BACKSTORY

«Αναζητούνται» οι κακοπληρωτές - Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ – Τα παιχνίδια με τα crypto

24-01-2024 | 07:09
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναζητούνται» οι κακοπληρωτές - Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ – Τα παιχνίδια με τα crypto

Πού είναι οι κακοπληρωτές;

Ξαφνικά εκεί που καθόμουν συλλογίστηκα πως πάψαμε να μιλάμε για κακοπληρωτές παρά την κρίση. Θυμάστε στις κρίσεις πάντα υπάρχουν κακοπληρωτές είτε λόγω ανέχειας είτε λόγω του γενικότερου κλίματος. Κάπως έτσι φιλοτεχνήθηκαν και κάποια αλήστου μνήμης κινήματα «Δεν πληρώνω» κλπ κλπ. Τι συμβαίνει λοιπόν; Έπαψαν να υπάρχουν κακοπληρωτές στις τράπεζες; Και καλά στις τράπεζες... Εκεί τους διαλέγουν τους πελάτες! Στην ενέργεια; Στην κινητή τηλεφωνία; Μόνον το Δημόσιο ανακοινώνει ευκρινώς τι γίνεται. Οι λοιποί με κάποιο τρόπο φαίνεται να το αποφεύγουν! Φαντάζομαι πως τον καιρό των επενδύσεων ίσως δεν πρέπει να μιλάμε για τέτοια θέμα. Ίσως πάλι και να πρέπει.

Μεγάλη επιτυχία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Kαι μιας και μιλάμε για επενδύσεις, πολύ επιτυχημένο ήταν το investor day της ΔΕΗ στο Λονδίνο και αλλά και τρομερό ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Υόρκη. Όπως και να έχει το επενδυτικό story της χώρας παραμένει ισχυρό.

Η μεταγραφή της Μάρθας Κεσίσογλου

Πολύ ισχυρή μεταγραφή πραγματοποίησε η NOVA στον τομέα της επικοινωνίας και των εταιρικών σχέσεων. Mιλάμε για τη Μάρθα Κεσίσογλου, η οποία αναλαμβάνει νέα Corporate Affairs Executive Director με τεράστια εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και όχι μόνον αφού η τελευταία της θέση στο ΣΕΤΕ σε χρονιές με μεγάλη δυναμική στον τουρισμό έκανε τη διαφορά. Στέλεχος ποιότητας η κυρία Κεσίσογλου γνωρίζει την τέχνη της επικοινωνίας όσο λίγοι και μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο εγχείρημα της εταιρείας που επιχειρεί πολύ δυναμικά σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνθήκες συχνά αντίξοες.

Ποιος είναι ο στόχος;

Πραγματικά οι έλεγχοι πάντα έχουν ενδιαφέρον. Όπως ο έλεγχος σε περίπου 7.000 χρηματιστηριακούς κωδικούς με πάνω από 200.000 υπόλοιπο. Όμως έχω την αίσθηση ότι εδώ διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε και μάλιστα αμάσητη την κάμηλο. Γιατί αν πραγματικά θέλουμε να πιάσουμε παραβάτες στο Χρηματιστήριο καλό θα είναι ξεκινήσουμε με τις υπεράκτιες εταιρείες διάφορων επιχειρηματιών που εμφανίζονται ως αγνώστου ταυτότητας επενδυτές και δημιουργούν ψεύτικη εικόνα διασποράς και ενίοτε κάνουν και παιχνίδια.

Είναι μόνο η Ardu Prime;

Κατά τα λοιπά έχω την αίσθηση ότι η Ardu Prime ΑΕΠΕΥ, στην οποία μπήκε λουκέτο από την Κεφαλαιαγορά δεν είναι η μόνη χρηματιστηριακή που εμπλέκεται σε περίεργα παιγνίδια με κρυπτονομίσματα όπου στο τέλος της ημέρας κανένας δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Ταύτα είπα και θέλω να επισημάνω στους εξυπνάκηδες που νομίζουν ότι κάποιοι μοιράζουν λεφτά και εγγυημένες αποδόσεις ότι δεν θα τους λυπηθεί κανείς αν τα χάσουν όλα εν μια νυκτί και κυρίως να ξέρουν ότι σε τέτοια παιχνίδια δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Από την άλλη νομίζω ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικά σε επίπεδο Ευρώπης η κατάσταση πρέπει να μαζευτεί εποπτικά γιατί έχει ξεφύγει.

Μερίσματα ρεκόρ για το Υπερταμείο

Το 2023 η διοίκηση του Υπερταμείου εκτιμά ότι το fund θα υπερδιπλασιάσει τις επιδόσεις του 2022, κάνοντας νέο έτος ρεκόρ, με τα έσοδα από μερίσματα να ξεπερνούν τα 161 εκατ. ευρώ με συμβολή από τις εταιρίες ΔΑΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ και Ελληνικές Αλυκές. Το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εσόδων μερισμάτων (75 εκατ. ευρώ), και αυτή αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά μερισμάτων στην ιστορία του Υπερταμείου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σημειωτέον ότι τα έσοδα το 2022 έφτασαν τα προ COVID-19 επίπεδα. Αυτό επετεύχθη παρότι όλες οι εταιρείες του ομίλου έχουν απορροφήσει και απορροφούν τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας αντί να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων

Τον Δεκέμβριο του 2023 ξεκίνησε η αποτίμηση όλων των operational εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο, με στόχο οι διοικήσεις τους να εργαστούν περαιτέρω για την αύξηση της αξίας της εκάστοτε εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Υπερταμείο αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου του, στα πρότυπα όλων των Κρατικών Ταμείων του εξωτερικού.

Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Και η στήλη θα… συνεχίσει με Υπερταμείο, αλλά θα περάσει στα ακίνητα της ΕΤΑΔ. Το fund επέλεξε έναν σύμβουλο (κοινοπραξία με leader την EY, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού), ο οποίος ολοκλήρωσε την καταγραφή και την αποτίμηση δείγματος 500 περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ . Από τον «πιλότο» έγινε καταγραφή και κατηγοριοποίηση και των 500 ακινήτων, ενώ αποτιμήθηκαν πλήρως 109 ακίνητα. Τελικός στόχος είναι ένα μεγάλο έργο αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας, η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης για 36.000 ακίνητα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς το 47% των πρώτων 500 ακινήτων που αποπειράθηκε η ΕΤΑΔ να καταγράψει δεν μπορούν να εντοπιστούν ή είναι καταπατημένα. Είναι ένα σαφές δείγμα της χρόνιας παθογένειας στη διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Ο νέος ρόλος του fund

Σε διάρκεια 6ετίας (από το 2018) το Υπερταμείο έχει συνεισφέρει 285 εκατ. ευρώ στην οικονομία, 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 65 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της επενδυτικής πολιτικής του και περίπου 140 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν διαγωνισμού, όρισε την BlackRock FMA ως σύμβουλο υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού, για τον μετασχηματισμό του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας στα πρότυπα των Διεθνών Επενδυτικών Ταμείων, με την έναρξη λειτουργίας στους κόλπους του ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου, μέσα στο δεύτερο μισό του 2024. Ετσι, το Υπερταμείο κάνει ένα κρίσιμο βήμα προς τη μετατροπή του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόκειται να επενδύει τα έσοδά του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, αλλά και να επανεπενδύει μέρος των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ισπανία: Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στην πρωθυπουργία

23:37

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα

23:17

Κιλκίς: Σύλληψη δύο ατόμων για πλαστογραφία

22:50

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, λόγω μηχανικής βλάβης

22:21

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στα νότια της χώρας

21:48

Γάζα: Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

21:20

Συνελήφθη 61χρονος στην Κάρπαθο για απόπειρα ζωοκτονίας

21:09

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και τα χρησιμοποιούσε σε κλοπές από σπίτια στην Ανατολική Αττική

21:00

Εντοπίστηκε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία - 5 συλλήψεις

20:55

Αυγενάκης: Ο πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να «πιάσει» την 3η θέση

20:48

Στα Ψαρά ο Στέφανος Κασσελάκης

20:46

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

20:45

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το βόρειο Ισραήλ με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους

20:32

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες

20:14

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη κατά της ακροδεξιάς

20:01

Ταραντίλης (EY) : Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί εξειδίκευση

19:35

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

19:30

ΕΒΕΑ: Το πρόγραμμα SUCCEED έφερε πιο κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Νορβηγίας

19:16

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο - Κανονικά η κυκλοφορία στην περιφερειακή Αιγάλεω

19:10

Εξαρθρώθηκε συμμορία ληστών που είχε ως ορμητήρια σταθμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ

19:03

Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

18:51

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων

18:29

NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις

18:09

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank