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, σύμβαση ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ (ΣΔΙΤ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκατ. ευρώ), οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται από μήνα οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις. Σε ότι αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, προχωρούν μελέτες και απαλλοτριώσεις.

Τα φράγματα της Κρήτης

Πάντως, να έχετε κατά νου ότι ενδιαφέρουν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και άλλα έργα στο νησί της Κρήτης, όπως π.χ. τα φράγματα. Σχετικά με την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού (ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 260 εκατ. ευρώ) ο διαγωνισμός συνεχίζεται με την προετοιμασία των τευχών για την Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Θυμίζουμε ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν υποβάλει οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - INTRAKAT. Στην ατζέντα είναι και η ενίσχυση του Ταμιευτήρα Μπραμιανού (αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ) που δρομολογείται μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Για τη δε κατασκευή φράγματος στο Πλατύ (Ρέθυμνο) θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η τελετή υπογραφής των συμβάσεων χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου άνω των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να γίνει μέσα στο 2024. Βάλτε και ότι προχωρά η αξιοποίηση ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, και έχετε μια «εικόνα».

Τα projects της Lamda στο Ελληνικό

Επειδή την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε μια ανακύκλωση της πληροφορίας περί ανάληψης της κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό από την ΑΚΤΩΡ, να θυμίζουμε απλώς ότι το insider.gr έχει αναφερθεί στο θέμα εδώ και 16-17 ημέρες. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά το λέμε. Βέβαια, και άλλα πράγματα «τρέχουν» στην ανάπτυξη της Lamda, όπως π.χ. με τα κτηριακά. Δεν ξέρουμε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της αγοράς για συγκεκριμένο όμιλο που φέρεται να είναι… κοντά στην ανάληψη της κατασκευής του Riviera Galleria ώστε να «μπει» και στα κτηριακά της ανάπτυξης, θα μας τα πει η Lamda αυτά. Όσον αφορά στο Vouliagmenis Mall, στο σχήμα της ΑΒΑΞ προφανώς θα ελπίζουν να πάρουν και την κατασκευή (πέραν του ρόλου του συμβούλου με τους Ιταλούς εταίρους), αλλά και αυτά θα φανούν στην πορεία. Και βέβαια, έπονται και άλλα projects, πύργοι, γραφεία, ξενοδοχεία κ.α. Αλλά και οι κατοικίες, μικρότερες ή πύργοι και πυργίσκοι. Πάνω από 200 μόνο λανσαρίστηκαν προς πώληση στη γειτονιά «Little Athens». Εχει «ψωμί» αλλά και «δρόμο» η ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Αυστρία: Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς

23:35

Σουηδία: Επτά άνθρωποι στο νοσοκομείο από πιθανή διαρροή αερίου στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών

23:28

Μακρόν: Απέσυρε την ιδέα του για μια «μεγάλη συζήτηση» στην Αγροτική Έκθεση

23:19

Δράμα: Εντοπίστηκε σορός 75χρονου σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Καλή Βρύση

23:05

Wall Street: Έκλεισε μία ιστορική εβδομάδα για τον S&P 500 - Νέα οριακή άνοδος την Παρασκευή

22:44

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων μετά τα σχόλια από Fed

22:23

Αγρότες: Αποκλεισμοί στο τελωνείο Ευζώνων και στη Χαλκιδική

22:15

Λευκός Οίκος: Οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη Ρωσία

22:03

Χρυσός: Έλαβε ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου

21:59

Πολωνία: «Απέχουμε μακράν από μια συμφωνία» με την Ουκρανία για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

21:44

Χαμάς: Το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα «δεν θα επιτύχει ποτέ»

21:21

Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

20:55

Ιράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

20:43

Bosch: Μέχρι 3.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική BSH έως το 2027

20:32

Τράπεζες: Συνετός ο δανεισμός με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα - Μόλις 1,1% των εκταμιεύσεων είναι υψηλού κινδύνου

20:25

ΟΗΕ: Η Ελβετία θα οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία «μέχρι το καλοκαίρι»

20:11

Γουόλερ (Fed): Χρειάζεται υπομονή για τις μειώσεις στα επιτόκια μετά την άνοδο στις τιμές

19:57

Παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων - Ποιους αφορά

19:47

Ντόναχιου (Eurogroup): Πώς θα επιταχύνουμε την δημιουργία για την Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:38

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στην Ουκρανία

19:29

Χαρδαλιάς: «Θεμελιώνουμε τους όρους για το σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο»

19:15

SATO: Δεν έγινε αποδεκτή η εξυγίανση - Στις 28/3 συζητείται η έφεση

19:02

Εκπρόσωπος Ναβάλνι: Τελεσίγραφο από τις ρωσικές αρχές - «Κηδεία μέσα σε 3 ώρες»

18:53

Ευρωαγορές: Επεκτάθηκε το θετικό μομέντουμ μετά και το χθεσινό υψηλό

18:44

Trastor: Απέκτησε κέντρο Logistics στη Μάνδρα Αττικής έναντι 7,02 εκατ. ευρώ

18:39

Intralot: Υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης με προσφορές άνω των 200 εκατ. – Σημαντική παρουσία ιδιωτών

18:38

Βιλερουά: Κάλεσμα για μια «Χρηματοδοτική Ένωση για τη Μετάβαση» ως αντίβαρο στις ΗΠΑ

18:35

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο με F-16 Viper: Το μήνυμά του

18:27

Με τον Eμίρη του Κατάρ συναντάται το Σάββατο στη Ντόχα ο Κυρ. Μητσοτάκης

18:17

ΕΥ Επιχειρηματίας της χρονιάς – Το κοινό «μυστικό» των 4 διακριθέντων επιχειρηματιών