BACKSTORY

Το φάουλ επόπτη και ασφαλιστικής - Τράπεζες: Oι νέοι μέτοχοι και το μάνατζμεντ

17-11-2021 | 07:37
Μοιράσου το
Το φάουλ επόπτη και ασφαλιστικής - Τράπεζες: Oι νέοι μέτοχοι και το μάνατζμεντ

Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες, μικρά καράβια που να ταξιδέψουν με μποφόρ. Μόνον που εδώ τα καράβια είναι μεγάλα και σαν τέτοια σιγά σιγά θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει το ΤΧΣ με τις μετοχές της Εθνικής. Προσωπικά εκτιμώ πως το ΤΧΣ όσο μπορέσει να καθυστερήσει την αποεπένδυση θα το κάνει για να έχει λόγο ύπαρξης. Αν όμως πιεστεί εκ του νόμου στην αποεπένδυση δεν θα ρίξει στην αγορά ένα 40%. Πάντως αν βρεθεί επενδυτής για ένα μεγάλο και ενιαίο ποσοστό, είναι και της μοδός να έχεις τράπεζα(...), ίσως λέω ίσως να θέλει να έχει λόγο και ως προς την διοίκηση. Να εκπροσωπείται με κάποιο τρόπο. Να έχει λόγο στο μάνατζμεντ...

Και μιας και ο λόγος για το ΤΧΣ, η στήλη επιμένει πως ότι νομίζετε πως θα γίνει με την Attica Bank να πάψετε να το νομίζετε μέχρι να γίνει, αν τελικώς γίνει! Γιατί κάθε μέρα το κεφάλαιο αλλάζει και το διαδέχεται ένα άλλο κεφάλαιο που δεν μοιάζει με το προηγούμενο. Να μη βαριόμαστε!

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως τα εγχώρια συμφέροντα τα οποία έχουν κεφάλαια και μάλιστα σημαντικά δεν τους αρέσει να βλέπουν τα funds να αγοράζουν και μάλιστα κοψοχρονιά τα πάντα. Εξ ού και θα αντιδράσουν και θα αντιπροσφέρουν. Κοινώς αλλάζουν νοοτροπία και δεν θέλουν να βλέπουν τα τρένα να περνούν.

Τα πιστωτικά ιδρύματα πάντως αν κρίνω από το άνοιγμα λογαριασμού της ΤτΕ στο Twitter αξιοποιούν με κάθε τρόπο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλλον καλά κάνουν αφού σημαντικό τμήμα της ενημέρωσης περνάει μέσα από αυτά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως ως εποπτική αρχή και των ασφαλιστικών εταιριών  ίσως να πρέπει να επανελέγξει τους σχετικούς μηχανισμούς της εποπτείας της. Και αυτό διότι  όπως προκύπτει, από συγγενείς αρχές εντοπίστηκαν σοβαρές παραλείψεις  που οι έλεγχοι  του επόπτη  θα έπρεπε να έχουν νωρίτερα  εντοπίσει. Και μιλάμε για μεγάλες και σοβαρές ασφαλιστικές εταιρίες- και σε καλό περιτύλιγμα!!!! Σημειώνεται πως δεν μπορεί να συνάδει με δημόσιες σχέσεις.

Και βέβαια και η Κεφαλαιαγορά έχει τα θεματάκια της σε ό, τι αφορά τις ελεγκτικές διαδικασίες. Με ποιο τρόπο θα έπρεπε για παράδειγμα να αντιμετωπίσει η αρχή το ενδεχόμενο να μην έχουν γίνει οι προβλέψεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει με βάση τα ΔΠΧΠ 9 σε εισηγμένες εταιρίες; To εγχειρίδιο λέει κατά γράμμα. Όταν όμως το γράμμα δεν εφαρμόζεται τότε υπάρχει ένα ζήτημα.

Και βέβαια δεν θέλω να πιστέψω πως όταν τελικώς εφαρμοστεί το γράμμα- γιατί δεν μπορεί παρά στο τέλος της ημέρας να εφαρμοστεί- δεν θέλω να πιστέψω λέω στην ύπαρξη διακριτής μεταχείρισης μεταξύ κλάδων. Δηλαδή άλλη μεταχείριση για τράπεζες και άλλη για τις λοιπές εισηγμένες....

Μια απορία την έχω σε ό, τι αφορά την εξέλιξη των συναλλαγών που αφορούν ακίνητο του οποίου προβλέπετο η εξαγορά στο πλαίσιο ομολογιακού δανείου που εξέδωσε μεγάλος Όμιλος. Πέραν του γεγονότος πως πρόκειται για ενδοομιλική συναλλαγή διατηρώ αμφιβολίες και για την ολοκλήρωσή της. Και εάν οι αμφιβολίες μου επιβεβαιωθούν τότε ίσως αναζητηθούν πρόσθετα κεφάλαια για την ολοκλήρωση....

Να λοιπόν που το Marina Tower, το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο με ύψος 200 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας, με τους κρεμαστούς κήπους και τη θέα στον Σαρωνικό που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster+Partners άρχισε ήδη να διακρίνεται. Τα βραβεία δίνονται στο πλαίσιο του Ιnternational Property Awards και αφορούν υψηλού επιπέδου αναπτύξεις διεθνώς, όπως ακριβώς φιλοδοξεί η Lamda να δημιουργήσει με την εμβληματική ανάπτυξη του Ελληνικού. Κάτι ξέρουν στη Lamda που λένε ότι το Ελληνικό θα κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.