BACKSTORY

Ευρωπολιτικός ηγετικός Στουρνάρας... - Οι βιομήχανοι ξιφουλκούν - Υπάρχουν φθηνές μετοχές

23-03-2022 | 07:33
Μοιράσου το
Ευρωπολιτικός ηγετικός Στουρνάρας... - Οι βιομήχανοι ξιφουλκούν - Υπάρχουν φθηνές μετοχές

Ευρωπολιτική ηγετική εμφάνιση ήταν αυτή που πραγματοποίησε χθες στο συνέδριο Moneyreview Banking Summit ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας. Τι είπε ο κ. Στουρνάρας; Επεσήμανε πως «επιτέλους» η Ευρώπη συντονίστηκε. Έτσι μπορεί να δούμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε πολλά μέτωπα όπως η άμυνα, η ενέργεια, η δημοσιονομική πολιτική.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως είπε, ότι η Ελλάδα ξοδεύει για την υπεράσπιση των συνόρων της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να κατέληξε στην τραπεζική ενοποίηση, όμως οι παραπάνω αναφορές καταγράφουν πως μέσα σε όλα ο διοικητής το 'χει μέσα του το πολιτικό μικρόβιο. Κανείς άλλωστε δεν αμφιβάλει γι' αυτό. Και δεν θα είναι έκπληξη αν όσο θα περνά ο καιρός οι πολιτικές παρεμβάσεις θα πυκνώσουν. Εννοώ όσο θα περνά ο καιρός πλησιάζοντας τις κάλπες. Οι εφεδρείες δηλώνουν παρόν αν... κάτι στραβώσει.

Προβλέπω πάλι μουρμούρες από Μαξίμου μεριά...

Πάντως στο συνέδριο εκφράστηκε και ένας κάποιος προβληματισμός για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Γιατί πολύ καλές είναι οι διαπιστώσεις πως μέχρι τώρα είναι λίγα τα νέα κόκκινα, αλλά αυτά δεν έχουν μετρήσει την κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων. Να τα λέμε και αυτά για όσους εκφράζουν αισιοδοξία και μόνον επί του θέματος.

Σας έλεγα χθες για τις ισχυρές φωνές στο χώρο της βιομηχανίας που συγκροτούν ομάδες και δράσεις που κινούνται πλέον και εκτός ΣΕΒ. Καθώς θεωρούν ότι η συγκυρία απαιτεί μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση - σε σχέση με αυτή που ασκεί ο ΣΕΒ - για λήψη μέτρων που θα καθιστούν βιώσιμη και θα διατηρούν την αναπτυξιακή προοπτική για τη μεταποίηση. Είδαν Άδωνι, ενήμερο σαν Σκρέκα, θα δουν μαθαίνω Δένδια, μίλησαν με Τσίπρα, είδαν Κατρίνη προκαλώντας και σχετική ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή.

Βάζω στοίχημα ότι τον Άδωνι θα τον ξαναδούν. Γιατί αν έχω καλή πληροφόρηση, που νομίζω ότι έχω, ετοιμάζονται υπομνήματα φωτιά με θέσεις που θα θέτουν τα προβλήματα ξεκάθαρα σε σχέση με τις στοχεύσεις του Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη της Οικονομίας (αλήθεια, την θυμάται κανείς την Επιτροπή Πισσαρίδη;) αλλά και τα νέα δεδομένα της τρέχουσας συγκυρίας για μικρές και μεγάλες βιομηχανίες. Και πώς αυτές θα είναι ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον.

Όπου η διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση απαιτεί ριζικό επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. Για μία Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όπου η βιομηχανία θα έχει ισχυρή συμμετοχή στην παραγωγή καινοτομίας, με ισχυρή συμμετοχή της τεχνολογίας. Πέρα από τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Οι βιομήχανοι ωστόσο θεωρούν ότι δεν παρέχονται κίνητρα και στηρίξεις - ενισχύσεις ώστε να είναι ανταγωνιστικοί με άλλες χώρες που θεσπίζουν ισχυρά κίνητρα.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη που επισημαίνουν οι βιομήχανοι, εκτιμάται ότι θα εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση με στόχο -μεταξύ άλλων- την επίλυση του ενεργοβόρου προβλήματος αλλά και την επιβεβαίωση μέσω κινήτρων των στόχων του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της χώρας. Όπερ μεθερμηνευόμενο, έρχονται τζαρτζαρίσματα. Και εντός ΣΕΒ... Αυτά προς το παρόν αλλά θα έχουμε περισσότερα προσεχώς...

Με προβληματίζει πολύ πως θα διασφαλίσει ενέργεια ο τρίτος κόσμος, πως θα καταφέρει να διατραφεί ο τρίτος κόσμος μέσα από αυτή την κρίση.

Ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι θέλει να αναβάλει την εφαρμογή της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ για τα βιώσιμα τρόφιμα, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», παρά την έκκληση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς να διατηρηθεί η πράσινη φιλοδοξία της ΕΕ ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αν όμως η πολιτική διατηρηθεί θα υπάρξουν προβλήματα ακόμη και για φτωχότερες χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο.

Θέλω να σας πω κάτι: Το πνεύμα του Μένιου ζει μέσα σε πολλούς συνανθρώπους μας.

Κάποιοι λοιπόν αποφάσισαν να αυξήσουν στο Θεό τα ενοίκια στη φάση του Covid για να πάρουν μεγαλύτερη αποζημίωση από εκείνην που προβλεπόταν... Γι' αυτό και η ΑΑΔΕ κοιτάζει δήλωση δήλωση για όσες από τις δηλώσεις κινούν τη σχετική υποψία.

Για όσους υπερασπιζόντουσαν τις εκλογές το Μάιο μετέθεσαν την υπεράσπιση για Σεπτέμβρη - Οκτώβρη μεριά. Ένα έχω να πω: 2023!! Aυτός είναι ο στόχος. Θα επιτευχθεί; Θα δούμε...

Διάβασα και ξαναδιάβασα τη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΛΠ για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εκδόθηκε με αρκετή καθυστέρηση. Και κρατάω τη δέσμευση ότι η εταιρεία θα εφαρμόσει το μεγάλο επενδυτικό της σχέδιο λαμβάνοντας υπό όψη τις προσαρμογές που κρίνονται απαραίτητες σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις και τη Σύμβαση Παραχώρησης. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα αργήσουν τα claims για τη σύμβαση παραχώρησης και μακάρι να κάνω λάθος.

Δεν κάνω λάθος ότι υπάρχουν φθηνές μετοχές στο ΧΑ ή για την ακρίβεια πολύ φθηνές όσο και αν το κλίμα είναι ταραγμένο. Γιατί όταν βλέπεις διψήφιες μερισματικές αποδόσεις όσο και αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός δεν μπορείς να το προσπερνάς. Και αυτό γιατί τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και όσο και αν ανέβουν θα παραμείνουν χαμηλά και ο πληθωρισμός τώρα δείχνει δόντια και ανοδική τάση αλλά δεν θα διαρκέσει αιώνια...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:33

«Εφυγε» ο δισεκατομμυριούχος Leonardo Del Vecchio -Από ένα μικρό εργαστήρι ξεκίνησε ο «Mr Ray Ban»

13:31

Τουρκία: «Άλμα» 8% για τη λίρα μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

13:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 4η Ιουλίου η καταβολή τόκων από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο

12:59

Ουκρανία: Προ των πυλών του Λισιτσάνσκ οι Ρώσοι - Έκκληση στους κατοίκους να «απομακρυνθούν επειγόντως»

12:55

Βεστάγκερ: Εκπληκτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας - Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του κόστους ενέργειας

12:52

Η Bentley ξαναφτιάχνει το Speed Six του 1928 σε 12 νέα πιστά αντίγραφα

12:48

DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα

12:32

ΕΕ: Υιοθετήθηκε ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

12:29

EY Ελλάδος: Εβδομάδα 37 ωρών για τους υπαλληλους της από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

12:23

Τουρκία: Περί τις 400 συλλήψεις στη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης

12:18

ΕΚΤ: Στις 15:15 θα ανακοινώνονται στο εξής οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

12:15

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τροπολογία «ξεκλειδώνει» την ολοκλήρωση της πώλησης

12:00

ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης - Επιστροφή αναδρομικών

11:57

Γεωργιάδης: Δεν θα επιστρέψουν τελικά στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου οι μάσκες

11:55

Ι. Βαρδακαστάνης (Ε.Σ.Α.μεΑ.): Τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση οδηγούνται στη φτωχοποίηση

11:48

Υπόθεση Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες ο ηθοποιός

11:39

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση για να σταματήσει η κατρακύλα και ο εφιάλτης της ακρίβειας

11:33

Λάιεν: Είναι υπέρ της συμμετοχής στην G20, ακόμη και αν είναι παρών ο Πούτιν

11:33

Ιράν - πυρηνική συμφωνία: «Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον»

11:26

Η λέξη «όλεθρος» για πρώτη φορά σε Έκθεση της BIS

11:22

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει την Τρίτη με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

11:21

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό στήριγμα

11:00

Το Λονδίνο βοηθά να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσει στην αγορά το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι

10:58

Σίμπσον-ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

10:57

Ο Πούτιν θα κάνει τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία

10:54

Ιταλία: H κεντροαριστερά υπερίσχυσε στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών

10:48

ΕΤΕπ: Αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ

10:36

Σκρέκας σε Βεστάγκερ: Πάνω από 50% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως τα τέλη του έτους

10:33

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές - Συνεχίζεται το θετικό σερί

10:32

Λεμέρ: Ο πληθωρισμός της Γαλλίας θα υποχωρήσει στο 5% έως τα τέλη του έτους