ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
11-08-2024 | 19:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα έχουμε πάντα το Παρίσι;

Αν ο τίτλος οδήγησε τη σκέψη σας στην κλασσική ατάκα του Humphrey Bogart στο Casablanca ή ενδεχομένως στον απόηχο των εξαιρετικών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω. Για την ακρίβεια -και συγχωρήστε μου το προσωπικό της αναφοράς- από καιρό έψαχνα ένα κενό στην επικαιρότητα για να αναφερθώ σε μία σημαντική ελληνική επιτυχία, με βάση το Παρίσι και με αξία έως και… Ολυμπιακού μεταλλίου.

Πριν από αρκετούς μήνες, μία από τις επιλογές της Κυβέρνησης για να μας εκπροσωπεί σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, ήταν ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. Η μετακίνησή του στο Παρίσι δεν αποτέλεσε -εύλογα έως ενός σημείου- πρώτη είδηση στα ΜΜΕ και το αντικείμενο της αποστολής και του ρόλου του ως Πρέσβη της Ελλάδας δεν ήταν και δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, ακόμη και στους πιο μυημένους σε αντίστοιχη θεματολογία.

Απλουστεύοντας εσκεμμένα τα δεδομένα, επισημαίνουμε ότι ο ΟΟΣΑ είναι ο φορέας ο οποίος συχνά καλείται να διαμορφώσει τις πλατφόρμες της ανάπτυξης όλων των τομέων της ζωής μας -πλην της άμυνας και της δημόσιας τάξης- με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί το πεδίο του επόμενου μεγάλου στοιχήματος για τον Οργανισμό και τα μέλη του. Ο ΟΟΣΑ καταγράφει, αξιολογεί και συστήνει βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές, βασιζόμενος σε πραγματικά δεδομένα. Και ως διεθνής φορέας με 38 μέλη και συνεργασία σε περισσότερες από 100 χώρες ανοίγει… πεδίο δόξης λαμπρόν για άσκηση διπλωματίας. Οικονομικής και όχι μόνο.

Τον τελευταίο χρόνο, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε θετικά -δυσανάλογα, μάλιστα, του μεγέθους της- σε αρκετά πεδία μελέτης και κρίσιμες προεδρίες εντός του ΟΟΣΑ. Αυτό ωστόσο που προκαλεί εξαιρετική εντύπωση είναι μία είδηση του φετινού καλοκαιριού. Ο Έλληνας Πρέσβης, ανέλαβε ομόφωνα μία αξιοζήλευτη ειδικά για χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου προσωποπαγή θέση, αυτή του “Chair of the Friends of SE Europe”. Πρόκειται ουσιαστικά για την προεδρία της Επιτροπής του ΟΟΣΑ για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ότι για να επέλθει ομοφωνία μεταξύ των μελών, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφικά την υποστήριξη κρατών-μελών όπως αυτά του Ευρωπαϊκού Νότου ή της Τουρκίας αλλά και σημαντικό μέρος εκπροσώπων από ολόκληρο τον πλανήτη.

Εύλογα θα ρωτήσει κανείς: Για ποιο λόγο επισημαίνουμε το επίτευγμα; Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πρόκειται για μία ουσιαστική ελληνική επιτυχία σε μία θέση που είχε ως προκάτοχο τον εκπρόσωπο της Ουγγαρίας, τα δείγματα πολιτικής του οποίου απείχαν αισθητά από κάθε ελληνικό συμφέρον στην περιοχή. Και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί αποδεικνύεται και πάλι ότι ο μοναδικός τρόπος για να συμμετέχεις ουσιαστικά σε ένα διπλωματικό παιχνίδι μεγαλύτερο του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας σου είναι να διαθέτεις τη γνώση και τη μεθοδικότητα που απαιτείται και να μιλάς στη γλώσσα των ανθρώπων που κάθονται μαζί σου στο ίδιο τραπέζι.

Κατά την άποψή μας, ο δεύτερος αυτός λόγος αποτελεί και το δίδαγμα μίας σημαντικής διεθνούς ελληνικής επιτυχίας που… πέρασε τα ψιλά. Στον αντίποδα, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, έχουν επιστρέψει έντονα στο προσκήνιο συμφεροντολογικές κραυγές δήθεν πατριωτισμού από εκείνους που θεωρούν εθνική επιτυχία τις μοναχικές, εσωστρεφείς και επικίνδυνες πολιτικές της άρνησης των ελευθεριών του δυτικού πολιτισμένου κόσμου. Και η λαϊκίστικη ρητορική τους καταγράφεται συχνά πολύ περισσότερο από την ενέργεια και τον κόπο ενός Έλληνα που ρεαλιστικά εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας, επιδιώκοντας -και επιτυγχάνοντας- το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αυτό το καλοκαίρι, το Παρίσι ήρθε στο προσκήνιο για πολλούς λόγους. Εμείς κρατάμε μαζί με αυτούς έναν… που δείχνει το δρόμο της μεθοδικής ελληνικής προσπάθειας που εκμεταλλεύτηκε τη γνώση και τη σωστή στρατηγική. Μία μικρή νίκη που βασίστηκε σε τεκμηριωμένα ορθή επιλογή και την αποτελεσματική δράση ενός ικανού προσώπου. Μία επιλογή που λίγους μήνες μετά σε κάνει από τη μία να ελπίζεις και από την άλλη -εκ των πραγμάτων- να ανησυχείς: «Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:45

ΗΠΑ: Ο στρατός έπληξε σκάφος «χαμηλού προφίλ» στον Ειρηνικό - Ένας νεκρός

08:37

Όταν το κλίμα αρχίζει να… τραντάζει τη γη: Μπορεί η κλιματική κρίση να πυροδοτήσει σεισμούς;

08:25

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι σήμερα η προκαταβολή - Τα ποσά

08:10

Τραμπ: «Θα ήταν έξυπνο» ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία

07:57

Αγρότες: Ανοίγουν λωρίδες κυκλοφορίας για διέλευση εκδρομέων - Κλειστή η περιμετρική Πάτρας

07:49

Ένα σφηνάκι από τη finest τεκίλα του έτους

07:46

Έρχονται επιδοτήσεις ΕΣΠΑ ως 150.000 ευρώ για ίδρυση startups στην Ήπειρο

07:43

Ναυτιλία - Σούδα: «Κλείδωσαν» πόροι 25,2 εκατ. για το τμήμα Κρουαζιέρας

07:40

Συνεδριάζει στις 11:00 το τελευταίο Υπουργικό της χρονιάς - Τα θέματα

07:36

Ακριβά μου Χριστούγεννα - Πόσο κοστίζει το γιορτινό τραπέζι

07:33

«Καμπανάκι» ΤτΕ για ισορροπημένη αύξηση των αμοιβών - Πώς επηρεάστηκε το κόστος εργασίας το 2025

07:29

Εφορία: Πληρωμές πάνω από 5 δισ. ευρώ πριν την εκπνοή του 2025 - Οι φόροι, οι δόσεις και τα τέλη κυκλοφορίας

07:23

ΕΕΣΥΠ: «Χτίζει» στρατηγικό πλάνο για τις Κεντρικές Αγορές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

07:19

Οι εορταστικές παγίδες των καρτών: Πώς να αποφύγεις απάτες και κλοπές στις γιορτές

07:14

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έρχεται financial closing στην Εγνατία Οδό - «Πέφτουν» υπογραφές για τη Μονάδα Αποβλήτων Κέρκυρας

07:11

ΟΔΔΗΧ: Προς νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 8,8 δισ. ευρώ το 2026

07:06

Iron Dome σε Κύπρο και Ελλάδα απλώνει το Ισραήλ - Μαξίμου vs γαλάζιου Ανεστίδη - ΓΑΠ υπέρ Καρυστιανού

07:00

Προβλέψεις και καμπανάκια - ΔΣ με ιστορία και παράδοση - Ο καλπασμός και η θεωρία

23:57

Η Καμπότζη κατηγορεί την Ταϊλάνδη για βομβαρδισμούς σε δύο επαρχίες της

23:45

Τουρκία: Στις αρχές του 2026 η β' φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα

23:36

Αλβανία: Επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα - Μολότοφ στο γραφείο του Ράμα

23:23

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2026

23:09

Με το δεξί η Wall Street στην εβδομάδα των Χριστουγέννων

22:50

Υπερβολική ταχύτητα: Οι λόγοι πίσω από τους επιθετικούς οδηγούς

22:36

Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε παράταση της στρατιωτικής παρουσίας στη Λιβύη για δύο χρόνια

22:22

Σε ισχύ από Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

22:10

Ανδρουλάκης: Τρίτη θητεία ΝΔ ισοδυναμεί με συνέχιση των προβλημάτων

21:57

Ποια σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν τα Χριστούγεννα - Τι ώρες θα είναι ανοιχτά

21:44

Νέο διπλό ρεκόρ για χρυσό και ασήμι: Σε πολυετή υψηλά πλατίνα - παλλάδιο

21:31

Μήνυμα Νετανιάχου σε Τουρκία: «Να τελειώνουν οι φαντασιώσεις περί αυτοκρατοριών»