ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-11-2024 | 20:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς

Μία συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μας έδωσε μία οπτική που συχνά δε τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν αναφερόμαστε στην απειλή των άκρων στην Ευρώπη. Σε εθνικό αλλά και σε ενωσιακό επίπεδο.

Η διείσδυση κομμάτων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς δε παρατηρείται -όπου παρατηρείται- μόνο επειδή η λαϊκίστικη, εύπεπτη και επικίνδυνη ατζέντα τους είναι εύηχη στα αυτιά πολλών πολιτών. Απαιτεί μία επιπλέον συνθήκη. Να είναι ανοιχτές -ακούσια ή ακούσια- οι πόρτες της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς για τους ψηφοφόρους τους προς τα άκρα.

Οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πληρώσει ακριβότερα αυτό το τίμημα ως στιγμής. Η κεντροδεξιά λιγότερο, αλλά αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα εθνικά κόμματα που ανήκουν σε αυτό. Όταν η βάση των πολιτικών που πρεσβεύει μία βασική πολιτική δύναμη υιοθετεί ατζέντες σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με την ταυτότητά της επειδή θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει τη δύναμή της, τότε εκείνο που επίσης συμβαίνει είναι να ανοίγει την πόρτα στους ψηφοφόρους της. Να κάνει τα άκρα να φαίνονται στα μάτια τους mainstream.

Στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, τα ίδια τα κόμματα πρακτικά αυτοκτονούν όταν αφενός χάνουν το προβάδισμα στο να θέτουν την ατζέντα και αφετέρου -και ταυτόχρονα- αφήνουν χώρο στους ψηφοφόρους τους να θεωρήσουν κόμματα δεξιότερα ή αριστερότερα ως εύλογες πολιτικές διεξόδους. Και πρακτικά να αισθάνονται άνετα και οικεία να κινηθούν προς τα εκεί.

Είναι το φαινόμενο αυτό αντιστρεπτό; Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Σίγουρα όμως δεν είναι αντιστρεπτό όσο το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ… κατ’ επέκταση για να αντιλαμβανόμαστε τις αναλογίες) δε θέσουν ξεκάθαρες γραμμές προς τα δεξιά και αριστερά τους αντίστοιχα. Και στα κρίσιμα θέματα δε διαμορφώσουν ισχυρές συναινέσεις ή ακόμα και συμμαχίες. Καλούνται να αποδείξουν ότι συνεχίζουν να θέτουν εκείνα την ατζέντα, δεν την ακολουθούν. Οι δυο τους. Χωρίς τρίτους. Προφανώς και η δημοκρατία αναζητά ευρύτερες πλειοψηφίες. Οι τρίτοι όμως θα πρέπει να καλούνται να τους ακολουθούν τοποθετούμενοι στην ατζέντα τους, όχι να τους εκβιάζουν.

Οι κόκκινες γραμμές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες για την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά της Ευρώπης. Και οφείλουν να γίνουν ξεκάθαρες προκειμένου να ισχυροποιήσουν -όχι να χάσουν όπως συχνά φοβούνται- την «πολυσυλλεκτικότητά τους» ως πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, είναι όμως ένα βασικό.

(σ.σ. το παρόν άρθρο το γράφαμε πριν τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ. Η οποία προφανώς και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του. Εκ των υστέρων όμως μιλώντας, σίγουρα δεν είναι και ασύνδετο με αυτή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Δανία: Τα ταχυδρομεία πωλούν τα γραμματοκιβώτιά τους

23:47

Η ΕΕ έχει χορηγήσει προσωρινή προστασία σε 4,3 εκατ. εκτοπισμένους από Ουκρανία

23:34

Oracle: Έχασε τις προβλέψεις για τα τριμηνιαία έσοδα - Απώλειες για τη μετοχή

23:20

Wall Street: Κέρδη 1,05% για Dow Jones και μία ανάσα από ρεκόρ ο S&P 500 με φόντο τα επιτόκια

23:06

Τραμπ: Η μείωση επιτοκίων της Fed έπρεπε να είναι τουλάχιστον η διπλάσια

22:53

Λίβανος: Ο ΥΠΕΞ Ράγκι αρνείται πρόσκληση να μεταβεί στο Ιράν

22:45

Ανδρουλάκης: Η κοινωνία είναι στο πλευρό των αγροτών – Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη μας

22:36

Handelsblatt: «Καλές πιθανότητες» για εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup

22:34

Άνοδος του πετρελαίου μετά την κατάληψη τάνκερ στην Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ

22:22

Βουλγαρία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της χώρας

22:09

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που προβλέπει τη μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

22:00

Πάουελ (Fed): Close call η απόφαση για επιτόκια - Ρίσκα σε πληθωρισμό και απασχόληση

21:48

Δήμας: «Ανοίγουμε τον κύκλο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Εγνατίας» - Επικυρώθηκε η σύμβαση

21:39

Νέα μικρή άνοδος για χρυσό μετά τη Fed - Σε απόσταση βολής από ρεκόρ το ασήμι

21:30

Ισπανία: Έκκληση Σάντσεθ να μην ξεχαστεί η δραματική κατάσταση των Παλαιστινίων

21:26

Δήμας στο Capital Link: Η Ελλάδα πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία 20ετία

21:18

Χατζηδάκης στο Capital Link: H Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

21:11

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιδιώκουμε να είναι σε λειτουργία η βασική γραμμή το Πάσχα

21:00

Τρίτη σερί μείωση επιτοκίων 0,25% από Fed - Σήμα για 1 περικοπή το 2026

20:52

Θεοδωρικάκος: Νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας - Διαμετακομιστικός κόμβος η Ελλάδα

20:40

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - Γκίλφοϊλ: Τι συζήτησαν

20:29

Μελόνι: Εφικτή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών - Προτεραιότητα στη νομιμότητα

20:16

Theon: Συμφωνία ρεκόρ 1 δισ. ευρώ για την προμήθεια 100.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης για τον γερμανικό στρατό

20:14

Τσιάρας: Με διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα - Η κυβέρνηση δίπλα στους αγρότες

20:08

Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του

20:00

Paramount vs Netflix: Η ιστορία επαναλαμβάνεται στη μεγαλύτερη σύγκρουση του Χόλιγουντ

19:56

Η Ουκρανία έπληξε δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα

19:48

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Η Ελλάδα ούτε έδωσε, ούτε δίνει σημασία στον αγροτικό τομέα – Το παράδειγμα της Ολλανδίας

19:40

Ακτή Βουλιαγμένης: 4 δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωσή της

19:30

Ελαιοπαραγωγοί: Από 1η Μαΐου 2026 η Α’ φάση ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων