ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-11-2024 | 20:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δε φταίνε τα άκρα, φταίμε εμείς

Μία συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μας έδωσε μία οπτική που συχνά δε τη λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν αναφερόμαστε στην απειλή των άκρων στην Ευρώπη. Σε εθνικό αλλά και σε ενωσιακό επίπεδο.

Η διείσδυση κομμάτων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς δε παρατηρείται -όπου παρατηρείται- μόνο επειδή η λαϊκίστικη, εύπεπτη και επικίνδυνη ατζέντα τους είναι εύηχη στα αυτιά πολλών πολιτών. Απαιτεί μία επιπλέον συνθήκη. Να είναι ανοιχτές -ακούσια ή ακούσια- οι πόρτες της κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς για τους ψηφοφόρους τους προς τα άκρα.

Οι σοσιαλιστές έχουν ήδη πληρώσει ακριβότερα αυτό το τίμημα ως στιγμής. Η κεντροδεξιά λιγότερο, αλλά αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα εθνικά κόμματα που ανήκουν σε αυτό. Όταν η βάση των πολιτικών που πρεσβεύει μία βασική πολιτική δύναμη υιοθετεί ατζέντες σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με την ταυτότητά της επειδή θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει τη δύναμή της, τότε εκείνο που επίσης συμβαίνει είναι να ανοίγει την πόρτα στους ψηφοφόρους της. Να κάνει τα άκρα να φαίνονται στα μάτια τους mainstream.

Στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, τα ίδια τα κόμματα πρακτικά αυτοκτονούν όταν αφενός χάνουν το προβάδισμα στο να θέτουν την ατζέντα και αφετέρου -και ταυτόχρονα- αφήνουν χώρο στους ψηφοφόρους τους να θεωρήσουν κόμματα δεξιότερα ή αριστερότερα ως εύλογες πολιτικές διεξόδους. Και πρακτικά να αισθάνονται άνετα και οικεία να κινηθούν προς τα εκεί.

Είναι το φαινόμενο αυτό αντιστρεπτό; Δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση. Σίγουρα όμως δεν είναι αντιστρεπτό όσο το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ… κατ’ επέκταση για να αντιλαμβανόμαστε τις αναλογίες) δε θέσουν ξεκάθαρες γραμμές προς τα δεξιά και αριστερά τους αντίστοιχα. Και στα κρίσιμα θέματα δε διαμορφώσουν ισχυρές συναινέσεις ή ακόμα και συμμαχίες. Καλούνται να αποδείξουν ότι συνεχίζουν να θέτουν εκείνα την ατζέντα, δεν την ακολουθούν. Οι δυο τους. Χωρίς τρίτους. Προφανώς και η δημοκρατία αναζητά ευρύτερες πλειοψηφίες. Οι τρίτοι όμως θα πρέπει να καλούνται να τους ακολουθούν τοποθετούμενοι στην ατζέντα τους, όχι να τους εκβιάζουν.

Οι κόκκινες γραμμές είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες για την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά της Ευρώπης. Και οφείλουν να γίνουν ξεκάθαρες προκειμένου να ισχυροποιήσουν -όχι να χάσουν όπως συχνά φοβούνται- την «πολυσυλλεκτικότητά τους» ως πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, είναι όμως ένα βασικό.

(σ.σ. το παρόν άρθρο το γράφαμε πριν τη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ. Η οποία προφανώς και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενό του. Εκ των υστέρων όμως μιλώντας, σίγουρα δεν είναι και ασύνδετο με αυτή).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:28

Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»

23:23

Wall Street: Σε «ακτίνα» ρεκόρ παρέμειναν οι δείκτες

22:51

Το πετρέλαιο έχασε 1 δολάριο με το σενάριο της «υπερπροσφοράς» στο μυαλό των επενδυτών

22:24

ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών

21:58

Ό,τι λάμπει, δεν είναι μόνο χρυσός: Ιστορική ημέρα και για το ασήμι, ρεκόρ για πλατίνα

21:33

Πώς η γήρανση του πληθυσμού αλλάζει τις οικονομίες του κόσμου

21:14

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

20:53

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

20:51

Ρωσία: Κάθειρξη 12 ετών για πρώην διπλωμάτη επειδή πούλησε κρατικά μυστικά στις ΗΠΑ

20:33

Εντοπίστηκαν τέσσερις ορειβάτες χωρίς τις αισθήσεις τους στα Βαρδούσια

20:30

Γερμανία: Το ΥΠΕΞ συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή» σε όσους θέλουν να επισκεφτούν την Τουρκία

20:10

Αποδοχές δύο «ταχυτήτων»: Στα 1.457 ευρώ ο μέσος μισθός στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα 1.032 ευρώ στις μικρές

19:49

Πάνω από 50 δισεκατομμυριούχοι στο «εκκολαπτήριο» της τεχνητής νοημοσύνης

19:38

Ο Ζελένσκι έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ

19:25

Ρώσος υφΥΠΕΞ: Η Ουκρανία «τορπιλίζει» τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου

18:44

Το Ισραήλ γίνεται η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει επισήμως την Σομαλιλάνδη

18:22

Ασήμι: Η τιμή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - Αλλά πώς γίνεται το trading;

17:46

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνα κολύμβησης στη Βαρκελώνη

17:22

Προς εβδομαδιαία κέρδη και Santa Claus rally «κοιτάζει» η Wall Street

17:10

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν θα συμμετάσχουμε για την ώρα σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Γάζας

16:50

Σδούκου για αγροτικά μπλόκα: Δεν μπορεί κάποιος να ζητά χωρίς να συζητά - Πληρωμές και επόμενα βήματα

16:15

Πώς θα είναι ο καιρός έως το τέλος της χρονιάς

16:00

Σιγκαπούρη: Στέλεχος της Bank of America κατηγορείται για χρήση ναρκωτικών σε event - Κινδυνεύει να φυλακιστεί και να μαστιγωθεί

15:40

Γιγάντιο σπίτι της ταινίας «Home Alone» από τζίντζερμπρεντ στο Λος Άντζελες κατέρριψε ρεκόρ Γκίνες

15:25

Τουρκία: Ήπιες αυξήσεις φόρων κατανάλωσης το 2026 με στόχο να μπει «φρένο» στον πληθωρισμό

15:20

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα

15:05

Χριστούγεννα στη μικρή οθόνη: Τα επεισόδια σειρών που έγιναν γιορτινή παράδοση

14:43

Real estate: Τι «τρέχει» στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων

14:31

Άκαρπες μέχρι στιγμής, οι έρευνες για τρεις ορειβάτες στα Βαρδούσια

14:00

Διαβάσατε τα τελευταία οικονομικά νέα; Κάντε το κουίζ!