ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα έχουμε πάντα το Παρίσι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
11-08-2024 | 19:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θα έχουμε πάντα το Παρίσι;

Αν ο τίτλος οδήγησε τη σκέψη σας στην κλασσική ατάκα του Humphrey Bogart στο Casablanca ή ενδεχομένως στον απόηχο των εξαιρετικών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω. Για την ακρίβεια -και συγχωρήστε μου το προσωπικό της αναφοράς- από καιρό έψαχνα ένα κενό στην επικαιρότητα για να αναφερθώ σε μία σημαντική ελληνική επιτυχία, με βάση το Παρίσι και με αξία έως και… Ολυμπιακού μεταλλίου.

Πριν από αρκετούς μήνες, μία από τις επιλογές της Κυβέρνησης για να μας εκπροσωπεί σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, ήταν ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. Η μετακίνησή του στο Παρίσι δεν αποτέλεσε -εύλογα έως ενός σημείου- πρώτη είδηση στα ΜΜΕ και το αντικείμενο της αποστολής και του ρόλου του ως Πρέσβη της Ελλάδας δεν ήταν και δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, ακόμη και στους πιο μυημένους σε αντίστοιχη θεματολογία.

Απλουστεύοντας εσκεμμένα τα δεδομένα, επισημαίνουμε ότι ο ΟΟΣΑ είναι ο φορέας ο οποίος συχνά καλείται να διαμορφώσει τις πλατφόρμες της ανάπτυξης όλων των τομέων της ζωής μας -πλην της άμυνας και της δημόσιας τάξης- με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί το πεδίο του επόμενου μεγάλου στοιχήματος για τον Οργανισμό και τα μέλη του. Ο ΟΟΣΑ καταγράφει, αξιολογεί και συστήνει βέλτιστες πρακτικές και πολιτικές, βασιζόμενος σε πραγματικά δεδομένα. Και ως διεθνής φορέας με 38 μέλη και συνεργασία σε περισσότερες από 100 χώρες ανοίγει… πεδίο δόξης λαμπρόν για άσκηση διπλωματίας. Οικονομικής και όχι μόνο.

Τον τελευταίο χρόνο, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε θετικά -δυσανάλογα, μάλιστα, του μεγέθους της- σε αρκετά πεδία μελέτης και κρίσιμες προεδρίες εντός του ΟΟΣΑ. Αυτό ωστόσο που προκαλεί εξαιρετική εντύπωση είναι μία είδηση του φετινού καλοκαιριού. Ο Έλληνας Πρέσβης, ανέλαβε ομόφωνα μία αξιοζήλευτη ειδικά για χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου προσωποπαγή θέση, αυτή του “Chair of the Friends of SE Europe”. Πρόκειται ουσιαστικά για την προεδρία της Επιτροπής του ΟΟΣΑ για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ότι για να επέλθει ομοφωνία μεταξύ των μελών, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφικά την υποστήριξη κρατών-μελών όπως αυτά του Ευρωπαϊκού Νότου ή της Τουρκίας αλλά και σημαντικό μέρος εκπροσώπων από ολόκληρο τον πλανήτη.

Εύλογα θα ρωτήσει κανείς: Για ποιο λόγο επισημαίνουμε το επίτευγμα; Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πρόκειται για μία ουσιαστική ελληνική επιτυχία σε μία θέση που είχε ως προκάτοχο τον εκπρόσωπο της Ουγγαρίας, τα δείγματα πολιτικής του οποίου απείχαν αισθητά από κάθε ελληνικό συμφέρον στην περιοχή. Και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί αποδεικνύεται και πάλι ότι ο μοναδικός τρόπος για να συμμετέχεις ουσιαστικά σε ένα διπλωματικό παιχνίδι μεγαλύτερο του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας σου είναι να διαθέτεις τη γνώση και τη μεθοδικότητα που απαιτείται και να μιλάς στη γλώσσα των ανθρώπων που κάθονται μαζί σου στο ίδιο τραπέζι.

Κατά την άποψή μας, ο δεύτερος αυτός λόγος αποτελεί και το δίδαγμα μίας σημαντικής διεθνούς ελληνικής επιτυχίας που… πέρασε τα ψιλά. Στον αντίποδα, δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, έχουν επιστρέψει έντονα στο προσκήνιο συμφεροντολογικές κραυγές δήθεν πατριωτισμού από εκείνους που θεωρούν εθνική επιτυχία τις μοναχικές, εσωστρεφείς και επικίνδυνες πολιτικές της άρνησης των ελευθεριών του δυτικού πολιτισμένου κόσμου. Και η λαϊκίστικη ρητορική τους καταγράφεται συχνά πολύ περισσότερο από την ενέργεια και τον κόπο ενός Έλληνα που ρεαλιστικά εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας, επιδιώκοντας -και επιτυγχάνοντας- το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Αυτό το καλοκαίρι, το Παρίσι ήρθε στο προσκήνιο για πολλούς λόγους. Εμείς κρατάμε μαζί με αυτούς έναν… που δείχνει το δρόμο της μεθοδικής ελληνικής προσπάθειας που εκμεταλλεύτηκε τη γνώση και τη σωστή στρατηγική. Μία μικρή νίκη που βασίστηκε σε τεκμηριωμένα ορθή επιλογή και την αποτελεσματική δράση ενός ικανού προσώπου. Μία επιλογή που λίγους μήνες μετά σε κάνει από τη μία να ελπίζεις και από την άλλη -εκ των πραγμάτων- να ανησυχείς: «Θα έχουμε πάντα το Παρίσι»;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:44

Νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο καθηγητής Αθανάσιος Κατσής

13:36

Επίτροπος Εμπορίου μετά τις συνομιλίες με ΗΠΑ: «Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

13:35

Coca-Cola HBC: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει την Ελλάδα

13:34

Το νέο μοντέλο εποπτείας στον τζόγο: Το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΕΠ έως το 2030

13:31

Δωρεά 12 οχημάτων από την Εθνική Ασφαλιστική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

13:17

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ξεκινά η ανακαίνιση 238 σχολείων

13:16

Υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

13:09

Mondelēz: Το εργοστάσιο σοκολατοποιΐας «Παυλίδη» επισκέφθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

13:01

Παπαθανάσης: Τέσσερις νέες παρεμβάσεις για βελτίωση της καθημερινότητας στην Αρκαδία

12:58

Το 68% των κωδικών μπορούν να χακαριστούν σε μία μέρα - Ποιο λάθος κάνουν οι χρήστες

12:55

H Optimus Energy πρωτοπορεί και στην υπερπροσφορά παραγωγής ΑΠΕ

12:49

ΕΕ: Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν βλέπει πλέον τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο εταίρο

12:34

ΥΠΑΑΤ: Στο 97,7% η συμμόρφωση των δειγμάτων για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών

12:23

Βενζίνη: Πάνω από 2 ευρώ παρά τη μεταβλητότητα - Πού μπορεί να φτάσει το καλοκαίρι

12:11

Αύξηση επιτοκίων από τη Norges Bank - «Στάση αναμονής» στη Σουηδία

12:08

Βρετανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές

11:59

Μητσοτάκης: Ξεκινά επίσημα σήμερα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης - Τα 30 προτεινόμενα άρθρα

11:52

Καζίνο Πάρνηθας: Πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου έργου στο Μαρούσι

11:50

Συνταγματική Αναθεώρηση: Tα 30 προτεινόμενα προς αναθεώρηση άρθρα από τη ΝΔ

11:40

Τσιόδρας προς Κομισιόν: Άμεσες ενέργειες για μείωση κόστους λιπασμάτων και ενίσχυση επισιτιστικής ασφάλειας

11:36

Maersk: Στα 1,73 δολάρια τα EBITDA το α' τρίμηνο, υψηλότερα από τις προσδοκίες

11:30

Μ. Ανατολή: Ακόμα και σήμερα η απάντηση της Τεχεράνης στις ΗΠΑ - Τραμπ: «Πολύ πιθανή η συμφωνία»

11:14

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε «επαφή» με τις 2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

11:14

Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Το πρώτο AI Μουντιάλ και η νέα εποχή του ποδοσφαίρου

11:08

Χρηματοδότηση Eurobank για τη δημιουργία κτιρίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό

11:07

ΔΥΠΑ: Στον Πειραιά η 56η «Ημέρα Καριέρας» για τη Γαλάζια Οικονομία - Πάνω από 900 θέσεις εργασίας

10:58

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές αναμένοντας πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν

10:50

Intracom Defence: Ολοκληρώθηκε η συμβατική θητεία του διευθύνοντος συμβούλου

10:38

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Εκτός συζήτησης η άρση των κυρώσεων στο Ιράν όσο το Ορμούζ είναι αποκλεισμένο»

10:33

ΕΕ: Συμφωνία για απαγόρευση υπηρεσιών AI που δημιουργούν ψεύτικες σεξουαλικές εικόνες