BACKSTORY

Εθελουσίες ενταύθα - Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ - Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

06-02-2024 | 07:42
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθελουσίες ενταύθα - Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ - Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

MREL εδώ και τώρα

Aλλη μια ομολογιακή έκδοση περατώθηκε με επιτυχία μιας και οτιδήποτε ελληνικό αγοράζεται με μεγάλη ένταση και τεράστιο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όταν αφορά τράπεζες.

Έτσι λοιπόν η έκδοση Tier 2 της Alpha Bank συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση και ξεπέρασε κατά πολύ το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Το επόμενο μεγάλο τραπεζικό βήμα αφορά σαφώς τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Εθελουσίες ενταύθα

Μεγάλες εθελούσιες, οι οποίες ωστόσο θα είναι στοχευμένες έρχονται στις τράπεζες.

Πολύ κοντά βρίσκεται η Eurobank και όχι μόνον. Σε κάθε περίπτωση η μορφή των τραπεζών αλλάζει και το σχέδιο της κάθε τράπεζας διαφοροποιείται.

Πάντως όπως ήδη είπαμε οι απλές συναλλαγές σύντομα θα γίνονται από τις Fintechs μιας και από τις τράπεζες κάτι τέτοιο θα είναι ασύμφορο. Στη Eurobank πάντως μετά την εθελούσια αναμένεται να γίνουν προσλήψεις νέου αίματος με τεχνολογικές γνώσεις για ευνόητους λόγους.

Μεγάλες πιένες για το ΔΑΑ

Μεγάλες πιένες αναμένεται να υπάρξουν με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο. Τα στοιχήματα για την πορεία της μετοχής δίνουν και παίρνουν μιας και η ζήτηση για την έκδοση ξεπέρασε πραγματικά κάθε προηγούμενο. Αυτό που έχει όμως σημασία είναι η μεγάλη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών που είχε πολλά χρόνια να συμβεί. Και το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια με καλές εκδόσεις και καλές αποδόσεις ώστε να ξεχαστεί και το διαρκές φιάσκο με τις εταιρείες επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία.

Πανωτόκια: Όχι ευχαριστώ!

Πανωτόκια τέλος για τις τράπεζες μιας και δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου ανοίγει τον σχετικό διάδρομο. Η απόφαση έκρινε πως ο τρόπος χρέωσης των πανωτοκίων, δηλαδή της κεφαλαιοποίησης τόκων με αποτέλεσμα οι νέοι τόκοι να γίνονται υπέρμετροι, δεν ήταν σαφής και ως εκ τούτου για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν δέχθηκε την αοριστία της τράπεζας.

Αλλαγές

Αλλαγές είχαμε χθες στη μετοχική σύνθεση της Q&R. Αλλαγές που φαίνεται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο σε άλλες εξελίξεις στην εταιρεία όπου το παλιό αίμα φεύγει και έρχεται καινούργιο. Βέβαια μέχρι να βγουν οι σωστές ανακοινώσεις για τις μεταβολές ποσοστών χάθηκε ολίγον τι ο λογαριασμός.

Στις καλένδες;

Δεν ξέρω τι γίνεται με τον περίφημο Κανονισμό του ΧΑ και τις αλλαγές στους κανόνες διασποράς αλλά ο καιρός περνά και η υπόθεση τείνει σχεδόν να ξεχαστεί. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από ότι ακούω το πάει με ρέγουλο και σε χαμηλό επίπεδο γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει ότι έχει πέσει ... σύρμα για καθυστέρηση τουλάχιστον από αυτούς που θίγουν οι αλλαγές που προωθούνται. Αλήθεια ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου πως αισθάνεται γι' αυτή την κατάσταση και τι ακριβώς κάνει εκτός από τις εξαγγελίες του περασμένου Οκτωβρίου;

Στα «κόκκινα»

Οξυμένο είναι το κλίμα, όπως πληροφορούμαστε, μεταξύ του Σωματείου της Κεφαλαιαγοράς και της Προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου μετά την προκήρυξη απεργίας την ημέρα που είχε η πρόεδρος ανακοινώσει κοπή πίτας. Η πίτα βέβαια ήταν αφορμή έκφρασης δυσαρέσκειας από το προσωπικό που λαμβάνει συνεχώς υποσχέσεις για τα μισθολογικά και την πρόσληψη νέου αίματος αλλά τίποτα δεν προχωρά πλην των αιτημάτων της κας Λαζαράκου προς την κυβέρνηση με προσωπικά χαρακτηριστικά.

Ξεχώρισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ανάμεσα στις μετοχές που ξεχώρισαν χτες στο ΧΑ ήταν και αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που για την ώρα κρατάει… αποστάσεις από τα 14 ευρώ, κινούμενη σε κάπως υψηλότερα επίπεδα. Και άλλες φορές έχουμε αναφερθεί στον όμιλο, στα έργα που κερδίζει ή τη μετοχή, οπότε, μην επαναλαμβανόμαστε, άλλωστε δεν είμαστε ειδικοί - αναλυτές. Αλλά να θυμίσουμε το σημαντικό upside που έδωσαν οι αναλυτές σε πρόσφατες εκθέσεις τους για τη μετοχή, βάζοντας τον πήχη στα 22,20 ευρώ η Πειραιώς (στα top picks της, χωρίς να περιλαμβάνεται στην τιμή η προβλεπόμενη προσθήκη της Αττικής Οδού), και στα 20,20 ευρώ η Euroxx. Αμφότερες οι χρηματιστηριακές, ως αναμένονταν, εστίασαν στην ηγετική θέση του ομίλου στις παραχωρήσεις, οδικές και μη.

Τι γίνεται με τα τμήματα του ΒΟΑΚ

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση (και) στα projects της Κρήτης, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, όπου δεσπόζουν, μεταξύ άλλων, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο (με συμμετοχή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ή ο ΒΟΑΚ (πάλι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει «κερδίσει» την παραχώρηση). Για τον διαγωνισμό αυτό (το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος) η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού. Η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024.Το έργο έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι μελέτες του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος, έργο προαίρεσης παραχώρησης, έχουν ολοκληρωθεί, ελέγχονται και θα συνταχθεί φάκελος για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Σε ότι αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, σύμβαση ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ (ΣΔΙΤ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκατ. ευρώ), οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται από μήνα οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις. Σε ότι αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, προχωρούν μελέτες και απαλλοτριώσεις.

Τα φράγματα της Κρήτης

Πάντως, να έχετε κατά νου ότι ενδιαφέρουν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και άλλα έργα στο νησί της Κρήτης, όπως π.χ. τα φράγματα. Σχετικά με την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού (ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού άνω των 260 εκατ. ευρώ) ο διαγωνισμός συνεχίζεται με την προετοιμασία των τευχών για την Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Θυμίζουμε ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν υποβάλει οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - INTRAKAT. Στην ατζέντα είναι και η ενίσχυση του Ταμιευτήρα Μπραμιανού (αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ) που δρομολογείται μετά την πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Για τη δε κατασκευή φράγματος στο Πλατύ (Ρέθυμνο) θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η τελετή υπογραφής των συμβάσεων χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου άνω των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να γίνει μέσα στο 2024. Βάλτε και ότι προχωρά η αξιοποίηση ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, και έχετε μια «εικόνα».

Τα projects της Lamda στο Ελληνικό

Επειδή την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε μια ανακύκλωση της πληροφορίας περί ανάληψης της κατασκευής του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό από την ΑΚΤΩΡ, να θυμίζουμε απλώς ότι το insider.gr έχει αναφερθεί στο θέμα εδώ και 16-17 ημέρες. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά το λέμε. Βέβαια, και άλλα πράγματα «τρέχουν» στην ανάπτυξη της Lamda, όπως π.χ. με τα κτηριακά. Δεν ξέρουμε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της αγοράς για συγκεκριμένο όμιλο που φέρεται να είναι… κοντά στην ανάληψη της κατασκευής του Riviera Galleria ώστε να «μπει» και στα κτηριακά της ανάπτυξης, θα μας τα πει η Lamda αυτά. Όσον αφορά στο Vouliagmenis Mall, στο σχήμα της ΑΒΑΞ προφανώς θα ελπίζουν να πάρουν και την κατασκευή (πέραν του ρόλου του συμβούλου με τους Ιταλούς εταίρους), αλλά και αυτά θα φανούν στην πορεία. Και βέβαια, έπονται και άλλα projects, πύργοι, γραφεία, ξενοδοχεία κ.α. Αλλά και οι κατοικίες, μικρότερες ή πύργοι και πυργίσκοι. Πάνω από 200 μόνο λανσαρίστηκαν προς πώληση στη γειτονιά «Little Athens». Εχει «ψωμί» αλλά και «δρόμο» η ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:29

Μητσοτάκης: Η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται

13:00

Ακίνητα – Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι κρατήσεις στα νησιά για το Πάσχα – Ποιες είναι οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς  

12:50

Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι εθνική αναγκαιότητα

12:44

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη άνδρα με ποσότητες κοκαΐνης, κάνναβης και μεθαδόνης

12:42

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ενόπλους στη Δυτική Όχθη

12:35

Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

12:30

Στασινός (ΤΕΕ): Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί στα θέματα δόμησης και υποδομών

12:20

Αυγενάκης: Στόχος μας η προστασία παραγωγών και καταναλωτών

12:11

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΕΣ να ενημερώσει αν αφαιρέθηκαν έγγραφα από τη διάρρηξη στην Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου

12:07

Ουκρανία: Δύο τραυματίες από μαζική ρωσική επίθεση

12:01

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Δυτικής Ελλάδας

11:52

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου

11:44

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς «εξετάζει» αντιπρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

11:37

Αυστραλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα

11:29

Το βάδισμα και η σωματική δραστηριότητα, το καλύτερο και φθηνότερο φάρμακο για μικρούς και μεγάλους

11:24

ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες

11:15

ΗΠΑ: Η πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ αποκάλυψε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο της

11:08

Ισπανία: Επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

11:02

Κυβερνητικές πηγές: Ο κοστοβόρος απολιτίκ λαϊκισμός του κ. Κασσελάκη

10:55

Κασσελάκης: Προανακριτική για το μπάζωμα και τη μονταζιέρα στα Τέμπη

10:48

Στον ανακριτή 31 από τους συλληφθέντες για εγκληματική οργάνωση και δολοφονία του αστυνομικού Λυγγερίδη

10:34

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

10:19

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

09:52

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

09:30

Μονάδες Αποβλήτων: Στις 17 Ιουνίου η «μάχη» των ισχυρών για τη ΣΔΙΤ των 202 εκατ. στη Β. Ελλάδα 

09:25

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία

09:11

Σολτς: Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ενότητας

09:02

Υεμένη: Νέα επίθεση των Χούθι εναντίον πετρελαιοφόρου

08:48

Γ. Βερούλης (ελίν): Το πράσινο «στοίχημα» για τον κλάδο καυσίμων – Η εξωστρέφεια, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

08:41

Εγκρίθηκε η Πράξη για την Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών – Στο επίκεντρο οι τεχνολογίες μηδενικών ρύπων