BACKSTORY

«Αναζητούνται» οι κακοπληρωτές - Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ – Τα παιχνίδια με τα crypto

24-01-2024 | 07:09
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναζητούνται» οι κακοπληρωτές - Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ – Τα παιχνίδια με τα crypto

Πού είναι οι κακοπληρωτές;

Ξαφνικά εκεί που καθόμουν συλλογίστηκα πως πάψαμε να μιλάμε για κακοπληρωτές παρά την κρίση. Θυμάστε στις κρίσεις πάντα υπάρχουν κακοπληρωτές είτε λόγω ανέχειας είτε λόγω του γενικότερου κλίματος. Κάπως έτσι φιλοτεχνήθηκαν και κάποια αλήστου μνήμης κινήματα «Δεν πληρώνω» κλπ κλπ. Τι συμβαίνει λοιπόν; Έπαψαν να υπάρχουν κακοπληρωτές στις τράπεζες; Και καλά στις τράπεζες... Εκεί τους διαλέγουν τους πελάτες! Στην ενέργεια; Στην κινητή τηλεφωνία; Μόνον το Δημόσιο ανακοινώνει ευκρινώς τι γίνεται. Οι λοιποί με κάποιο τρόπο φαίνεται να το αποφεύγουν! Φαντάζομαι πως τον καιρό των επενδύσεων ίσως δεν πρέπει να μιλάμε για τέτοια θέμα. Ίσως πάλι και να πρέπει.

Μεγάλη επιτυχία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη

Kαι μιας και μιλάμε για επενδύσεις, πολύ επιτυχημένο ήταν το investor day της ΔΕΗ στο Λονδίνο και αλλά και τρομερό ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς στη Νέα Υόρκη. Όπως και να έχει το επενδυτικό story της χώρας παραμένει ισχυρό.

Η μεταγραφή της Μάρθας Κεσίσογλου

Πολύ ισχυρή μεταγραφή πραγματοποίησε η NOVA στον τομέα της επικοινωνίας και των εταιρικών σχέσεων. Mιλάμε για τη Μάρθα Κεσίσογλου, η οποία αναλαμβάνει νέα Corporate Affairs Executive Director με τεράστια εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και όχι μόνον αφού η τελευταία της θέση στο ΣΕΤΕ σε χρονιές με μεγάλη δυναμική στον τουρισμό έκανε τη διαφορά. Στέλεχος ποιότητας η κυρία Κεσίσογλου γνωρίζει την τέχνη της επικοινωνίας όσο λίγοι και μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο εγχείρημα της εταιρείας που επιχειρεί πολύ δυναμικά σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον με συνθήκες συχνά αντίξοες.

Ποιος είναι ο στόχος;

Πραγματικά οι έλεγχοι πάντα έχουν ενδιαφέρον. Όπως ο έλεγχος σε περίπου 7.000 χρηματιστηριακούς κωδικούς με πάνω από 200.000 υπόλοιπο. Όμως έχω την αίσθηση ότι εδώ διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε και μάλιστα αμάσητη την κάμηλο. Γιατί αν πραγματικά θέλουμε να πιάσουμε παραβάτες στο Χρηματιστήριο καλό θα είναι ξεκινήσουμε με τις υπεράκτιες εταιρείες διάφορων επιχειρηματιών που εμφανίζονται ως αγνώστου ταυτότητας επενδυτές και δημιουργούν ψεύτικη εικόνα διασποράς και ενίοτε κάνουν και παιχνίδια.

Είναι μόνο η Ardu Prime;

Κατά τα λοιπά έχω την αίσθηση ότι η Ardu Prime ΑΕΠΕΥ, στην οποία μπήκε λουκέτο από την Κεφαλαιαγορά δεν είναι η μόνη χρηματιστηριακή που εμπλέκεται σε περίεργα παιγνίδια με κρυπτονομίσματα όπου στο τέλος της ημέρας κανένας δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Ταύτα είπα και θέλω να επισημάνω στους εξυπνάκηδες που νομίζουν ότι κάποιοι μοιράζουν λεφτά και εγγυημένες αποδόσεις ότι δεν θα τους λυπηθεί κανείς αν τα χάσουν όλα εν μια νυκτί και κυρίως να ξέρουν ότι σε τέτοια παιχνίδια δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Από την άλλη νομίζω ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικά σε επίπεδο Ευρώπης η κατάσταση πρέπει να μαζευτεί εποπτικά γιατί έχει ξεφύγει.

Μερίσματα ρεκόρ για το Υπερταμείο

Το 2023 η διοίκηση του Υπερταμείου εκτιμά ότι το fund θα υπερδιπλασιάσει τις επιδόσεις του 2022, κάνοντας νέο έτος ρεκόρ, με τα έσοδα από μερίσματα να ξεπερνούν τα 161 εκατ. ευρώ με συμβολή από τις εταιρίες ΔΑΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ και Ελληνικές Αλυκές. Το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ εσόδων μερισμάτων (75 εκατ. ευρώ), και αυτή αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά μερισμάτων στην ιστορία του Υπερταμείου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σημειωτέον ότι τα έσοδα το 2022 έφτασαν τα προ COVID-19 επίπεδα. Αυτό επετεύχθη παρότι όλες οι εταιρείες του ομίλου έχουν απορροφήσει και απορροφούν τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας αντί να το μετακυλήσουν στους πελάτες.

Αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων

Τον Δεκέμβριο του 2023 ξεκίνησε η αποτίμηση όλων των operational εταιρειών που ανήκουν στο Υπερταμείο, με στόχο οι διοικήσεις τους να εργαστούν περαιτέρω για την αύξηση της αξίας της εκάστοτε εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που το Υπερταμείο αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου του, στα πρότυπα όλων των Κρατικών Ταμείων του εξωτερικού.

Τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Και η στήλη θα… συνεχίσει με Υπερταμείο, αλλά θα περάσει στα ακίνητα της ΕΤΑΔ. Το fund επέλεξε έναν σύμβουλο (κοινοπραξία με leader την EY, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού), ο οποίος ολοκλήρωσε την καταγραφή και την αποτίμηση δείγματος 500 περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ . Από τον «πιλότο» έγινε καταγραφή και κατηγοριοποίηση και των 500 ακινήτων, ενώ αποτιμήθηκαν πλήρως 109 ακίνητα. Τελικός στόχος είναι ένα μεγάλο έργο αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας, η δημιουργία ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, και επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης για 36.000 ακίνητα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς το 47% των πρώτων 500 ακινήτων που αποπειράθηκε η ΕΤΑΔ να καταγράψει δεν μπορούν να εντοπιστούν ή είναι καταπατημένα. Είναι ένα σαφές δείγμα της χρόνιας παθογένειας στη διαχείριση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Ο νέος ρόλος του fund

Σε διάρκεια 6ετίας (από το 2018) το Υπερταμείο έχει συνεισφέρει 285 εκατ. ευρώ στην οικονομία, 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 65 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της επενδυτικής πολιτικής του και περίπου 140 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν διαγωνισμού, όρισε την BlackRock FMA ως σύμβουλο υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού, για τον μετασχηματισμό του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας στα πρότυπα των Διεθνών Επενδυτικών Ταμείων, με την έναρξη λειτουργίας στους κόλπους του ενός νέου Επενδυτικού Ταμείου, μέσα στο δεύτερο μισό του 2024. Ετσι, το Υπερταμείο κάνει ένα κρίσιμο βήμα προς τη μετατροπή του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόκειται να επενδύει τα έσοδά του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, αλλά και να επανεπενδύει μέρος των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:58

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα μελών

16:47

Wall Street: «Πτήση» σε νέα ρεκόρ για τον S&P 500 μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό

16:46

Κρατική Αρωγή προς αγρότες: Μέχρι 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για τις απώλειες σε έγγειο κεφάλαιο

16:40

Ικανοποίηση Λαγκάρντ μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για μισθούς στην Ευρωζώνη

16:38

Αυγενάκης: Θα συνεχίσω την προσπάθεια αναθεώρησης της ΚΑΠ

16:21

Τριπλή διάκριση για την ΑΒ Βασιλόπουλος στα φετινά Influencer Marketing Awards

16:17

Ειδοποίηση του ελληνικού Προξενείου για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία

16:11

Bloomberg: Πρώτη μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ τον Ιούνιο «βλέπει» ο Γ. Στουρνάρας

16:08

ΑΣΕΠ: Στο ΦΕΚ η προκήρυξη για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

16:01

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πότε θα επεκταθεί σε εστίαση και τουρισμό

15:56

Aγορά και διασύνδεση POS: 4 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη χρηματοδότηση μέσω voucher

15:43

Ηλεκτρονικά οι επιδόσεις τριών εγγράφων της Ποινικής Δίκης

15:37

Γάζα: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί - Νέες συνομιλίες στο Παρίσι για εκεχειρία

15:20

Πώς θα φορολογηθούν οι κάτοχοι μετοχών, ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων

15:12

Στην Schneider Electric η ενεργειακή αναβάθμιση της Ελληνικής Βιομηχανίας Κονσερβοποιίας

15:06

Warner Bros Discovery: Έχασε τις εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο

14:55

Eldorado Gold: Άνω του 1 δισ. δολ. τα έσοδα το 2023 - Η πρόοδος στις Σκουριές

14:45

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

14:32

Ο Όμιλος ONEX εξασφαλίζει υπηρεσίες επείγουσας αερομεταφοράς σε όλους τους κατοίκους της Σύρου

14:30

Γαλλία: Τα τρακτέρ κατεβαίνουν στους δρόμους του Παρισιού ενόψει της έναρξης της Αγροτικής Έκθεσης

14:30

Ταμειακή και POS σε ένα, από την Τράπεζα Πειραιώς

14:27

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε 500 νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

14:22

Κορκίδης: Η αγορά περιμένει τα μέτρα για τον περιορισμό της ακριβείας από την 1η Μαρτίου

14:14

Συντάξεις Μαρτίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

14:13

Στουρνάρας: Τα πραγματικά επιτόκια θα υποχωρήσουν εκ νέου προς χαμηλότερα επίπεδα

14:06

ΠΙΣ: Προσφυγή στην ΕΕ για την εξουθενωτική εργασία των γιατρών στο ΕΣΥ

14:02

Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα καλό σενάριο (και για την Ελλάδα) στον ορίζοντα

13:51

ΣΥΡΙΖΑ: Ραγδαίες οι εξελίξεις - Γεροβασίλη η επικρατέστερη υποψήφια απέναντι στον Κασσελάκη

13:48

Δεν έχουν τέλος οι ελλείψεις φαρμάκων -  «Άφαντα» φάρμακα για πολλές παθήσεις 

13:41

Γερμανία: Η Καθολική Εκκλησία καλεί τους πολίτες να μην ψηφίζουν το ακροδεξιό AfD