BACKSTORY

Πόλεμος μερισμάτων - Eπίσκεψη του μετόχου στην Παγκρήτια - Fun του Άδωνι οι ορκωτοί

08-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πόλεμος μερισμάτων - Eπίσκεψη του μετόχου στην Παγκρήτια - Fun του Άδωνι οι ορκωτοί

Σήμερα κληρώνει καλά για την Alpha

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Alpha Bank. Εκτιμάται πως όλες οι τράπεζες και η Alpha Bank θα δώσουν πλέον έμφαση στη διανομή μερίσματος για τα αποτελέσματα του 2023. Άλλωστε το μέρισμα αποτελεί πρόκληση πια για τις ελληνικές τράπεζες. Εκ προοιμίου θεωρούμε πως και τα αποτελέσματα της Alpha Bank θα είναι εντυπωσιακά.

Πόλεμος μερισμάτων

Και μιας και είπαμε για πρόκληση μερισμάτων, τι να πούμε για τις ιταλικές τράπεζες. Η Unicredit Banca υποσχέθηκε πως θα διανείμει τα 5,75 δισ. κέρδη από τα 6,5 δισ. συνολικά κέρδη στους μετόχους, ενώ η Intesa μιλάει για 70% διανομή κερδών στους μετόχους. Την ίδια στιγμή η Ιταλία απειλείται ως οικονομία να υποβαθμιστεί κάτι φυσικά που θα στοιχίσει σε ολόκληρη την Ευρώπη αν συμβεί. Γι' αυτό εξάλλου κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για το αν τελικώς συμβεί.

Αναμένοντας τον MSCI

Στις 11 του μηνός θα έχουμε τα αποτελέσματα του MSCI και θα δούμε αν και κατά πόσον η Τράπεζα Πειραιώς που εκπληρώνει όλα τα κριτήρια θα είναι μέσα στον δείκτη.

Eπίσκεψη του μετόχου στην Παγκρήτια

Την Κρήτη ακούμε πως θα επισκεφθεί την Τρίτη ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου θέλοντας να δει από κοντά πρόσωπα και πράγματα. Ας μην ξεχνάμε πως η Παγκρήτια αποτελεί πλέον νέο μέτοχο της Attica Bank με την εγγύηση της Thrivest ενώ το πλάνο είναι η συνένωση των δύο σχημάτων σε μια δεύτερη φάση.

Πριν από αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με τον ελληνικό βραχίονα της HSBC αλλά και μια περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση στην Παγκρήτια ώστε το τελικό σχήμα η Thrivest να έχει την πλειοψηφία των μετοχών της νέας Attica.

Πλειστηριασμών συνέχεια

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται. Η «παύση» ενόψει εκλογών αφορά μόνον πολύ μικρές περιουσίες. Μπορεί η όλη κατάσταση να μην αυξάνει τη δημοφιλία της κυβέρνησης όμως τα funds θεωρούν πως τα περιθώρια των ανακτήσεων που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα.

Fun του Άδωνι οι ορκωτοί

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να μην... προλαβαίνει τις προεκλογικές εκδηλώσεις αλλά βρήκε το χρόνο για να παρευρεθεί σε εκδήλωση της Επιτροπής Τυποποίησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή και παρουσιάστηκαν τον Πρόεδρο της ΕΛΤΕ κ. Γιαννόπουλο Παναγιώτη τα αποτελέσματα από τον έλεγχο που διενεργούν οι ορκωτοί ελεγκτές στο πλαίσιο των δράσεων των Αναπτυξιακών Νόμων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο άνθρωπος που πήρε την πρωτοβουλία και προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή την καθιέρωση του ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων από τους Ορκωτούς Ελεγκτές. Η κίνηση ήταν απόλυτα επιτυχής αν αναλογιστεί κάποιος ότι έως σήμερα ελέγχθηκαν 532 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 7,2 δις. Το σημαντικότερο ήταν τέλειωσε η γραφειοκρατία των μανδαρίνων του δημοσίου που μπλόκαρε κάθε επένδυση. Μετά από όλα αυτά η εμφάνιση του Άδωνι ήταν λογικό να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τα κορυφαία στελέχη των ελεγκτικών εταιριών που ήταν παρόντα στην εκδήλωση στην οποία διακρίναμε και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νατάσσα Στάμου.

Απότομη προσγείωση λόγω... κρατικών επιχορηγήσεων

Οι κρατικές επιχορηγήσεις λόγω Covid (πρόγραμμα συνεργασία) και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών διέσωσαν το 2021 τις Αττικές Εκδόσεις αλλά το 2022 επήλθε απότομη προσγείωση παρά την αύξηση του τζίρου. Όπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις στα προ φόρων αποτελέσματα του 2021 περιλαμβάνονται έσοδα από κρατικές επιχορηγήσεις 2,26 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 το ποσό είναι 599 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Θάνατος Μάθιου Πέρι: Κάθειρξη 15 ετών στη «Βασίλισσα της κεταμίνης»

23:44

Τέμπη: Δεκτό το πρώτο αίτημα συγγενών για εξετάσεις σε εργαστήρια του εξωτερικού

23:31

Η Ουγγαρία θα αγοράσει έως και 10 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ

23:18

Relief rally στη Wall Street - Η καλύτερη ημέρα του Dow Jones εδώ και 1 έτος

23:05

Πετρέλαιο: Ημερήσιες απώλειες εξαετίας για WTΙ με φόντο τα «σύννεφα» στα Στενά του Ορμούζ

22:52

Το Μ. Σάββατο ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ με Ιράν - «Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ»

22:39

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,1 εκατ. ευρώ

22:26

Δένδιας: Προγραμματική συμφωνία με ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση στρατοπέδων

22:13

Πρόεδρος κοινοβουλίου Ιράν: 3 από τα 10 σημεία της συμφωνίας έχουν ήδη παραβιαστεί

22:00

«Πυρά» Τραμπ στο NATO και νέο ζήτημα αποχώρησης - «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»

21:47

Shell: «Ρίχνει» τις προβλέψεις για παραγωγή LNG, αλλά τα κέρδη από το πετρέλαιο θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» το Q1

21:34

Σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων ο χρυσός με βλέμμα στην εκεχειρία

21:21

Πρακτικά Fed: Επιβεβαίωση για μία μείωση επιτοκίων φέτος - Η ανάγνωση για πόλεμο και δασμούς

21:08

Νετανιάχου: «Δεν είναι το τέλος του πολέμου - Το δάχτυλο παραμένει στη σκανδάλη»

20:55

Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχτεί διόδια στα Στενά του Ορμούζ

20:42

ΥΠΕΞ Ισραήλ: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την εκεχειρία με το Ιράν»

20:26

Λευκός Οίκος: Tο σχέδιο 10 σημείων που δημοσίευσε το Ιράν δεν είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ

20:13

Παγκόσμιος αντίκτυπος για το ελληνικό «Age Ban» στα social media: Τα διεθνή δίκτυα για την πρωτοβουλία της Αθήνας

20:00

Μέση Ανατολή: Εκεχειρία σε «τεντωμένο σχοινί» - Η διαμεσολάβηση του Πακιστάν και το παρασκήνιο

19:56

Στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου τα διαγωνίσματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

19:45

Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από Meta - Στην κούρσα απέναντι σε Google και OpenAI

19:36

Prodea: Εκτίναξη για Adjusted EBITDA το 2025 - Πρόταση για συνολικό μέρισμα 420 εκατ. ευρώ

19:34

«Πάρτι» λόγω εκεχειρίας στις ευρωαγορές - Στο +7% ο ταξιδιωτικός κλάδος

19:19

Ουγγαρία: Ο Βανς καταδικάζει τα «σκανδαλώδη» σχόλια Ζελένσκι για τον Όρμπαν

19:13

Τραμπ: Ο Λίβανος δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν

19:03

Κουβέιτ: Καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς

18:52

Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ: «Το παράθυρο ευκαιρίας δύο εβδομάδων πρέπει να αξιοποιηθεί»

18:45

Αυξήσεις φόρων 80% στα τσιγάρα με πάνω από 6 ευρώ το πακέτο στην Ελλάδα ίσως φέρει οδηγία της ΕΕ

18:32

Bwin: Πασχαλινές δράσεις με νόημα

18:19

Premia: Από 9 Απριλίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 150.000 νέων ομολογιών στο ΧΑ