BACKSTORY

Οι φωτιές και το Χρηματιστήριο - Φρενάρουν τα επιτόκια; - Το σερί της Intracom

24-08-2023 | 07:29
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι φωτιές και το Χρηματιστήριο - Φρενάρουν τα επιτόκια; - Το σερί της Intracom

Οι φωτιές και το Χρηματιστήριο

Oι φωτιές και το πολιτικό κλίμα που δείχνει να χαλάει φαίνεται να δημιούργησαν προϋποθέσεις για να κάνουν κάποιοι ταμείο στο Χρηματιστήριο. Με αυτά και με εκείνα ο δείκτης έχασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.300 μονάδων αν και κανένας δεν πιστεύει πως το φράγμα αυτό χάθηκε πραγματικά. Αντιθέτως είναι θέμα λίγου χρόνου η ανάκτηση.

Άνοδο διαρκείας λένε οι οίκοι

Την ίδια στιγμή η JP Morgan βλέπει νέα άνοδο στο Χ.Α. υποκινούμενη κυρίως από την άνοδο των τραπεζών, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που έχουν κυρίως προκύψει από τα αποτελέσματα του τουρισμού.

Μεγάλο ερωτηματικό το κλίμα

Η κλιματική αλλαγή πάντως δεν θα αποτελέσει αμελητέα ποσότητα από εδώ και εμπρός αλλά μια αξιοπρόσεκτη μεταβλητή καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται υποχρεωμένες να προσμετρήσουν τον σχετικό κίνδυνο. Αν για παράδειγμα χρηματοδοτούν υπηρεσίες σε μια περιοχή και αυτή η περιοχή κινδυνεύει από πυρκαγιές τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ποιος χρηματοδότησε για παράδειγμα επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία στην Πάρνηθα; Πως και πότε θα λειτουργήσουν εκ νέου οι επιχειρήσεις αυτές;

To κλίμα και το real estate

Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Σημαντικές θα σας απαντήσω... Με το κλίμα και τις φωτιές ασχολήθηκε και η Wall Street Journal αλλά από μια άλλη σκοπιά.

Υπάρχουν λέει είδη γρασιδιού τα οποία διευκολύνουν την ταχεία εξάπλωση μιας φωτιάς και αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την γέννηση καταστροφικών πύρινων μετώπων. Υπ’ αυτήν την έννοια τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη και τέτοιους αλλά και άλλους παράγοντες σε ότι αφορά το real estate.

Φρενάρουν τα επιτόκια;

Και ενώ θεωρείτο περίπου βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε νέα άνοδο των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης, οι εκτιμήσεις αλλάζουν.

Αιτία η συρρίκνωση της γερμανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με ρυθμό που είναι ο ταχύτερος των τελευταίων τριών ετών τον Αύγουστο κάτι που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο ύφεσης. «Ο γερμανικός PMI υποδηλώνει ότι επιστρέφουμε στο αφήγημα των χαμηλότερων επιτοκίων» δηλώνουν αξιωματούχοι.

Eurobank: Στόχος το εξωτερικό

Οχι πως δεν το περιμέναμε. Άλλωστε η Eurobank το έχει πει σε όλους τους τόνους πως ένας από τους βασικούς της στόχους είναι η επέκταση στο εξωτερικό. Ετσι σύναψε δεσμευτική συμφωνία για να αγοράσει το 17,3% της PIMCO στην Ελληνική Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτόν θα έχει πλέον το 46,5% του συνολικού ποσοστού της Ελληνικής, ελέγχοντας πια την Κυπριακή Τράπεζα.

Το δολάριο στο επίκεντρο των BRICS

Με το δολάριο και το πως θα σπάσουν την εξάρτησή τους από αυτό ασχολούνται μεταξύ άλλων οι ηγέτες των χωρών που συναντιούνται στο Γιοχάνεσμπουργκ από προχθές μέχρι και σήμερα. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική συζητούν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της ομάδας και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα.

Οι «4» του Λιμένος Βόλου

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (έως 67%) του Οργανισμού Λιμένος Βόλου ήταν 8, στην πορεία έμειναν 6-7 και στην αγορά εσχάτως έκαναν λόγο για περίπου 4-5 προσφορές, τότε, θεωρείται λογική, και μάλλον επιτυχία, η κατάθεση 4 οικονομικών προσφορών χτες στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ΟΛΒ. Και μπορεί να απουσίασαν τελικά ονόματα όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κάποια ξένα σχήματα (από Κατάρ κ.λπ.), ωστόσο, το παρών έδωσαν οι κοινοπραξίες Goldair Cargo – Goldair Handling και Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος, ο ΟΛΘ και η Mariner Capital Ltd (από τη Μάλτα). Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε μελλοντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Προφανώς, θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για τους ελέγχους, αν υπάρχουν ενστάσεις, γύρος βελτιωμένων προσφορών κ.α.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η επιστροφή κεφαλαίου και το ταμπλό

Σε μια μάλλον και όχι ιδιαίτερα «δυνατή» συνεδρίαση όπως η χτεσινή, όπως και να το κάνουμε η αγορά εστίασε στον τίτλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Γιατί ξεκίνησε από προσαρμοσμένη χαμηλότερή τιμή λόγω της επιστροφής κεφαλαίου 0,2 ευρώ ανά μετοχή. Πάντως, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν από αυτές που τράβηξαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, έδωσε διακύμανση μέσα στη συνεδρίαση, όπως έδωσε και κέρδη σχεδόν 3%. Απλώς το αναφέρουμε μια και το επισήμαναν οι traders.

Το σερί της Intracom

Πάνω που είχε πάρει πτωτική κλίση και γυρνούσε προς τα 2 ευρώ, η μετοχή της Intracom πρόλαβε να «γράψει» ένα μικρό σερί που της έδωσε περί τα 20-25 «ποντάκια». Το χαρτί κι άλλες φορές έχει αντιδράσει από τη ζώνη των 1,95-2 ευρώ, ενώ για την ώρα το υψηλό που έχει δώσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι τα 2,3 ευρώ πάνω – κάτω. Οπότε, να δούμε πώς θα κινηθεί στη συνέχεια, με την εισηγμένη να έχει «αβάντα» κι από την κίνηση της Intrakat όπου ακόμα διατηρεί το 5%, ενώ αναμένονται και οι διαδικασίες εισαγωγής του real estate φορέα στο ΧΑ μέσω της Κλουκίνας. Αλλά να δούμε τη συνέχεια στο ταμπλό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων

19:01

Σειρήνες συναγερμού στο Ισραήλ για ιρανική πυραυλική επίθεση

18:56

Volvo EXclusive Retreats: η σειρά μοναδικών ταξιδιωτικών εκδηλώσεων της Volvo Car Hellas που προβάλλει τον σκανδιναβικό τρόπο ζωής και τις αξίες της μάρκας

18:53

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών στο Ιράν

18:50

CrediaBank: Σε διεθνείς επενδυτές το 80% των μετοχών της ΑΜΚ - Από 8/4 η διαπραγμάτευση στο ΧΑ

18:47

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ουστ - Λουγκά της Ρωσίας

18:34

Λίβανος: Ξεπερνά τους 1.500 νεκρούς ο απολογισμός από τα ισραηλινά πλήγματα στη χώρα

18:29

Αλλαγή σελίδας για τα Starbucks σε Ελλάδα, Κύπρο - Ο Όμιλος Alshaya απέκτησε τα δικαιώματα λειτουργίας 48 καταστημάτων

18:20

NASA: Η πρώτη φωτογραφία δύσης της Γης από το Artemis II

18:20

Ανοδικά το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν αναμονή εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

18:13

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση 48,1% στα προσαρμοσμένα κέρδη - Μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή

18:11

bwin: Σημαντική διάκριση ως Sports Brand of the Year με 11 βραβεία!

18:02

WSJ: Το Ιράν διέκοψε τις απευθείας συνομιλίες με ΗΠΑ

17:42

Πακιστάν: Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου Τραμπ

17:40

Συνάντηση Δένδια με Γκίλφοϊλ: Στο επίκεντρο η σύμπραξη Ελλάδας - Εθνικής Φρουράς Φλόριντα

17:28

Νέο τοπίο διαφάνειας στα ΜΜΕ: Υποχρεωτική η δημοσιοποίηση ιδιοκτησίας και κρατικής διαφήμισης

17:27

Το Ιράν απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι όλη την Μέση Ανατολή «αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου»