BACKSTORY

Πόλεμος μερισμάτων - Eπίσκεψη του μετόχου στην Παγκρήτια - Fun του Άδωνι οι ορκωτοί

08-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεμος μερισμάτων - Eπίσκεψη του μετόχου στην Παγκρήτια - Fun του Άδωνι οι ορκωτοί

Σήμερα κληρώνει καλά για την Alpha

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Alpha Bank. Εκτιμάται πως όλες οι τράπεζες και η Alpha Bank θα δώσουν πλέον έμφαση στη διανομή μερίσματος για τα αποτελέσματα του 2023. Άλλωστε το μέρισμα αποτελεί πρόκληση πια για τις ελληνικές τράπεζες. Εκ προοιμίου θεωρούμε πως και τα αποτελέσματα της Alpha Bank θα είναι εντυπωσιακά.

Πόλεμος μερισμάτων

Και μιας και είπαμε για πρόκληση μερισμάτων, τι να πούμε για τις ιταλικές τράπεζες. Η Unicredit Banca υποσχέθηκε πως θα διανείμει τα 5,75 δισ. κέρδη από τα 6,5 δισ. συνολικά κέρδη στους μετόχους, ενώ η Intesa μιλάει για 70% διανομή κερδών στους μετόχους. Την ίδια στιγμή η Ιταλία απειλείται ως οικονομία να υποβαθμιστεί κάτι φυσικά που θα στοιχίσει σε ολόκληρη την Ευρώπη αν συμβεί. Γι' αυτό εξάλλου κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για το αν τελικώς συμβεί.

Αναμένοντας τον MSCI

Στις 11 του μηνός θα έχουμε τα αποτελέσματα του MSCI και θα δούμε αν και κατά πόσον η Τράπεζα Πειραιώς που εκπληρώνει όλα τα κριτήρια θα είναι μέσα στον δείκτη.

Eπίσκεψη του μετόχου στην Παγκρήτια

Την Κρήτη ακούμε πως θα επισκεφθεί την Τρίτη ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου θέλοντας να δει από κοντά πρόσωπα και πράγματα. Ας μην ξεχνάμε πως η Παγκρήτια αποτελεί πλέον νέο μέτοχο της Attica Bank με την εγγύηση της Thrivest ενώ το πλάνο είναι η συνένωση των δύο σχημάτων σε μια δεύτερη φάση.

Πριν από αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με τον ελληνικό βραχίονα της HSBC αλλά και μια περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση στην Παγκρήτια ώστε το τελικό σχήμα η Thrivest να έχει την πλειοψηφία των μετοχών της νέας Attica.

Πλειστηριασμών συνέχεια

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται. Η «παύση» ενόψει εκλογών αφορά μόνον πολύ μικρές περιουσίες. Μπορεί η όλη κατάσταση να μην αυξάνει τη δημοφιλία της κυβέρνησης όμως τα funds θεωρούν πως τα περιθώρια των ανακτήσεων που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα.

Fun του Άδωνι οι ορκωτοί

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να μην... προλαβαίνει τις προεκλογικές εκδηλώσεις αλλά βρήκε το χρόνο για να παρευρεθεί σε εκδήλωση της Επιτροπής Τυποποίησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή και παρουσιάστηκαν τον Πρόεδρο της ΕΛΤΕ κ. Γιαννόπουλο Παναγιώτη τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές στο πλαίσιο των δράσεων των Αναπτυξιακών Νόμων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία και προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή την καθιέρωση του ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων από τους Ορκωτούς Ελεγκτές. Η κίνηση ήταν απόλυτα επιτυχής αν αναλογιστεί κάποιος ότι έως σήμερα ελέγχθηκαν 532 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 7,2 δις. Το σημαντικότερο ήταν τέλειωσε η γραφειοκρατία των μανδαρίνων του δημοσίου που μπλόκαρε κάθε επένδυση. Μετά από όλα αυτά η εμφάνιση του Άδωνι ήταν λογικό να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τα κορυφαία στελέχη των ελεγκτικών εταιριών που ήταν παρόντα στην εκδήλωση στην οποία διακρίναμε και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νατάσσα Στάμου.

Απότομη προσγείωση λόγω... κρατικών επιχορηγήσεων

Οι κρατικές επιχορηγήσεις λόγω Covid (πρόγραμμα συνεργασία) και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών διέσωσαν το 2021 τις Αττικές Εκδόσεις αλλά το 2022 επήλθε απότομη προσγείωση παρά την αύξηση του τζίρου. Όπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις στα προ φόρων αποτελέσματα του 2021 περιλαμβάνονται έσοδα από κρατικές επιχορηγήσεις 2,26 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 το ποσό είναι 599 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:08

Το νέο AI εργαλείο της Anthropic «βύθισε» τη μετοχή της IBM σε χαμηλό 26ετίας

23:08

Συνελήφθη ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας

22:52

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ να είναι ευέλικτη κατά τον καθορισμό των επιτοκίων

22:36

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη

22:36

Πώς οι AI agents μπορούν να εξελιχθούν σε μακροοικονομική «βόμβα»

22:20

Φαραντούρης: Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει έρευνα για το ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

22:04

Η Amazon ρίχνει 12 δισ. δολάρια για AI data centers στη Λουιζιάνα

21:48

Υψηλό εξαμήνου για το πετρέλαιο

21:32

Τσιάρας: Θετική η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

21:16

Νετανιάχου για ΗΠΑ - Ιράν: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε σενάριο

21:00

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός με ράλι σχεδόν 2%

20:44

Ερντογάν: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήσαμε για Αιγαίο και Μεσόγειο

20:28

Τι σημαίνει η νέα δασμολογική πολιτική Τραμπ - Σε δοκιμασία οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ

20:12

Νέα προειδοποίηση Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, η φωτιά θα εξαπλωθεί παντού

19:56

Σφοδρή χιονοθύελλα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ: Έκλεισαν αεροδρόμια - Χωρίς ρεύμα 660.000 νοικοκυριά

19:40

Συρία: Τέσσερις νεκροί από επίθεση του ISIS - Οι ΗΠΑ αποχωρούν πλήρως σε 1 μήνα

19:24

Σκάνδαλο Έπστιν: Συνελήφθη ο Πίτερ Μάντελσον

19:08

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά το κομφούζιο με τους δασμούς Τραμπ

18:52

Bloomberg: Μνηστήρες για την εξαγορά της PayPal

18:36

Η Σλοβακία διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία

18:20

Ουγγρικό βέτο μπλόκαρε το 20ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - «Είναι οπισθοδρόμηση»

18:04

«Έχει σφυγμό» η γερμανική οικονομία - Τόνωση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

17:48

Στη Σούδα το USS Gerald R. Ford

17:32

Drones του Κιέβου έπληξαν μονάδα άντλησης πετρελαίου του αγωγού Ντρούζμπα

17:16

Η Ουάσινγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στο Μεξικό να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια

17:00

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Σε ποια κατηγορία ανήκετε - Πόσο πέφτει δόση και οφειλή

16:48

Κόκκινα ταμπλό στη Wall Street από τη σύγχυση με τους δασμούς Τραμπ

16:35

Γιατί δεν πρέπει να καθαρίζoυμε τα παπούτσια μας με υγρά μαντηλάκια

16:24

Eli Lilly: Κυκλοφόρησε το Zepbound με όλες τις δόσεις του μήνα σε μία πένα

16:10

Ο Τραμπ απειλεί με «πολύ πιο υψηλούς δασμούς» όσες χώρες «παίξουν» με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου