ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-11-2024 | 20:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μία συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μας έδωσε μία οπτική που συχνά δε τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν αναφερόμαστε στην απειλή των άκρων στην Ευρώπη. Σε εθνικό αλλά και σε ενωσιακό επίπεδο.

Η διείσδυση κομμάτων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς δε παρατηρείται -όπου παρατηρείται- μόνο επειδή η λαϊκίστικη, εύπεπτη και επικίνδυνη ατζέντα τους είναι εύηχη στα αυτιά πολλών πολιτών. Απαιτεί μία επιπλέον συνθήκη. Να είναι ανοιχτές -ακούσια ή ακούσια- οι πόρτες της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς για τους ψηφοφόρους τους προς τα άκρα.

Οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πληρώσει ακριβότερα αυτό το τίμημα ως στιγμής. Η κεντροδεξιά λιγότερο, αλλά αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα εθνικά κόμματα που ανήκουν σε αυτό. Όταν η βάση των πολιτικών που πρεσβεύει μία βασική πολιτική δύναμη υιοθετεί ατζέντες σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με την ταυτότητά της επειδή θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει τη δύναμή της, τότε εκείνο που επίσης συμβαίνει είναι να ανοίγει την πόρτα στους ψηφοφόρους της. Να κάνει τα άκρα να φαίνονται στα μάτια τους mainstream.

Στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, τα ίδια τα κόμματα πρακτικά αυτοκτονούν όταν αφενός χάνουν το προβάδισμα στο να θέτουν την ατζέντα και αφετέρου -και ταυτόχρονα- αφήνουν χώρο στους ψηφοφόρους τους να θεωρήσουν κόμματα δεξιότερα ή αριστερότερα ως εύλογες πολιτικές διεξόδους. Και πρακτικά να αισθάνονται άνετα και οικεία να κινηθούν προς τα εκεί.

Είναι το φαινόμενο αυτό αντιστρεπτό; Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Σίγουρα όμως δεν είναι αντιστρεπτό όσο το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ… κατ’ επέκταση για να αντιλαμβανόμαστε τις αναλογίες) δε θέσουν ξεκάθαρες γραμμές προς τα δεξιά και αριστερά τους αντίστοιχα. Και στα κρίσιμα θέματα δε διαμορφώσουν ισχυρές συναινέσεις ή ακόμα και συμμαχίες. Καλούνται να αποδείξουν ότι συνεχίζουν να θέτουν εκείνα την ατζέντα, δεν την ακολουθούν. Οι δυο τους. Χωρίς τρίτους. Προφανώς και η δημοκρατία αναζητά ευρύτερες πλειοψηφίες. Οι τρίτοι όμως θα πρέπει να καλούνται να τους ακολουθούν τοποθετούμενοι στην ατζέντα τους, όχι να τους εκβιάζουν.

Οι κόκκινες γραμμές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες για την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά της Ευρώπης. Και οφείλουν να γίνουν ξεκάθαρες προκειμένου να ισχυροποιήσουν -όχι να χάσουν όπως συχνά φοβούνται- την «πολυσυλλεκτικότητά τους» ως πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, είναι όμως ένα βασικό.

(σ.σ. το παρόν άρθρο το γράφαμε πριν τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ. Η οποία προφανώς και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του. Εκ των υστέρων όμως μιλώντας, σίγουρα δεν είναι και ασύνδετο με αυτή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:10

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 - Δείτε LIVE

20:09

ΑΑΔΕ: Φιλοξένησε την 3η Διάσκεψη των Γενικών Διευθυντών Τελωνείων Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ

20:03

Κάλας σε Αραγτσί: Πόλεμος πλήρους κλίμακας θα είχε τεράστιο κόστος για όλη τη Μ. Ανατολή

19:52

Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Ιράν για αποκατάσταση της εκεχειρίας

19:38

Βυθίστηκαν δύο τουριστικά σκάφη μετά από πυρκαγιά στους Παξούς

19:24

ΥΠΕΣ: Σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Τι παρουσίασε ο Θ. Λιβάνιος

19:10

Κέρδη στις ευρωαγορές κόντρα σε ΕΚΤ και Τραμπ - Ράλι 9% για Hugo Boss

19:01

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:52

Autohellas: Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α' τρίμηνο

18:39

Καραμούζης (Εθνική): «Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις»

18:38

Συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron και ExxonMobil στο Χιούστον - Τι συζητήθηκε

18:35

Δήμας: «Μέσα στο καλοκαίρι σε κυκλοφορία η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης»

18:33

«Εσφαλμένος συναγερμός» προκάλεσε εκκένωση τμήματος του Πενταγώνου

18:28

Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση κοινού ομολογιακού δανείου 320 εκατ. ευρώ

18:24

Prodea: «Ναι» σε καθαρό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή - Απόσχιση του κλάδου των logistics

18:15

Η Τεχεράνη απειλεί τις εταιρίες του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή

18:05

Χατζηδάκης: «Εμείς με νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα και ψέματα»

17:56

Την Παρασκευή η ορκομωσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία Μητσοτάκη

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.400 μονάδες

17:41

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα: Καθοδική αναθεώρηση στο 2,5% για την ανάπτυξη το 2026

17:31

Premia Properties: Στις 24 Ιουνίου η πρόωρη εξόφληση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ

17:21

Πιερρακάκης: Κάθε ευρώ για την ενέργεια είναι μια επένδυση στην ευρωπαϊκή ισχύ

17:11

Μαρινάκης: Oριστική αδειοδότηση περιφερειακών καναλιών μετά από 28 χρόνια αδράνειας

17:05

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

16:57

Μπέσεντ: «Τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις συμμάχων στον Κόλπο»

16:56

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την ΑΜΚ μέχρι 530 εκατ. ευρώ - Μέχρι 23 Ιουνίου η ολοκλήρωση

16:53

Η METRO στηρίζει για 4η χρονιά τους εργαζομένους της στην επιθυμία τους να γίνουν γονείς

16:50

Wall Street: Rebound με ώθηση από τσιπ ενόψει IPO της SpaceX

16:49

Πιερρακάκης: «Ο ESM αποτελεί μέρος της δύσκολης αλλά επιτυχημένης πορείας ανάκαμψης της Ελλάδας»

16:35

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Η κατάληξή του θα είναι ίδια με των άλλων τυράννων της Ιστορίας