BACKSTORY

Τράπεζες: Τα τρικ με τα δάνεια, τις εγγυήσεις, τα ομόλογα και τη μετακύλιση του ρίσκου

24-12-2021 | 07:26
Μοιράσου το
Τράπεζες: Τα τρικ με τα δάνεια, τις εγγυήσεις, τα ομόλογα και τη μετακύλιση ρίσκου

Όχι άλλο κάρβουνο! Μακάρι!  Και δεν μιλούμε ούτε για κλίμα ούτε για την ενεργειακή κρίση αλλά για την πρωτοβουλία Ντράγκι - Μακρόν. Ο Νότος υποστηρίζει ότι: Λένε όχι σε μείωση χρέους με περισσότερους φόρους και μη βιώσιμες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Aυτά από το Νότο. Ο Βοράς όμως είναι συνήθως αυτός που επηρεάζει καίρια τις αποφάσεις. Για να δούμε...

H  HSBC σπάει τα κοντέρ των εκτιμήσεων και προβλέπει  ανάπτυξη +8,8%, από 7,5% που προέβλεπε νωρίτερα και την επόμενη διετία, η οικονομία θα έχει ανάπτυξη 4,5% (από 5% πριν) το 2022 και +4% το 2023, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της.

Δεν ξέρω που χρησιμεύει αυτή η πλειοδοσία πάντως προς το παρόν δεν εισπράττεται από το Χρηματιστήριο τουλάχιστον.

Eθελουσίες και κλείσιμο καταστημάτων είναι μέσα στο πρόγραμμα του 2022 . Και πως αλλιώς όταν οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν κέρδη αλλά ούτε και έχουν ακόμη θετική πιστωτική επέκταση. Έτσι λοιπόν όλες ή σχεδόν όλες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε στοχευμένες εθελουσίες αφού έχουν απογυμνωθεί από όλα τα κομμάτια τους.

Η πιθανή χαλάρωση φορολογικής ενημερότητας προκειμένου να γίνει μια εταιρία bankable δεν θα την καταστήσει κατ' ανάγκη bankable. Aυτό σημείωναν τραπεζικοί παράγοντες που επεσήμαιναν  πως μια επιχείρηση εξετάζεται ολιστικά και τότε και μόνον τότε θεωρείται χρηματοδοτήσιμη. 

Βέβαια στο απώτατο παρελθόν οι τράπεζες κινούντο διαφορετικά. Τα επιχειρηματικά δάνεια είχαν κυρίως αν όχι μόνον προσωπικές εγγυήσεις. Εξού και επιχειρηματίας εκδότης είχε πει στη Βουλή: «Υπέγραψα δάνειο 15 εκ ευρώ με… αέρα». Από τη μία όχθη στην άλλη υπάρχει και το ενδιάμεσο. 

Τώρα βέβαια υπάρχουν άλλα περίεργα προς επισήμανση. Για παράδειγμα βγαίνει μια εταιρία στην αγορά και σηκώνει ομολογιακό που οι τράπεζες καλούν και ιδιώτες επενδυτές και αφού εκδώσει  το ομολογιακό αποπληρώνει δάνεια και στη συνέχεια οι τράπεζες την επαναχρηματοδοτούν με νέα. Και ρωτώ αφού η εταιρία είναι bankable τι νόημα έχει όλη η  προηγούμενη διαδικασία; Μήπως να μεταφερθεί ο κίνδυνος από τα πιστωτικά ιδρύματα στους ιδιώτες;

Όπως θα μας απασχολήσουν και τα δάνεια με εγγυήσεις που δόθηκαν σε ορισμένους  oι οποίοι δεν τεκμηριώνουν την έννοια του bankable. Ωστόσο χρηματοδοτήθηκαν μέσω των εγγυημένων δανείων πήραν τις εγγυήσεις και αποπλήρωσαν δάνεια και ρύθμισαν. 

Διάβασα τη χθεσινή ανακοίνωση της Καραμολέγκος και δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Με το τίτλο «Επικαιροποίηση ποσοστών» !!! αναφέρει «Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., προέβη το 2005 στην άρση ενεχύρου των 782.000 μετοχών που αντιπροσωπεύουν 8.02% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Έτσι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.  δεν κατέχει πλέον δικαιώματα ψήφου ούτε καμία συμμετοχή στην Εταιρεία.  Επιπρόσθετα, η Holdway Limited απέκτησε 7.27% ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία στις 27/02/2001». Δηλαδή μάθαμε μετά από 20 χρόνια ότι υπάρχει και η Holdway ως μέτοχος της εταιρίας και μετά από 16 ότι ήρθη ενέχυρο της Εθνικής. Σε καμία εικοσαριά χρονιά ενδέχεται να  μάθουμε και τις μεταβολές που μπορεί να έχουν γίνει σήμερα.

Πολλά παράπονα ακούω υπάρχουν από τους Βούλγαρους γείτονες για κάποιους δικούς μας κατασκευαστές. Και μπορεί ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του εκεί να λειτούργησε και λίγο πυροσβεστικά, όμως τα… παράπονα παραμένουν. Και μαθαίνω ότι δεν του πολυάρεσε που βρέθηκε σε θέση απολογητική… Χαρακτηριστική περίπτωση ο αγωγός IGB που κατασκευάζει η Άβαξ. Και η καθυστέρηση στο έργο. Τι φταίει; Διίστανται οι απόψεις… Αλλά ας το αφήσουμε μέρες που είναι. Έχουμε καιρό…

Kαι κατόπιν αυτών η στήλη που δεν θέλει σήμερα λόγω της ημέρας να ασχοληθεί με τα κακώς κείμενα που έχουν φτάσει στα αυτιά της για κάποιους «μεγάλους» - από Δευτέρα υπάρχει χρόνος… - σας εύχεται ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες και ασφαλείς γιορτές!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.