ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
11-08-2024 | 19:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα έχουμε πάντα το Παρίσι;

Αν ο τίτλος οδήγησε τη σκέψη σας στην κλασσική ατάκα του Humphrey Bogart στο Casablanca ή ενδεχομένως στον απόηχο των εξαιρετικών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω. Για την ακρίβεια -και συγχωρήστε μου το προσωπικό της αναφοράς- από καιρό έψαχνα ένα κενό στην επικαιρότητα για να αναφερθώ σε μία σημαντική ελληνική επιτυχία, με βάση το Παρίσι και με αξία έως και… Ολυμπιακού μεταλλίου.

Πριν από αρκετούς μήνες, μία από τις επιλογές της Κυβέρνησης για να μας εκπροσωπεί σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, ήταν ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. Η μετακίνησή του στο Παρίσι δεν αποτέλεσε -εύλογα έως ενός σημείου- πρώτη είδηση στα ΜΜΕ και το αντικείμενο της αποστολής και του ρόλου του ως Πρέσβη της Ελλάδας δεν ήταν και δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, ακόμη και στους πιο μυημένους σε αντίστοιχη θεματολογία.

Απλουστεύοντας εσκεμμένα τα δεδομένα, επισημαίνουμε ότι ο ΟΟΣΑ είναι ο φορέας ο οποίος συχνά καλείται να διαμορφώσει τις πλατφόρμες της ανάπτυξης όλων των τομέων της ζωής μας -πλην της άμυνας και της δημόσιας τάξης- με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί το πεδίο του επόμενου μεγάλου στοιχήματος για τον Οργανισμό και τα μέλη του. Ο ΟΟΣΑ καταγράφει, αξιολογεί και συστήνει βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές, βασιζόμενος σε πραγματικά δεδομένα. Και ως διεθνής φορέας με 38 μέλη και συνεργασία σε περισσότερες από 100 χώρες ανοίγει… πεδίο δόξης λαμπρόν για άσκηση διπλωματίας. Οικονομικής και όχι μόνο.

Τον τελευταίο χρόνο, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε θετικά -δυσανάλογα, μάλιστα, του μεγέθους της- σε αρκετά πεδία μελέτης και κρίσιμες προεδρίες εντός του ΟΟΣΑ. Αυτό ωστόσο που προκαλεί εξαιρετική εντύπωση είναι μία είδηση του φετινού καλοκαιριού. Ο Έλληνας Πρέσβης, ανέλαβε ομόφωνα μία αξιοζήλευτη ειδικά για χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου προσωποπαγή θέση, αυτή του “Chair of the Friends of SE Europe”. Πρόκειται ουσιαστικά για την προεδρία της Επιτροπής του ΟΟΣΑ για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ότι για να επέλθει ομοφωνία μεταξύ των μελών, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφικά την υποστήριξη κρατών-μελών όπως αυτά του Ευρωπαϊκού Νότου ή της Τουρκίας αλλά και σημαντικό μέρος εκπροσώπων από ολόκληρο τον πλανήτη.

Εύλογα θα ρωτήσει κανείς: Για ποιο λόγο επισημαίνουμε το επίτευγμα; Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πρόκειται για μία ουσιαστική ελληνική επιτυχία σε μία θέση που είχε ως προκάτοχο τον εκπρόσωπο της Ουγγαρίας, τα δείγματα πολιτικής του οποίου απείχαν αισθητά από κάθε ελληνικό συμφέρον στην περιοχή. Και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί αποδεικνύεται και πάλι ότι ο μοναδικός τρόπος για να συμμετέχεις ουσιαστικά σε ένα διπλωματικό παιχνίδι μεγαλύτερο του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας σου είναι να διαθέτεις τη γνώση και τη μεθοδικότητα που απαιτείται και να μιλάς στη γλώσσα των ανθρώπων που κάθονται μαζί σου στο ίδιο τραπέζι.

Κατά την άποψή μας, ο δεύτερος αυτός λόγος αποτελεί και το δίδαγμα μίας σημαντικής διεθνούς ελληνικής επιτυχίας που… πέρασε τα ψιλά. Στον αντίποδα, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, έχουν επιστρέψει έντονα στο προσκήνιο συμφεροντολογικές κραυγές δήθεν πατριωτισμού από εκείνους που θεωρούν εθνική επιτυχία τις μοναχικές, εσωστρεφείς και επικίνδυνες πολιτικές της άρνησης των ελευθεριών του δυτικού πολιτισμένου κόσμου. Και η λαϊκίστικη ρητορική τους καταγράφεται συχνά πολύ περισσότερο από την ενέργεια και τον κόπο ενός Έλληνα που ρεαλιστικά εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας, επιδιώκοντας -και επιτυγχάνοντας- το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αυτό το καλοκαίρι, το Παρίσι ήρθε στο προσκήνιο για πολλούς λόγους. Εμείς κρατάμε μαζί με αυτούς έναν… που δείχνει το δρόμο της μεθοδικής ελληνικής προσπάθειας που εκμεταλλεύτηκε τη γνώση και τη σωστή στρατηγική. Μία μικρή νίκη που βασίστηκε σε τεκμηριωμένα ορθή επιλογή και την αποτελεσματική δράση ενός ικανού προσώπου. Μία επιλογή που λίγους μήνες μετά σε κάνει από τη μία να ελπίζεις και από την άλλη -εκ των πραγμάτων- να ανησυχείς: «Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

23:48

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

23:37

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: «Η συζήτηση για τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να τελειώσει με ένα βέτο»

23:25

Netflix: Άλμα 16% για τα έσοδα στο α' τρίμηνο στα 12,25 δισ. δολάρια - Αποχωρεί ο Ριντ Χάστινγκς

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq έφερε η διπλωματία

23:02

Καλαφάτης: Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της γούνας είναι έμπρακτη και διαρκής

22:52

Η Exim βοηθά την Naftogaz να αγοράσει εξοπλισμό 300 εκατ. δολαρίων

22:42

«Πράσινο» 3 στα 3 για το πετρέλαιο - Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent

22:32

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

22:22

Σε εξέλιξη το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη χώρα - Από Σάββατο η σταδιακή ύφεσή του

22:12

Επαφή Μητσοτάκη με Νετανιάχου και Αούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

22:02

Νέα πτώση για τον χρυσό ελέω Μ. Ανατολής

21:52

Μυτιλήνη: Κατειλημμένα έως αύριο στις 12:00 από κτηνοτρόφους και τα δυο λιμάνια

21:42

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του Τραμπ στο Ιράν

21:30

Η Σλοβακία απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

21:18

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά - Πιθανή συνάντηση το Σαββατοκύριακο

21:06

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών