ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-11-2024 | 20:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μία συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μας έδωσε μία οπτική που συχνά δε τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν αναφερόμαστε στην απειλή των άκρων στην Ευρώπη. Σε εθνικό αλλά και σε ενωσιακό επίπεδο.

Η διείσδυση κομμάτων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς δε παρατηρείται -όπου παρατηρείται- μόνο επειδή η λαϊκίστικη, εύπεπτη και επικίνδυνη ατζέντα τους είναι εύηχη στα αυτιά πολλών πολιτών. Απαιτεί μία επιπλέον συνθήκη. Να είναι ανοιχτές -ακούσια ή ακούσια- οι πόρτες της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς για τους ψηφοφόρους τους προς τα άκρα.

Οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πληρώσει ακριβότερα αυτό το τίμημα ως στιγμής. Η κεντροδεξιά λιγότερο, αλλά αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα εθνικά κόμματα που ανήκουν σε αυτό. Όταν η βάση των πολιτικών που πρεσβεύει μία βασική πολιτική δύναμη υιοθετεί ατζέντες σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με την ταυτότητά της επειδή θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει τη δύναμή της, τότε εκείνο που επίσης συμβαίνει είναι να ανοίγει την πόρτα στους ψηφοφόρους της. Να κάνει τα άκρα να φαίνονται στα μάτια τους mainstream.

Στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, τα ίδια τα κόμματα πρακτικά αυτοκτονούν όταν αφενός χάνουν το προβάδισμα στο να θέτουν την ατζέντα και αφετέρου -και ταυτόχρονα- αφήνουν χώρο στους ψηφοφόρους τους να θεωρήσουν κόμματα δεξιότερα ή αριστερότερα ως εύλογες πολιτικές διεξόδους. Και πρακτικά να αισθάνονται άνετα και οικεία να κινηθούν προς τα εκεί.

Είναι το φαινόμενο αυτό αντιστρεπτό; Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Σίγουρα όμως δεν είναι αντιστρεπτό όσο το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ… κατ’ επέκταση για να αντιλαμβανόμαστε τις αναλογίες) δε θέσουν ξεκάθαρες γραμμές προς τα δεξιά και αριστερά τους αντίστοιχα. Και στα κρίσιμα θέματα δε διαμορφώσουν ισχυρές συναινέσεις ή ακόμα και συμμαχίες. Καλούνται να αποδείξουν ότι συνεχίζουν να θέτουν εκείνα την ατζέντα, δεν την ακολουθούν. Οι δυο τους. Χωρίς τρίτους. Προφανώς και η δημοκρατία αναζητά ευρύτερες πλειοψηφίες. Οι τρίτοι όμως θα πρέπει να καλούνται να τους ακολουθούν τοποθετούμενοι στην ατζέντα τους, όχι να τους εκβιάζουν.

Οι κόκκινες γραμμές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες για την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά της Ευρώπης. Και οφείλουν να γίνουν ξεκάθαρες προκειμένου να ισχυροποιήσουν -όχι να χάσουν όπως συχνά φοβούνται- την «πολυσυλλεκτικότητά τους» ως πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, είναι όμως ένα βασικό.

(σ.σ. το παρόν άρθρο το γράφαμε πριν τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ. Η οποία προφανώς και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του. Εκ των υστέρων όμως μιλώντας, σίγουρα δεν είναι και ασύνδετο με αυτή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας

19:15

SK Hynix: Δυναμικό ντεμπούτο με άλμα 13,08% στον Nasdaq - Στα 170 δολάρια η μετοχή

19:04

Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να πλήττουν δυτικές περιοχές της Γαλλίας

18:53

Ο Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα στο Παρίσι 25 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

18:42

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός γραφείου κατά της διαφθοράς

18:30

Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

18:18

Τραμπ: Πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν - «Οι ΗΠΑ όμως τους ξεκαθάρισαν ότι η εκεχειρία τελείωσε»