BACKSTORY

Παιχνίδια με τη μετοχή της Attica Bank - Τράπεζες: Παιχνίδια με τη μετοχή της AttΤα μερίσματα και οι αποδόσεις στο ταμπλό – «Κλείνουν» εκκρεμότητες στις τιτλοποιήσεις – Η MIG και οι συμπτώσεις

13-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παιχνίδια με τη μετοχή της Attica Bank - Τράπεζες: Τα μερίσματα και οι αποδόσεις στο ταμπλό – «Κλείνουν» εκκρεμότητες στις τιτλοποιήσεις – Η MIG και οι συμπτώσεις

Κλείνουν εκκρεμότητες

Όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με τις τράπεζες επιθυμεί να κλείσει προεκλογικά το Υπουργείο Οικονομικών ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές. Μεταξύ άλλων φαίνεται πως ξεμπλοκάρουν οι τιτλοποιήσεις "Frontier II" και "Sunrise III" προκειμένου αυτές να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής. Οι δύο τιτλοποιήσεις που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ είναι πλέον σαφές πως δεν θα βαρύνουν το χρέος. Δεν προχωράει όπως όλα δείχνουν το Solar, τιτλοποίηση που είναι διατραπεζική.

Αρχίζει το ματς

Mέσα στο Μάρτιο θα καταστεί σαφές από τον SSM αν τελικώς οι τράπεζες Εθνική και Eurobank θα καταφέρουν ή όχι να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους. Ο χρησμός Enria ήταν δυσερμήνευτος μιας και ο ισχυρός άνδρας του SSM από τη μία έψεξε τις τράπεζες για τον υψηλό αναβαλλόμενο φόρο, από την άλλη πάντως, είπε πως η πολιτική υψηλών κερδών είναι η αντιμετώπιση του θέματος μέσα από την οποία θα επιβραβευθούν και οι μέτοχοι. Για να δούμε. Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα αρχίσουν να ξετυλίγονται από τις 24 Φεβρουαρίου και αναμένονται καλά.

Η ασυλία Coco-mat και η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ

Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά η περίφημη Cocomat που έχει ενοικιάσει τα ακίνητα της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ δεν έχει δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ οικονομικές καταστάσεις εδώ και δύο χρόνια. Παρά ταύτα, μπαίνοντας κάποιος στο ΓΕΜΗ διαπιστώνει ότι δεν τελεί σε αναστολή καταχώρησης. Και εδώ δύο τινά συμβαίνουν. Ή το Επιμελητήριο Ξάνθης και η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΜΗ έχει λάβει τις αναρτήσεις και του παράπεσαν πράγμα που λογικά δεν γίνεται αφού η καταχώρηση είναι αυτοματοποιημένη ή απλά οι Ευμορφίδηδες έχουν μια ιδιότυπη ασυλία και δεν τους πιάνει η νομοθεσία. Θα μου πείτε γιατί έχουν τόση αξία οι οικονομικές καταστάσεις της Coco-mat; Γιατί πολύ απλά είναι μεγάλος ενοικιαστής της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ και θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν πληρώνει εγκαίρως τα μισθώματα τα οποία εμφανίζει ως έσοδα η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ. Κατά τα άλλα ο Πωλ Ευμορφίδης κάνει επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω τηλεόρασης.

Σήμερα MIG στις οθόνες μας

Σήμερα είναι η νέα γενική συνέλευση της MIG με την πλευρά Ηλιόπουλου να έχει πλέον το 10,7% της εταιρίας. Το τι θα πράξει και πως θα διαχειριστεί την κατάσταση μετά την απόφαση της Πειραιώς να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση μένει να το δούμε. Τα θέματα ωστόσο απαιτούν αυξημένη απαρτία 2/3 και η κατάσταση δείχνει πως είναι περίπλοκη και πως ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι δέουσες λύσεις.

Ερωτήματα front running και συμπτώσεις

Επειδή πάντως βλέπω πως έχουν βγει στη σέντρα στελέχη της MIG που αγόρασαν μετοχές στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου το ερώτημα που τίθεται είναι αν τότε είχε μετοχές ο Ηλιόπουλος της Seajets. Και από ότι φαίνεται δεν είχε και τα στελέχη αγόραζαν «το στοίχημα» της απαλλαγής της εταιρίας από τα δάνεια. Άλλο αν μετά τους έκατσαν οι αγορές του Mr Seajets. Από την άλλη πλευρά καλό θα ήταν να διερευνηθεί αν κατά πόσο υπήρχαν στελέχη της Πειραιώς αλλά και πρόσωπα συνδεδεμένα με αυτούς που αγόρασαν μετοχές λίγο πριν γίνει το πακέτο με τη Ρολοπάκ. Γιατί στην αγορά πολλά ακούγονται περί συγκεκριμένων προσώπων. Αυτά και επανερχόμαστε, αν και νομίζουμε ότι τέτοιου είδους συναλλαγές δεν θα ψαχτούν από αυτούς που έχουν την ευθύνη να ψάχνουν.

Η θετική παράμετρος για τους παίκτες και το trading

Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, εννοώ αυτούς που είναι εκτός του στενότερου πυρήνα των εμπλεκόμενων, η αγορά έχει ένα σερί σχεδόν 5 μηνών που ανεβαίνει, με τις όποιες διορθώσεις και εξαερώσεις, με το τελευταίο δίμηνο μάλιστα να είναι πιο εντυπωσιακό υπό την έννοια ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα κλείνει στο «συν». Άρα, θεωρητικά, ακόμα και αν κάποιος είχε εγκλωβιστεί σε κάποια επίπεδα και είχε κρατήσει τα χαρτιά (μιλάμε για τραπεζικά, σε πρώτο «πλάνο», και blue chips), τότε μάλλον είχε ευκαιρίες είτε για «έξοδο» χωρίς απώλειες είτε και για να καταγράψει κέρδη. Είναι και αυτό μια θετική παράμετρος για τους «παίκτες» και το trading. Για τις δε τραπεζικές μετοχές προσθέστε ότι μέσα στο 2023 έχουν αποδόσεις 30-40% σχεδόν. Που φέρνει τον κλάδο ως ένα hot bet τούτη την περίοδο, δίχως βέβαια να παραγνωρίζονται τα άλλα «βαριά χαρτιά» που έχουν τραβήξει την αγορά.

MSCI: Το «δέκα το καλό»

Πριν από κάποια χρόνια οι ελληνικές μετοχές που εντάσσονταν στον MSCI Greece Standard ήταν λίγες, 3-4, δηλαδή μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού και περίσσευαν κιόλας. Πλέον, τα χρειαζόμαστε όλα, καθώς ο αριθμός γράφει «10», μετά την πρόσφατη προσθήκη της Motor Oil. Πλέον, το «καλάθι» έχει Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και βέβαια ΜΟΗ (η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2023). Κάθε είσοδος, για καλό είναι.

Ο ΟΤΕ, τα μεγέθη και τα Telecoms

Από τη στήλη κατά καιρούς έχετε διαβάσει για τους hot κλάδους της αγοράς, δηλαδή ποιοι «βλέπουν» οι traders και οι αναλυτές (ενέργεια, κατασκευές – υποδομές – μεταφορές, τράπεζες, ακίνητα τελευταία μαζί με τουρισμό, κάποιες βιομηχανικές κ.α.). πάντως, τελευταία κάποιοι αναρωτιούνται αν πρέπει να προσθέσουμε και τα telecoms, κι ας έχουν έναν βασικό εκπρόσωπο στο ταμπλό, τον ΟΤΕ. Ο κλάδος δείχνει να έχει «ζουμί» (Nova, Vodafone κ.α.), αν και στο πεδίο του ΟΤΕ προ ημερών μόλις η Deutsche Telekom (ελέγχει σχεδόν 51%) έσπευσε να δώσει τέλος στη σχετική φημολογία περί μετοχικών εξελίξεων στον Οργανισμό. Η μετοχή του οποίου πάντως, αν και αρχικά ήταν από αυτές που είχαν υστερήσει, όπως είχαμε αναδείξει, εντούτοις, κατάφερε να ξεπεράσει τα 15 ευρώ και να γυρίσει θετικά. Σημειώνεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου αναμένονται τα ετήσια αποτελέσματα για το 2022 τόσο της γερμανικής εταιρείας όσο και του ΟΤΕ. Εκεί πιθανότατα θα γίνουν νέες αναφορές για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την επικαιροποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ΟΤΕ.

Οι «προσδοκίες» για την Αττική Οδό

Αν ισχύσουν τα νούμερα που κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά δεν το ξέρω, κάποιοι πάντως ισχυρίζονται ότι η κοινοπραξία της Αττικής Οδού και οι εταιρείες που την απαρτίζουν εκτιμούν ότι μπορούν να πάρουν προσεχώς σε μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, συν κάποιες διεκδικήσεις και απαιτήσεις που έχουν θέσει (από Δημόσιο και άλλους), δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για να μην πούμε παραπάνω. Βέβαια, άλλο η πρώτη κατηγορία, άλλο τα claims και οι διεκδικήσεις. Οπότε, να δούμε τι θα «γράψει το κοντέρ» σε λίγα χρόνια.

Παιχνίδια με τη μετοχή της Attica Bank

Χειραγώγηση της μετοχής της τράπεζας Αττικής με την εποπτεύουσα αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παραμένει σιωπηλή και ανεξηγήτως απούσα. Η μετοχή έχει free float περίπου 1,91%, καταγράφει απίστευτα μεγάλες διακυμάνσεις και τεράστια άνοδο, της τάξεως του… 350-400% από τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ κανείς, με όρους λογικής, δεν φαίνεται να μπορεί να δικαιολογήσει με όποιο τρόπο τόσο υψηλή αποτίμηση. Κι όμως, η μετοχή δεν τίθεται σε αναστολή, ούτε έχει υπάρξει προσωρινή έστω διακοπή της διαπραγμάτευσής της, ακόμη και την ημέρα που λειτούργησε ως ασανσέρ ανάμεσα στο +20% και στο -22,5%.

Το τελευταίο διάστημα στην μετοχή της Attica bank καταγράφεται αυξημένος όγκος συναλλαγών. Από τις 3 Φεβρουαρίου έχει διακινηθεί το 1,5% ή 24,2 εκατ. μετοχές με το free float να ανέρχεται στο 1,99% Προκαλεί απορία λοιπόν ποιος είναι αυτός που έχει συμφέρον να αυξάνει την μετοχή της Attica bank η οποία σήμερα εμφανίζει τιμή 0,2840 ευρώ που με καμία λογική δεν εξηγείται και συνολική χρηματιστηριακή αξία 504 εκατ. ευρώ ενώ η τράπεζα έχει αρνητική καθαρή θέση και κινδυνεύει το μέλλον της, ακόμα και η ύπαρξή της…

Η τράπεζα θα χρειαστεί την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 473,3 εκατ. και ακολούθως πιθανότατα και νέα μεγάλη αύξηση, αλλά με τα «παιχνίδια» που γίνονται με την μετοχή της είναι σαν κάποιος να θέλει να χαλάσει Η σημερινή αξία της Attica bank είναι σχεδόν μηδενική και όχι 504 εκατ. ευρώ που αποτυπώνεται στο ταμπλό…

Μήπως υπάρχει σχέδιο όπως έφυγε ο προηγούμενος μέτοχος (Ellington), να διώξουν και αυτόν που ενδιαφέρεται να μπει στην επικείμενη ΑΜΚ (Thrivest συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου);

Αν δεν μπει νέος επενδυτής στην τράπεζα στο τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία ολοκλήρωσης της ΑΜΚ, η τράπεζα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τι είπε ο Χακάν Φιντάν για τις απειλές της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου

23:42

ΟΗΕ: Χωρίς να κατονομάζει, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατηγορεί το Ισραήλ για παραπληροφόρηση

23:27

Wall Street: Άνοδος 5Χ5 για τον Dow Jones - «Βαρίδι» η Nvidia για τον Nasdaq

22:59

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον διοικητή των Μικτών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων

22:46

Πετρέλαιο: «Έχτισε» στην εβδομαδιαία άνοδο η τιμή

22:12

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε τη συμφωνία για το μοίρασμα των κύριων θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών

22:01

Πυρκαγιά σε βιοτεχνία χάρτου στη Μεταμόρφωση (upd)

21:55

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κώδωνας κινδύνου για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο

21:43

ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα ρωσικά assets, για όπλα προς την Ουκρανία

21:24

Τι ήχο θα βγάζει ο κινητήρας της ηλεκτρικής Ferrari; Ο CEO απαντά

20:55

Ομαδική αγωγή κατά της UNRWA από Ισραηλινούς θύματα των επιθέσεων της Χαμάς την 7ή Οκτωβρίου

20:25

Γαλλία-δημοσκόπηση: Διατηρεί ευρύ προβάδισμα η ακροδεξιά λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

20:18

Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

20:14

ΝΔ για ανάρτηση Κασσελάκη: Ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες

20:02

Πυροσβεστική: Δύο συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών σε Ηλεία και Αττική

19:56

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

19:37

Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

19:30

Τα 3+1 σενάρια της Goldman Sachs για τον S&P 500 και ο δρόμος μέχρι τις 6.300 μονάδες

19:19

Ζελένσκι: Έδωσε εντολή για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της Κρατικής Φρουράς

19:12

Ερευνάται για διαφθορά και υπεξαίρεση ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ

19:04

Ευρωαγορές: Ανοδικό κλείσιμο με όλα τα μάτια στις γαλλικές κάλπες

18:47

Ανοιχτή επιστολή Μακρόν προς Γάλλους: «Μea culpa»

18:33

Ρωσία: Επτά νεκροί από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πρώην ινστιτούτο ερευνών

18:22

Κασσελάκης: Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή το σύστημα ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του

17:58

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί και 34 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στο Ποκρόφσκ

17:34

Λήγουν την Κυριακή τα voucher κοινωνικού τουρισμού 2023-24

17:25

Βιλερουά: Οι γαλλικές τράπεζες παραμένουν σταθερές παρά το εκλογικό sell off

17:05

Ουγγαρία: Αναζητούνται τρόποι για προσβολή της απόφασης της ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

16:47

Wall Street: Κέρδη 1% για τον Dow, νέες απώλειες σχεδόν 5% η Nvidia

16:28

Επαφές Γ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο