BACKSTORY

Οι φωτιές και το Χρηματιστήριο - Φρενάρουν τα επιτόκια; - Το σερί της Intracom

24-08-2023 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι φωτιές και το Χρηματιστήριο - Φρενάρουν τα επιτόκια; - Το σερί της Intracom

Οι φωτιές και το Χρηματιστήριο

Oι φωτιές και το πολιτικό κλίμα που δείχνει να χαλάει φαίνεται να δημιούργησαν προϋποθέσεις για να κάνουν κάποιοι ταμείο στο Χρηματιστήριο. Με αυτά και με εκείνα ο δείκτης έχασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.300 μονάδων αν και κανένας δεν πιστεύει πως το φράγμα αυτό χάθηκε πραγματικά. Αντιθέτως είναι θέμα λίγου χρόνου η ανάκτηση.

Άνοδο διαρκείας λένε οι οίκοι

Την ίδια στιγμή η JP Morgan βλέπει νέα άνοδο στο Χ.Α. υποκινούμενη κυρίως από την άνοδο των τραπεζών, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που έχουν κυρίως προκύψει από τα αποτελέσματα του τουρισμού.

Μεγάλο ερωτηματικό το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή πάντως δεν θα αποτελέσει αμελητέα ποσότητα από εδώ και εμπρός αλλά μια αξιοπρόσεκτη μεταβλητή καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται υποχρεωμένες να προσμετρήσουν τον σχετικό κίνδυνο. Αν για παράδειγμα χρηματοδοτούν υπηρεσίες σε μια περιοχή και αυτή η περιοχή κινδυνεύει από πυρκαγιές τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ποιος χρηματοδότησε για παράδειγμα επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία στην Πάρνηθα; Πως και πότε θα λειτουργήσουν εκ νέου οι επιχειρήσεις αυτές;

To κλίμα και το real estate

Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Σημαντικές θα σας απαντήσω... Με το κλίμα και τις φωτιές ασχολήθηκε και η Wall Street Journal αλλά από μια άλλη σκοπιά.

Υπάρχουν λέει είδη γρασιδιού τα οποία διευκολύνουν την ταχεία εξάπλωση μιας φωτιάς και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την γέννηση καταστροφικών πύρινων μετώπων. Υπ’ αυτήν την έννοια τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη και τέτοιους αλλά και άλλους παράγοντες σε ότι αφορά το real estate.

Φρενάρουν τα επιτόκια;

Και ενώ θεωρείτο περίπου βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε νέα άνοδο των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης, οι εκτιμήσεις αλλάζουν.

Αιτία η συρρίκνωση της γερμανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με ρυθμό που είναι ο ταχύτερος των τελευταίων τριών ετών τον Αύγουστο κάτι που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο ύφεσης. «Ο γερμανικός PMI υποδηλώνει ότι επιστρέφουμε στο αφήγημα των χαμηλότερων επιτοκίων» δηλώνουν αξιωματούχοι.

Eurobank: Στόχος το εξωτερικό

Οχι πως δεν το περιμέναμε. Άλλωστε η Eurobank το έχει πει σε όλους τους τόνους πως ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η επέκταση στο εξωτερικό. Ετσι σύναψε δεσμευτική συμφωνία για να αγοράσει το 17,3% της PIMCO στην Ελληνική Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτόν θα έχει πλέον το 46,5% του συνολικού ποσοστού της Ελληνικής, ελέγχοντας πια την Κυπριακή Τράπεζα.

Το δολάριο στο επίκεντρο των BRICS

Με το δολάριο και το πως θα σπάσουν την εξάρτησή τους από αυτό ασχολούνται μεταξύ άλλων οι ηγέτες των χωρών που συναντιούνται στο Γιοχάνεσμπουργκ από προχθές μέχρι και σήμερα. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική συζητούν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της ομάδας και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα.

Οι «4» του Λιμένος Βόλου

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (έως 67%) του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ήταν 8, στην πορεία έμειναν 6-7 και στην αγορά εσχάτως έκαναν λόγο για περίπου 4-5 προσφορές, τότε, θεωρείται λογική, και μάλλον επιτυχία, η κατάθεση 4 οικονομικών προσφορών χτες στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ΟΛΒ. Και μπορεί να απουσίασαν τελικά ονόματα όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κάποια ξένα σχήματα (από Κατάρ κ.λπ.), ωστόσο, το παρών έδωσαν οι κοινοπραξίες Goldair Cargo – Goldair Handling και Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος, ο ΟΛΘ και η Mariner Capital Ltd (από τη Μάλτα). Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε μελλοντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Προφανώς, θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για τους ελέγχους, αν υπάρχουν ενστάσεις, γύρος βελτιωμένων προσφορών κ.α.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επιστροφή κεφαλαίου και το ταμπλό

Σε μια μάλλον και όχι ιδιαίτερα «δυνατή» συνεδρίαση όπως η χτεσινή, όπως και να το κάνουμε η αγορά εστίασε στον τίτλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Γιατί ξεκίνησε από προσαρμοσμένη χαμηλότερή τιμή λόγω της επιστροφής κεφαλαίου 0,2 ευρώ ανά μετοχή. Πάντως, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν από αυτές που τράβηξαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, έδωσε διακύμανση μέσα στη συνεδρίαση, όπως έδωσε και κέρδη σχεδόν 3%. Απλώς το αναφέρουμε μια και το επισήμαναν οι traders.

Το σερί της Intracom

Πάνω που είχε πάρει πτωτική κλίση και γυρνούσε προς τα 2 ευρώ, η μετοχή της Intracom πρόλαβε να «γράψει» ένα μικρό σερί που της έδωσε περί τα 20-25 «ποντάκια». Το χαρτί κι άλλες φορές έχει αντιδράσει από τη ζώνη των 1,95-2 ευρώ, ενώ για την ώρα το υψηλό που έχει δώσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι τα 2,3 ευρώ πάνω – κάτω. Οπότε, να δούμε πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, με την εισηγμένη να έχει «αβάντα» κι από την κίνηση της Intrakat όπου ακόμα διατηρεί το 5%, ενώ αναμένονται και οι διαδικασίες εισαγωγής του real estate φορέα στο ΧΑ μέσω της Κλουκίνας. Αλλά να δούμε τη συνέχεια στο ταμπλό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Οι Έλληνες επιλέγουν υβριδικά αυτοκίνητα - Νέα αύξηση πωλήσεων τον Ιούνιο

23:45

Συνάντηση Στάρμερ - Τραμπ στα τέλη Ιουλίου στη Σκωτία

23:35

Ισραήλ: Δεν θα επιτρέψουμε καμία στρατιωτική απειλή στη νότια Συρία

23:30

Ζελένσκι: «Ευγνώμων» προς τον Τραμπ για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

23:28

Κινέζος ΥΠΕΞ: Πεκίνο και Νέο Δελχί πρέπει να εργαστούν υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας

23:21

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προτείνει για πρωθυπουργό τη Γιούλια Σβιριντένκο

23:10

Ήπια κέρδη στη Wall Street - Οι δασμοί Τραμπ δεν «τρόμαξαν» τους επενδυτές

23:00

Καματερό: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους

22:50

Ρουμανία: Η κυβέρνηση Μπολογιάν «επιβίωσε» από την πρόταση μομφής και προωθεί αυξήσεις φόρων

22:35

Ιράν: «Όχι» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εάν τεθεί ως όρος η διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου

22:15

Πτώση για το πετρέλαιο στη σκιά των δασμών Τραμπ στη Ρωσία

22:00

Ζελένσκι : Προτείνει για τη θέση του υπουργού Άμυνας τον νυν πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ

21:48

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: Τα πλήγματα στη Συρία είναι «σαφής προειδοποίηση προς το καθεστώς»

21:34

Ιταλία: 12 δισ. ευρώ και 150.000 θέσεις εργασίας θα στοιχίσουν οι δασμοί Τραμπ

21:17

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου - Ήχησε το 112

21:10

Τσιάρας: Οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν δίκαιους όρους

20:57

Λίβανος: Ο στρατός κατέστρεψε ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής χαπιών Captagon

20:55

Πυροσβεστική: 38 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

20:40

Κάλας: Η ΕΕ θεωρεί «μεγάλη» τη διορία των 50 ημερών που έδωσε ο Τραμπ στη Ρωσία

20:26

Υποχώρησε ο χρυσός μετά το υψηλό τριών εβδομάδων

20:16

Bitcoin: Η εβδομάδα των cryptos, τα κρίσιμα νομοσχέδια και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ

20:05

Κομισιόν: Στην Ελλάδα και σε 4 ακόμα χώρες θα δοκιμαστεί η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για το διαδίκτυο

19:58

Τραμπ: Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με την ΕΕ για τους δασμούς

19:51

Σε εξέλιξη φωτιά στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης - Μήνυμα από το 112

19:37

Πτωτικά οι ευρωαγορές στον απόηχο των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Απώλειες σχεδόν 5% για Volvo

19:36

Μ. Ανατολή: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι «οδηγεί σε αποτυχία» τις διαπραγματεύσεις

19:22

Τραμπ: Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί εμπορική και στρατιωτική αφαίμαξη και από φίλους και από εχθρούς

19:08

Θεοχάρης: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα με ενότητα και αποφασιστικότητα

19:01

Τραμπ: Δασμοί 100% στη Ρωσία αν δεν υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία σε 50 ημέρες - Στέλνει πυραύλους Patriot στο NATO

18:55

Βυθίστηκε σκάφος της Frontex ανοιχτά της Λέσβου - Διασώθηκε το πλήρωμα